Legislator Case Law & Legislation
I C 16/22 AI generated

I C 16/22 · Sąd powszechny

Case Number I C 16/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Powód P. B. wystąpił z pozwem o zapłatę przeciwko pozwanemu (...) S.A. z siedzibą w S.. W ramach zgłoszonych roszczeń wnosił o zasądzenie od pozwanego na jego rzecz kwoty 76 774,76 zł, wraz z odsetkami za opóźnienie od kwoty 69 882 zł od dnia 13 maja 2021 roku do dnia zapłaty, od kwoty 1392,40 zł od dnia 28 maja 2021 roku do dnia zapłaty, od kwoty 5250 zł od dnia 28 grudnia 2021 roku do dnia zapłaty oraz od kwoty 250,36 zł od dnia 28 stycznia 2022 roku do dnia zapłaty – tytułem zadośćuczynienia. Ponadto żądał zasądzania od pozwanego na swoją rzecz kosztów procesu, stosownie do norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 444 § 1 k.c, art. 445 k.c, art. 444 § 1 k.p.c, art.444 k.c, art. 445 § 1 k.c; I C 16/22 · Sąd powszechny: Roszczenia powoda zasługiwały w znacznej mierze na uwzględnienie. Jak stanowi art. 34 ust. 1 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o Ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tj. z dnia 31 marca 2021 r. Dz.U. z 2021 r. poz. 854, dalej jako UbezpObowU), z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia.

Keywords

AI generated
personal accident insurance knee injury benefits whiplash injury accident consequences health impairment in military insurance damages from traffic accident

Cited Legislation

AI generated
art. 444 § 1 k.c
Podstawą prawną dochodzonego roszczenia uczynił przepis art. 444 § 1 k.c.
art. 445 k.c
Przy czym, zgodnie z art. 445 § 1 k.c.
art. 444 § 1 k.p.c
Stosownie do regulacji zawartej w art. 444 § 1 k.p.c.
art.444 k.c
Jak stanowi dyspozycja § 2 art.444 k.c.
art. 445 § 1 k.c
Przy czym, zgodnie z art. 445 § 1 k.c.

