Legislator Case Law & Legislation
I C 311/20 AI generated

I C 311/20 · Sąd powszechny

Case Number I C 311/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

M. wniósł o zasądzenie od (...) S.A. (...)w W. kwoty 89.750 zł tytułem odszkodowania za spalony samochód oraz zwrotu kosztów prywatnej opinii z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 lutego 2018 roku do dnia zapłaty oraz kosztów procesu. W uzasadnieniu wskazał, że 15 stycznia 2018 roku wskutek samozapłonu spłonął należący do niego samochód (...) z 2013 roku. W związku z zawartą z pozwaną umową ubezpieczenia 17 stycznia 2018 roku zgłosił pozwanej roszczenia związane z zaistniałym pożarem. W dniu 27 lutego 2018 roku ubezpieczyciel określił szkodę jako całkowitą i wyliczył jej wartość na kwotę 88.250 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 805 § 1 k.c, art. 805 § 2 pkt 1 k.c, art 817 k.c, art. 817 § 1 k.c, art. 321 § 1 k.p.c, art. 98 k.p.c; I C 311/20 · Sąd powszechny: Sąd zważył: Podstawę odpowiedzialności pozwanej stanowi art. art. 805 § 1 k.c. zgodnie z którym przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. W przypadku ubezpieczenia majątkowego świadczenie zakładu ubezpieczeń polega na wypłacie odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku (art. 805 § 2 pkt 1 k.c.).

Keywords

AI generated
liability of accident insurer exclusion of liability fault-based liability negligent arson motor vehicle pollution damage to electrical installations

