Legislator Case Law & Legislation
II Ca 911/22 AI generated

II Ca 911/22 · Sąd powszechny

Case Number II Ca 911/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 13 lipca 2022r. S. R. zasądził od strony pozwanej (...) S.A. w W. na rzecz powoda M. K. kwotę 9.088,09 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 28 sierpnia 2018r., oddalił dalej idące powództwo oraz orzekł o kosztach procesu i kosztach sądowych. W apelacji od powyższego wyroku, zaskarżając go w części, w tym odnośnie roszczenia głównego ponad kwotę 2937,11 zł. oraz w pkt III i IV, strona pozwana zarzuciła:

Legislator headnote

AI generated

II Ca 911/22 · Sąd powszechny: Kompensacja szkody jest więc wtedy dokonywana w granicach określonych warunkami konkretnej umowy ubezpieczenia i w przewidziany w niej sposób. S. O. nie podziela przy tym, wyrażonego lakonicznie i bez szerszego odniesienia do okoliczności niniejszej sprawy, stanowiska Sądu pierwszej instancji, co do abuzywności postanowienia umowy zawartego w § 17 ust 5 owu pozwanej, co trafnie zarzuca skarżąca, wskazując błędnie jednostkę redakcyjną ( § 17 ust.

Keywords

AI generated
right to higher insurance cover outstanding insurance premiums amendment of the claim direct claim against the insurer staggering of health insurance premiums reimbursement of insurance costs
AI generated
XXVII Ca 3621/23
Dnia 21 lipca 2021r. powód J. K. wniosła pozew przeciwko pozwanemu (...) S.A. (...) żądając zasądzenia od niego 42.777,59 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 12 sierpnia 2019r. do dnia zapłaty i zasądzenia od pozwanego zwrotu kosztów postępowania według norm przepisanych. Pozwany (...) S.A. (...) wniósł o oddalenie powództwa i zasądzenie od powoda kosztów postępowania według norm prawem przepisanych. Wyrokiem z dnia 23 listopada 2022 roku Sąd Rejonowy dla Warszawy-Mokotowa w Warszawie sygn. akt I C 2666/21:
II Ca 89/22
Zaskarżonym wyrokiem z dnia 1 grudnia 2021r.
V Ca 1059/21
Powód T. J. wniósł o zasądzenie od pozwanego Towarzystwu (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 2.970 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 24 czerwca 2016 r. do dnia zapłaty oraz o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Nakazem zapłaty z dnia 2 października 2019 r. referendarz sądowy uwzględnił żądanie pozwu w całości. Pozwany Towarzystwo (...) S.A. z siedzibą w W. w sprzeciwie od nakazu zapłaty wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego prawem przepisanych. Wyrokiem z dnia 5 marca 2021 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy - Woli w Warszawie:
IV Ca 327/18
Powód R. B. wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) SA w Ł. kwoty 20.000 zł z ustawowymi odsetkami i kosztami procesu z tytułu zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę , jakiej doznał w wyniku upadku na klatce schodowej w dniu (...). W toku procesu rozszerzył żądanie o kwotę 2.700 zł tytułem odszkodowania w przedmiocie równowartości pomocy świadczonej powodowi przez okres 90 dni po 2 godziny dziennie oraz zasądzenie renty od 3 lipca 2014r. do daty wydania orzeczenia z odsetkami ustawowymi i odsetkami za opóźnienie. Ostatecznie żądanie dotyczące renty cofnął , na co pozwany wyraził zgodę.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II Ca 911/22

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 13 lipca 2022r. S. R. zasądził od strony pozwanej (...) S.A. w W. na rzecz powoda M. K. kwotę 9.088,09 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 28 sierpnia 2018r., oddalił dalej idące powództwo oraz orzekł o kosztach procesu i kosztach sądowych. W apelacji od powyższego wyroku, zaskarżając go w części, w tym odnośnie roszczenia głównego ponad kwotę 2937,11 zł. oraz w pkt III i IV, strona pozwana zarzuciła:

1. naruszenie przepisów prawa materialnego: - art. 385 1 § 1 kc kc, - art. 805 § 1 i 2 pkt 1 w zw. z art. 353 1 kc - art. 361 § 2 kc, - art. 384 § 1 kc 2. naruszenie przepisów postępowania mające wpływ na wynik sprawy: - art. 233 § 1 kpc. Wskazując na powyższe zarzuty pozwana wniosła zmianę zaskarżonego wyroku, poprzez oddalenie powództwa w zaskarżonej części i orzeczenie o kosztach procesu za obie instancje. S. O. rozpoznając apelację oparł się na ustaleniach faktycznych Sądu Rejonowego i zważył co następuje. Apelacja strony pozwanej jest w całości uzasadniona, gdyż zasadne są podniesione w niej zarzuty naruszenia tak prawa materialnego jaki i procesowego.