Cited Case Law

AI generated
II CSK 766/18
Powód E. E. pozwem z 24 sierpnia 2011 r. wniósł o zasądzenie od Towarzystwa Ubezpieczeń i Reasekuracji (...) S.A. w W. kwoty 740.000 zł z ustawowymi odsetkami od 1 sierpnia 2008 r. tytułem zadośćuczynienia za krzywdę wyrządzoną mu przez sprawcę wypadku komunikacyjnego z 21 września 2007 r. Wniósł także o zasądzenie odsetek od wypłaconej mu jako zadośćuczynienie kwoty 160.000 zł za okres od 21 września 2007 r. do 27 kwietnia 2012 r., kwoty 57.600 zł z ustawowymi odsetkami od 1 sierpnia 2008 r. jako odszkodowania, kwot po 20.000 zł miesięcznie poczynając od stycznia 2010 r., płatnych do 10-tego każdego miesiąca z odsetkami w razie zwłoki tytułem renty oraz ustalenia odpowiedzialności pozwanego za skutki wypadku w przyszłości. Pozwany Towarzystwo Ubezpieczeń i Reasekuracji (...) S.A. w W. wniósł o oddalenie powództwa.Wyrokiem z 29 grudnia 2015 r. Sąd Okręgowy w S. zasądził od pozwanego na rzecz powoda:
II CK 531/03
akt II CK 531/03, legalis).
I ACa 1159/17
Wyrokiem z dnia 26 maja 2017 r.
IV CSK 552/15
P. pozwem skierowanym przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń […] S.A. w W. wniósł o zasądzenie kwoty 50.000 zł tytułem zadośćuczynienia oraz ustalenie odpowiedzialności pozwanego za szkodę mogącą wystąpić w przyszłości u powoda w następstwie wypadku komunikacyjnego z dnia 23 września 2000 r. Wyrokiem z dnia 3 czerwca 2014 r. Sąd Rejonowy w I. oddalił powództwo. Wyrokiem z dnia 17 marca 2015 r. Sąd Okręgowy w B. oddalił apelację powoda. Sąd drugiej instancji podzielił podstawę faktyczną zaskarżonego rozstrzygnięcia w całości, a podstawę prawną w części.
VI ACa 1301/14
Pozwem z dnia 14 czerwca 2012 roku skierowanym przeciwko (...) S.A.
I CSK 634/13
T. wniosła o zapłatę od Towarzystwa Ubezpieczeń […] kwoty 200.000 zł tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę oraz ostatecznie kwoty 96.550 zł tytułem odszkodowania obejmującego koszty leczenia. Wyrokiem z dnia 2 lutego 2012 r. Sąd Okręgowy w W. zasądził od pozwanego na rzecz powódki: kwotę 100.000 zł, z odsetkami ustawowymi od dnia 7.04.2009 r. tytułem zadośćuczynienia (pkt 1) oraz kwotę 86.550 zł, z odsetkami i ustawowymi od dnia 7.04.2009 r. tytułem odszkodowania (pkt 2). Postępowanie co do kwoty 3.450 zł zostało umorzone (pkt 3), a w pozostałym zakresie Sąd oddalił powództwo (pkt 4).
AI generated
X C 3335/18
Sygn. akt: X C 3335/18 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 września 2020 r. Sąd Rejonowy w Toruniu X Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodnicząca: SSR Katarzyna Malinowska Protokolant: -------------------- po rozpoznaniu w dniu 18 września 2020 r. w Toruniu na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa A. N. przeciwko Towarzystwu (...) w W. o zapłatę I. zasądza od pozwanego na rzecz powódki kwotę 6784,68 zł (sześć tysięcy siedemset osiemdziesiąt cztery złote sześćdziesiąt osiem groszy) z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od kwoty: - 5000 zł od dnia 3 lutego 2018 r. do dnia zapłaty, - (...),68 od dnia 10 marca 2018 r. do dnia zapłaty; II. w pozostałym zakresie powództwo oddala; III. zasądza od pozwanego na rzecz powoda kwotę 1376 zł (tysiąc trzysta siedemdziesiąt sześć złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu. SSR Katarzyna Malinowska UZASADNIENIE Powódka A. N. wniosła o zasądzenie na jej rzecz od Towarzystwa (...) w W. kwoty 11.369 zł z odsetkami i kosztami w tym 8000 zł zadośćuczynienia, zwrotu kosztów dojazdu do placówek medycznych w wysokości 1584,74 zł i utraconego dochodu w kwocie 1784,68 zł. W uzasadnieniu powódka wskazała, że wskutek wypadku komunikacyjnego z dnia 7 grudnia 2016 r. doznała uszkodzenia ciała i domagała się dopłaty zadośćuczynienia, wyrównania utraconych zarobków oraz pokrycia kosztów dojazdu do placówek medycznych. W odpowiedzi na pozew pozwany wniósł o oddalenie powództwa i o zasądzenie na jego rzecz od powodów kosztów procesu według norm przepisanych. Pozwany wskazał, że ustalona przez niego kwota zadośćuczynienia dla powódki jest odpowiednia. Pozwany podniósł, że niezasadne jest żądanie powódki zasądzenia na jej rzecz odszkodowania za utracony zarobek i poniesione koszty. W toku procesu strony podtrzymały swoje stanowisko w sprawie. