Legislator Case Law & Legislation
I C 995/23 AI generated

I C 995/23 · Sąd powszechny

Case Number I C 995/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

G. wniósł pozew przeciwko (...) S.A. w W. o zapłatę kwoty 1000 zł, tytułem częściowego zadośćuczynienia, z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 17.11.2019r. do dnia zapłaty. W uzasadnieniu podał, że w dniu 17.11.2016r. uległ nieszczęśliwemu wypadkowi, jadąc na rowerze, w wyniku czego doznał obrażeń ciała w postaci urazów stawu kolanowego, stawu barkowego i kciuka prawego. Powód wskazał, że posiadał polisę (...) w pozwanym Towarzystwie, które po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego wypłaciło mu 3000 zł, ustalając 3% trwałego uszczerbku na zdrowiu.

Legislator headnote

AI generated

I C 995/23 · Sąd powszechny: Powództwo podlegało oddaleniu. Zgodnie z definicją, zawartą w Ogólnych Warunków Ubezpieczenia (...), ustalonych uchwałą Zarządu (...) S.A. nr (...) z dnia 25 maja 2015r. (ze zm. wynikającymi z uchwały nr UZ/393/2015 z dnia 17.12.2015r.), określenie „trwały uszczerbek na zdrowiu” oznacza trwałe, nie rokujące poprawy, uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia. Zgodnie z § 63 ust. 2 OWU, przedmiotem ubezpieczenia (...) objęte zostały następstwa wypadku ubezpieczeniowego w postaci śmierci, trwałego uszczerbku na zdrowiu i leczenia uciążliwego.