S. O. nie podziela stanowiska Sądu pierwszej instancji, z istoty którego wynika, że skoro strony zawarły w dniu 3 lipca 2018r., na okres w którym wystąpiło zderzenie ubezpieczeniowe, umowę ubezpieczenia A. (...) według wariantu serwisowego, czyli droższego i powód w związku z tym zapłacił wyższą składkę ubezpieczeniową, to daje mu to uprawnienie do uzyskania wyższego odszkodowania zgodnie z wybranym przez siebie wariantem ubezpieczenia. Zarówno jednak i S. R. i powód pomijają tą istotną okoliczność, że zasada pełnego odszkodowania realizowana jest jedynie w obowiązkowym ubezpieczeniu komunikacyjnym odpowiedzialności cywilnej, natomiast zakres odszkodowania ubezpieczeniowego w przypadku ubezpieczeń dobrowolnych, jakim jest również ubezpieczanie (...), może podlegać ograniczeniom na podstawie stosunku umownego, wynikającego z zawartego przez strony kontraktu.

Kompensacja szkody jest więc wtedy dokonywana w granicach określonych warunkami konkretnej umowy ubezpieczenia i w przewidziany w niej sposób. S. O. nie podziela przy tym, wyrażonego lakonicznie i bez szerszego odniesienia do okoliczności niniejszej sprawy, stanowiska Sądu pierwszej instancji, co do abuzywności postanowienia umowy zawartego w § 17 ust 5 owu pozwanej, co trafnie zarzuca skarżąca, wskazując błędnie jednostkę redakcyjną ( § 17 ust.

7) powyższych owu. Tak więc w ocenie Sądu Okręgowego nie ma podstaw stwierdzenie abuzywności tychże postanowień w zakresie uzależniającym wypłacenie odszkodowania w wariancie serwisowym od dokonania naprawy pojazdu i przedstawienia rachunków lub faktur (...) dotyczących robocizny, części zamiennych, materiałów lakierniczych i normaliów. Stosownie do artykuł 385 ( 1) § 1 kc uznanie danego postanowienia umownego za niedozwolone wymaga stwierdzenia, że spełnia ono łącznie następujące przesłanki: po pierwsze, że nie zostało uzgodnione indywidualnie z konsumentem, czyli zostało mu narzucone, po drugie nie dotyczy sformułowanych w sposób jednoznaczny głównych świadczeń stron, po trzecie ukształtowane w ten sposób prawa oraz obowiązki pozostają w sprzeczności z dobrymi obyczajami i po czwarte ukształtowane w ten sposób prawa i obowiązki rażąco naruszają interesy konsumenta.

S. R. przede wszystkim nie wskazał z jakich przyczyn uznał powyższe postanowienia umowy za abuzywne, tzn. nie kwalifikując ich i nie oceniając jako świadczenia głównego czy też jako ubocznego. Tymczasem postanowienia te zawarte w § 17 ust. 5 owu, bez wątpienia określają świadczenie główne ubezpieczyciela, a że zostały sformułowane w sposób jednoznaczny i nie można uznać, że kształtują prawa i obowiązki powoda w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszając jeszcze jego interesy jako konsumenta, to i barak było podstaw do uznania ich za abuzywne.

W rozpoznawanej sprawie było niesporne, że powód nie przedstawił stronie pozwanej rachunków lub faktur (...) dokumentujących naprawę samochodu zgodnie z postanowieniami § 17 ust. 3 owu, które określają zasady ustalenia wysokości odszkodowania przy szkodzie częściowej w pojeździe, w wariancie serwisowym. Jak wynikam natomiast z § 17 ust. 5 owu w sytuacji gdy poszkodowany nie przedstawi rachunków lub faktur, o których mowa w ustępie 3 tegoż paragrafu, (...) wypłaca bezsporną część odszkodowania, ustaloną na podstawie wyceny (...), sporządzonej w oparciu o zasady zawarte w systemie A., E. lub (...) w sposób szczegółowo opisany w tym ustępie.