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 7 grudnia 2016 r. doszło do kolizji między samochodem prowadzonym przez powódkę a samochodem marki F. (...) prowadzonym przez osobę ubezpieczoną przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów. Sprawcą tej kolizji była powyższa osoba ubezpieczona przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów. (bezsporne) Na skutek powyższej kolizji powódka odczuwała ostry ból w okolicach głowy , szyi, biodra i kolana. Z tymi dolegliwościami powódka stawiła się w Wojewódzkim Szpitalu im. (...) w T. celem wykonania badań. Została zwolniona tego samego dnia z zaleceniem oszczędzania kończyny i oszczędnego trybu życia. W związku ze zdiagnozowanym urazem kręgosłupa szyjnego, skrętem mięśnia szyjnego, stłuczeniem kolana wraz z rwą kulszową biodra oraz wstrząsem mózgu zasięgnęła konsultacji specjalisty ortopedii i neurologii, po czym zalecono jej szereg zabiegów fizjoterapeutycznych i rehabilitacyjnych . (dowód: dokumentacja k. 7-19, 23-25, 74-79) Powódka korzystała z zabiegów rehabilitacyjnych w (...) Przychodni (...) przy ul. (...). W dojazdach pomagał jej ojciec M. P.. Powódka korzystała z 30 zabiegów, M. P. mieszka w S., powódka w Z., a więc trasa wynosiła 64 km. Łącznie samochód M. P. przejechał w tym celu 1920 km. Powódka w tym zakresie zawarła z ojcem umowę, w której zobowiązała się do uiszczenia na jego rzecz opłaty zgodnie ze stawkami wskazanymi w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, poz. 271 z późn. zm.) (dowód: umowa k. 44) Powódka w następstwie doznanych przez siebie urazów wskutek kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. w okresie od dnia 8 grudnia 2016 r. do dnia 7 marca 2017 r. przebywała na zwolnieniu lekarskim powódka utraciła łącznie wynagrodzenie w kwocie 2847,61 zł : - część premii rocznej za rok 2016w kwocie 500 zł - część premii kwartalnej za pierwszy kwartał 2017 r. w wysokości 900 zł, - 3/12 nagrody rocznej „trzynastki za 2017 r. 1406,31 zł (dowód: zaświadczenie k. 88) Powódka zgłosiła szkodę pozwanemu. Pozwane towarzystwo ubezpieczeń uznało swoją odpowiedzialność. Powódce wypłacono kwotę 2000 zł zadośćuczynienia, 20 zł zwrotu kosztów dojazdu i 1021 zł utraconych korzyści. (bezsporne, nadto dowód: pismo k. 38) Na skutek kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. powódka doznała uszkodzenia ciała w postaci: skręcenia odcinka szyjnego kręgosłupa oraz stłuczenia kolana lewego. W sierpniu 2019 r. powódka odczuwała bólowe ograniczenie ruchomości odcinka szyjnego. Z badania rezonansu magnetycznego wykonanego 14 lutego 2017 r. – dwa miesiące po zdarzeniu wynika, ze powódka już wówczas cierpiała na dwupoziomową chorobę dyskową w obrębie odcinka szyjnego kręgosłupa. Nadto w dokumentacji medycznej znajduje się informacja o zmianach zwyrodnieniowych odcinka szyjnego, które mają charakter samoistny. Uraz doznany przez powódkę nałożył się na istniejące samoistne zmiany chorobowe odcinka szyjnego kręgosłupa. Biorąc pod uwagę okoliczności, dolegliwości związane ze zdarzeniem z grudnia 2016 r. mogły utrzymywać się przez 3-4 miesiące i nie skutkowały powstaniem trwałego uszczerbku na zdrowiu. Uraz kolana stanowi 5% uszczerbku na zdrowiu. Urazy skutkowały wystąpieniem silnych dolegliwości bólowych zaburzających normalne codzienne funkcjonowanie i konieczność leżenia w łóżku. Przed kolizją powódka była osobą zdrową, energiczną i aktywną, po