Legislator Case Law & Legislation
I C 374/19 AI generated

I C 374/19 · Sąd powszechny

Case Number I C 374/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Pozwem z dnia 4 kwietnia 2019 roku P. M., działając przez pełnomocnika (radcę prawnego), wniósł o zasądzenie od pozwanego Towarzystwa (...) z siedzibą w W. na swoją rzecz kwoty 3 202,30 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 29 lipca 2017 roku do dnia zapłaty. Nadto, powód domagał się zasądzenia od pozwanego na swoją rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powoda wskazał, że powód doznał szkody majątkowej na skutek działania sprawcy zdarzenia z dnia 29 czerwca 2017 roku, któremu pozwany udzielał ochrony ubezpieczeniowej w ramach obowiązkowego ubezpieczenia OC.

Legislator headnote

AI generated

art. 245 k.p.c, art. 299 k.p.c, art. 436 § 1 k.c, art. 363 § 1 k.c, art. 6 k.c, art. 278 k.p.c; I C 374/19 · Sąd powszechny: M., k. 146 akt sprawy/ Przedmiotowy pojazd uległ poprzednio uszkodzeniu w dniu 14 października 2013 roku. Likwidacja szkody została przeprowadzona przez (...) Spółkę Akcyjną. Pojazd został naprawiony w autoryzowanym serwisie z zastosowaniem części oryginalnych. /dowód: dokumentacja szkodowa, k. 154-234, zeznania świadka Ł. M., k. 146 akt sprawy, wyjaśnienia powoda złożone w trybie art. 299 k.p.c., k. 247/ W ocenie Sądu nie ma żadnych podstaw do poddawania w wątpliwość niespornych twierdzeń stron sporu w zakresie okoliczności faktycznych istotnych dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy.

Keywords

AI generated
accident insurance benefit damages from traffic accident reimbursement to the insured undue insurance benefit motor vehicle expenses liability insurer

Cited Legislation

AI generated
art. 245 k.p.c
Jednocześnie pełnomocnik pozwanego wskazał, że załączona do pozwu prywatna kalkulacja nie może stanowić podstawy ustalenia wysokości szkody, ponieważ jest to dokument prywatny, który zgodnie z art. 245 k.p.c.
art. 299 k.p.c
102, zeznaniami powoda złożonymi w trybie art. 299 k.p.c., k.
art. 436 § 1 k.c
Zgodnie z art. 436 § 1 k.c.
art. 363 § 1 k.c
Wskazać należy, iż zgodnie z art. 363 § 1 k.c.
art. 6 k.c
Poszkodowanego właściciela pojazdu w postępowaniu przed Sądem obciąża reguła ciężaru dowodu, wyrażona w art. 6 k.c., tj.
art. 278 k.p.c
Odnosząc się w pierwszej kolejności do kwestii wykazania przez powoda wysokości szkody, Sąd miał w niniejszej sprawie na uwadze, że przedstawiona przez powoda prywatna kalkulacja naprawy nie stanowi opinii biegłego w rozumieniu art. 278 k.p.c.
art. 361 k.c
„Szkoda” w rozumieniu art. 361 k.c.
art. 817 k.c