Cited Legislation

AI generated
art. 805 § 1 k.c
art. 805 § 2 pkt 1 k.c
W przypadku ubezpieczenia majątkowego świadczenie zakładu ubezpieczeń polega na wypłacie odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku (art. 805 § 2 pkt 1 k.c.).
art 817 k.c
Zgodnie z art. 817 § 1 k.c.
art. 817 § 1 k.c
Zgodnie z art. 817 § 1 k.c.
art. 321 § 1 k.p.c
ubezpieczyciel obowiązany jest spełnić świadczenie w terminie trzydziestu dni, licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku natomiast zgodnie z art. 321 § 1 k.p.c.
art. 98 k.p.c
O kosztach orzeczono z mocy art. 98 k.p.c.
AI generated
I C 54/17
Powód J. W. pozwem skierowanym przeciwko Towarzystwo (...) S.A. w W. wniósł o zasądzenie od pozwanego na jego rzecz kwoty 97.762,00zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w wysokości 7% w stosunku rocznym od dnia 28.07.2016 r. do dnia zapłaty oraz zwrotu kosztów procesu wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przepisanych i opłaty skarbowej od udzielonego pełnomocnictwa w kwocie 17 zł.
I C 1281/11
Powódka R. R. wniosła o zasądzenie od pozwanego Towarzystwa (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 234 671zł 98gr wraz z ustawowymi odsetkami od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty oraz kosztami procesu, w tym kosztami zastępstwa procesowego w kwocie 14 400 zł. W uzasadnieniu pozwu podała, że w dniu 30 września 2010 r. doszło do częściowego spalenia pojazdu B. o nr rej. (...), użytkowanego przez powódkę jako leasingobiorcę, użyczonego wówczas (...) S.A, a stanowiącego własność (...) S.A. we W.. Szkoda została zgłoszona stronie pozwanej, z którą zawarta była umowa ubezpieczenia autocasco. Powódka podała, że w toku postępowania likwidacyjnego strona pozwana przyjęła, że szkoda powstała z przyczyny związanej z wadą wykonania pojazdu, pożar pojazdu spowodowało zwarcie instalacji elektrycznej zaistniałe na skutek przegrzania zacisku wysokoprądowego. Na tej podstawie strona pozwana odmówiła wypłaty odszkodowania decyzją z dnia 5 listopada 2011r. Powódka wskazała, że w toku postępowania likwidacyjnego określono też wartość rynkową pojazdu na dzień 15 września 2010 r. na kwotę 260 100 zł, jak również koszty jego naprawy - na kwotę 201 271zł 98gr. Podała, że zgodnie z żądaniem strony pozwanej pojazd został zbadany również przez serwis (...) we W., pod kątem istnienia ewentualnych wad wykonania pojazdu, które mogły spowodować powstanie pożaru komory silnika. W wyniku tych badań ustalono, że zapłon pojazdu nie nastąpił w wyniku wady fabrycznej lub materiałowej. Stwierdzono, że przyczyną powstania pożaru było paliwo, które znalazło się w zbiorniku pojazdu, a do którego pojazd nie był przystosowany. Powódka podała, że wniosła odwołanie od decyzji pozwanego, który podtrzymał swoje stanowisko, wskazując jednocześnie, że pomimo tego, iż parametry paliwa odbiegały od dopuszczalnej normy, to nie można stwierdzić, iż była to bezpośrednia przyczyna zaistniałego zdarzenia. Powódka wskazała też, że stosowne badania przeprowadzone zostały również przez producenta samochodu w M., gdzie po przebadaniu próbki paliwa pobranej w serwisie (...) we W. oraz po zapoznaniu się z dokumentacją przeprowadzonych oględzin samochodu, stwierdzono, że zapłon samochodu nastąpił wskutek zawartości ok. 5% etyliny w oleju napędowym, co w efekcie doprowadziło do przeciążenia termicznego w (...) i zapłon palnego materiału otaczającego filtr cząsteczek stałych.
V GC 476/23
Powód B. A. żądał od pozwanego (...) (...) (...) S.A. w N. zapłaty kwoty 65.512 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 7 października 2022 r. do dnia zapłaty. Powód wskazał, że samochód marki K., z którego korzystał na zasadzie leasingu, a który był objęty ubezpieczeniem autocasco w pozwanym towarzystwie ubezpieczeń, został zniszczony w wyniku pożaru. Powód twierdził, że miała miejsce szkoda całkowita i domagał się od pozwanego wypłaty odszkodowania.
V ACa 514/20
Powódka M. B. pozwem z dnia 12 marca 2019 r. domagała się zasądzenia od pozwanego Towarzystwa Ubezpieczeń (...) w W. na swoją rzecz kwoty 105.848,27 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie: od kwoty 104.800 zł od dnia 17 listopada 2017 r. do dnia zapłaty oraz od kwoty 1.048,27 zł od dnia 28 maja 2018 r. do dnia zapłaty. Nadto powódka wnosiła o zasądzenie od pozwanego kosztów procesu zgodnie ze spisem kosztów, który miał zostać złożony przez powódkę przed zakończeniem postępowania, a w przypadku braku takiego spisu – według norm przepisanych.
I C 563/21
Powód P. Z. 25.03.2018 r. pozwał T o w a r z y s t w o (...) (...) w W. o 55 400 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 24.07.2018 r. odszkodowania wobec spalenia wskutek awarii pojazdu, ubezpieczonego w tym zakresie w ramach AC u pozwanego. Po opinii biegłego powód rozszerzył powództwo do 100 500 zł (k. 607), a ostatecznie cofnął je do kwoty 98 800 zł wobec odliczenia wartości pozostałości we wskazany przez siebie sposób (k. 904v).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 311/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 lutego 2022 roku Sąd Okręgowy w Gliwicach I Wydział Cywilny w składzie: Przewodnicząca: Sędzia Leokadia Krośniak-Cebulska Protokolant: po rozpoznaniu w dniu 3 lutego 2022 roku w Gliwicach sprawy z powództwa D. M. przeciwko (...) S.A. (...) w W. o zapłatę 1. zasądza od pozwanej spółki na rzecz powoda kwotę 89.750 (osiemdziesiąt dziewięć tysięcy siedemset pięćdziesiąt) zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 lutego 2018 roku do dnia zapłaty, 2. zasądza od pozwanej spółki na rzecz powoda kwotę 9.888 (dziewięć tysięcy osiemset osiemdziesiąt osiem) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania. Sędzia Leokadia Krośniak-Cebulska Sygn. akt I C 311/20