wypadku wypadek uniemożliwił jej wykonywanie cięższych prac fizycznych, skrętów tułowia . Powódka cierpi na bóle głowy i przyjmuje środki przeciwbólowe, ma lęk przed prowadzeniem pojazdów. Potrzebowała pomocy przez cały miesiąc. Matka przyjeżdżała do niej co drugi dzień. Przez 4 tygodni powódka leżała w łóżku, w tym czasie przy pomocy osób trzecich chodziła do toalety o kulach. Potrzebowała pomocy przy czynnościach higienicznych, doskwierał jej ból kręgosłupa, szyi i kolana, . następnie przez 6 tygodni chodziła o kulach, potrzebowała pomocy w aktywnościach domowych, do 3 miesięcy potrzebowała pomocy w przenoszeniu cięższych przedmiotów. Zrezygnowała z rekreacyjnego uprawiania narciarstwa (dowód: opinia sądowo-lekarska biegłego sądowego z zakresu ortopedii k. 115-117, 138-139, zeznania powódki k. 190-191, zeznania świadka P. N. i G. P. k. 80v-81) Sąd zważył, co następuje: Sąd ustalił stan faktyczny na podstawie dowodów zgromadzonych w sprawie, tj. dowodów z dokumentów znajdujących się w aktach sprawy i dokumentów znajdujących się w aktach szkody oraz zeznań świadka P. N. i – w odpowiednim zakresie – zeznań powódki A. N., i opinii sądowo-lekarskiej biegłego sądowego z zakresu ortopedii. Powyższe dowody uzupełniały się wzajemnie i tworzyły spójną całość, nie było nadto podstaw do negowania ich wiarygodności. Sąd dał wiarę świadkowi G. P., w szczególności w zakresie, w jakim wskazała, że jej mąż – a ojciec powódki otrzymywał wynagrodzenie za dowożenie córki na zabiegi rehabilitacyjne. W ocenie Sądu opinie sporządzone przez biegłego wydane zostały zgodnie z postawionymi tym biegłym tezami dowodowymi. Opinie te były rzetelne i w pełni miarodajne w sprawie. Opinie ta spełniały kryteria potrzebne do uznania ich za rzetelne, jakimi są m.in.: zgodność z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziom wiedzy biegłego, podstawy teoretyczne opinii, a także sposób motywowania oraz stanowczości wyrażonych w niej wniosków. Biegły w sposób obiektywny i wnikliwy poczynił spostrzeżenia co do kwestii będących przedmiotem opinii. Biegły z zakresu ortopedii i chirurgii urazowej wydał swoją opinię na podstawie analizy dokumentacji zgromadzonej w sprawie, wywiadu i badań przedmiotowych. Rozpoznanie i wnioski poczynione przez tego biegłego w zakresie oceny stanu zdrowia powódki wynikało z przeprowadzonych przez tego biegłego badań podmiotowo-przedmiotowych i analizy dokumentacji lekarskiej. Sąd uznał w konsekwencji za w pełni rzetelne powyższe opinie wydane przez biegłego i poczynił z ich uwzględnieniem, mając na uwadze również całokształt zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, własne ustalenia faktyczne. Podkreślić należy, że biegły szczegółowo odniósł się do problemu nakładania się skutków zdarzenia z grudnia 2016 r. na konsekwencje schorzeń samoistnych. Sąd dał wiarę zeznaniom świadka P. N. z uwagi na okoliczność, że były one szczere i oparte na rzeczywistych spostrzeżeniach świadka oraz korespondowały z pozostałym materiałem dowodowym zgromadzonym w sprawie, a zwłaszcza z dokumentami zgromadzonymi w sprawie. Sąd dał wiarę w całości zeznaniom powódki, która opisała rozmiar swoich cierpień i konsekwencji zdarzenia, które odczuwa do dzisiaj. Jednak do oceny faktycznych skutków zdarzenia, konieczne jest wzięcie pod uwagę schorzeń samoistnych powódki. Sąd oceniając krzywdę powódki wziął pod uwagę jedynie dolegliwości odczuwane przez powódkę przez 3-4 miesiące po zdarzeniu. Podstawą materialną żądania powódki o odszkodowanie były przepisy art. 822 k.c., art. 34 i 35 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. Nr 124 z 2003 r., poz. 1152 ze zm.), art. 415, 444 § 1 zdania pierwszego i art. 361 k.c. w zw. z art. 436 § 2 zdaniem pierwszym k.c. Podstawą materialną żądania powódki o zadośćuczynienie były przepisy art. 822 k.c., art. 34 i 35 