Cited Case Law

AI generated
III CZP 49/05
Sygn. akt III CZP 49/05 POSTANOWIENIE Dnia 22 lipca 2005 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jacek Gudowski (przewodniczący) SSN Józef Frąckowiak SSN Jan Górowski (sprawozdawca) w sprawie z powództwa A. T. przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń Wzajemnych "W.(...)" S.A. z siedzibą w W. - Oddziałowi (...) w P. o zapłatę, na posiedzeniu jawnym w Izbie Cywilnej w dniu 22 lipca 2005 r., na skutek zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Apelacyjny postanowieniem z dnia 15 marca 2005 r., sygn. akt I ACa (...): "Czy jeżeli umówiona suma ubezpieczenia odpowiada w dniu zawarcia umowy ubezpieczenia rzeczywistej wartości ubezpieczanej rzeczy, a rzeczywistą wartość dla wypłaty przez zakład ubezpieczeń umówionego świadczenia stanowi ta wartość pomniejszona o stopień zużycia technicznego na dzień powstania szkody, ciężar dowodu wykazania tej ostatniej wartości spoczywa na ubezpieczonym czy też zakład ubezpieczeń winien wykazać wysokość zmniejszenia się tej pierwotnej wartości ?" odmawia podjęcia uchwały.
I ACa 70/13
W pozwie z dnia 5 kwietnia 2011 roku powód A.
II CNP 43/17
Powódka B.K. wniosła o zasądzenie od Towarzystwa Ubezpieczeń i Reasekuracji „W.” S.A. w W. kwoty 10.100 zł z odsetkami ustawowymi od 19 października 2011 r. Pozwany Towarzystwo Ubezpieczeń i Reasekuracji „W.” S.A. w W. wniósł o oddalenie powództwa.Wyrokiem z 8 grudnia 2014 r. Sąd Rejonowy w G. zasądził od pozwanego na rzecz powódki kwotę 10.100 zł z odsetkami ustawowymi od 19 października 2011 r. Sąd Rejonowy ustalił, że 7 marca 2011 r. w K. doszło do kolizji drogowej. W związku z awarią hamulców kierujący samochodem ciężarowym uderzył nim w pojazd VW Tuareg prowadzony przez męża powódki K.K. Powódka początkowo zgłosiła pozwanemu szkodę i domagała się jej naprawienia z polisy OC sprawcy.
AI generated
I C 487/20
Sygn. akt I C 487/20 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 06 sierpnia 2021 roku Sąd Rejonowy w Chełmnie Wydział I Cywilny w składzie następującym : Przewodniczący : sędzia Julita Preis Protokolant: ---------------------------- po rozpoznaniu w dniu 06 sierpnia 2021 roku w Chełmnie na posiedzeniu niejawnym spraw z powództwa J. B. prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą (...) w P. przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę orzeka : I. Zasądza od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda J. B. prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą (...) w P. kwotę 2943,90 zł ( dwa tysiące dziewięćset czterdzieści trzy złote dziewięćdziesiąt groszy ) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 18 maja 2020 r. do dnia zapłaty. II. Oddala powództwo w pozostałej części. III. Zasądza od pozwanego na rzecz powoda kwotę 1904,89 zł ( jeden tysiąc dziewięćset cztery złote osiemdziesiąt dziewięć groszy ) z tytułu kosztów procesu z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty. IV. Nakazuje pobrać na rzecz Skarbu Państwa - Sądu Rejonowego w Chełmnie od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. kwotę 20,15 zł (dwadzieścia złotych piętnaście groszy ) z tytułu nieuiszczonych kosztów sądowych. Sędzia Julita Preis UZASADNIENIE Pozwem z dnia 17 czerwca 2020 r. powód J. B. prowadzący działalność gospodarczą pod firmą (...) w P. wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. kwoty 2.988,02 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 18 maja 2020 r. do dnia zapłaty, a także kosztów procesu według norm przepisanych wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty. Wniósł również o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. W uzasadnieniu wskazał, iż w dniu 17 kwietnia 2020 r. doszło do kolizji, w wyniku której uszkodzeniu uległ pojazd marki M. (...) nr rej. (...) stanowiący własność poszkodowanego S. C.. Do zdarzenia doszło na ulicy (...), gdzie sprawca kolizji nie zachował należytej ostrożności i uszkodził wysuniętą z boku swojego pojazdu podporą jadący z naprzeciwka pojazd poszkodowanego. Sprawca zdarzenia uznał swoją odpowiedzialność za zdarzenie. Korzystał on z ochrony ubezpieczeniowej w zakresie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnego posiadaczy pojazdów mechanicznych w pozwanym zakładzie ubezpieczeń. Szkoda została zgłoszona pozwanemu, który po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego decyzją z dnia 20 kwietnia 2020 r. przyznał poszkodowanemu odszkodowanie w wysokości 3.360,82 zł. Na podstawie umowy cesji z dnia 29 kwietnia 2020 r. zawartej przez poszkodowanego z J. B., przelana została na cesjonariusza wierzytelność z tytułu odszkodowania za szkodę wyrządzoną w przedmiotowym pojeździe, jaką poszkodowany posiadał wobec pozwanego. W dalszej części wskazano, iż w dniu 15 maja 2020 r. na zlecenie powoda w systemie (...) została sporządzona kalkulacja naprawy, z której wynika, że uzasadniony koszt przywrócenia pojazdu do stanu sprzed zdarzenia, ustalony w oparciu o ceny oryginalnych części zamiennych z logo producenta pojazdu oraz ceny dostępnych oryginalnych części zamiennych bez logo producenta jakości Q wynosi 6.348,84 zł. Uwzględniając zatem wypłaconą dotychczas przez zakład ubezpieczeń kwotę, powód domaga się zapłaty różnicy w wysokości 2.988,02 zł (k. 1-7 akt). Referendarz sądowy w Sądzie Rejonowym w Chełmnie stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym i skierował sprawę do rozpoznania w trybie postępowania uproszczonego. Sprawa została zatem zakreślona w rep. Nc i wpisana do rep. C pod niniejszą sygnaturą (k. 38 akt). W odpowiedzi na pozew pozwany (...) S.A. z siedzibą w W. wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych, a w przypadku częściowego oddalenia powództwa o stosunkowe rozdzielenie kosztów zastępstwa procesowego. W uzasadnieniu pisma pozwany zakwestionował roszczenie powoda zarówno w zakresie zasadności dochodzonego odszkodowania jak i jego wysokości. Podniósł brak legitymacji procesowej po stronie powodowej wskazując, iż powód nie wykazał, aby skutecznie nabył wierzytelność. Nie jest bowiem wiadome jaką i czy w ogóle podstawę miała czynność przelewu wierzytelności, bowiem powód nie załączył żadnego dowodu na fakt posiadania przez tę czynność jakiejkolwiek kauzy. W ocenie pozwanego już choćby z tego powodu powództwo winno ulec oddaleniu , gdyż nie doszło do skutecznego i ważnego prawnie przelewu wierzytelności . Ponadto zdaniem pozwanego wypłacone odszkodowanie obejmuje wyłącznie uzasadnione koszty naprawy pojazdu poszkodowanego z uwzględnieniem faktycznego zakresu uszkodzeń potwierdzonych protokołem oględzin. Pozwany zaprzeczył jakoby w pojeździe ujawniono inne uszkodzenia niż te, figurujące w protokole. Nadmienił, iż pojazd posiadał uszkodzenia niemające związku z przedmiotową szkodą tj. wcześniejsze uszkodzenia powłoki lakierowej w części lewej, tylnego zderzaka, uszkodzenia krawędzi felgi koła tylnego, lewego, które nadto były wykonane ze stopu lekkiego firmy (...). Pozwany wskazał , że koszty naprawy pojazdu określone przez pozwanego zostały wyliczone w oparciu o możliwość przeprowadzenia naprawy pojazdu w sieci naprawczej (...) S.A. z uwzględnieniem rabatów na części zamienne o jakości wyłącznie oryginalnej (O). W ocenie pozwanego naprawa w sieci naprawczej przywróciłaby pojazd poszkodowanego do stanu sprzed szkody. Nadto wskazał, iż wysokość szkody wskazana przez powoda w zakresie kosztów oraz zakresu naprawy pojazdu nie jest uzasadniona. Poszkodowany był poinformowany o możliwości naprawy pojazdu za cenę wskazaną w kalkulacji oraz że w przypadku, gdy podejmie decyzję o naprawie samochodu za wyższą kwotę, (...) S.A. będzie uprawnione do obniżenia należnego odszkodowania do poziomu cen, jakie sam stosuje we własnej sieci naprawczej. Poszkodowany bez żadnego uzasadnienia nie skorzystał z propozycji ubezpieczyciela, stąd to na powodzie spoczywa ciężar wykazania, z jakich przyczyn nie uwzględniono propozycji pozwanego. Wysokość odszkodowania musi spełniać kryteria celowości i ekonomicznej zasadności , powód jako następca prawny powinien wykazać ekonomiczną zasadność i celowość poniesienia kosztów naprawy wyższych niż zaproponowane przez ubezpieczyciela ,a tym samym wykazać , że koszty przewyższające koszty naprawy organizowanej przez pozwanego także stanowią szkodę majątkową . Z tych względów analizowanie kosztów naprawy w oparciu o opinię biegłego jest bezzasadne . Pozwany wskazał też , że brak jest ponadto informacji, czy poszkodowany faktycznie naprawił pojazd oraz czy jego stan został przywrócony jak przed wypadkiem. Nieznany jest również stan pojazdu sprzed wypadku. Z uwagi na powyższe powództwo nie zasługuje na uwzględnienie (k. 27-28 akt). Do zamknięcia rozprawy stanowiska stron nie uległy zmianie. