Legislator Case Law & Legislation
IV U 211/22 AI generated

IV U 211/22 · Sąd powszechny

Case Number IV U 211/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Na podstawie art. 154 kpa w zw. z art. 83 a ust. 1 i 2, art. 83b ust. 1, art. 123 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021r., poz. 423 ze zm.), ZUS II Oddział w Ł. odmówił uchylenia decyzji nr (...) wydanej na I. M., ponoszącej odpowiedzialność jako współmałżonek z majątku wspólnego za zobowiązania małżonka P. M. z tytułu nieopłaconych składek. Nie podzielając powyższej decyzji P. M. reprezentujący I. M. złożył odwołanie, wnosząc o uchylenie decyzji. Odwołanie poparł pełnomocnik strony ustanowiony w sprawie z urzędu, wnosząc o zasądzenie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu, które nie zostały uiszczone ani w całości, ani w części.

Legislator headnote

AI generated

art. 100 k.p.c; IV U 211/22 · Sąd powszechny: Na podstawie art. 154 kpa w zw. z art. 83 a ust. 1 i 2, art. 83b ust. 1, art. 123 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021r., poz. 423 ze zm.), ZUS II Oddział w Ł. odmówił uchylenia decyzji nr (...) wydanej na I. M., ponoszącej odpowiedzialność jako współmałżonek z majątku wspólnego za zobowiązania małżonka P. M. z tytułu nieopłaconych składek. Nie podzielając powyższej decyzji P. M. reprezentujący I. M. złożył odwołanie, wnosząc o uchylenie decyzji. Odwołanie poparł pełnomocnik strony ustanowiony w sprawie z urzędu, wnosząc o zasądzenie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu, które nie zostały uiszczone ani w całości, ani w części.

Keywords

AI generated
suspension of insurance cover justified insurer position deficit of the marital property extinction of obligation outstanding insurance premiums spousal liability

Cited Legislation

AI generated
art. 100 k.p.c
Na podstawie art. 100 k.p.c., orzeczono jak w pkt 3 wyroku.
AI generated
III AUa 328/21
Decyzją z dnia 17 stycznia 2019 r., znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
III AUa 1548/15
W. odwołała się od decyzji odmawiającej umorzenia należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne, ubezpieczenie zdrowotne oraz Fundusz Pracy. Zaskarżonym wyrokiem Sąd Okręgowy zmienił decyzję i ustalił brak podstaw do odmowy umorzenia należności z tytułu składek określonych w pkt I decyzji - ze względu na nieokreślenie przez organ rentowy warunków umorzenia w postaci kwotowego określenia nie podlegających umorzeniu należności, o których mowa w art. 1 ust. 10 ustawy z 9 listopada 2012 roku o umorzeniu należności powstałych z tytułu nieopłaconych składek przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność (Dz. U. z 2012 roku, poz. 1551). Rozstrzygnięcie zapadło przy następujących ustaleniach i rozważaniach:
II USK 301/21
Decyzją z dnia 18 lutego 2019 r.
VI U 122/15
M. wniósł do Sądu Okręgowego w Płocku przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P. skargę na niewydanie w terminie decyzji w przedmiocie umorzenia składek na podstawie ustawy „abolicyjnej”. Następnie odwołaniem z dnia 2 marca 2015 r. P. M. wniósł do Sądu Okręgowego w Płocku od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. nr (...) z dnia 29 stycznia 2015 r., wnosząc o jej uchylenie w zakresie pkt. 2, stwierdzenie, że postępowanie toczyło się z rażącym naruszeniem prawa oraz, że toczyło się w sposób przewlekły.
III AUa 1789/15
Decyzją z dnia 30.12.2014 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 211/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 31 maja 2023 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Sławomir Górny Protokolant: st. sekr. sąd. Katarzyna Wawrzyniak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 31 maja 2023 roku w Sieradzu odwołania I. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z 16 marca 2022 r. Nr (...) w sprawie I. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z udziałem zainteresowanego P. M. o przeniesienie odpowiedzialności za składki 1. Zmienia zaskarżoną decyzję z 16 marca 2022 roku nr (...) i decyzję z 28 listopada 2018 roku nr (...) i ustala, że zadłużenie płatnika składek P. M. nie obejmuje okresu po 14 listopada 2011 roku.

2. Oddala odwołanie w pozostałym zakresie.

3. Znosi wzajemnie między stronami koszty zastępstwa procesowego;

4. Pobiera od Skarbu Państwa Sądu Okręgowego w Sieradzu na rzecz r.pr. M. P. wynagrodzenie w kwocie 221,40 (dwieście dwadzieścia jeden 40/100) złotych z tytułu udzielonej I. M. pomocy prawnej z urzędu, z uwzględnieniem, że kwota ta zawiera należny podatek od towarów i usług VAT. Sygn. akt IV U 211/22

UZASADNIENIE

Na podstawie art. 154 kpa w zw. z art. 83 a ust. 1 i 2, art. 83b ust. 1, art. 123 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021r., poz. 423 ze zm.), ZUS II Oddział w Ł. odmówił uchylenia decyzji nr (...) wydanej na I. M., ponoszącej odpowiedzialność jako współmałżonek z majątku wspólnego za zobowiązania małżonka P. M. z tytułu nieopłaconych składek. Nie podzielając powyższej decyzji P. M. reprezentujący I. M. złożył odwołanie, wnosząc o uchylenie decyzji. Odwołanie poparł pełnomocnik strony ustanowiony w sprawie z urzędu, wnosząc o zasądzenie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu, które nie zostały uiszczone ani w całości, ani w części.