Keywords

AI generated
whiplash injury knee injury benefits accident consequences self-rehabilitation spinal injury unfit notwithstanding health condition
AI generated
I C 242/19
Powódka B. G. domagała się zasądzenia od pozwanego (...) S.A. w W. tytułem zadośćuczynienia kwoty 5.500 zł. z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 20 grudnia 2017r. do dnia zapłaty oraz zasądzenia na jej rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
I Ca 281/13
P. (1)domagał się zasądzenia od (...) w W.kwoty 30.000 zł tytułem dalszego zadośćuczynienia wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 15 maja 2008 roku oraz kwoty 15.556,76 zł tytułem skapitalizowanej renty z tytułu zwiększonych potrzeb za okres od 1 października 2005 do 2 października 2008 roku wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 15 maja 2008 roku do dnia zapłaty. Ponadto powód wniósł o zasądzenie na jego rzecz kwoty po 950 zł miesięcznie tytułem renty na zwiększone potrzeby płatnej od dnia 3 października 2008 roku i na przyszłość do 10-go dnia każdego miesiąca wraz z ustawowymi odsetkami w przypadku uchybienia płatności którejkolwiek z rat oraz kosztów procesu.
I C 894/12
Powód B. S. wniósł pozew przeciwko (...) Spółce Akcyjnej w W. o zapłatę kwoty 7.000 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z ustawowymi odsetkami od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty oraz o zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu podał, że w dniu 06.03.2012 r. we W. doszło do wypadku komunikacyjnego, w wyniku którego doznał obrażeń ciała. Pojazd sprawcy był ubezpieczony u pozwanego w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC pojazdów mechanicznych. W toku postępowania likwidacyjnego pozwany wypłacił mu 1.000 zł zadośćuczynienia, co w ocenie powoda było kwotą rażąco niską.
I C 2240/18
Powódka M. D. (1) w pozwie przeciwko (...) S.A. w S. wniosła o zasądzenia od strony pozwanej na jej rzecz kwoty 12.057,57 zł, w tym 8000 zł tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę, 1629,37 zł z tytułu poniesionych w związku z wypadkiem z dnia 26 października 2017 roku kosztów leczenia oraz kwoty 1078,20 zł z tytułu dojazdu do placówek medycznych, a nadto kwoty 1350 zł z tytułu utraconych dochodów wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 06 stycznia 2018 roku co do kwoty zadośćuczynienia i od dnia wytoczenia powództwa w pozostałym zakresie, a nadto o zasądzenie od strony pozwanej na jej rzecz zwrotu kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego w kwocie 3617 zł (w tym opłaty skarbowej od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł).
I C 171/19
Powódka Ż. W. wniosła pozew przeciwko (...) S.A. V. (...) z siedzibą w W. o zapłatę kwoty 24.226,06 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 15 lutego 2019 roku do dnia zapłaty. W uzasadnieniu pozwu powódka podniosła, że w dniu 14 kwietnia 2016r. jako kierująca pojazdem marki K. V. o numerze rejestracyjnym (...) brała udział w kolizji drogowej, której sprawcą był kierowca pojazdu ubezpieczonego w pozwanym towarzystwie ubezpieczeń. Po zdarzeniu powódka odczuwała ból klatki piersiowej, bóle głowy i kręgosłupa szyjnego. Mimo odpłatnej rehabilitacji w kolejnych tygodniach bóle okolicy kręgosłupa szyjnego nie ustępowały, utrzymywało się ograniczenie ruchomości szyi, pojawiły się bóle kciuka prawego i osłabienie siły mięśniowej. Powódka miała trudności z wykonywaniem podstawowych czynności i musiała korzystać z pomocy najbliższych. W trakcie leczenia neurologicznego i ortopedycznego zdiagnozowano przewlekły zespół bólowy kręgosłupa szyjnego, skręcenie szyi i barku prawego, uszkodzenie więzozrostu obojczykowo – barkowego, a także zapalenie ścięgna pochewki zginacza kciuka prawego. Powódka korzystała z kilku serii zabiegów rehabilitacyjnych. Leczenie ortopedyczne zakończyło się w grudniu 2017r., zaś neurologiczne trwa nadal. Nadto, w związku z poczuciem wzmożonego lęku podczas jazdy samochodem powódka pozostawała pod opieką poradni zdrowia psychicznego. W niniejszej sprawie powódka domaga się zadośćuczynienia za poniesioną krzywdę w kwocie 20.000 zł, zwrotu kosztów leczenia (rehabilitacji) w kwocie 1.645 zł oraz zwrotu kosztów dojazdu do placówek medycznych w kwocie 2.581,06 zł.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

sygn. akt IC 995/23

UZASADNIENIE

D. G. wniósł pozew przeciwko (...) S.A. w W. o zapłatę kwoty 1000 zł, tytułem częściowego zadośćuczynienia, z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 17.11.2019r. do dnia zapłaty. W uzasadnieniu podał, że w dniu 17.11.2016r. uległ nieszczęśliwemu wypadkowi, jadąc na rowerze, w wyniku czego doznał obrażeń ciała w postaci urazów stawu kolanowego, stawu barkowego i kciuka prawego. Powód wskazał, że posiadał polisę (...) w pozwanym Towarzystwie, które po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego wypłaciło mu 3000 zł, ustalając 3% trwałego uszczerbku na zdrowiu.

Tymczasem powód, na prywatnej konsultacji medycznej, ustalił, że jego uszczerbek może wynosić nawet 11%, wówczas do dopłaty pozostałaby kwota 8000 zł. Niniejszym pozwem powód domagał się częściowego zadośćuczynienia, zastrzegając sobie możliwość jego rozszerzenia po opinii biegłych. Strona pozwana wniosła o oddalenie powództwa, zarzucając, że wypłaciła powodowi odszkodowanie z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu w w.w. wysokości, nie zaś zadośćuczynienie za krzywdę. Zakres ochrony ubezpieczeniowej, udzielonej powodowi przez pozwaną, został określony postanowieniami dobrowolnej umowy ubezpieczenia.