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, art. 415 i 445 § 1 w zw. z art. 444 § 1 w zw. z art. 436 § 2 zdaniem pierwszym k.c. Zgodnie z przepisami art. 415 k.c., kto z winy swej wyrządził szkodę drugiemu, obowiązany jest do jej naprawienia. Ogólnymi przesłankami odpowiedzialności deliktowej są: powstanie szkody, zdarzenie, z którym ustawa łączy obowiązek odszkodowawczy oznaczonego podmiotu (czyn niedozwolony) oraz związek przyczynowy między owym zdarzeniem a szkodą. Regulacje z art. 415 k.c. normują podstawową zasadę odpowiedzialności opartej na winie sprawcy szkody. Za szkodę odpowiada osoba, której zawinione zachowanie jest źródłem powstania tej szkody. Dopiero czyn uznany za bezprawny może być rozważany w katego­riach winy. Bezprawność, jako przedmiotowa cecha czynu niedozwolonego sprawcy, tradycyjnie ujmowana jest jako zaprzeczenie zachowania uwzględniającego nakazy i zakazy wynikające z normy prawnej. Szkodą jest uszczerbek w dobrach prawnie chronio­nych osoby poszkodowanej. Szkoda może mieć postać szkody majątkowej lub niemajątkowej (nazywanej krzywdą). Przepisy art. 436 § 2 zdania pierwszego k.c. odsyłają do zasad ogólnych w zakresie odpowiedzialności kierujących pojazdem mechanicznych w razie zderzenia tych pojazdów. Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 6 lipca 1976 r., w sprawie o sygn. akt IV CR 230/76, OSP 1977, z. 4, poz. 79, jeżeli pasażer doznał szkody na skutek zderzenia się dwóch pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń ponosi wobec tego pasażera odpowiedzialność za szkodę, choćby poszkodowany był osobą bliską posiadaczowi jednego z tych pojazdów. Zakład ten bowiem świadczy w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, dla którego poszkodowany jest osobą obcą. Istota ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej wynikająca z art. 822 k.c. sprowadza się do tego, że zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, względem których odpowiedzialność za te szkody ponosi ubezpieczający albo osoba, na rzecz której zawarta została umowa ubezpieczenia. Zgodnie z przepisami art. 822 § 4 k.c. uprawniony do odszkodowania w związku ze zdarzeniem objętym umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej może dochodzić roszczenia bezpośrednio od ubezpieczyciela. Podstawowym aktem prawnym regulującym kompleksowo ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z ruchem pojazdu mechanicznego jest ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczeń Komunikacyjnych. Zgodnie z przepisami art. 34 ust. 1 cytowanej wyżej ustawy, z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia. Stosownie do przepisów art. 35 tej ustawy, ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest objęta odpowiedzialność cywilna każdej osoby, która kierując pojazdem mechanicznym w okresie trwania odpowiedzialności ubezpieczeniowej, wyrządziła szkodę w związku z ruchem tego pojazdu. Zakres odszkodowania należnego z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC ustala się według zasad pełnego odszkodowania w ujęciu Kodeksu cywilnego. Wniosek ten wynika z treści przepisów art. 36 ust. 1 cytowanej wyżej ustawy, które stanowią, że odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym. Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 27 stycznia 1981 r., w sprawie IV CR 555/80, LEX nr 8304, w myśl ogólnych przepisów prawa cywilnego obowiązkiem sprawcy jest pełne naprawienie szkody doznanej przez poszkodowanego. Zasada pełnego odszkodowania realizowana jest jedynie w obowiązkowym ubezpieczeniu komunikacyjnym odpowiedzialności cywilnej; w pozostałych ubezpieczeniach kompensacja szkody jest dokonywana w granicach określonych warunkami ubezpieczeń. Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w uchwale składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z dnia 7 lutego 2008 r., III CZP 115/07, opubl. Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Cywilna rok 2008, Nr 9, poz. 96, zakres szkody, za którą ponosi odpowiedzialność ubezpieczający w przypadku ubezpieczeń odpowiedzialności cywilnej jest szerszy niż w przypadku ubezpieczeń dotyczących mienia, albowiem obejmuje także szkodę na osobie (która może być zaś szkodą majątkową bądź niemajątkową). Zgodnie z art. 361 k.c. naprawienie szkody majątkowej będącej normalnym następstwem działania szkoda obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono. Jak wynika z treści przepisów art. 444 § 1 zdania pierwszego k.c. w razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty. Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego zawodu. Poszkodowany może domagać się kompensaty wszelkich kosztów, w tym i zwrotu utraconych zarobków. Podstawą żądania zadośćuczynienia z art. 445 § 1 k.c. jest doznana krzywda (szkoda niemajątkowa) w postaci ujemnych przeżyć związanych z cierpieniami psychicznymi i fizycznymi pokrzywdzonego, wynikająca z naruszenia dóbr osobistych wskazanych w tym przepisie. Chodzi więc o cierpienia fizyczne w postaci bólu, czy też innych dolegliwości oraz cierpienia psychiczne, będące konsekwencją naruszenia wskazanych wyżej dóbr osobistych z wyłączeniem takich ujemnych przeżyć, które związane są z uszkodzeniem bądź utratą składników majątkowych (tj. ze szkodą na mieniu). Zadośćuczynienie należne osobie pokrzywdzonej deliktem ma na celu złagodzenie doznanych cierpień fizycznych i moralnych. Krzywdę stanowi nasilenie cierpień, długotrwałość choroby, rozmiar kalectwa, trwałość następstw zdarzenia lub konsekwencje uszczerbku na zdrowiu w dziedzinie życia osobistego i społecznego. Wysokość zadośćuczynienia musi zatem pozostawać w zależności od intensywności tych cierpień, czasu ich trwania, ujemnych skutków, jakie osoba poszkodowana będzie zmuszona znosić w przyszłości. Przenosząc powyższe uwagi na grunt sprawy wskazać należy, że zasadne w pełni było roszczenie powódki względem pozwanego oparte na przepisach art. 822 k.c., art. 34 i 35 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, art. 415, 444 § 1 zdania pierwszego i art. 361 k.c. w zw. z art. 436 § 2 zdaniem pierwszym k.c. – o zwrot utraconych zarobków. Powódka wykazała bowiem przesłanki odpowiedzialności pozwanego na podstawie cytowanych wyżej przepisów prawa. Powódka wykazała, że wskutek kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. spowodowanej przez kierującego pojazdem ubezpieczonego przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej doszło u niej do uszkodzenia ciała, w następstwie którego przebywała w okresie od dnia 8 grudnia 2016 r. do dnia 7 marca 2017 r na zwolnieniach lekarskich i jej zarobki zmniejszyły się o kwotę 2847,61 zł. Mając na uwadze powyższe, w ocenie Sądu powódka wykazała przesłanki potrzebne do przyznania jej odszkodowania za utracony zarobek wskutek doznanego uszkodzenia ciała w wyniku kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. spowodowanej przez kierującego pojazdem ubezpieczonego przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej, w tym wysokość szkody. Z uwagi na fakt, że pozwany wypłacił powódce już kwotę 1021,63 zł, zasadne było zasądzenie żądanej kwoty 1784,68 zł. Brak było podstawy do obniżenia tego o 50%, bowiem zgodnie z opinią biegłego czas pozostawania na zwolnieniu lekarskim pozostaje w związku ze skutkami samego zdarzenia z grudnia 2016 r., a nie w związku ze schorzeniami samoistnymi. Inaczej jednak kształtuje się ocena roszczenia o zapłatę kwoty 1584,74zł tytułem zwrotu kosztów dojazdów do placówek medycznych w związku z leczeniem i rehabilitacją,. Sąd nie podzielił twierdzeń powódki co do zwrotu na jej rzecz kosztów dojazdu według powoływanego przez nią rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, poz. 