Legislator Case Law & Legislation
VIII U 951/23 AI generated

VIII U 951/23 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 951/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

W dniu 29 maja 2023 J. W. złożył odwołanie od pisma Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)w Ł. z dnia 11 maja 2023r. , znak:(...) , sformułowanego w odpowiedzi na pismo J. W. z dnia 2 maja 2023r. , w którym podnosi ,ze jego emerytura od 1 marca (...). , zgodnie z ustawą o waloryzacji powinna wynosić (...),12 a otrzymuje (...),71 [ złotych], dlatego wnosi o zmianę wysokości emerytury i wyrównanie za trzy miesiące ( marzec , kwiecień , maj) / odwołanie k. 3 akt/. W odpowiedzi na odwołanie z dnia 5.06.2023r. ZUS (...) w Ł. wniósł o odrzucenie odwołania od pisma , uznając je za przedwczesne, oddalenie odwołania, w przypadku uznania przez Sąd, że kwalifikuje się ono do merytorycznego rozpoznania. / odpowiedź na odwołanie k. 4/.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 951/23 · Sąd powszechny: Jeżeli organ rentowy lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności, nie wydał decyzji lub orzeczenia w terminie dwóch miesięcy od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu (art.477 9 § 4 kpc). Postępowanie cywilne, w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, jest wszczynane wniesieniem, przez ubezpieczonego, odwołania od decyzji organu rentowego lub odwołania w razie niewydania przez organ rentowy decyzji w terminie 2 miesięcy od zgłoszenia roszczenia.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits reconsideration of disability benefits social security litigation recalculation of unemployment benefits social security contributions arrears suspension of unemployment benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn.. akt VIII U 951/23

UZASADNIENIE

W dniu 29 maja 2023 J. W. złożył odwołanie od pisma Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)w Ł. z dnia 11 maja 2023r. , znak:(...) , sformułowanego w odpowiedzi na pismo J. W. z dnia 2 maja 2023r. , w którym podnosi ,ze jego emerytura od 1 marca (...). , zgodnie z ustawą o waloryzacji powinna wynosić (...),12 a otrzymuje (...),71 [ złotych], dlatego wnosi o zmianę wysokości emerytury i wyrównanie za trzy miesiące ( marzec , kwiecień , maj) / odwołanie k. 3 akt/. W odpowiedzi na odwołanie z dnia 5.06.2023r. ZUS (...) w Ł. wniósł o odrzucenie odwołania od pisma , uznając je za przedwczesne, oddalenie odwołania, w przypadku uznania przez Sąd, że kwalifikuje się ono do merytorycznego rozpoznania. / odpowiedź na odwołanie k. 4/.

Sąd ustalił i zważył co następuje :

pismem z dnia 2.05.2023r. skierowanym do ZUS (...) w Ł. J. W. oświadczył , ze nie zgadza się z wysokością podniesionej emerytury o 14,8%, powinna być podniesiona o 250 zł. Jest 1082,71 zł., a powinna być 1193,12 zł. / pismo z 2.05.2023r. na nienumerowanej stronie akt ZUS/ Pismem z dnia 11.05.2023r. znak (...) , zatytułowanym (...): ZUS (...) w Ł., poinformował J. W. , że jego świadczenie zostało zwaloryzowane prawidłowo, zgodnie z art. 6 punktem 4 Ustawy z dnia 27.10.2022r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw , w myśl którego w przepadku świadczenia niższego od kwoty najniższego świadczenia , do którego nie ma zastosowania gwarancja wysokości najniższego świadczenia , o której mowa w art. 85 ustawy zmienianej w art.1 waloryzacja polega na podwyższeniu kwoty świadczenia w wysokości przysługującej w dniu 28 lutego 2023r. wskaźnikiem waloryzacji ustalonym zgodnie z art. 89 tej ustawy tj. wskaźnikiem 14,8% /informacja na nienumerowanej stronie akt ZUS/ Odwołanie wnioskodawcy podlega odrzuceniu Jak stanowi przepis art. 477 9 § 1 kodeksu postępowania cywilnego odwołania od decyzji organów rentowych lub orzeczeń wojewódzkich zespołów do spraw orzekania o niepełnosprawności wnosi się na piśmie do organu lub zespołu, który wydał decyzję lub orzeczenie, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ lub zespół, w terminie miesiąca od dnia doręczenia decyzji lub orzeczenia.

Jeżeli organ rentowy lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności, nie wydał decyzji lub orzeczenia w terminie dwóch miesięcy od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu (art.477 9 § 4 kpc). Postępowanie cywilne, w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, jest wszczynane wniesieniem, przez ubezpieczonego, odwołania od decyzji organu rentowego lub odwołania w razie niewydania przez organ rentowy decyzji w terminie 2 miesięcy od zgłoszenia roszczenia.

Wytoczenie powództwa, w tych sprawach, jest niedopuszczalne. W orzecznictwie przyjmuje się, że dochodzenie przed sądem prawa do świadczenia z ubezpieczenia społecznego, które nie było przedmiotem decyzji organu rentowego, jest niedopuszczalne, z wyjątkiem przewidzianym w art. 477 9 § 4, a treść decyzji, od której wniesiono odwołanie, wyznacza przedmiot i zakres rozpoznania oraz orzeczenia sądu (postanowienie SN z dnia 13 maja 1999 r., II UZ 52/99, OSNP 2000, nr 15, poz. 601; wyrok SN z dnia 23 listopada 1999 r., II UKN 204/99, OSNP 2001, nr 5, poz. 169).

Decyzja zapada po przeprowadzeniu postępowania administracyjnego, którego przedmiotem i celem jest ustalenie prawa do świadczeń z ubezpieczenia społecznego lub ich wysokości. Ubezpieczony przedstawia w nim wszelkie okoliczności wiążące się z warunkami stawianymi przez ustawę dla przyznania lub ustalania wysokości świadczeń. W późniejszym postępowaniu, wywołanym odwołaniem do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych, zgodnie z systemem orzekania w sprawach z tego zakresu, sąd nie rozstrzyga o zasadności wniosku, lecz o prawidłowości zaskarżonej decyzji.

Sąd nie działa w zastępstwie organu rentowego, w związku z czym nie ustala prawa do świadczeń i choć samodzielnie oraz we własnym zakresie rozstrzyga wszelkie kwestie związane z prawem lub wysokością świadczenia objętego decyzją, to jego rozstrzygnięcie odnosi się do zaskarżonej decyzji. Dochodzenie przed sądem prawa do świadczenia z ubezpieczenia społecznego, które nie było przedmiotem decyzji organu rentowego, jest zatem niedopuszczalne. Z tego względu, odwołanie, wniesione przez wnioskodawcę, od pisma ZUS I Oddział w Ł. z dnia 11 maja 2023 roku , należało odrzucić,