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 17 kwietnia 2020 r. doszło do kolizji, w wyniku której uszkodzeniu uległ pojazd marki M. (...) nr rej. (...) stanowiący własność poszkodowanego S. C.. Do zdarzenia doszło na ulicy (...) w C., gdzie sprawca kolizji nie zachował należytej ostrożności i uszkodził wysuniętą z boku swojego pojazdu transportowego marki D. (...) o nr rej. (...) podporą jadący z naprzeciwka pojazd poszkodowanego. Sprawca kolizji był ubezpieczony przez pozwanego - (...) S.A. -w zakresie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody spowodowane ruchem pojazdu. Szkoda została zgłoszona pozwanemu przez S. C. w dniu dojścia do kolizji poprzez infolinię pozwanego . Pozwany po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego, decyzją z dnia 20 kwietnia 2020 r. przyznał poszkodowanemu odszkodowanie w wysokości 3.360,82 zł. Postępowanie likwidacyjne toczyło się bez przeprowadzenia oględzin uszkodzonego pojazdu , kontakt ubezpieczyciela z poszkodowanym był jedynie telefonicznie. Poszkodowany wykonał zdjęcia uszkodzonego pojazdu i przesłał je do ubezpieczyciela. Poszkodowany nie otrzymał od ubezpieczyciela propozycji naprawy we wskazanych warsztatach , ani propozycji zakupu oryginalnych części ze zniżką. / Dowód: akta szkody nr (...) na płycie CD – k. 51 akt, ustalenie wysokości szkody – k. 13-19 akt, zeznania świadka S. C. – k. 60-61 akt/ Uszkodzony pojazd został naprawiony przez S. C. we własnym zakresie. Części zamienne nabywał sam. Nie posiada on żadnych faktur i rachunków związanych z naprawą. Były to części oryginalne, bo takie zostały uszkodzone , lecz nie „z serwisu”. Skorzystał także z usług lakiernika. Naprawione auto zostało sprzedane . Poszkodowany planował sprzedać samochód już wcześniej, niezależnie od zaistniałej kolizji. Otrzymane od ubezpieczyciela odszkodowanie nie pokryło w pełni kosztów dokonanej przez niego naprawy pojazdu. Przed zdarzeniem z dnia 17 kwietnia 2020 r. auto było sprawne , S. C. dojeżdżał nim codziennie do pracy. Wcześniej auto nie uczestniczyło w żadnych zdarzeniach drogowych. /Dowód: zeznania świadka S. C. – k. 60-61 akt/ W dniu 29 kwietnia 2020 r. S. C. ((...) zawarł z J. B. prowadzącym działalność pod nazwą B. z siedzibą w P. ((...)) umowę cesji w postaci wszelkich praw do odszkodowania jakie przysługuje mu : od sprawcy szkody , posiadacza pojazdu , którym poruszał się sprawca szkody i od (...) S.A. , który udziela ochrony ubezpieczeniowej ww. podmiotom , za szkodę komunikacyjną w pojeździe marki M. (...) o nr rej. (...) mającą miejsce w dniu 17 kwietnia 2020 r., z wyjątkiem roszczeń o zwrot kosztów najmu pojazdu zastępczego. Umowa została podpisana przez A. B., która na podstawie udzielonego pełnomocnictwa reprezentowała cedenta oraz S. C. po stronie cesjonariusza. O cesji wierzytelności (...) S.A. został poinformowany drogą elektroniczną . /Dowód: umowa cesji – k. 11 akt, pełnomocnictwo z dnia 22 stycznia 2020 r. – k. 12 akt, akta szkody nr (...) na płycie CD – k. 51 akt / W dniu 15 maja 2020 r. na zlecenie powoda w systemie (...) została sporządzona kalkulacja naprawy, z której wynika, że uzasadniony koszt przywrócenia pojazdu do stanu sprzed zdarzenia, ustalony w oparciu o ceny oryginalnych części zamiennych z logo producenta pojazdu oraz ceny dostępnych oryginalnych części zamiennych bez logo producenta jakości Q wynosi 6.348,84 zł. /Dowód: kalkulacja naprawy nr (...) z dnia 15 maja 2020 r. - k. 22-27 akt/ Uzasadnione koszty naprawy pojazdu marki M. (...) o nr rej. (...) po zdarzeniu z dnia 17 kwietnia 2020 r. wynoszą 6.304,72 zł. Koszty zostały określone z uwzględnieniem zakresu uszkodzeń określonych na podstawie akt sprawy, co do których żadna ze stron nie miała wątpliwości. Koszty naprawy określono w oparciu o ceny części oryginalnych bez logo producenta (...). Spośród wszystkich części zamiennych jedynie część stanowiąca listwę ozdobną krawędzi przedniej L oferowana jest tylko w jakości O, a zatem taka została przyjęta do kalkulacji. W kalkulacji zastosowano ubytek -20% wartości na część – (...) z uwagi na widoczne na niej wcześniejsze uszkodzenia/przetarcia. Jako, że część ta nie była częścią oryginalną, jej cena została ustalona w oparciu o średnie ceny na nowe felgi (...) oferowane na rynku pierwotnym. Nie zastosowano innych korekt na lakierowanie dotyczących zderzaka tylnego, z uwagi na fakt, że na fotografiach uszkodzonego pojazdu nie widać wcześniejszych istotnych uszkodzeń poza uszkodzeniami związanymi ze szkodą. Do kalkulacji przyjęto średnie stawki za 1 roboczogodzinę w nieautoryzowanych warsztatach na poziomie 100 zł netto dla prac blacharskich oraz 120 zł dla prac lakierniczych. /Dowód: opinia biegłego S. H. – k. 65-87 akt/ Sąd zważył, co następuje: Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie faktów bezspornych, a także w oparciu o zebrane w sprawie dokumenty, których autentyczność nie budziła wątpliwości Sądu oraz nie była kwestionowana przez stronę przeciwną, a także w oparciu o: akta szkodowe pozwanego nr (...) (na płycie CD), opinię biegłego sądowego z dziedziny techniki samochodowej S. H. oraz zeznania świadka S. C.. Zeznania świadka S. C. Sąd uznał za wiarygodnie, albowiem były spójne, logiczne, niekwestionowane przez stronę pozwaną oraz znajdowały potwierdzenie w pozostałym zebranym materiale dowodowym. Opinię biegłego z dziedziny techniki samochodowej S. H. Sąd uwzględnił w całości, bowiem była zupełna, jasna, rzeczowa i wykonana przez osobę dysponującą wymaganymi, specjalistycznymi kwalifikacjami. Należy nadmienić , że opinia biegłego nie była kwestionowana przez żadną ze stron procesu. W ocenie Sądu powództwo zasługiwało na uwzględnienie w przeważającej części. Odnosząc się w pierwszej kolejności do zarzutu pozwanego dotyczącego legitymacji czynnej powoda, wskazać należy, iż zdaniem Sądu , zarzut ten jest niezasadny. Legitymacja czynna, jak i bierna, jest opartym na prawie materialnym uprawnieniem do występowania w charakterze strony w konkretnej sprawie sądowej. Wymóg jej posiadania stanowi przesłankę merytorycznego rozpoznania sprawy badaną przez Sąd w chwili orzekania. Strona powodowa swoją legitymację czynną w sprawie wywodziła z umowy cesji wierzytelności z dnia 29 kwietnia 2020 r. , której uwierzytelniona kopia została złożona wraz z pozwem. Należy wskazać, że zgodnie z dyspozycją art. 509 k.c. wierzyciel może bez zgody dłużnika przenieść wierzytelność na osobę trzecią, chyba, że sprzeciwiałoby się to ustawie, zastrzeżeniu umownemu albo właściwości zobowiązania. Wraz z wierzytelnością przechodzą na nabywcę wszelkie związane z nią prawa, a w szczególności roszczenie o zaległe odsetki. W wyniku przelewu wierzytelności przechodzi na nabywcę ogół uprawnień przysługujących dotychczasowemu wierzycielowi, który w ten sposób zostaje wyłączony ze stosunku zobowiązaniowego jaki wiązał go z dłużnikiem. Przedmiotem przelewu jest natomiast wierzytelność tj. prawo podmiotowe wierzyciela do żądania od dłużnika świadczenia. Wbrew twierdzeniom pozwanego powód wykazał – przedkładając stosowne pełnomocnictwo, iż umowę cesji wierzytelności zawarła osoba przez niego umocowana materialnie. Nadto nie można uznać – jak wywodzi strona pozwana, by czynność przelewu wierzytelności nie posiadała kauzy. Zgodnie z art. 510 § 2 k.c. jeżeli zawarcie umowy przelewu następuje w wykonaniu zobowiązania wynikającego z uprzednio zawartej umowy zobowiązującej do przeniesienia wierzytelności, z zapisu zwykłego, z bezpodstawnego wzbogacenia lub z innego zdarzenia, ważność umowy przelewu zależy od istnienia tego zobowiązania Treść umowy cesji przedłożonej przez powoda jednoznacznie wskazuje, że cedent S. C. przelewa na rzecz cesjonariusza (powoda) wszelkie prawa do odszkodowania jakie przysługuje mu : od sprawcy szkody , posiadacza pojazdu , którym poruszał się sprawca szkody i od (...) S.A. , który udziela ochrony ubezpieczeniowej ww. podmiotom , za szkodę komunikacyjną w pojeździe marki M. (...) o nr rej. (...) mającą miejsce w dniu 17 kwietnia 2020 r., z wyjątkiem roszczeń o zwrot kosztów najmu pojazdu zastępczego, zaś powód ( (...) ) oświadcza , że z nabytego cesją prawa będzie korzystać i tym samym prawo to przyjmuje . Nie ulega zatem wątpliwości jaki był zgodny zamiar stron tej umowy ( art. 65 § 2 k.c.) i jakie zdarzenie było podstawą przelewu. Z tego punktu widzenia oceniając, zgodnym zamiarem stron umowy cesji z dnia 29 kwietnia 2020 r. było to, aby po dniu 29 kwietnia 2020 r. to powód (jako(...)) zajmował się egzekucją ewentualnego odszkodowania m.in. od ubezpieczyciela. Należy dodać , że Sąd w niniejszej sprawie podziela pogląd prawny Sądu Najwyższego wyrażony w wyroku z dnia 8 kwietnia 2016 r. w sprawie (...) (publ. LEX nr (...)), że charakter kauzalny przelewu nie oznacza, iż umowa przelewu musi określać podstawę prawną przelewu. Przepis art. 510 § 2 k.c. nie wymaga, aby zobowiązanie zostało ujawnione w samej umowie rozporządzającej wierzytelnością, co powoduje, że nie istnieje wymóg kauzalności formalnej. Nie zwalnia to jednak stron od dokładnego określenia zobowiązania, w którego wykonaniu zawarta jest umowa przelewu wierzytelności. Strony powinny w sposób wyraźny lub dorozumiany porozumieć się co do kauzy dokonanego przelewu, czyli co do tego, jaki stosunek zobowiązaniowy stanowi jego podstawę (wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 25 czerwca 2014 r. , sygn. akt (...) (...), LEX nr (...)) . Mając powyższe na uwadze, w ocenie Sądu w tym stanie rzeczy, Sąd nie miał wątpliwości, iż przedmiotowy przelew ( cesja ) miał charakter kauzalny. Sąd zważył, że materialno – prawną podstawą roszczeń powoda był art. 822 § 1 k.c. zgodnie, z którym przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, umowa ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej obejmuje szkody o jakich mowa w § 1, będące następstwem przewidzianego w umowie zdarzenia, które miało miejsce w okresie ubezpieczenia (ar. 822 § 2 k.c.). Warunki odpowiedzialności pozwanego jako zakładu ubezpieczeń za szkodę spowodowaną przez ubezpieczonego przez niego posiadacza pojazdu mechanicznego określa ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, (...) (Dz. U. z 2019 r., poz. 2214 t.j.). Zgodnie z art. 34 ust. 1 powyższej ustawy, z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem są zobowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia. Odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem, najwyżej jednak do ustalonej w umowie sumy gwarancyjnej (art. 36 ust. 1 ustawy). Skoro zatem doszło do zderzenia dwóch pojazdów mechanicznych, to podstawę odpowiedzialności stanowi art. 415 k.c., bowiem jak wynika z art. 436 § 2 k.c. obowiązek naprawienia szkody związany jest z winą sprawcy. W niniejszej sprawie powód dochodził kwoty odszkodowania tytułem kosztów naprawy uszkodzonego pojazdu, pomniejszonych o kwotę dotychczas wypłaconego odszkodowania. Pozwany nie kwestionował swojej odpowiedzialności co do zasady, bowiem w toku postępowania likwidacyjnego uznał roszczenie wypłacając S. C. – właścicielowi pojazdu marki M. (...) o nr rej. (...) odszkodowanie w kwocie 3.360,84 zł. Spór między stronami dotyczył wysokości kosztów naprawy pojazdu ponad kwotę przyznaną. W ocenie pozwanego roszczenie jest niezasadne, bowiem złożył on poszkodowanemu – pierwotnemu wierzycielowi, propozycję naprawienia jego pojazdu w jednym z warsztatów sieci naprawczej pozwanego, za cenę przyznaną przez niego tytułem odszkodowania, z czego poszkodowany nie skorzystał. Pozwany zarzucał także, iż nie jest wiadome, czy poszkodowany dokonał naprawy pojazdu czy też go sprzedał, a także iż nieznany jest stan pojazdu sprzed wypadku. Powszechnie przyjmuje się, iż w polskim systemie prawnym obowiązuje zasada pełnego odszkodowania. Zakres obowiązku naprawienia szkody normuje zaś w podstawowy sposób art. 361 