271 z późn. zm.), który stanowi, że stawka za 1 km przebiegu pojazdu dla samochodu osobowego o poj. skokowej silnika powyżej 900 cm 3 nie może być wyższa niż 0,8358 zł. Dojazdy powódki na leczenie i rehabilitację nie mieszczą się w przedmiocie powołanego rozporządzenia i nie są nim objęte. Na podstawie art. 444 § 1 kc powódce przysługiwałby zwrot faktycznie poniesionych kosztów, a więc kosztów zużytego paliwa, stosownie do pojemności silnika samochodu, z którego korzystał i średniego zużycia paliwa na 100 km, a także ceny paliwa, które to wskaźników w pismach procesowych powódki zabrakło. Co do wskazywanej przez powódkę odległości w wymiarze 1.930 km, to nie była ona przez pozwanego była kwestionowana. Samo określenie marki samochodu nie pozwoliło na obliczenie takich kosztów, bowiem nie sposób było ustalić jakiego rodzaju paliwo napędzało ten pojazd a tym samym nie można było ustalić średniej ceny tego paliwa w 2017 r. Wskazać nadto należy, iż powódka nie wykazała, aby faktycznie koszty dojazdów w żądanej kwocie poniosła. Mając na uwadze doznaną przez powódkę krzywdę Sąd uznał za zasadne zasądzenie na jej rzecz od pozwanego kwoty 5000 zł tytułem uzupełniającego zadośćuczynienia. Na wysokość należnego powódce zadośćuczynienia miał wpływ rodzaj i zakres doznanego przez niego cierpienia. Podkreślić jednak należy, że skutki, które powódka odczuwa od czasu wypadku do dnia dzisiejszego wynikają ze schorzenia samoistnego. Biorąc po uwagę powyższe, Sąd uznał, że wysokość przyznanego powódce zadośćuczynienia przez pozwanego jest niewspółmierna do poniesionej przez nią krzywdy i zasądził na rzecz powoda od pozwanego kwotę 5000 zł tytułem uzupełniającego zadośćuczynienia za powyższą krzywdę. Kwota ta złagodzi krzywdę powódki doznaną w wyniku powyższego zdarzenia i z całą pewnością nie jest zawyżona. Mając na uwadze powyższe, Sąd orzekł jak w pkt I i II sentencji. Sąd postanowił w punkcie III wyroku w oparciu o regulację art. 100 k.p.c. Powódka wygrała sprawę w 60 %, a przegrała – w 40 %. Powódka poniosła koszty procesu w kwocie 4704,50 zł. Koszty te stanowiły: opłata stosunkowa od pozwu w kwocie 569 zł, wydatki w sprawie w kwocie 518,50 zł, koszty zastępstwa procesowego w kwocie 3600 zł i opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł. Powódce więc należy się zwrot kosztów w kwocie (...),7 Koszty procesu poniesione przez pozwanego wynosiły 3617 zł. Koszty te stanowiły: koszty zastępstwa procesowego w kwocie 3600 zł i opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł. Pozwanemu należy się wiec zwrot kosztów w kwocie (...),80 Po kompensacji koszty należne powódce wynoszą 1376 zł
I C 1164/14
wnieśli o zasądzenie od strony pozwanej (...) S.A.
I C 1061/19
Powódka B. Ł. domagała się zasądzenia od pozwanego (...) S.A. w W. kwoty 6.500 zł. z ustawowymi odsetkami od dnia 20 lutego 2018r. do dnia zapłaty oraz zwrotu kosztów procesu. W uzasadnieniu podała, iż w dniu 18 stycznia 2018r. doznała urazu kolana lewej nogi i w ramach wiążącej ją z pozwanym umowy grupowego ubezpieczenia na wypadek trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem wystąpiła o wypłatę odszkodowania. Pozwany odmówił wypłaty uzasadniając, iż zdarzenie nie miało charakteru nieszczęśliwego wypadku. W pozwie powódka podała, że wartość przedmiotu sporu stanowią poniesione koszty leczenia, jednak na rozprawie wyjaśniła, że wartość przedmiotu sporu określiła na taka kwotę, gdyż nie dysponowała OWU wraz z załącznikiem, nie wiedziała jaką kwotę podać tytułem roszczenia ale rozumie wyjaśnienia i stanowisko pozwanego, że wysokość odszkodowania określają postanowienia ogólnych warunków umowy ubezpieczenia.
VII C 1136/12
W pozwie wniesionym w dniu 22 sierpnia 2012 roku skierowanym przeciwko (...) Spółka Akcyjna z siedzibą w W.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 16/22