W odpowiedzi na odwołanie, organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Decyzją z 13.04.2018r., ZUS II Oddział w Ł. na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 i 2, art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 13 pkt 4 ustawy z 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. c ustawy z 27.08.2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, art. 9 ust. 1 pkt 1 lit c ustawy z 23.01.2003r. o powszechnym ubezpieczeniu w NFZ stwierdził, że P. M. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od 1.01.1999 – 31.08.2012, a także dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 1.01.1999 – 31.03.2009 i od 1.03.2010 – 31.03.2010.

Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożył odwołanie. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Prawomocnym wyrokiem z 12.10.2018r. w sprawie IV U 294/18, Sąd Okręgowy w Sieradzu zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdził, że P. M. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu od 1.01.1999 – 14.11.2011 i orzekł o kosztach (odwołanie, odpowiedź na odwołanie, wyrok k. 3 – 5, 125/akta IV U 294/18).

Decyzją z 28.11.2018r., ZUS II Oddział w Ł. stwierdził, że płatnik – P. M., jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, FP. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 54109,06zł., w tym z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne za okres od 05.2009 – 08.2012 w kwocie 19700,10zł., składek na ubezpieczenie zdrowotne za okres od 05.2009 – 11.2011 w kwocie 7166,15zł., składek na FP za okres od 05.2009 – 08.2012 w kwocie 1441,32zł. (decyzja k 4/akta ZUS).

Decyzją z 11.03.2019r. ZUS odmówił wszczęcia postępowania w przedmiocie rozpatrzenia wniosku złożonego przez P. M. z dnia 24.01.2019r. w sprawie uchylenia decyzji Nr (...) wydanej na I. M.. Od powyższej decyzji P. M. złożył odwołanie. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Wyrokiem z 25.10.2019r., sygn. akt IV U 512/19, Sąd Okręgowy w Sieradzu zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że zobowiązał organ rentowy do wszczęcia postępowania w przedmiocie rozpatrzenia wniosku złożonego przez P. M. 24.01.2019r. w sprawie uchylenia decyzji Nr (...) i orzekł o kosztach (odwołanie, odpowiedź na odwołanie, wyrok z uzasadnieniem k. 3, 13-14, 44, 47-48/akta IV U 512/19).

Pismem z 9.12.2019r., skierowanym do I. M. reprezentowanej przez P. M., ZUS zawiadomił o wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie uchylenia decyzji nr (...) z 28.11.2018r. określającej wysokość zadłużenia z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, FP (zawiadomienie k. 24/akta ZUS). Decyzją z 16.03.2022r., na podstawie art. 154 kpa w zw. z art. 83 a ust. 1 i 2, art. 83b ust. 1, art. 123 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021r., poz. 423 ze zm.), ZUS II Oddział w Ł. odmówił uchylenia decyzji nr (...) wydanej na I.

M., ponoszącej odpowiedzialność jako współmałżonek z majątku wspólnego za zobowiązania małżonka P. M. z tytułu nieopłaconych składek (decyzja k. 26/akta ZUS). Powyższy niesporny stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie, w tym akt IV U 294/18 oraz IV U 512/19. Sąd pominął wydaną w sprawie opinię biegłego z zakresu rachunkowości uznając, że na obecnym etapie postępowania, obliczenia biegłego dot. kwoty zadłużenia płatnika składek, są przedwczesne i nie mają wpływu na rozstrzygnięcie w niniejszej sprawie.

Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie częściowo zasługuje na uwzględnienie. W niniejszej sprawie istotne znaczenie i wpływ na wysokość zadłużenia z tytułu nieopłaconych składek płatnika, ma prawomocne rozstrzygnięcie Sądu Okręgowy, które zapadło 12.10.2018r., w sprawie IV U 294/18. Mocą tegoż wyroku, tut. Sąd zmienił zaskarżoną decyzję ZUS z 13.04.2018r. w ten sposób, że stwierdził, że P. M. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu od 1.01.1999 – 14.11.2011 i orzekł o kosztach.

Zaskarżona decyzja, nawiązuje do decyzji z 28.11.2018r., w której błędnie stwierdzono, że P. M. na dzień wydania decyzji posiada zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczeń społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, FP i FGŚP w okresach po 14.11.2011r. Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 477 14§2 k.p.c., Sąd zmienił zaskarżoną decyzję z 16.03.2022r. nr (...) i decyzję z 28.11.2018r. nr (...) i ustalił, że zadłużenie płatnika składek P. M. nie obejmuje okresu po 14.11.2011r., oddalając odwołanie w pozostałym zakresie na podstawie art. 477 14§1 k.p.c. (pkt 1,2 wyroku).

Na podstawie art. 100 k.p.c., orzeczono jak w pkt 3 wyroku. Na podstawie § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22.10.2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. 2018.265 j.t.) w zw. z § 4 ust. 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 3.10.2016r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego z urzędu (Dz. U. Dz.U.2019.68 t.j.), orzeczono jak w pkt 4 wyroku.