Legislator Case Law & Legislation
IV U 555/22 AI generated

IV U 555/22 · Sąd powszechny

Case Number IV U 555/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. decyzją z dnia 21 czerwca 2022 r. (znak: JO/0/15171995), wydaną na podstawie przepisów ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, przyznał M. G. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, jakiemu uległ on 13 kwietnia 2021 r., w wysokości 9064 zł, tj. 8 % x 1133 zł za każdy procent długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, podnosząc, że Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z 13 czerwca 2022r. ustaliła, że długotrwały uszczerbek na zdrowiu wynosi 8 %.

Legislator headnote

AI generated

IV U 555/22 · Sąd powszechny: doznał długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 10 %, a nie w wysokości 8 %, jak to przyjął błędnie organ rentowy. W tej sytuacji zaskarżona decyzja organu rentowego jawi się jako nieprawidłowa (wadliwa), zaś odwołanie wnioskodawcy należy uznać za w pełni uzasadnione. Mając na uwadze powyższe, Sąd uznając odwołanie ubezpieczonego za zasadne, zaś decyzję organu rentowego z dnia 21 czerwca 2022 r. za wadliwą, zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał M. G. prawo do jednorazowego odszkodowania za 10 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego skutkami wypadku przy pracy zaistniałego w dniu 13 kwietnia 2021 r., orzekając jak w sentencji wyroku na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c..

Keywords

AI generated
health impairment in military insurance health and accident insurance compensation for bodily injuries knee injury benefits aggravation of health impairment entitlement to compensation
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 555/22

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. decyzją z dnia 21 czerwca 2022 r. (znak: JO/0/15171995), wydaną na podstawie przepisów ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, przyznał M. G. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, jakiemu uległ on 13 kwietnia 2021 r., w wysokości 9064 zł, tj. 8 % x 1133 zł za każdy procent długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, podnosząc, że Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z 13 czerwca 2022r. ustaliła, że długotrwały uszczerbek na zdrowiu wynosi 8 %.

Wnioskodawca (ubezpieczony) M. G. nie zgadzając się z powyższą decyzją złożył w dniu 28 lipca 2022 r. od niej odwołanie, zarzucając, iż ta decyzja jest dla niego znacząco krzywdząca, gdyż po wypadku przy pracy i okresie pobierania zasiłku chorobowego i rehabilitacyjnego został zwolniony z pracy, albowiem nie był już tak sprawny jak wcześniej i w chwili obecnej nie może już podjąć się pracy na stanowisku i z wynagrodzeniem jak w (...) S. A. Wnosił o podwyższenie odszkodowania do 30 % (k. 5). Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. w odpowiedzi na to odwołanie złożonej w dniu 8 sierpnia 2022 r., wniósł o oddalenie odwołania jako bezzasadnego, podtrzymując generalnie swoje stanowisko zawarte w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (k.3).

Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawca M. G., ur. (...), ma obecnie 45 lat. Wnioskodawca był zatrudniony w Przedsiębiorstwie (...) Spółka Jawna z siedzibą w K. na stanowisku konserwatora i z tego tytułu podlegał obowiązkowym (pracowniczym) ubezpieczeniom społecznym, tj. emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu. W dniu 13 kwietnia 2021 r. wnioskodawca wykonywał prace glazurnicze. Podczas transportu blatu drewnianego na taczce poślizgnął się schodząc ze wzniesienia i upadł na prawą rękę, doznając urazu barku.

Teren zieleni, po którym poruszał się wnioskodawca był mokry od padającego wcześniej śniegu, a wnioskodawca nie miał możliwości wyboru innej trasy transportu. Wnioskodawca zgłosił wypadek przełożonemu D. R. i w tym dniu kontynuował pracę do końca zmiany, a po zakończeniu pracy udał się do domu. Następnego dnia wnioskodawca poinformował pracodawcę, że nie jest w stanie pracować i udał się na badanie USG, po które wykazało u niego częściowe przerwanie w bliźnie ścięgna stożka rotorów nadgrzebieniowego prawej ręki.