k.c. Nakłada on – co do zasady – na zobowiązanego do naprawienia szkody odpowiedzialność ograniczaną normalnymi następstwami działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła oraz stratami, które poszkodowany poniósł bądź (także) korzyściami, których w wyniku wyrządzenia szkody nie uzyskano. W niniejszym stanie faktycznym mamy do czynienia z kolizją drogową i powstałą w ten sposób szkodą majątkową. Pojazd należący do pierwotnego wierzyciela (S. C.) uległ uszkodzeniu – i co za tym idzie – naprawienie doznanego w ten sposób uszczerbku wymaga zapłacenia określonej sumy pieniężnej. Zgodnie z uchwałą Sadu Najwyższego z 13 czerwca 2003 roku, sygn. akt (...) (...) (...), którą aprobuje orzekający w niniejszej sprawie Sąd: „odszkodowanie przysługujące od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej za uszkodzenie pojazdu mechanicznego obejmuje niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy pojazdu, ustalone według cen występujących na lokalnym rynku”. Obowiązujące przepisy prawa nie ograniczają praw poszkodowanego do żądania ustalenia odszkodowania z uwzględnieniem cen części oryginalnych. Należy zwrócić uwagę, iż odszkodowanie pieniężne ma pełnić taką samą funkcję jak przywrócenie do stanu poprzedniego. Tym samym, jego wysokość powinna pokryć wszystkie celowe i ekonomicznie uzasadnione wydatki niezbędne dla przywrócenia stanu poprzedniego uszkodzonego pojazdu (uzasadnienie postanowienia SN z dnia 20 czerwca 2012 r., sygn. akt(...), LEX nr (...)). W przywołanym powyżej postanowieniu Sąd Najwyższy podkreślił, że jeżeli uszkodzeniu uległy części pochodzące bezpośrednio od producenta pojazdu mechanicznego, i zachodzi konieczność ich wymiany na nowe, regułą powinno być stosowanie części oryginalnych pochodzących od producenta pojazdu mechanicznego lub równoważnych oryginalnym, tj. wyprodukowanych przez producenta części, który dostarcza producentowi pojazdu części do montażu pojazdów, zgodnie ze specyfikacjami i standardami produkcyjnymi, ustalonymi przez producenta pojazdu. Niewątpliwe zatem powód posiada uprawnienie do żądania ustalenia odszkodowania według cen nowych części oryginalnych. Uprawnienie to jest niezależnie od wieku pojazdu, stanu jego eksploatacji oraz tego, że w obrocie handlowym znajdują się części nieoryginalne. Podkreślić należy, że odstępstwo od tego mogłoby mieć miejsce tylko wyjątkowo, gdyby zastosowanie nowych oryginalnych części w sposób istotny spowodowało wzrost wartości pojazdu uszkodzonego w stosunku do stanu sprzed wyrządzenia szkody. W celu rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy i ustalenia rozmiarów szkody i kosztów naprawy samochodu, który uległ uszkodzeniu, niezbędnym było zasięgnięcie wiadomości specjalnych. Dlatego też Sąd, ustalając wysokość kosztów naprawy kierował się opinią biegłego z dziedziny techniki samochodowej S. H., którą uwzględnił w całości przyjmując za zasadne oparcie się na wariancie wyliczenia przez niego kosztów naprawy pojazdu marki M. (...) o nr rej. (...) po kolizji z dnia 17 kwietnia 2020 r. określonych w oparciu o ceny części oryginalnych bez logo producenta (...). Kosz ten wynosił 6.304,72 zł brutto. Z uwagi na fakt, iż jak wskazał biegły wszystkich części zamiennych zakwalifikowanych do wymiany jedynie część stanowiąca listwę ozdobną krawędzi przedniej L oferowana jest tylko w jakości O, zasadne było przyjęcie do kalkulacji naprawę z wykorzystaniem jednej części typu O, a pozostałych części z jakością Q. Za zasadne należało uznać także zastosowanie przez biegłego ubytku (-20%) wartości na część – (...) z uwagi na widoczne na niej wcześniejsze uszkodzenia/przetarcia i ustalenie ceny tej części , która nie była oryginalna ,w oparciu o średnie ceny na nowe felgi (...) oferowane na rynku pierwotnym. oraz nie zastosowanie innych korekt , bo w ocenie biegłego nie było ku temu podstaw. Do kalkulacji przyjęto, zgodnie z opinią biegłego , wskazane w opinii średnie stawki za 1 roboczogodzinę na poziomie 100 zł netto dla prac blacharskich oraz 120 zł dla prac lakierniczych. Należy nadmienić , że stawki roboczogodzin zastosowane przez pozwanego w jego kalkulacji szkody , będącej podstawą wypłaconego przez pozwanego poszkodowanemu S. C. odszkodowania znaczenie odbiegają od średnich stawek roboczogodziny obowiązujących na rynku lokalnym wskazanych w opinii biegłego . Nieuzasadniona jest także argumentacja strony pozwanej wskazująca na konieczność wskazania przez poszkodowanego informacji co do tego, czy pojazd naprawił i jaki był jej koszt. Szeroko tę kwestię wyjaśnił Sąd Najwyższy w uzasadnieniu postanowienia z dnia 7 grudnia 2018 r., sygn. akt (...) wskazując, że skoro poszkodowany w ogóle nie musi naprawiać pojazdu i wówczas należy mu się odszkodowanie wyliczone jako hipotetyczny koszt naprawy przywracającej pojazd do stanu sprzed szkody, to sytuacja poszkodowanego, który pojazd naprawił, lecz nie potrafi wykazać kosztów takiej naprawy, nie może być gorsza. Obowiązek wykazania, że koszt ustalony hipotetycznie jest wyższy, niż koszt naprawy faktycznie przeprowadzonej, spoczywa zaś na ubezpieczycielu. Zatem to czy poszkodowany skorzysta ze swego prawa i pojazd rzeczywiście w taki sposób naprawi, czy też w ogóle zaniecha naprawy stanowi jego swobodny wybór. Wszelkie kalkulacje kosztów naprawy samochodu są jedynie miernikiem należnego odszkodowania w rozumieniu art. 361 k.c., ustalenia z nich płynące nie obligują natomiast poszkodowanego do rzeczywistego dokonania według niego naprawy. Innymi słowy – kosztorys pozwala ustalić zakres uszkodzeń, sposób ich naprawy przy uwzględnieniu odpowiednich części i stawek robocizny, nie określa natomiast wysokości wydatków, jakie poszkodowany musi bezwzględnie ponieść, aby przywrócić samochód do stanu sprzed zdarzenia. Szkoda powstała w momencie jej powstania i już wówczas poszkodowany ma prawo żądania jej naprawienia, a nie dopiero z chwilą rzeczywistej naprawy. Tym samym brak jest podstaw do czynienia poszkodowanemu zarzutu z nieskorzystania z propozycji ubezpieczyciela odnośnie naprawy pojazdu w warsztacie współpracującym z pozwanym. Należy nadmienić , że z zeznań św. S. C. wynika , że nie był w ogólne informowany o takiej możliwości , a z akt szkody nr (...) nie wynika , że taka informacja , została fatycznie poszkodowanemu doręczona , w aktach szkody nie ma bowiem żadnego potwierdzenia odbioru pisma z dnia 20.04.2020 r. , zaś z zeznań świadka wynika , że kontakt z ubezpieczycielem był telefoniczny. Mając powyższe na uwadze, tytułem odszkodowania, na rzecz powoda należało zasądzić równowartość ekonomicznie uzasadnionego kosztu naprawy pojazdu marki M. (...) o nr rej. (...) (6.304,72 zł) pomniejszoną o kwotę dotychczas wypłaconego odszkodowania tj. 3.360,82 zł, co daje kwotę 2.943,90 zł o czym orzeczono w pkt I sentencji wyroku. W pozostałej części powództwo jako bezzasadne podlegało oddaleniu (pkt II wyroku). Odnośnie żądania zasądzenia odsetek ustawowych należy podnieść, iż należą się one zgodnie z art. 481 § 1 i 2 k.c. w wysokości ustawowej od dnia wymagalności roszczenia, z którego nadejściem dłużnik popada w opóźnienie. W przypadku ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu wymagalność ta nadchodzi, co do zasady w dniu następującym po okresie 30 dni od dnia złożenia przez poszkodowanego zawiadomienia o szkodzie, jakim to okresem dysponuje ubezpieczyciel w celu wypłaty odszkodowania (art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, (...)). W niniejszej sprawie powód żądał zasądzenia odsetek od dnia 18 maja 2020 r. jako dnia następnego po upływie 30 dniowego terminu na zapłatę odszkodowania od dnia zawiadomienia pozwanego o zdarzeniu. Tak sformułowane żądanie, należy w ocenie Sądu uznać za zasadne. Wobec powyższego oraz braku kwestionowania roszczenia przez pozwanego w tym zakresie, Sąd zasądził odsetki zgodnie z żądaniem pozwu. O kosztach procesu Sąd orzekł w pkt III sentencji wyroku na podstawie art. 100 zdanie drugie k.p.c. przewidującego, że Sąd może jednak włożyć na jedną ze stron obowiązek zwrotu wszystkich kosztów, jeżeli jej przeciwnik uległ tylko co do nieznacznej części swego żądania albo gdy określenie należnej mu sumy zależało od wzajemnego obrachunku lub oceny sądu. Z uwagi na fakt, iż powód żądał kwoty 2.988,02 zł, a zasądzono na jej rzecz kwotę 2.943,90 zł należało uznać, iż przegrał sprawę jedynie w nieznacznej części tj. co do kwoty 44,12 zł. Na koszty procesu złożyły się wyłącznie koszty, które wyniosły 1.904,89 zł. Objęły one opłatę sądową od pozwu w kwocie 200 zł, 17 zł z tytułu opłaty skarbowej od pełnomocnictwa oraz koszty zastępstwa procesowego ustalone zgodnie z § 2 pkt 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2018 r. poz. 265 t.j.) w wysokości 900 zł oraz wykorzystane zaliczki wniesione na poczet wynagrodzenia biegłego w łącznej kwocie 787,89 zł (700 zł + 87,89 zł). Powyższe koszty Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powoda wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty, zgodnie z art. 98 § 1 1 k.p.c. i z żądaniem pozwu. Z uwagi na fakt, iż w sprawie pozostały niepokryte koszty stanowiące zwrot kosztów dojazdu na rozprawę w dniu 26 stycznia 2021 r. świadka S. C., wnioskowanego przez pozwanego w kwocie 20,15 zł, które tymczasowo poniósł Skarb Państwa, Sąd na podstawie art. 113 § 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych w zw. z art. 100 zdanie drugie k.p.c. obciążył tymi kosztami stronę pozwaną wobec faktu, iż niniejszy proces przegrała w przeważającej części, nakazując pobrać powyższą kwotę od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Chełmnie. O powyższym orzeczono w pkt IV sentencji wyroku. Należy nadmienić , że wyrok został wydany na posiedzeniu niejawnym , w trybie art. 15zzs2 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19 (tj. Dz.U. z 2020 r. , poz. 1842). Sędzia Julita Preis
I C 428/17
Pozwem wniesionym 27.03.2017 r.
VII C 265/12
Powód M. K. domagał się zasądzenia od strony pozwanej (...) Spółki Akcyjnej w W. kwoty 13.437,57 złotych wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 01 lutego 2012 r. Ponadto powód wniósł o zasądzenie na jego rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
V Ca 1785/14
W dniu 23 listopada 2012 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 374/19

