Legislator Case Law & Legislation
I Ca 515/22 AI generated

I Ca 515/22 · Sąd powszechny

Case Number I Ca 515/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem Sądu Rejonowego w Sieradzu z dnia 1 września 2022 r. wydanym w sprawie I C 669/19 w sprawie z powództwa R. K. przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę oddalono powództwo (pkt 1. wyroku), zasądzono od powoda na rzecz pozwanego 3.617,00 zł tytułem zwrotu kosztów procesu w tym kwotę 3.600,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (pkt 2. wyroku) oraz nakazano pobrać od powoda na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Sieradzu 2.230,86 zł tytułem zwrotu kosztów postępowania wyłożonych tymczasowo przez Skarb Państwa (pkt 3. wyroku).

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c, art. 99 k.p.c, art. 391 § 1 k.p.c; I Ca 515/22 · Sąd powszechny: W niniejszej sprawie dokonane przez Sąd Rejonowy ustalenia faktyczne dotyczące okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy znajdują odzwierciedlenie w przytoczonych na ich poparcie dowodach. Stąd ustalenia te oraz wyprowadzone na ich podstawie wnioski prawne Sąd Okręgowy podziela i przyjmuje za własne w myśl art. 387 § 2 1 pkt 1 i 2 k.p.c. Całość argumentacji wywiedzionej przez stronę pozwaną w apelacji osadzała się w zasadzie na twierdzeniu, iż wbrew ocenie Sądu Rejonowego, w czasie gdy doszło do powstania szkody w majątku powoda prędkość wiatru przekraczała 25 m/s, albowiem wskazania urządzeń pomiarowych na poziomie 22 m/s przedstawiają jedynie wartość uśrednioną.

Keywords

AI generated
bad weather allowance claim for insurance benefits water damage insurance actions for damages justified insurer position hail insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Z przytoczonych względów apelacja podlegała oddaleniu w całości na mocy art. 385 k.p.c.
art. 99 k.p.c
art. 391 § 1 k.p.c
i art. 391 § 1 k.p.c., tj.
AI generated
I ACa 604/21
Powód A. S. w pozwie z dnia 9 maja 2019 roku przeciwko Towarzystwu (...) spółce akcyjnej z siedzibą w W. wniósł o zasądzenie od pozwanej na swoją rzecz kwoty 126708,88 złotych wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 16 maja 2018 roku do dnia zapłaty, a nadto zasądzenie od pozwanej na rzecz powoda kosztów postepowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych wraz z kosztami opłaty skarbowej od pełnomocnictwa w wysokości 17 złotych. Jako podstawę prawną wywiedzionego roszczenia powód naprowadził w szczególności przepisy art. 805 k.c. w zw. z art. 361 k.c. i art. 824 k.c. oraz § 2 pkt 17 OWU, § 3 pkt 4 OWU, § 8 ust. 1 OWU i § 10 ust. 1 i 4 OWU, a w zakresie roszczenia o odsetki także art. 817 § 2 k.c. Powód wskazał, że zawarł z powódką umowę ubezpieczenia nieruchomości, tj. domu jednorodzinnego, położonego w miejscowości (...) w woj. (...), potwierdzoną polisą nr (...), która obowiązywała od 13 grudnia 2016 roku do 12 grudnia 2017 roku Następnie w dniu 24 lipca 2017 roku powód zawarł z pozwaną aneks do ww. umowy ubezpieczenia, obejmując ochroną ubezpieczeniową garaż, jego mury i stałe elementy w zakresie zdarzeń losowych i akcji ratowniczych.
I ACa 851/21
W ostatecznie określonym żądaniu pozwu skierowanego przeciwko (...) SA w W., A.
II Ca 1625/20
O. i H. O. wnieśli, po rozszerzeniu pozwu, o zasądzenie od (...) (...) Towarzystwa (...) w P. 73.341,76 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od kwoty 71.865,76 zł od 24.09.2018 r. do dnia zapłaty i od kwoty 1.476 zł od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty oraz zasądzenie kosztów procesu wraz z kosztami zastępstwa procesowego. Powodowie uzasadniali swoje roszczenie odpowiedzialnością pozwanego z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia budynków w gospodarstwie rolnym powodów zawartej z pozwanym oraz szkody powstałej w okresie ubezpieczenia, a wywołanej przez wichurę.
I ACa 891/19
Powód L. B. domagał się zasądzenia od pozwanego (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. kwoty 1.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 22 stycznia 2015 roku do dnia zapłaty. Nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 20 stycznia 2017 roku Sąd Rejonowy orzekł zgodnie z żądaniem pozwu.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I Ca 515/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 marca 2023 roku. Sąd Okręgowy w Sieradzu I Wydział Cywilny w następującym składzie: Przewodniczący Sędzia Katarzyna Powalska po rozpoznaniu w dniu 9 marca 2023 roku w Sieradzu na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa R. K. przeciwko (...) SA w W. o zapłatę na skutek apelacji powoda od wyroku Sądu Rejonowego w Sieradzu z dnia 1 września 2022 roku, sygn. akt I C 669/19 1. oddala apelację;