W związku z tym wnioskodawca M. G. od 14 kwietnia 2021 r. przebywał na zwolnieniu lekarskim. W dniu 25 kwietnia 2021 r. u wnioskodawcy wykonano artroskopię stawu barkowego prawego, a mianowicie tenodezę ścięgna głowy długiej mięśnia dwugłowego, reinersercję mięśnia nadgrzebieniowego oraz częściową resekcję wyrostka barkowego. Po okresie unieruchomienia u wnioskodawcy stosowano leczenie rehabilitacyjne. Zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę wnioskodawcy w protokole nr (...) ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy, sporządzonym w dniu 23 kwietnia (...)., stwierdził, że wypadek, któremu uległ M.

G. w dniu 13 kwietnia 2022 r. był wypadkiem przy pracy. Z przeprowadzonego postępowania powypadkowego nie wynikało, aby poszkodowany przyczynił się do zdarzenia wskutek rażącego niedbalstwa lub spowodował wypadek umyślnie, jak również nie stwierdzono aby był on w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających. Wskazano natomiast, że bezpośrednią przyczyną wypadku było poślizgnięcie się na mokrej nawierzchni po padającym wcześniej śniegu. W związku z tym wypadkiem wnioskodawca M. G. w dniu 15 kwietnia 2022 r. złożył do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. wniosek o wypłatę jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy jakiemu uległ w dniu 13 kwietnia 2021 r.

Lekarz Orzecznik ZUS po stwierdzeniu u M. G. urazu prawego w postaci skręcenia barku prawego z uszkodzeniem ścięgna m. nadgrzebieniowego i artroskopii barku prawego, ustalił w orzeczeniu z dnia 9 maja 2022 r. 8 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego skutkami wypadku przy pracy z dnia 13 kwietnia 2021 r. na podstawie nr pozycji tabeli 104. Wnioskodawca M. G. złożył od tego orzeczenia sprzeciw do Komisji Lekarskiej ZUS, która po stwierdzeniu u wnioskodawcy pourazowej dysfunkcji stawu barkowego prawego z zachowanym pełnym zakresem ruchomości (bolesności w skrajnych pozycjach), orzeczeniem z dnia 13 czerwca 2022 r. ustaliła także 8 % długotrwałego uszczerbku na jego zdrowiu na podstawie nr pozycji 104.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. na podstawie tego orzeczenia Komisji Lekarskiej ZUS decyzją z dnia 21 czerwca 2022 r. przyznał M. G. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy jakiemu uległ on w dniu 13 kwietnia 2021 r., w wysokości 9064 zł, tj. 8 % x 1133 zł za każdy procent długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, wskazując, że Komisja Lekarska ZUS stwierdziła 8 % uszczerbku na jego zdrowiu. Od powyższej decyzji wnioskodawca M. G. odwołał się w niniejszej sprawie. Następstwem wypadku przy pracy, któremu wnioskodawca uległ w dniu 13 kwietnia 2021 r., jest ograniczenie ruchów w stawie barkowym prawym, wyprostu o 15 stopni, odwodzenia o 100 stopni, rotacji zewnętrznej o 10 stopni.

Są to przewlekłe zmiany stawu barkowego, które spowodowały u wnioskodawcy 10 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu na podstawie pkt 104 Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie: okoliczności bezspornych, akt administracyjnych ZUS O/K. oraz opinii biegłego sądowego, lek. med. G. S. – specjalisty chirurgii urazowo-ortopedycznej (k.12 – 13).

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Odwołanie M. G. jest zasadne i jako takie podlega uwzględnieniu. Za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:

1. podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych, 2. podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia, 3. w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy, a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy, ( art. 3 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych) Stosownie do dyspozycji art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie.