UZASADNIENIE

Pozwem z dnia 4 kwietnia 2019 roku P. M., działając przez pełnomocnika (radcę prawnego), wniósł o zasądzenie od pozwanego Towarzystwa (...) z siedzibą w W. na swoją rzecz kwoty 3 202,30 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 29 lipca 2017 roku do dnia zapłaty. Nadto, powód domagał się zasądzenia od pozwanego na swoją rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powoda wskazał, że powód doznał szkody majątkowej na skutek działania sprawcy zdarzenia z dnia 29 czerwca 2017 roku, któremu pozwany udzielał ochrony ubezpieczeniowej w ramach obowiązkowego ubezpieczenia OC.

Szkoda powstała w pojeździe maki O. (...) o nr rej. (...), którego właścicielem był powód. Wobec zgłoszenia szkody, pozwany, po przeprowadzeniu oględzin przedstawił powodowi kosztorys naprawy, na podstawie którego zostało przyznane odszkodowanie w wysokości 1 867,24 zł. Następnie powód przekazał uzyskany od pozwanego ubezpieczyciela kosztorys naprawy do warsztatu naprawczego, który przedstawił własną kalkulacje naprawy uszkodzonego pojazdu na kwotę 5 069,54 zł. Pozwany po otrzymaniu kalkulacji naprawy sporządzonej przez warsztat naprawczy dokonał weryfikacji swojego stanowiska, uznając roszczenie powoda do kwoty 4 823,12 zł.

Pełnomocnik powoda wskazał, że pomimo, iż pozwany miał wiedzę w kwestii faktycznie poniesionej przez powoda szkody, o czym świadczy uznanie roszczenia powoda co do kwoty 4 823,12 zł, wypłacił odszkodowanie w zaniżonej wysokości, wynikającej z pierwotnej kalkulacji naprawy w kwocie 1 867,24 zł. W związku z powyższym, powód w dniu 5 października 2018 roku złożył odwołanie od decyzji ubezpieczyciela, wnosząc o dopłatę kwoty w wysokości 3 202,30 zł, która stanowi różnicę pomiędzy kwotą faktycznie wypłaconą powodowi, a kwotą wynikającą z kalkulacji naprawy sporządzonej przez warsztat naprawczy.

W kwestii odsetek, pełnomocnik powoda wskazał, że przedmiotowy termin wynika z faktu upływu 30-dniowgo terminu od zgłoszenia szkody, w którym pozwany miał obowiązek dokonać likwidacji szkody. /pozew, k. 3-9, pełnomocnictwo, k. 13, dowód uiszczenia opłaty skarbowej od pełnomocnictwa, k. 11 / Nakazem zapłaty wydanym w postępowaniu upominawczym z dnia 12 kwietnia 2019 roku, sygn. akt (...), Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w L. nakazał pozwanemu Towarzystwu (...) z siedzibą w W., aby zapłacił na rzecz powoda P. M. kwotę 3 202,30 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia 29 lipca 2017 roku do dnia zapłaty oraz kwotę 658 zł tytułem zwrotu kosztów procesu. /nakaz zapłaty z dnia 12 kwietnia 2019 roku, sygn. akt(...), k. 26/ W sprzeciwie od nakazu zapłaty z dnia 9 maja 2019 roku, pełnomocnik pozwanego, działając przez pełnomocnika (radcę prawnego) wniósł o oddalenie powództwa oraz zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

W uzasadnieniu pełnomocnik pozwanego wskazał, że kwestionuje roszczenie o wypłatę dodatkowej kwoty tytułem odszkodowania co do wysokości. W toku postepowania likwidacyjnego pozwany uznał swoją odpowiedzialność co do zasady i przyznał odszkodowanie z tytułu zwrotu kosztów naprawy uszkodzonego pojazdu w wysokości 1 867,24 zł. Ponadto, pełnomocnik pozwanego wskazał, że powód oparł swoje żądanie na ustaleniach prywatnego kosztorysu. Przedstawiona przez powoda kalkulacja została sporządzona w celu rozliczenia naprawy pojazdu w formie bezgotówkowej przez wykonanie naprawy poprzez wybrany przez powoda warsztat naprawczy, która jednak nie nastąpiła.

Jednocześnie pełnomocnik pozwanego wskazał, że załączona do pozwu prywatna kalkulacja nie może stanowić podstawy ustalenia wysokości szkody, ponieważ jest to dokument prywatny, który zgodnie z art. 245 k.p.c. stanowi jedynie dowód tego, że osoba, która go podpisała, złożyła oświadczenie zawarte w dokumencie, w związku z powyższym, roszczenie powoda pozostaje nieudowodnione co do wysokości. W dalszej kolejności pełnomocnik pozwanego wskazał, że w kosztorysie sporządzonym na zlecenie pozwanego uwzględniono wszystkie elementy zakwalifikowane do wymiany w ocenie technicznej pojazdu, które uległy uszkodzeniu wskutek zdarzenia z dnia 29 czerwca 2017 roku.

Jednocześnie podkreślono, że w przedmiotowym kosztorysie wskazano możliwość naprawy pojazdu w oparciu o koszt naprawy pojazdu wskazany w kosztorysie w jednym z warsztatów naprawczych współpracujących z pozwanym. Ponadto, pełnomocnik pozwanego wskazał, że w niniejszej sprawie ustalenie kosztów naprawy wyłącznie z użyciem cen części oryginalnych, nie znajduje uzasadnienia, z uwagi na fakt, że uszkodzony pojazd został wyprodukowany w 2006 roku, przebieg pojazdu to niemal 250 tysięcy kilometrów, a części zamontowane w pojeździe z a całą pewnością nie są częściami nowymi, w znacznym stopniu zniszczonymi.