2. zasądza od powoda R. K. na rzecz pozwanego (...) SA w W. 1800 ( jeden tysiąc osiemset ) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym. Sygn. akt I Ca 515/22

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem Sądu Rejonowego w Sieradzu z dnia 1 września 2022 r. wydanym w sprawie I C 669/19 w sprawie z powództwa R. K. przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę oddalono powództwo (pkt 1. wyroku), zasądzono od powoda na rzecz pozwanego 3.617,00 zł tytułem zwrotu kosztów procesu w tym kwotę 3.600,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (pkt 2. wyroku) oraz nakazano pobrać od powoda na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Sieradzu 2.230,86 zł tytułem zwrotu kosztów postępowania wyłożonych tymczasowo przez Skarb Państwa (pkt 3. wyroku).

Powyższe orzeczenie zapadło w oparciu o następujące ustalenia i wnioski: Powód R. K. jest właścicielem gospodarstwa rolnego położonego w miejscowości W., gmina B.. (...) Spółkę Akcyjną w Ł. łączyła w okresie od dnia 1 stycznia 2016 r. do dnia 31 grudnia 2016 r. umowa obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej rolników z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego oraz umowa obowiązkowego ubezpieczenia budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego od ognia i innych zdarzeń losowych. Ubezpieczenie potwierdzono polisą nr (...).

Umową obowiązkowego ubezpieczenia budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego od ognia i innych zdarzeń losowych objęto: budynek mieszkalny - ustalając sumę ubezpieczenia na kwotę 30.000,00 zł, budynek gospodarczy (inwentarski, garaż) – ustalając sumę ubezpieczenia na kwotę 30.000,00 zł oraz budynek gospodarczy (stodoła, spichlerz) – ustalając sumę ubezpieczenia na kwotę 40.000,00 zł. W nocy z dnia 1 na 2 grudnia 2016 r. Polska znajdowała się pod wpływem ośrodka niskiego ciśnienia w strefie przemieszczających się frontów atmosferycznych.

Zachmurzenie było duże z większymi przejaśnieniami postępującymi w drugiej połowie nocy od północnego zachodu. Na przeważającym obszarze kraju padał deszcz, a lokalnie śnieg. Na północnym wschodzie wiatr był słaby, zmienny, a na pozostałym obszarze kraju umiarkowany i dość silny, okresami silny, porywisty, zachodni, skręcający na północno – zachodni i północny. W nocy z 1 na 2 grudnia 2016 r. w rejonie miejscowości W. zachmurzenie było duże, a od godzin wieczornych z przerwami do około godziny 03.00 oraz w godzinach porannych występowały opady atmosferyczne.

Były to głównie opady o charakterze przelotnym, śniegu, a miejscami deszczu ze śniegiem i deszczu. Natężenie opadów było słabe, tylko okresami umiarkowane. Począwszy od godzin wieczornych do ok. godziny 22.00 w dniu 1 grudnia 2016 r. występował wiatr umiarkowany o średniej prędkości od 6 do 7 m/s, porywisty, zachodni. Od godziny 22.00 w dniu 1 grudnia 2016 r. miał miejsce wiatr dość silny i silny, a okresami bardzo silny, o średniej prędkości od 8 do 14 m/s. Nad ranem występował wiatr umiarkowany i dość silny o średniej prędkości od 7 do 10 m/s, porywisty, stopniowo słabnący.

Maksymalna prędkość wiatru zarejestrowana przez stacje meteorologiczne działające w rejonie wyniosła 22 m/s. Najsilniejsze porywy wiatru o prędkości powyżej 21 m/s wystąpiły na okolicznych stacjach w godzinach od 01.00 do godz. 06.00 i wówczas to w strefie przemieszczania się silnie rozbudowanych chmur kłębiasto-deszczowych dających opady przelotne, pojedyncze porywy wiatru mogły przekraczać 25 m/s. Wiatr wiał z zachodu, a po godzinie 2.00 z północnego zachodu. Temperatura powietrza w godzinach wieczornych wynosiła około 4° C i stopniowo wzrastała osiągając około godziny 2.00 – 6° C.