W niniejszej sprawie bezsporne było, że przedmiotowe zdarzenie z dnia 13 kwietnia 2021 r. było wypadkiem przy pracy, a spór między stronami dotyczył jedynie wielkości uszczerbku na zdrowiu doznanego przez wnioskodawcę M. G. na skutek tego wypadku, gdyż organ rentowy przyjął, iż ten wypadek przy pracy spowodował 8 % uszczerbku na zdrowiu, zaś wnioskodawca M. G. konsekwentnie kwestionował prawidłowość tego ustalenia organu rentowego. W związku z tym na okoliczność wielkości uszczerbku na zdrowiu doznanego przez M. G. na skutek wypadku przy pracy zaistniałego w dniu 13 kwietnia 2021r., przeprowadzony został dowód z opinii biegłego sądowego ortopedy.

Powołany biegły sądowy, lek. med. G. S. - specjalista ortopedii i traumatologii narządu ruchu w swej opinii pisemnej sporządzonej po analizie dostępnej dokumentacji medycznej ubezpieczonego i przeprowadzonym badaniu ubezpieczonego stwierdził jednoznacznie, że następstwem wypadku przy pracy w dniu 13 kwietnia 2021 r. jest ograniczenie ruchów w stawie barkowym prawym, wyprostu o 15 stopni, odwodzenia o 100 stopni, rotacji zewnętrznej o 10 stopni, które jako przewlekłe zmiany stawu barkowego, spowodowało u wnioskodawcy 10 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w rozumieniu pkt 104 tabeli uszczerbków (zob. opinię biegłego sądowego – k. 12 - 13).

W ocenie Sądu, opinia sporządzona przez biegłego sądowego lek. med. G. S. została opracowana w sposób prawidłowy i rzetelny. Opinia ta jest wyczerpująca, jasna, wewnętrznie spójna i logicznie przekonywująca, a wobec tego w pełni zasługuje na wiarygodność. Poddaje się ona bowiem pozytywnej weryfikacji w oparciu o kryteria, takie jak: zgodność z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziom wiedzy biegłych, podstawy teoretyczne opinii, a także sposób motywowania oraz stopień stanowczości wyrażonej w opinii wniosku (zob. SN z dnia 07.11.2000 r., I CKN 1170/98).

Podkreślić należy, że biegły sądowy G. S. jest specjalistą w swojej dziedzinie, posiada odpowiednią wiedzę i doświadczenie, a swoją opinię sformułował na podstawie dokładnej analizy akt sprawy, w tym dokumentacji lekarskiej. Ponadto należy zauważyć, że żadna ze stron nie kwestionowała prawidłowości przedmiotowej opinii (zob. k.21 - 22). Dlatego też Sąd dał w pełni wiarę jednoznacznym i stanowczym ustaleniom biegłego sądowego G. S. i w związku z tym uznał, iż na skutek wypadku przy pracy w dniu 13 kwietnia 2021 r. wnioskodawca M.

G. doznał długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 10 %, a nie w wysokości 8 %, jak to przyjął błędnie organ rentowy. W tej sytuacji zaskarżona decyzja organu rentowego jawi się jako nieprawidłowa (wadliwa), zaś odwołanie wnioskodawcy należy uznać za w pełni uzasadnione. Mając na uwadze powyższe, Sąd uznając odwołanie ubezpieczonego za zasadne, zaś decyzję organu rentowego z dnia 21 czerwca 2022 r. za wadliwą, zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał M. G. prawo do jednorazowego odszkodowania za 10 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego skutkami wypadku przy pracy zaistniałego w dniu 13 kwietnia 2021 r., orzekając jak w sentencji wyroku na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c..

Sędzia SR Ryszard Karczewski ZARZĄDZENIE 1. odnotować uzasadnienie 2. odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć ZUS O/K. z pouczeniem co do apelacji. Sędzia SR Ryszard Karczewski