Ponadto w dokumentacji zdjęciowej pojazdu widoczne są charakterystyczne pęknięcia lakieru, świadczące o uszkodzeniu powłoki lakieru przedniego zderzaka przed przedmiotową szkodą, stąd całkowicie niezasadne jest przyjęcie do rozliczenia wartości oryginalnego zderzaka. Pełnomocnik pozwanego podniósł również, że powód nie przedstawił żadnych rachunków lub faktur, które pozwoliłyby zweryfikować, jaki był rzeczywisty koszt naprawy pojazdu, wskazując, że jeżeli samochód został naprawiony, należy, co do zasady, uwzględniać koszty naprawy rzeczywiście poniesione przez poszkodowanego. /sprzeciw od nakazu zapłaty, k. 29-34, dowód uiszczenia opłaty skarbowej od pełnomocnictwa, k. 35, pełnomocnictwo, k. 36 / W toku procesu strony podtrzymały swoje dotychczasowe stanowiska w sprawie. /protokół rozprawy z dnia 10 lipca 2019 r., k. 146 i z dnia 8 października 2019 roku, k. 247 akt sprawy/ Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny sprawy:

Towarzystwo (...) z siedzibą w W. prowadzi działalność gospodarczą w zakresie działalności ubezpieczeniowej. /okoliczność niesporna pomiędzy stronami potwierdzona aktualnym odpisem z KRS Ubezpieczyciela, k. 37-44 akt sprawy/ W dniu 29 czerwca 2017 roku około godz. 13.00 doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego uszkodzeniu uległ pojazd marki O. (...) o nr rej. (...), stanowiący własność P. M.. Sprawcą zdarzenia był kierujący samochodem osobowym marki F. (...) o nr rej. L. G.. P. M. nie poniósł winy w zaistniałym zdarzeniu ani nie przyczynił się do powstania szkody. /okoliczności niesporne pomiędzy stronami potwierdzone oświadczeniem, k. 102, zeznaniami powoda złożonymi w trybie art. 299 k.p.c., k. 247 akt sprawy/ W dniu zdarzenia właściciela pojazdu marki F. (...), A.

G., łączyła z w/w Ubezpieczycielem umowa ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych o numerze (...). /okoliczność niesporna pomiędzy stronami potwierdzona potwierdzeniem zawarcia umowy ubezpieczeń komunikacyjnych, k. 133 akt sprawy/ Zaistniałą szkodę P. M. niezwłocznie zgłosił u Ubezpieczyciela sprawcy kolizji drogowej w dniu 29 czerwca 2017 roku. W związku ze zgłoszoną szkodą, Ubezpieczyciel, po przeprowadzeniu oględzin, wykonał kalkulację naprawy z dnia 7 lipca 2017 roku, w oparciu o system E., zgodnie z którą koszt naprawy uszkodzonego pojazdu przy zastosowaniu części zamiennych wynosi 1 867,24 zł. /okoliczności niesporne pomiędzy stronami potwierdzone drukiem zgłoszenia szkody w pojeździe nr (...), k. 139-141, kosztorysem naprawy, k. 23-25 akt sprawy/ Celem naprawy uszkodzonego samochodu, powód skontaktował się z wybranym przez siebie warsztatem naprawczym, który wykonał własną kalkulację naprawy nr (...) z dnia 10 lipca 2017 roku, w oparciu o system A., zgodnie z którą koszt naprawy uszkodzonego pojazdu stanowi kwotę 5 069,54 zł. /okoliczność niesporna pomiędzy stronami potwierdzona kalkulacją naprawy, k. 88-92, zeznaniami powoda złożonymi w trybie art. 299 k.p.c., k. 247 akt sprawy/ W wyniku dostarczenia pozwanemu kalkulacji wykonanej na zlecenie powoda, Ubezpieczyciel zweryfikował swoje pierwotne stanowisko w zakresie wysokości szkody, uznając roszczenie powoda do kwoty 4 823,12 zł, zastrzegając jednocześnie, że rozliczenie szkody przedstawionych kosztów możliwe będzie wyłącznie po udokumentowaniu napraw odpowiednimi fakturami. /dowód: pismo pozwanego z dnia 11 lipca 2017r., k. 87, zweryfikowany kosztorys, k. 88-89, zeznania powoda złożone w trybie art. 299 k.p.c., k. 247 akt sprawy/ Decyzją z dnia 14 lipca 2017 roku Ubezpieczyciel poinformował poszkodowanego, że po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego, roszczenie powoda za szkodę powstałą w dniu 29 czerwca 2017 roku z tytułu ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, zostało uznane w wysokości 1 867,24 zł. /okoliczność niesporna pomiędzy stronami potwierdzona decyzją Ubezpieczyciela z dnia 14 lipca 2017r., k. 84-84v akt sprawy/.

Na skutek odwołania złożonego przez powoda z dnia 5 października 2018 roku oraz wezwania do zapłaty kwoty 3 202,30 zł, pozwany Ubezpieczyciel poinformował powoda, że brak jest podstaw do zmiany uprzednio zajętego stanowiska. W ocenie pozwanego, kwota odszkodowania została ustalona według kalkulacji kosztów naprawy sporządzonej przez Towarzystwo (...) jest wystarczająca do przywrócenia pojazdu do stanu poprzedniego. Wobec niesprecyzowania przez poszkodowanego sposobu naprawy pojazdu, wysokość odszkodowania została ustalona o ww. kosztorys naprawy.

Ponadto, Ubezpieczyciel wskazał, że przyznanie kwoty żądanej przez powoda możliwe będzie wyłącznie w przypadku przedstawienia odpowiednich faktur i rachunków. /dowód: pismo pozwanego z dnia 11 października 2018 roku, k. 68 akt sprawy/ W wyniku zdarzenia z dnia 29 czerwca 2017 roku, uszkodzeniu w pojeździe O. (...) uległo poszycie zderzaka przedniego, reflektor przedni lewy oraz osłona reflektora prawego przeciwmgielnego lewego. Koszty naprawy uszkodzonego pojazdu stanowią kwotę 4 823,12 zł. /dowód: ocena techniczna pojazdu, k. 125, kalkulacja naprawy nr (...), k. 88-89 akt sprawy/ Do chwili obecnej uszkodzony pojazd nie został naprawiony. /dowód: zeznania świadka Ł.

M., k. 146 akt sprawy/ Przedmiotowy pojazd uległ poprzednio uszkodzeniu w dniu 14 października 2013 roku. Likwidacja szkody została przeprowadzona przez (...) Spółkę Akcyjną. Pojazd został naprawiony w autoryzowanym serwisie z zastosowaniem części oryginalnych. /dowód: dokumentacja szkodowa, k. 154-234, zeznania świadka Ł. M., k. 146 akt sprawy, wyjaśnienia powoda złożone w trybie art. 299 k.p.c., k. 247/ W ocenie Sądu nie ma żadnych podstaw do poddawania w wątpliwość niespornych twierdzeń stron sporu w zakresie okoliczności faktycznych istotnych dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy.

W toku całego postępowania nie zostały bowiem ujawnione takie okoliczności, w świetle których, wskazane jako niesporne, twierdzenia stron, powinny być uznane w całości lub w oznaczonej części za niezgodne z rzeczywistym stanem rzeczy. W całości autentyczna jest zgromadzona w toku postępowania w sprawie dokumentacja postępowania likwidacyjnego, pochodząca od Towarzystwa (...) z siedzibą w W., obrazująca przebieg postępowania likwidacyjnego, zgłoszoną przez P. M. szkodę, a zwłaszcza jego wynik (przyznanie przez pozwaną na rzecz w/w poszkodowanego odszkodowania w określonej wysokości).

Treść tych wszystkich dokumentów (prywatnych), na podstawie których ustalony został stan faktyczny sprawy, jest zgodna z okolicznościami przyznanymi przez strony. Tworzą one spójny obraz przedmiotowej sprawy w zakresie stosunku prawnego łączącego osobę odpowiedzialną za szkodę z dnia 29 czerwca 2017 roku z pozwanym zakładem ubezpieczeń, przebiegu postępowania likwidacyjnego, a także roszczeń powoda w stosunku do pozwanego z tytułu ubezpieczenia OC. Do wyjaśnienia istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy okoliczności posłużył dowód z zeznań świadka Ł.