Następnie temperatura powietrza stopniowo obniżała się do około 1-2° C w godzinach porannych. W nocy z 1 na 2 grudnia 2016 r. wiatr zerwał dach na budynku gospodarczym usytuowanym na terenie posesji powoda, pełniącym funkcję budynku inwentarskiego i spichlerza. Oprócz tego, doszło również do uszkodzenia konstrukcji budynku. Tej samej nocy, na terenie sąsiedniej posesji należącej do J. W., wiatr otworzył wrota od stodoły. Powód zgłosił szkodę zakładowi ubezpieczeń. Decyzją z dnia 27 stycznia 2017 r. (...) Spółka Akcyjna w Ł. uznała roszczenie za niezasadne i odmówiła wypłaty odszkodowania, powołując się na to, że szkoda nie została wywołana działaniem huraganu.

Rzeczywista wartość szkody powstałej na terenie posesji powoda w nocy z 1 na 2 grudnia 2016 r. w cenach z czwartego kwartału 2016 r. wynosiła 15.599,85 zł netto (19.197,70 zł brutto). Sąd Rejonowy rozpoznając roszczenie powoda w oparciu o tak ustalony stan faktyczny doszedł do przekonania o niezasadności wniesionego powództwa. Poddając analizie zapisy treści łączącej strony umowy oraz brzmienia przepisów ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, (...) i (...) doszedł do wniosku, że nie ziściła się przesłanka warunkująca odpowiedzialność ubezpieczyciela, mianowicie przewidująca konieczność wystąpienia huraganu.

Zdaniem Sądu I instancji, maksymalna prędkość wiatru zarejestrowana przez stacje meteorologiczne działające w rejonie wyniosła 22 m/s i jedynie miejscami mogły przekroczyć 25 m/s, co nie jest tożsame z wykazaniem przez powoda, że feralnej nocy wiał wiatr przekraczający 24 m/s. Ponadto, materiał dowodowy nie wykazał, ażeby w sąsiedztwie gospodarstwa powoda na skutek „huraganu” wystąpiły masowe szkody. Apelację od tego orzeczenia wywiódł pełnomocnik powoda, zaskarżając je w całości. Zaskarżonemu wyrokowi zarzucił błędne przyjęcie wbrew opinii z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, iż w nocy z dnia 01 na 02 grudnia 2016 r. w miejscowości W. gm.

B. nie występowały porywy wiatru powyżej 24 m/s, co stanowi huragan zgodnie z definicjami zawartymi w treści polisy ubezpieczeniowej, pomimo wskazania iż zanotowane porywy wiatru 25 m/s, przy czym jest to wartości podawane w ekspertyzie instytutu są wartościami uśrednionymi w cyklu, co w konsekwencji spowodowało całkowicie nieuzasadnione oddalenie powództwa oraz obciążenie powoda kosztami postępowania oraz kosztami zastępstwa procesowego pozwanego. W oparciu o tak sformułowany zarzut, skarżący wniósł o:

1. zmianę zaskarżonego wyroku poprzez uwzględnienie powództwa ewentualnie 2. przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi I instancji, 3. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów zastępstwa adwokackiego udzielonego w postępowaniu I i II instancyjnym. W odpowiedzi na apelację, pełnomocnik strony pozwanej wniósł o jej oddalenie i zasądzenie od skarżącego zwrotu kosztów procesu.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja nie zasługuje na uwzględnienie. Dogłębna i wszechstronna analiza wniesionej apelacji oraz zgromadzonego materiału dowodowego pozwala dojść do niebudzącego wątpliwości przekonania, że podnoszone przez stronę skarżącą zarzuty, mają charakter wyłącznie polemiczny i są jedynie wyrazem niezadowolenia z rozstrzygnięcia Sądu I instancji. Prawidłowość zastosowania lub wykładnia prawa materialnego może być właściwie oceniona jedynie na gruncie niewadliwie ustalonej podstawy faktycznej wyroku. Skuteczne zatem zgłoszenie zarzutu dotyczącego naruszenia prawa materialnego wchodzi zasadniczo w rachubę tylko wówczas, gdy ustalony przez sąd pierwszej instancji stan faktyczny, będący podstawą zaskarżonego wyroku, nie budzi zastrzeżeń (por. wyrok SN z 26 marca 1997 r. , II CKN 60/97, OSNC 1997/9/128).