Skoro powód nie wywiązał się z postanowień umowy i nie przedłożył pozwanej rachunków lub faktur (...) dokumentujących naprawę samochodu, prawidłowo dokonała ona likwidacji szkody w wariancie optymalnym. Zauważyć też należy, co nie jest pozbawione znaczenia przy ocenie abuzywności postanowień umowy, iż dokonanie wyceny szkody w wariancie optymalnym nie pozbawia powoda możliwości ustalenia wysokości odszkodowania w wariancie serwisowym, na który strony zawarły umowę, po przedłożeniu przez niego rachunków bądź też faktur (...) za naprawę pojazdu, co wynika z § 17 ust. 5 owu, in fine (zob. też uzasadnienia wyroków S. O. w Ś. z 11 kwietnia 2019r., sygn. akt II Ca (...) i z dnia 13 października 2020r., sygn. akt II Ca (...)).

S. O. nie podziela natomiast powoływanej przez powoda odmiennej linii orzecznictwa sądów powszechnych w kwestii uznania wskazywanych wyżej postanowień umownych za abuzywne. Nie może być przy tym, w ocenie Sądu, uzasadnionym argumentem przemawiającym za abuzywnością takich postanowień umowy, potrzeba wyłożenia przez ubezpieczonego niejednokrotnie znacznej kwoty pieniędzy na naprawę w celu przedstawienia rachunków lub faktur ubezpieczycielowi. Zauważyć bowiem należy, że powszechną praktyką przy umowach ubezpieczeń komunikacyjnych jest zlecenie naprawy autoryzowanemu warsztatowi w formie bezgotówkowej, co zapewnia wysoką jakość wykonanej usługi jak i brak potrzeby wyłożenia jakiejkolwiek kwoty, gdyż rozliczenie następuje między warsztatem a ubezpieczycielem, a jednocześnie, tym samym spełniona jest funkcja ochronna ubezpieczenia.

Mając zatem na względzie powyższe rozważania S. O. dokonał oceny roszczenia powoda na podstawie warunków zawartej przez strony umowy ubezpieczenia A. (...) i ogólnych warunków ubezpieczeń komunikacyjnych (...) numer (...) z 14 września 2017 roku oraz mając na uwadze wycenę według wariantu optymalnego, na kwotę 5970,03 zł., dokonaną w niekwestionowanej przez strony opinii biegłego z zakresu techniki samochodowej (k. (...)). Gdy zatem bezspornym było, że strona pozwana w związku ze zdarzeniem, jak wynika z uzasadnienia pozwu (k. (...)), wypłaciła powodowi kwotę 3.730,49 zł., to brak było podstaw do nie nieuwzględnienia w całości apelacji pozwanej, gdy zaskarżyła ona zasądzoną przez Sąd pierwszej instancji kwotę ponad sumę 2.937,11 zł.

Z powyższych przyczyn S. O., na podstawie art. 386 § 1 kpc, zmienił zaskarżony wyrok, orzekając o kosztach procesu na podstawie art. 100 zd. pierwsze kpc i rozdając je stosunkowo, przy przyjęciu, że powód utrzymał się ze swoim żądaniem w (...), a strona pozwana w (...). Przy czym koszt powoda wyniosły łącznie 5602,57 zł (750 zł. – opłata od pozwu, 3617 zł – koszty zastępstwa prawnego, 1235,57 zł – wykorzystana zaliczka na opinię biegłego), a pozwanej, tytułem zastępstwa prawnego – 3600 zł. Zasądzeniu zatem od powoda na rzecz strony pozwanej podlegała kwota 1.115,31 zł. (73% z 3600 – 27% z 5602,57 zł).

O kosztach postępowania apelacyjnego (400 zł - opłata od apelacji i 900 zł – koszty zastępstwa prawnego) S. O. orzekł na podstawie art. 98 § 1 i 3 w zw. z art. 99 i art. 391 § 1 kpc (pkt II). Sygn. akt II Ca 911/22 Ś., dnia 25 maja 2023 r. ZARZĄDZENIE 1. (...) 2. (...)