UZASADNIENIE

D. M. wniósł o zasądzenie od (...) S.A. (...)w W. kwoty 89.750 zł tytułem odszkodowania za spalony samochód oraz zwrotu kosztów prywatnej opinii z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 lutego 2018 roku do dnia zapłaty oraz kosztów procesu. W uzasadnieniu wskazał, że 15 stycznia 2018 roku wskutek samozapłonu spłonął należący do niego samochód (...) z 2013 roku. W związku z zawartą z pozwaną umową ubezpieczenia 17 stycznia 2018 roku zgłosił pozwanej roszczenia związane z zaistniałym pożarem. W dniu 27 lutego 2018 roku ubezpieczyciel określił szkodę jako całkowitą i wyliczył jej wartość na kwotę 88.250 zł.

W dniu 23 maja 2018 roku pozwana odmówiła wypłaty odszkodowania twierdząc, że powodem pożaru było rozszczelnienie układu wydechowego wylotu spalin z elementów złącza turbosprężarki z kolektorem wydechowym co miało stanowić szkodę eksploatacyjną za którą odpowiedzialności nie ponosi. Powód zlecił więc biegłemu ekspertyzę, co do przyczyny pożaru. Biegły stwierdził, że przyczyną pożaru było zwarcie przewodów do masy samochodu. Zgodnie z OWU zwarcie instalacji nie może być szkodą eksploatacyjną gdyż producent nie przewiduje zużycia przewodów elektrycznych.

W odpowiedzi na pozew pozwana wniosła o oddalenie powództwa i zasądzenie kosztów procesu kwestionując swoją odpowiedzialność tak co do zasady jak i wysokości roszczenia. W uzasadnieniu podała, że nie ponosi odpowiedzialności za szkody eksploatacyjne, a szkoda eksploatacyjna to szkoda powstała w wyniku zużycia pojazdu, jego części lub wyposażenia. Skoro rzeczoznawca działający na jej zlecenie stwierdził, że przyczyną powstania pożaru samochodu powoda było rozszczelnienie układu wydechowego to należało przyjąć eksploatacyjny charakter szkody, co zgodnie z postanowieniem OWU wyłącza odpowiedzialność ubezpieczyciela.

Sąd ustalił: 15 stycznia 2018 roku wskutek samozapłonu spłonął należący do D. M. samochód (...) klasa z 2013 roku. Powód zawarł z pozwaną na okres od 24.11.2017 do 23.11.2018 roku umowę ubezpieczenia komunikacyjnego(...), polisa seria (...) z sumą ubezpieczenia autocasco 111.000 zł brutto ze składką łączną 3.558 zł. Pismem z 16 stycznia 2018 roku pozwana poinformowała powoda o otrzymaniu jego zawiadomienia o szkodzie i zarejestrowaniu sprawy oraz wezwała o wymienione w nim dokumenty. Kolejnym pismem z 27 lutego 2018 roku pozwana poinformowała, że wystąpiła szkoda całkowita a wysokość odszkodowania wynosi 88.250 zł brutto.

Następnie pismami z 17 kwietnia i 10 maja 2018 roku poinformowała o przyznaniu odszkodowania w wysokości 70.600 zł brutto po czym pismem z 23 maja 2018 roku zawiadomiła powoda, iż odmawia wypłaty odszkodowania. Swoje stanowisko uzasadniła tym, że przyczyną pożaru było rozszczelnienie układu wydechowego wylotu spalin z elementów złącza turbosprężarki z kolektorem wydechowym co stanowiło szkodę eksploatacyjną za którą odpowiedzialności nie ponosi. Wycenę szkody na kwotę 88.250 zł wykonała pozwana w styczniu 2018 roku w oparciu o system (...).

Nadto powód poniósł koszt opinii zamówionej w celu ustalenia przyczyny pożaru jego samochodu w kwocie 1.500 zł. Powołany na wniosek pozwanej biegły sądowy z zakresu pożarnictwa stwierdził, że przyczyną pożaru samochodu D. M. były niekorzystne zjawiska elektroenergetyczne w obrębie instalacji elektrycznej wewnątrz komory silnika pojazdu. Biegły wykluczył możliwość powstania pożaru wskutek rozszczelnienia układu wydechowego samochodu. Do opinii tej żadna ze stron zastrzeżeń nie wniosła. (dowody: okoliczności bezsporne, faktura k. 22, polisa k. 28, OWU k. 46-57, akta szkody k. 179-317 a w nich w szczególności pisma k. 179,182, 181,180, 185, wycena szkody k. 264-267, opinia biegłego k. 69-81) Powyższe ustalono w oparciu o zawarte w aktach dokumenty w tym akta szkody oraz niekwestionowaną opinię biegłego.