M.. Sąd ocenił zeznania tego świadka jako wiarygodne. Za oceną tą przemawia fakt, iż zeznawał on spontanicznie i szczerze, a jego zeznania znajdują oparcie w pozostałym zgromadzonym w sprawie materiale dowodowym, który Sąd obdarzył walorem wiarygodności. Ponadto, zeznania świadka nie były kwestionowane przez strony niniejszego postępowania. Sąd obdarzył walorem wiarygodności zeznania powoda P. M. złożone w toku przesłuchania w charakterze strony w trybie art. 299 k.p.c. na okoliczność przebiegu zdarzenia szkodowego, stanowiska Ubezpieczyciela w toku postępowania likwidacyjnego, zakresu uszkodzeń oraz wysokości powstałej na skutek zdarzenia szkody.

W cenie Sądu zeznania powoda w tym zakresie należy uznać za spójne, logiczne i konsekwentne oraz pozostające w zgodzie z pozostałym zgromadzonym w sprawie materiałem dowodowym. Powód w wyczerpujący sposób przedstawił istotne okoliczności oraz dokładny przebieg zdarzenia.

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Powództwo okazało się zasadne w zasadniczej części w zakresie żądania głównego oraz co do dochodzonych wraz z nim odsetek ustawowych za opóźnienie i jako takie zasługiwało na uwzględnienie. W niniejszej sprawie bezsporna była zasada odpowiedzialności pozwanego ubezpieczyciela, który już w toku postępowania likwidacyjnego uznał swoją odpowiedzialność za skutki przedmiotowego zdarzenia z tytułu zwartej umowy OC z właścicielem pojazdu, będącego osobą odpowiedzialną za szkodę z dnia 29 czerwca 2017 roku. W toku postępowania dowodowego sporna była natomiast wysokość należnego powodowi dalszego odszkodowania.

Zgodnie z art. 805 § 1, 2 pkt 1 i 3 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku – Kodeks cywilny (Dz. U. nr 16, poz. 93 z późn. zm.), przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie przy ubezpieczeniu majątkowym – określonego odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku.

Ubezpieczony jest uprawniony do żądania należnego świadczenia bezpośrednio od ubezpieczyciela, chyba że strony uzgodniły inaczej. Dla przyjęcia odpowiedzialności pozwanego konieczne jest wykazanie, że za szkodę wyrządzoną powodowi ponosi odpowiedzialność ubezpieczający. Na podstawie art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r., nr 24, poz. 1152) z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest m.in. zniszczenie lub uszkodzenie mienia.

Uprawniony do odszkodowania za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu, za którą odpowiedzialność cywilna objęta jest ubezpieczeniem OC, może dochodzić roszczenia bezpośrednio od zakładu ubezpieczeń. Zgodnie bowiem z treścią art. 822 § 1 i 4 k.c. przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, względem których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo osoba, na rzecz której została zawarta umowa ubezpieczenia.

Uprawniony do odszkodowania w związku ze zdarzeniem objętym umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej może dochodzić roszczenia bezpośrednio od ubezpieczyciela. Dla przyjęcia odpowiedzialności pozwanego konieczne jest więc wykazanie, że za szkodę wyrządzoną powodowi ponosi odpowiedzialność ubezpieczający. Z treści powyższych przepisów wynika obowiązek zakładu ubezpieczeń zapłaty ubezpieczającemu odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku, ale jego aktualizacja następuje dopiero wówczas, gdy ubezpieczający udowodni, że zaistniał wypadek przewidziany umową ubezpieczenia, powstała szkoda w wykazywanej przez niego wysokości oraz istnienie związku przyczynowego pomiędzy tymi zdarzeniami (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 roku, III CZP 49/05).

Podnieść należy, że z racji swoich funkcji kompensacyjnych, odszkodowanie z OC ubezpieczonego jest świadczeniem, którego wysokość uzależniona jest od rozmiaru szkody oraz warunków i cen obowiązujących w dacie jego zgłoszenia i ustalenia. Naprawienie szkody ma zatem zapewnić całkowitą kompensatę doznanego uszczerbku, nie dopuszczając zarazem do nieuzasadnionego wzbogacenia poszkodowanego. Odszkodowanie bowiem należy się tylko w granicach normalnego związku przyczynowego, który przesądza o tym, czy dana osoba w ogóle odpowiada za wyrządzoną szkodę, z drugiej zaś strony zakreśla jednak granice tej odpowiedzialności.

Przez szkodę należy rozumieć powstałą, oczywiście wbrew woli poszkodowanego, różnicę pomiędzy jego aktualnym stanem majątkowym a takim stanem, który zaistniałby, gdyby w ogóle nie nastąpiło zdarzenie wywołujące szkodę. Przy czym wypada zauważyć, że zarówno udowodnienie szkody, jak też jej wysokości, obciąża poszkodowanego. Biorąc pod uwagę, iż roszczenie o odszkodowanie związane jest z odpowiedzialnością za czyn niedozwolony, stwierdzić należy, że zastosowanie mają przepisy ogólne księgi trzeciej kodeksu cywilnego.

Zgodnie z art. 436 § 1 k.c. odpowiedzialność przewidzianą w artykule poprzedzającym ponosi również samoistny posiadacz mechanicznego środka komunikacji poruszanego za pomocą sił przyrody. Jednakże gdy posiadacz samoistny oddał środek komunikacji w posiadanie zależne, odpowiedzialność ponosi posiadacz zależny. Jednakże zgodnie z § 2 przywołanej regulacji w razie zderzenia się mechanicznych środków komunikacji poruszanych za pomocą sił przyrody wymienione osoby mogą wzajemnie żądać naprawienia poniesionych szkód tylko na zasadach ogólnych.

Również tylko na zasadach ogólnych osoby te są odpowiedzialne za szkody wyrządzone tym, których przewożą z grzeczności. Mając zatem na uwadze, że w przedmiotowej sprawie zaktualizowały się przestanki odpowiedzialności wskazane w § 2 ww. przepisu, zastosowanie będą miały ogólne zasady odpowiedzialności, tj. art. 415 i nast. k.c. W myśl art. 361 § 1 i 2 k.c. zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła. W powyższych granicach, w braku odmiennego przepisu ustawy lub postanowienia umowy, naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono.

Wskazać należy, iż zgodnie z art. 363 § 1 k.c. naprawienie szkody powinno nastąpić według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu. Odszkodowanie, jakie zobowiązany jest w takiej sytuacji wypłacić zakład ubezpieczeń, obejmuje wszystkie celowe i ekonomicznie uzasadnione wydatki poniesione w celu przywrócenia stanu poprzedniego rzeczy.

Przywrócenie uszkodzonej rzeczy do stanu poprzedniego oznacza doprowadzenie jej do stanu używalności i jakości w zakresie istniejącym przed wypadkiem. W przypadku pojazdu mechanicznego chodzi o przywrócenie mu sprawności technicznej, zapewniającej bezpieczeństwo kierowcy i innych uczestników ruchu, oraz wyglądu sprzed wypadku. Poszkodowanego właściciela pojazdu w postępowaniu przed Sądem obciąża reguła ciężaru dowodu, wyrażona w art. 6 k.c., tj. obowiązek wykazania wszystkich przesłanek odpowiedzialności pozwanego ubezpieczyciela, a w szczególności – spornej w niniejszej sprawie – wysokości doznanej szkody.

Odnosząc się w pierwszej kolejności do kwestii wykazania przez powoda wysokości szkody, Sąd miał w niniejszej sprawie na uwadze, że przedstawiona przez powoda prywatna kalkulacja naprawy nie stanowi opinii biegłego w rozumieniu art. 278 k.p.c. Zgodnie ze wskazaną regulacją, opinią biegłego jest wyłączenie opinia sporządzona przez osobę wyznaczoną przez sąd. Prywatna ekspertyza sporządzona na polecenie strony i złożona do akt sądowych nie może być traktowana jako dowód z opinii biegłego w sprawie. Powszechnie przyjmuje się, że jeżeli strona dołącza do pisma procesowego ekspertyzę pozasądową i powołuje się na jej twierdzenia i wnioski, ekspertyzę tę należy traktować jako część argumentacji faktycznej i prawnej przytaczanej przez stronę.

Gdy strona składa ekspertyzę z intencją uznania jej przez sąd za dowód w sprawie, wówczas istnieją podstawy do przypisania jej także znaczenia dowodu z dokumentu prywatnego (art. 245 k.p.c.). Pozasądowa opinia rzeczoznawcy jako dokument prywatny stanowi jedynie dowód tego, że osoba, która ją podpisała wyraziła zawarty w niej pogląd, nie korzysta natomiast z domniemania zgodności z prawdą zawartych w niej twierdzeń (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 stycznia 2010r, 199/09, wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 9 maja 2013 roku, I ACa 70/13).

