Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2297/22 AI generated

VIII U 2297/22 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2297/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

do całości wyroku Decyzją z dnia z dnia 24 października 2022 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił K. B. (1) ponownego ustalenia kapitału początkowego ponieważ przedłożone świadectwo pracy nie spełnia wymogów formalnych – została dopisana informacja o okresach nieskładkowych i nie wiadomo, na podstawie jakich dokumentów pracodawca stwierdził, że nie wystąpiły okresy nieskładkowe w trakcie zatrudnienia w(...). (decyzja – k. 33 akt ZUS) Odwołanie od decyzji złożyła K. B. i wniosła o jej zmianę poprzez uwzględnienie do kapitału początkowego okresu zatrudnienia od 1.10.1992 do 30.06.1994 roku w firmie (...). (odwołanie – k.3) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. wniósł o jego oddalenie. (odpowiedź na odwołanie – k.4) Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny K.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2297/22 · Sąd powszechny: okresy składkowe, o których mowa w art. 6, 2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5, 3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity determination of work incapacity employment status qualification minimum capital failure to prove solvency unemployment insurance financing
AI generated
VIII U 1738/24
Decyzją z 27 września 2024r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.
VII U 82/25
W dniu 31 grudnia 2024 r. A. S. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 6 grudnia 2024 r. znak: (...) (...), którą organ rentowy ustalił wysokość kapitału początkowego. A. S. zarzucił, że organ rentowy przy wydawaniu zaskarżonej decyzji nie uwzględnił przedłożonych przez niego dokumentów, a wynikające z nich dane, potwierdzające okresy zatrudniania miałby wpływ na wysokość kapitału początkowego. W konsekwencji, zdaniem odwołującego się, ustalony w decyzji kapitał początkowy został zaniżony, wobec czego wniósł on o jej zmianę i ponowne ustalenie wysokości kapitału początkowego (odwołanie A.
VIII U 1744/21
UZASADNIENIE Decyzją z dnia 18 czerwca 2021 roku, znak: (...)-2021, o ponownym ustaleniu kapitału początkowego, Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po otrzymaniu nowych dowodów mających wpływ na wysokość kapitału początkowego, ponownie ustalił wartość kapitału początkowego G. W. na dzień 1 stycznia 1999 roku. Do ustalenia wartości kapitału początkowego Zakład Ubezpieczeń Społecznych przyjął podstawę wymiaru kapitału początkowego w kwocie 387,51 zł. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia.
III AUa 133/13
Decyzją z dnia 23 marca 2012 r.
VIII U 2291/21
Decyzją z dnia 23 lipca 2021 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2297/22

UZASADNIENIE

do całości wyroku Decyzją z dnia z dnia 24 października 2022 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił K. B. (1) ponownego ustalenia kapitału początkowego ponieważ przedłożone świadectwo pracy nie spełnia wymogów formalnych – została dopisana informacja o okresach nieskładkowych i nie wiadomo, na podstawie jakich dokumentów pracodawca stwierdził, że nie wystąpiły okresy nieskładkowe w trakcie zatrudnienia w(...). (decyzja – k. 33 akt ZUS) Odwołanie od decyzji złożyła K. B. i wniosła o jej zmianę poprzez uwzględnienie do kapitału początkowego okresu zatrudnienia od 1.10.1992 do 30.06.1994 roku w firmie (...). (odwołanie – k.3) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. wniósł o jego oddalenie. (odpowiedź na odwołanie – k.4) Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny K.

B. (1) (z domu Dybała) urodziła się (...). W okresie od 1.10.1992 do 30.06.1994 roku pracowała w Przedsiębiorstwie Handlowo Produkcyjnym (...), którego właścicielami byli W. S. i M. B.. Wnioskodawczyni była zatrudniona na cały etat na stanowisku sprzedawcy. W starym dowodzie osobistym wnioskodawczyni miała adnotacje o zatrudnieniu w ww. Przedsiębiorstwie, potwierdzające że pracowała w powyższym okresie. Z dniem ustania zatrudnienia, czyli 30.06.1994 roku wnioskodawczyni otrzymała świadectwo pracy, które złożyła do ZUS przy wniosku o ustalenie kapitału początkowego.