W niniejszej sprawie dokonane przez Sąd Rejonowy ustalenia faktyczne dotyczące okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy znajdują odzwierciedlenie w przytoczonych na ich poparcie dowodach. Stąd ustalenia te oraz wyprowadzone na ich podstawie wnioski prawne Sąd Okręgowy podziela i przyjmuje za własne w myśl art. 387 § 2 1 pkt 1 i 2 k.p.c. Całość argumentacji wywiedzionej przez stronę pozwaną w apelacji osadzała się w zasadzie na twierdzeniu, iż wbrew ocenie Sądu Rejonowego, w czasie gdy doszło do powstania szkody w majątku powoda prędkość wiatru przekraczała 25 m/s, albowiem wskazania urządzeń pomiarowych na poziomie 22 m/s przedstawiają jedynie wartość uśrednioną.

Argumentacja taka nie mogła jednak prowadzić do wzruszenia zaskarżonego orzeczenia. Zgodnie z pismem (...) z 4 września 2019 r. maksymalna prędkość wiatru zarejestrowana przez stacje meteorologiczne działające w rejonie wyniosła 22 m/s. W związku z powyższym nie zostały spełnione przesłanki do uznania, iż do szkody doszło w wyniku huraganu z uwagi na fakt, iż szkoda nie powstała w wyniku działania wiatru, który osiągnął powyższej 24 m/s. Argumentacja powoda wskazująca na możliwość występowania wiatru wiejącego w porywach z prędkością 25 m/s nie może być uznana za wykazanie tego faktu w niniejszym procesie.

Zgodnie z art. 67 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, szkody pokrywane z obowiązkowego ubezpieczenia mienia rolników, spowodowane działaniem zjawisk meteorologicznych, ustala się w oparciu o informacje uzyskane z (...). Dopiero w przypadku braku możliwości uzyskania odpowiednich informacji przyjmuje się stan faktyczny i rozmiar szkód świadczący o działaniu tych zjawisk. Faktem jest, że na terenie W. w dacie zdarzenia nie prowadzono pomiarów i obserwacji meteorologicznych. Dlatego też, analiza dokonana przez (...) oparta była na analizie sytuacji atmosferycznej ze stacji pomiarowych zlokalizowanych w omawianym rejonie (K., S., W. i in.) niemniej jednak, powoływana przez skarżącego wartość 25 m/s jest jedynie potencjalną wartością, z jaką teoretycznie tej nocy mógł wiać wiatr, co jednakowoż nie zostało nigdzie udokumentowane.

Zgodzić się nadto należy z uwagą pełnomocnika strony pozwanej, wskazującego, że sam tylko fakt, iż doszło do uszkodzenia wyłącznie budynku powoda, nawet gdyby wiatr w porywach osiągnął wyższą prędkość niż 24 m/s, nie stanowi jeszcze podstawy do uwzględnienia powództwa. Warunkiem zaistnienia odpowiedzialności ubezpieczyciela z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia rolników jest bowiem jednoczesne występowanie odpowiednio silnego wiatru oraz występowania masowych szkód w sąsiedztwie ( tak ustawa definiuje huragan). Tymczasem w sąsiedztwie nieruchomości powoda doszło jedynie do otwarcia przez wiatr wrót stodoły, co z pewnością nie jest szkodą, a tym bardziej szkodą masową.

Sad Okręgowy podziela przy tym argumentację Sądu Rejonowego, iż okoliczność taka, że w miejscowościach położonych kilkadziesiąt kilometrów od W. odnotowano szkody na skutek wiejącego wiatru, nie przesądza jeszcze o występowaniu w W. huraganu w myśl art. 67 ust 2. pkt 2 przywołanej wcześniej ustawy. W sytuacji, w której strona powodowa tej okoliczności nie udowodniła, powództwo musiało zostać oddalone. Jednocześnie w rozumowaniu Sądu Rejonowego nie sposób dopatrzyć się jakichkolwiek błędów, mogących rzutować na sposób rozstrzygnięcia niniejszej sprawy.

Z przytoczonych względów apelacja podlegała oddaleniu w całości na mocy art. 385 k.p.c. o czym orzeczono jak w punkcie 1. sentencji wyroku. O kosztach postępowania apelacyjnego, należnych od powoda na rzecz strony pozwanej Sąd Okręgowy orzekł w punkcie 2. wyroku, na podstawie art. 98 § 1 i 3 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. i art. 391 § 1 k.p.c., tj. zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu, który powód przegrał w instancji odwoławczej w całości. Sąd zasądził więc od powoda na rzecz pozwanego 1.800,00 zł z tytułu kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu apelacyjnym.

Wysokość kosztów profesjonalnego zastępstwa prawnego po stronie pozwanej Sąd ustalił w oparciu o § 2 pkt 5 w zw. z § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności adwokackie.