Sąd zważył: Podstawę odpowiedzialności pozwanej stanowi art. art. 805 § 1 k.c. zgodnie z którym przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. W przypadku ubezpieczenia majątkowego świadczenie zakładu ubezpieczeń polega na wypłacie odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku (art. 805 § 2 pkt 1 k.c.).

Kodeks cywilny nie definiuje wypadku ubezpieczeniowego, pozostawiając tę kwestię do regulacji przez strony w umowie ubezpieczenia. Tak więc ubezpieczyciel w zamian za składkę zobowiązuje się do zapłaty odszkodowania w przypadku zaistnienia określonego w umowie wypadku ubezpieczeniowego, przy czym postanowienia ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU) mogą przewidywać wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela. Z § 16 pkt 1 OWU dołączonych do odpowiedzi na pozew wynika, że ubezpieczeniem autocasco objęte są szkody polegające na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie pojazdu.

Niewątpliwie spalenie pojazdu w wyniku pożaru jest jego zniszczeniem. Według § 19 pkt 19 OWU pozwana nie ponosi odpowiedzialności za szkody eksploatacyjne. Próbując więc uniknąć odpowiedzialności za szkodę stwierdziła ona jakoby przyczyną pożaru było rozszczelnienie układu wydechowego wylotu spalin z elementów złącza turbosprężarki z kolektorem wydechowym co stanowiło szkodę eksploatacyjną. Tezy tej nie potwierdził biegły sądowy. W swojej opinii biegły stwierdził, że ewidentną przyczyną pożaru były niekorzystne zjawiska elektroenergetyczne w obrębie instalacji elektrycznej wewnątrz komory silnika pojazdu.

Jednocześnie wykluczył możliwość powstania pożaru wskutek rozszczelnienia układu wydechowego samochodu. Jak wyżej wspomniano opinia ta nie była kwestionowana przez strony. Jeśli chodzi o wysokość szkody w pojeździe to została ona wyliczona przez pozwaną na kwotę 88.250 zł. Według § 24 pkt 7 OWU wysokość odszkodowania ustala (...) Pozwana nie złożyła żadnych wniosków dowodowych celem wykazania, że wyliczona przez nią kwota nie odpowiada faktycznej wysokości szkody. Niewątpliwie powodowi należy się również zwrot kosztów prywatnej opinii wydanej w celu ustalenia przyczyn pożaru jego samochodu.

Bez tej opinii powód nie byłby w stanie ocenić słuszności stanowiska pozwanej i nie mógłby sprecyzować żądania pozwu. O odsetkach orzeczono na podstawie art . 481 w. zw. z art 817 k.c. zgodnie z żądaniem pozwu. O szkodzie pozwana dowiedziała się co najmniej 16 stycznia 2018 roku co wynika z jej pisma datowanego na ten dzień. Zgodnie z art. 817 § 1 k.c. ubezpieczyciel obowiązany jest spełnić świadczenie w terminie trzydziestu dni, licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku natomiast zgodnie z art. 321 § 1 k.p.c. sąd nie może wyrokować co do przedmiotu, który nie był objęty żądaniem, ani zasądzać ponad żądanie.

O kosztach orzeczono z mocy art. 98 k.p.c. Na koszty złożyły się: opłata od pozwu w kwocie 4.488 zł, koszty zastępstwa adwokackiego w kwocie 5.400 zł. Koszty opinii biegłego w wysokości 1.440 zł zostały pokryte z zaliczki uiszczonej przez pozwaną w kwocie 2.000 zł. Niewykorzystana część zaliczki zostanie pozwanej zwrócona. Gliwice, dnia 3 marca 2022 roku Sędzia Leokadia Krośniak-Cebulska .