Gdy decyzją z dnia 28.02.2022 roku odmówiono jej uwzględnienia tego okresu do stażu ubezpieczeniowego, wnioskodawczyni nawiązała kontakt z osobą, zajmującą się kiedyś sprawami kadrowymi Przedsiębiorstwa – (...). Osoba ta z kolei skontaktowała się z byłym właścicielem, M. B. (drugi wspólnik już nie żyje) i poprosiła o dopisanie na świadectwie pracy, wystawionym wnioskodawczyni w 1994 roku informacji, że nie korzystała ze zwolnień lekarskich. ZUS bowiem, jako uzasadnienie odmowy uwzględnienia okresu ubezpieczeniowego wskazał brak informacji o okresach nieskładkowych.

M. B. uczynił na oryginale świadectwa pracy dopisek o treści „okresy nieskładkowe w/wym okresie nie wystąpiły”. Złożył przy tym dopisku podpis i przystawił pieczątkę „Prezes spółki M. B.”. Tak poprawione świadectwo pracy wnioskodawczyni ponownie złożyła do ZUS, który wydał zaskarżoną decyzję, wskazując, że świadectwo pracy nadal nie spełnia wymogów formalnych bowiem pracodawca nie wyjaśnił, na podstawie jakich dokumentów stwierdził niewystępowanie okresów nieskładkowych. M. B. pamięta, że wnioskodawczyni pracowała w jego sklepie spożywczym w P. i raczej nie korzystała ze zwolnień lekarskich. (kopie świadectwa pracy w aktach rentowych na k 8 i k 30, kopia dowodu osobistego k 15-16, zeznania świadka M.

B. k 30 odwrót, przesłuchanie wnioskodawczyni k 31)

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył, co następuje

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 174 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2017 r. poz. 1383), kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12. Natomiast zgodnie z ust. 2 tego przepisu, przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6, 2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5, 3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

2. W myśl ust. 3 w/w przepisu, podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18 z tym, że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 r. W rozpoznawanej sprawie organ rentowy zakwestionował cały okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) z uwagi na brak informacji o okresach nieskładkowych na świadectwie pracy. Tymczasem w spornym okresie obowiązywało rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie świadectw pracy i opinii z dnia 20.11.1974 roku (Dz.U z 1974 nr 45 poz. 269 ze zmianami) Zgodnie z jego treścią, § 7 w świadectwie pracy, oprócz danych określonych w art. 97 § 2 Kodeksu pracy, powinny być zamieszczone następujące informacje niezbędne do ustalenia uprawnień pracownika w nowym zakładzie pracy:

1) okres korzystania z urlopu bezpłatnego i podstawa prawna jego udzielenia, 2) okres korzystania z urlopu wychowawczego, a w wypadku likwidacji zakładu pracy - okres tego urlopu przypadający po likwidacji zakładu, 3) wykorzystanie zwolnienia od pracy przewidzianego w art. 188 Kodeksu pracy, 4) okres odbywania służby wojskowej oraz zasadniczej służby w obronie cywilnej lub służby zastępczej, przypadający w czasie zatrudnienia w zakładzie pracy, który wydaje pracownikowi świadectwo pracy, 5) okres, za który przyznano pracownikowi odszkodowanie w związku ze skróceniem okresu wypowiedzenia umowy o pracę (art. 36 1Kodeksu pracy), 6) termin zdarzenia uzasadniającego, na podstawie odrębnych przepisów, obniżenie pracownikowi zasiłku z ubezpieczenia społecznego.

Rozporządzenie to obowiązywało do dnia 1 czerwca 1996 r. i nie nakładało na pracodawcę obowiązku wyszczególniania w świadectwie pracy okresów zasiłkowych (§ 7 tegoż rozporządzenia). Wobec powyższego organ rentowy powinien przyjąć do akt świadectwo pracy pierwotnie złożone przez wnioskodawczynię, które potwierdzało jej zatrudnienie. Świadectwo nie zawiera informacji o okresach nieskładkowych bowiem nie było w dacie jego sporządzenia obowiązku umieszczania takich danych na świadectwie pracy. Ponadto nie ma żadnych dowodów na to, że w spornym okresie wnioskodawczyni chorowała, a zatem okres ten powinien być zaliczony w całości jako składkowy.

Mając powyższe okoliczności na uwadze Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w sentencji.