Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2386/22 AI generated

VIII U 2386/22 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2386/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

składkę na ubezpieczenie społeczne rolników opłaca rolnik prowadzący gospodarstwo rolne. Obowiązek opłacania składki, o której mowa w ust. 1, powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym rolnik rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym rolnik przestał prowadzić gospodarstwo.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2386/22 · Sąd powszechny: Obowiązek opłacania składki, o której mowa w ust. 1, powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym rolnik rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym rolnik przestał prowadzić gospodarstwo.

Keywords

AI generated
duration of disability pension duration of insurance entitlement calculation of years of service contribution period gainful employment past retirement age maintenance of pension coverage
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2386/22 U Z A S A D N I E N I E do całości wyroku Decyzją z dnia 13.10.2022 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił D. O. prawa do emerytury rolniczej wskazując, że nie podlegała ona ubezpieczeniu rolniczemu co najmniej 25 lat. Decyzja w aktach rentowych Odwołanie od powyższej decyzji wniosła D. O., zarzucając naruszenie art. 20 ust. 1 pkt 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników w związku z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 14.12.1982 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin poprzez błędną wykładnię tych przepisów i uznanie, że wnioskodawczyni nie podlegała ubezpieczeniu rolniczemu od 1.01.1983 do 31.12.1985 roku.

W konkluzji wniosła o uwzględnienie powyższego okresu jako okresu podlegania ubezpieczeniu rolniczemu i przyznanie prawa do emerytury rolniczej. Odwołanie k -10 W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Odpowiedź na odwołanie k. 16 Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny i zważył, co następuje D. O. zawarła związek małżeński w dniu 8.09.1979 roku, zaś od dnia 18.09.1979 roku objęła z mężem gospodarstwo rolne po teściach i od tej daty była objęta ubezpieczeniem rolniczym w ramach programu „młody rolnik”.

Okres od 18.09.1979 do 31.12.1982 roku został uwzględniony przez KRUS do wyliczenia stażu ubezpieczeniowego, co wprost wynika z treści uzasadnienia decyzji. Powyższy program objęcia ubezpieczeniem wynikał z treści art. 40 ustawy z 27.10.1977 roku o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeń dla rolników i ich rodzin (Dz.U. Nr 32, poz. 140). Zgodnie z treścią art. 40 rolnik, który rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego przed ukończeniem 35 lat życia, zwolniony jest od obowiązku opłacania składki przez okres pierwszych 5 lat gospodarowania.

Sama ustawa obowiązywała od 1.01.1978 do 31.12.1982 roku, czyli 5 lat. Od 1.01.1983 roku weszła w życie ustawa z dnia 14.12.1982 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin. Zgodnie z treścią art. 73 nowej ustawy, z dniem wejścia w życie straciła moc dotychczas obowiązująca ustawa z 27.10.1977 roku o zaopatrzeniu emerytalnym (…). Jednocześnie od 1.01.1983 roku zaczął obowiązywać przepis art. 44 nowej ustawy, kreujący obowiązek zgłaszania do ubezpieczenia rolniczego domowników i opłacania składki.

D. O. nie została zgłoszona do ubezpieczenia rolniczego po 1.01.1983 roku. Stało się to dopiero od 1.01.1986 roku do 31.12.1988 roku. (pisma z Urzędu Gminy, karta ewidencyjna ubezpieczonego k 12-14) Mąż wnioskodawczyni był objęty, jako rolnik, ubezpieczeniem rolniczym także w latach 1983-1985. (karta ewidencyjna k 15) D. O. nigdy nie była zameldowana w gospodarstwie rolnym męża, w C.. Była zameldowana w Ł., gdzie świadczyła pracę w Zakładzie Gospodarki Mieszkaniowej Ł.. okoliczności bezsporne Łączny staż ubezpieczeniowy wnioskodawczyni wynosi 23 lata 9 miesięcy i 9 dni. decyzja KRUS Wnioskodawczyni pomagała mężowi w prowadzeniu gospodarstwa rolnego.

Mieli oni sad i łąki, nie mieli zwierząt i drobiu hodowlanego. (zeznania świadków: P. K. (1) k 44 odwrót, P. K. (2) k 44 odw.) Mając powyższe na uwadze należy stwierdzić, że zaskarżona decyzja została wydana prawidłowo. Skarżąca nie zauważa, że od 1.01.1983 roku weszły w życie zupełnie nowe przepisy ustawy z 14.12.1982 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin, które uchyliły obowiązywanie dotychczasowej ustawy z 27.10.1977 roku. Od dnia 1.01.1983 roku istniał obowiązek opłacenia składki na ubezpieczenie rolnicze.

W myśl art. 44 ustawy:

1. składkę na ubezpieczenie społeczne rolników opłaca rolnik prowadzący gospodarstwo rolne.

2. Obowiązek opłacania składki, o której mowa w ust. 1, powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym rolnik rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym rolnik przestał prowadzić gospodarstwo.

3. Obowiązek opłacania składki za domowników powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym osoby te podjęły pracę w gospodarstwie rolnym, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym przestały pracować w gospodarstwie. Powyższa ustawa nie zawierała jakiegokolwiek zapisu, że dotychczasowy program „młody rolnik”, o którym mowa była w art. 40 (rolnik, który rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego przed ukończeniem 35 lat życia, zwolniony jest od obowiązku opłacania składki przez okres pierwszych 5 lat gospodarowania) – nadal działa.

Oznacza to, że od 1.01.1983 roku wnioskodawczyni przestała podlegać ubezpieczeniu rolniczemu i została do niego zgłoszona dopiero od 1.01.1986 roku, co niezbicie potwierdzają dokumenty z Gminy L.. Na marginesie należy dodać, że przepis art. 40 ustawy z 27.10.1977 roku nie mógł mieć zastosowania do wnioskodawczyni przez 5 lat, bowiem od momentu gdy zawarła związek małżeński z rolnikiem, który przejął grunty w dniu 18.09.1979r do dnia, w którym przepis ten przestał obowiązywać (31.12.1982) upłynęło nieco ponad 3 lata. Mając powyższe na uwadze należy uznać, że na dzień wydania spornej decyzji wnioskodawczyni nie legitymowała się stażem co najmniej 25 lat podlegania ubezpieczeniu rolniczemu (art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20.12.1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tj.

Dz.U z 2022 poz.933) i dlatego Sąd oddalił odwołanie. ZARZĄDZENIE odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełn wnioskodawczyni.