Mając powyższe na uwadze powyższe, w ocenie Sądu, przedłożona przez stronę powodową kalkulacja naprawy sama przez się, nie mogła dowodzić rzeczywistej wysokości szkody powstałej w pojeździe na skutek zdarzenia z dnia 29 czerwca 2017 roku. Jednakże, Sąd miał na uwadze, że przedmiotowa ekspertyza została sporządzona przez profesjonalistę, na postawie systemu A., który jest powszechnie wykorzystywany przez biegłych, działających na zlecenie Sądu. Toteż, zgodnie z zasadami doświadczenia życiowego, przedłożona przez powoda kalkulacja naprawy, pozostaje wiarygodna, zatem mogła pomocniczo stanowić podstawę do ustalenia wysokości szkody w przedmiotowej sprawie.

Niemniej jednak, w ocenie Sądu, decydujące znaczenie dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy miał fakt, że pozwany w wyniku weryfikacji swojego stanowiska, na skutek przedłożenia mu przez powoda prywatnej kalkulacji naprawy uszkodzonego pojazdu, zmodyfikował swoją pierwotną decyzję w kwestii wysokości należnego powodowi odszkodowania, uznając roszczenie powoda do kwoty 4 823,12 zł. Tym samym, Ubezpieczyciel przyznał, że kwota ta przedstawia rzeczywiście poniesioną przez powoda szkodę. Odnosząc się w dalszej kolejności do zastrzeżenia, które pozwany zawarł w piśmie z dnia 11 lipca 2017 roku, iż rozliczenie szkody według przedstawionych kosztów będzie możliwe tylko i wyłącznie po udokumentowaniu napraw stosownymi fakturami, nie znajduje ono podstaw w obowiązujących przepisach prawa.

Zgodnie bowiem z art. 363 § 1 k.c. naprawienie szkody powinno nastąpić według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Powyższa zasada doznaje ograniczeń wyłącznie w przypadku powstania tzw. szkody całkowitej. W takiej sytuacji uzasadnione pozostaje wyłącznie świadczenie w pieniądzu. Stosownie do wskazanej regulacji, decyzja w przedmiocie sposobu naprawienia szkody należy do powoda, a pozwany nie jest władny uzależniać wypłaty odszkodowania w konkretnej wysokości od formy likwidacji szkody.

Ponadto, zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego, powstanie roszczenia w stosunku do ubezpieczyciela o zapłacenie odszkodowania, a tym samym jego zakres, nie zależą od tego, czy poszkodowany dokonał restytucji i czy w ogóle ma taki zamiar (Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 12 kwietnia 2018 roku, II CNP 43/17). Zatem uprzednia naprawa uszkodzonego samochodu nie jest warunkiem koniecznym dla dochodzenia odszkodowania od ubezpieczyciela z tytułu kosztów naprawy tego samochodu (Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 maja 2002 roku, V CKN 1273/00).

Podobnie Sad Najwyższy w wyroku z dnia 26 maja 2002 roku, sygn. akt V CKN 1273/00, roszczenie o świadczenie należne od zakładu ubezpieczeń w ramach ubezpieczenia komunikacyjnego odpowiedzialności cywilnej z tytułu kosztów przywrócenia uszkodzonego pojazdu do stanu pierwotnego jest wymagalne niezależnie od tego, czy naprawa została dokonana. Podsumowując, w sytuacji, kiedy poszkodowany nie zdecydował się na naprawę uszkodzonego pojazdu, żądanie przedłożenia faktur celem wypłaty należnego odszkodowania pozostaje całkowicie nieuzasadnione.

„Szkoda” w rozumieniu art. 361 k.c. jest różnicą między stanem majątku poszkodowanego, jaki zaistniał po zdarzeniu wywołującym szkodę, a stanem tego majątku, jaki istniałby, gdyby nie wystąpiło to zdarzenie. Wysokość szkody jest więc wyrażoną w pieniądzu wartością obiektywną. Wysokość szkody nie zmienia się w zależności od sposobu jej naprawienia. Zarówno w sytuacji kiedy poszkodowany wybiera formę bezgotówkowej, jak i gotówkowej naprawy uszkodzonego pojazdu, wysokość szkody, a zatem i kwota należnego poszkodowanemu odszkodowania, pozostaje stała.

Wobec ustalenia, że Ubezpieczyciel na skutek weryfikacji pierwotnego stanowiska co do zakresu należnego odszkodowania, zaakceptował kalkulację naprawy wykonaną na zlecenie strony powodowej, wprowadzając w niej wyłącznie niewielkie modyfikacje (k.88-89), rozważania w kwestii zasadności zastosowania do naprawy pojazdu oryginalnych lub zamiennych części, pozostają nieaktualne. Skoro pozwany wyraził zgodę na dokonanie naprawy uszkodzonego pojazdu na podstawie kalkulacji dostarczonej przez powoda, która uwzględniała zastosowanie części oryginalnych, późniejsze twierdzenia pozwanego co do braku podstaw dokonania naprawy z zastosowaniem części oryginalnych, w ocenie Sądu, pozostają całkowicie nieuzasadnione.

Niemniej zgodnie z zasadami doświadczanie życiowego należy stwierdzić, iż tylko przy zastosowaniu części oryginalnych z logo producenta można przywrócić stan poprzedni pojazdu, zwłaszcza że poprzednia naprawa pojazdu miała miejsce w autoryzowanym serwisie i obejmowała części oryginalne. W świetle tak poczynionych ustaleń stwierdzić należało, że powód udowodnił wysokość szkody w pojeździe, zgodnie z obciążającą go regułą dowodową z art. 6 k.c. do wysokości 4 823,12 zł. Mając na uwadze, że w toku postępowania likwidacyjnego pozwany wypłacił poszkodowanym tytułem odszkodowania kwotę 1 867,24 zł, wysokość świadczenia należnego powodowi wynosi 2 955,88 zł ( 4 823,12 zł – 1 867,24 zł ), zatem powództwo podlegało oddaleniu co do kwoty 246,42 zł.

Zgodnie z art. 817 k.c. ubezpieczyciel winien spełnić świadczenie w terminie 30 dni licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku. Uchybienie temu terminowi stanowi opóźnienie w spełnieniu świadczenia i w oparciu o art. 481 § 1 k.c. rodzi obowiązek zapłaty odsetek. Zgodnie z brzmieniem przepisu art. 481 § 1 k.c., jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Przepis ten, statuujący powszechną zasadę, stosownie do której sam fakt uchybienia terminowi wywiązania się ze zobowiązania pieniężnego przesądza o uprawnieniu wierzyciela domagania się odsetek i dookreślający obowiązek dłużnika ich uiszczenia, uzasadnia żądanie zapłaty odsetek ustawowych za opóźnienie od kwoty należnego powodowi odszkodowania w terminie 30 dni od daty zgłoszenia szkody ubezpieczycielowi. W niniejszej sprawie poszkodowany zgłosił szkodę ubezpieczycielowi w dniu 29 czerwca 2017 roku. Termin 30 – dniowy na spełnienie świadczenia przez pozwanego upływał zatem z dniem 28 lipca 2019 roku.

Tym samym odsetki ustawowe za opóźnienie od należnego powodowi odszkodowania przysługują od dnia następnego, czyli od 29 lipca 2017 roku. Wobec powyższego Sąd zasądził od pozwanego Towarzystwa (...) z siedzibą w W. na rzecz powoda P. M. kwotę 2 955,88 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 29 lipca 2017 roku do dnia zapłaty. W myśl art. 108 § 1 k.p.c. sąd rozstrzyga o kosztach postępowania w każdym orzeczeniu kończącym sprawę w instancji. Sąd uwzględnił powództwo w przeważającej części w zakresie żądania głównego, tj. co do kwoty 2 955,88 zł, oraz w zakresie odsetek ustawowych za opóźnienie.

Zgodnie z art. 98 k.p.c. strona przegrywająca sprawę obowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędnego do celowego dochodzenia praw i celowej obrony koszty procesu. Na koszty procesu wyłożone przez powoda w łącznej wysokości 1 078,00 zł złożyły się: opłata od pozwu w kwocie 161,00 zł (k. 12 akt sprawy), kwota 900,00 zł tytułem wynagrodzenia reprezentującego powoda pełnomocnika w osobie radcy prawnego, ustalona na podstawie § 2 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych (tekst jedn.

Dz.U. z 2018 r. poz. 265) oraz opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17,00 zł (k. 11 akt sprawy). Wobec faktu, że powód uległ co do nieznacznej części swego żądania, to pozwanego Sąd obciążył w całości kosztami procesu poniesionymi przez powoda, to jest w kwocie 1 078,00 złotych – na podstawie art. 98 par. 1 k.p.c. Z tych też względów, na podstawie powołanych wyżej przepisów prawnych, Sąd orzekł, jak w sentencji wyroku.