Podniosła, że powód nie udowodnił, aby doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości wyższej, niż ustalona przez pozwaną w postępowaniu likwidacyjnym. Wyrokiem z dnia 12 stycznia 2023r. tut. Sąd oddalił powództwo. Na skutek apelacji powoda Sąd Okręgowy w Świdnicy, wyrokiem z dnia 21 lipca 2023r. (II Ca 242/23) uchylił zaskarżony wyrok i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania z zaleceniem ustalenia ewentualnego uszczerbku na zdrowiu powoda najdalej na okres 24 miesięcy od daty wypadku. Rozpoznając ponownie sprawę, Sąd przeprowadził dowód z opinii uzupełniającej biegłych z zakresu ortopedii i neurologii S. L. i J.

W. - celem ustalenia stopnia (procentu) trwałego uszczerbku na zdrowiu powoda D. G., doznanego na skutek wypadku z dnia 17.11.2016r., aktualnego w chwili zakończenia leczenia, najpóźniej w 24 miesiącu od dnia wypadku - w oparciu o obowiązującą w pozwanym Zakładzie tabelę norm oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu, obowiązującą w dniu zawarcia umowy ubezpieczenia, tj. 12.08.2016r., do której zastosowanie mają ogólne warunki ubezpieczenia (...), ustalone uchwałą Zarządu (...) SA nr (...) z dnia 25.05.2015r. ze zm. ustalonymi uchwałą Zarządu (...) SA nr (...) z dnia 17.12.2015r.

Biegli ponownie wskazali, że obecnie nie stwierdza się u powoda uszczerbku na zdrowiu. Czas, który minął od urazu (badanie powoda przez biegłych miało miejsce 6 lat po wypadku) działał na korzyść powoda i pozwolił wyeliminować większość negatywnych skutków doznanego urazu. Biegli podtrzymali wnioski zawarte we wcześniejszej opinii, wskazując, że oceniają i ustalają uszczerbek na zdrowiu przede wszystkim na podstawie własnego badania przedmiotowego, przeprowadzanego w dniu zgłoszenia się powoda, zaś wszelkie oceny przypuszczalnego uszczerbku na zdrowiu, występującego uprzednio, są zbyt propabilistyczne i jako takie nie mają wartości dowodowej.

Biegli, odwołując się do wcześniejszej opinii, podali, że dolegliwości, podawane przez powoda, mają charakter subiektywny; dla badającego powoda ortopedy najistotniejsze jest stwierdzenie stabilności stawów kolanowych powoda oraz brak zaników mięśniowych kończyny dolnej prawej. Kwalifikacja uszczerbku z jakiejkolwiek pozycji tabeli uszczerbków wymaga stwierdzenia innych następstw uszkodzeń kolana, jak skrócenia kończyny, zaburzenia osi stawu, niestabilności, w zależności od stopnia. Ze wszystkich tych wymaganych objawów nie można u powoda obecnie stwierdzić żadnego.

Rokowania na przyszłość są korzystne. Do tej pory, po upływie 6 lat od urazu nie doszło do żadnych zmian wtórnych, stan stabilności obu stawów i umięśnienie obu kończyn dolnych nie prezentują odchyleń od stanu prawidłowego. Zdaniem biegłych, jeśli miałyby miejsce jakiekolwiek wątpliwości co do uszkodzeń wewnątrzstawowych, konsultujący powoda ortopeda podjąłby leczenie operacyjne, tj. artroskopię kolana. Odwołując się do wniosków, zawartych w opinii zasadniczej, biegli ponownie podkreślili, że brak jest możliwości oceny uszczerbku na zdrowiu powoda aktualnego w chwili zakończenia leczenia, najpóźniej w 24 miesiącu od dnia wypadku, na podstawie badania powoda, przeprowadzonego po 6 latach.

Bezspornym było, że powód ubezpieczony był u strony pozwanej od następstw nieszczęśliwych wypadków w ramach umowy ubezpieczenia (...) (polisa nr (...)) w okresie od 12.08.2016r. do 11.08.2017r. W okresie ubezpieczenia, w dniu 17.11.2016r., powód uległ wypadkowi i doznał obrażeń ciała. Po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego strona pozwana wypłaciła powodowi świadczenie w kwocie 3000 zł, z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu, ustalonego w wysokości 3%. Sąd ustalił: W wypadku z dnia 17.11.2016r. powód doznał skręcenia stawu kolanowego prawego, stłuczenia barku prawego oraz stłuczenia i skręcenia kciuka prawego.

Obecnie nie stwierdza się u niego uszczerbku na zdrowiu. Rehabilitację rozpoczęto odpowiednio wcześnie, co spowodowało pełny powrót do sprawności barku i kolana prawego powoda. Dowód: opinia biegłych lekarzy neurologa J. W. i chirurga-ortopedy S. L. (k-36-43, 101-103).

Sąd zważył, co następuje:

Powództwo podlegało oddaleniu. Zgodnie z definicją, zawartą w Ogólnych Warunków Ubezpieczenia (...), ustalonych uchwałą Zarządu (...) S.A. nr (...) z dnia 25 maja 2015r. (ze zm. wynikającymi z uchwały nr UZ/393/2015 z dnia 17.12.2015r.), określenie „trwały uszczerbek na zdrowiu” oznacza trwałe, nie rokujące poprawy, uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia. Zgodnie z § 63 ust. 2 OWU, przedmiotem ubezpieczenia (...) objęte zostały następstwa wypadku ubezpieczeniowego w postaci śmierci, trwałego uszczerbku na zdrowiu i leczenia uciążliwego.

Powodowi przysługiwało świadczenie z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu, wypłacane w takim procencie sumy ubezpieczenia, w jakim doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu (§65 pkt 2 i § 66 ust. 1 i 2 OWU). Stopień (procent) trwałego uszczerbku na zdrowiu ustalany był na podstawie Tabel, o których mowa w § 70 ust. 1 OWU i powinien być ustalony niezwłocznie po zakończeniu leczenia, najpóźniej w 24 miesiącu od dnia zajścia wypadku ubezpieczeniowego. Późniejsza zmiana stopnia trwałego uszczerbku na zdrowiu (polepszenie lub pogorszenie) nie daje podstawy do zmiany wysokości świadczenia (§ 70 ust. 2 OWU).

Zgodnie ponadto z § 66 ust. 3 OWU, odpowiedzialność (...) nie obejmowała zadośćuczynienia za doznany ból, cierpienie fizyczne i moralne oraz szkód, polegających na utracie, zniszczeniu lub uszkodzeniu rzeczy. Jak wprost wynika z jednoznacznej opinii biegłych sądowych lekarzy neurologa J. W. i chirurga - ortopedy S. L., wydanej w niniejszej sprawie, na skutek wypadku z dnia 17.11.2016r. u powoda aktualnie nie stwierdza się uszczerbku na zdrowiu. Stan zdrowia powoda po leczeniu poprawił się, nie pozostały żadne dysfunkcje ani ograniczenia w zakresie stawów, dotkniętych urazem, które obecnie nie wykazują odchyleń od stanu prawidłowego.

Dowód z opinii biegłych sądowych nie potwierdził stanowiska powoda, jakoby stopień trwałego uszczerbku na zdrowiu powoda był większy, niż ustalony w postępowaniu likwidacyjnym. Przeciwnie, z opinii biegłych wynika, że u powoda nie doszło do trwałego, nie rokującego poprawy, uszkodzenie ciała lub rozstroju zdrowia. Twierdzenia powoda okazały się gołosłowne (art. 6 kc w zw. z art. 805 § 1 i 2 pkt 2 kc). Skutkowało to oddaleniem powództwa. Orzeczenie w pkt II wyroku oparto na przepisach art. 98 § 1 kpc i art. 108§1 zd. 2 kpc.