UZASADNIENIE

Powód P. B. wystąpił z pozwem o zapłatę przeciwko pozwanemu (...) S.A. z siedzibą w S.. W ramach zgłoszonych roszczeń wnosił o zasądzenie od pozwanego na jego rzecz kwoty 76 774,76 zł, wraz z odsetkami za opóźnienie od kwoty 69 882 zł od dnia 13 maja 2021 roku do dnia zapłaty, od kwoty 1392,40 zł od dnia 28 maja 2021 roku do dnia zapłaty, od kwoty 5250 zł od dnia 28 grudnia 2021 roku do dnia zapłaty oraz od kwoty 250,36 zł od dnia 28 stycznia 2022 roku do dnia zapłaty – tytułem zadośćuczynienia. Ponadto żądał zasądzania od pozwanego na swoją rzecz kosztów procesu, stosownie do norm przepisanych.

Uzasadniając zgłoszone roszczenia wskazywał, iż w dniu 4 grudnia 2020 roku na terenie miasta O. doszło do wypadku komunikacyjnego, którego sprawcą był kierujący samochodem ubezpieczony w pozwanym towarzystwie. Powód potrącony został podczas przechodzenia przez przejście dla pieszych w wyniku czego doznał złamania kości strzałkowej lewej, uszkodzenia stawu kolanowego barku oraz powstania krwiaka. Na kończynę dolną prawą założono szynę tutorową, przepisano leki i zalecono dalszą kontrolę w poradni ortopedycznej. Poszkodowanemu założono gips, który nosił do dnia 22 stycznia 2021 r.

W dniu 24 lutego 2021 r. lekarz zalecił leczenie fizykalne (laser, krioterapię, UD, ćwiczenie kolana w odciążeniu). W dniu 10 marca 2021 r. skierowano go do poradni otolaryngologicznej wobec pojawiających się napadowych zawrotów głowy. W dniu 31 marca 2021 r. lekarz stwierdził, że powód kwalifikuje się do artroskopii stawu kolanowego, w dalszym ciągu zalecano rehabilitację (krioterapię oraz ćwiczenia). Uczęszczał na sesje rehabilitacyjne - krioterapię łącznie 12 razy (od 11 marca 2021 r. do 26 marca 2021 r.) W dniu 29 kwietnia 2021 r. wykonano operację - artroskopię stawu kolanowego oraz wycięcie łękotki kolana.

Powodowi wystawiono zwolnienie lekarskie od dnia 4 grudnia 2021 r. do dnia 30 kwietnia 2021 r. Poszkodowany zgłosił szkodę stronie pozwanej, która została zarejestrowana pod nr szkody: (...). Decyzją z dnia 8 lipca 2021 r. przyznano poszkodowanemu kwotę 10.600,00 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę, kwotę 81,40 zł tytułem odszkodowania za poniesione koszty dojazdów do placówek medycznych, kwotę 1.075,80 tytułem odszkodowania za poniesione koszty leczenia oraz kwotę 471,41 zł tytułem odszkodowania uszkodzonego mienia (naprawy telefonu).

Pomimo wniesionych odwołań, pozwana nie wypłaciła dalszych kwot. Powód pomimo odbytego leczenia nadal odczuwa negatywne skutki wypadku, poprzez utrzymujący się bóle stawu kolanowego i barku. Obrażenia powstałe w wyniku wypadku spowodowały nie tylko ból fizyczny i uniemożliwiały funkcjonowanie, ale wpływały na kondycję psychiczną powoda. U powoda występowały zawroty głowy, które sporadycznie występują do nadal. Powód miał poważne trudności w wykonywaniu codziennych czynności, musiał chodzić o kuli, a szczególne udręczenie stanowiło schodzenie i wchodzenie po schodach, krawężnikach i innych obiektach, w których występowała różnica wysokości powierzchni.

Powodowi w codziennym funkcjonowaniu musiała pomagać żona. Poszkodowany musiał przejść uciążliwą rehabilitację, a także przejść bolesną operację stawu kolanowego (artroskopię), co wiązało się z dodatkowym bólem. Poszkodowany przeżywa wciąż stres związany z poruszaniem się po przejściu dla pieszych (niepokój, lęk). Powód dostrzega negatywne zmiany, jakie zdarzenie spowodowało w jego życiu codziennym bowiem po przebytym leczeniu nie ma siły odbywać dłuższych wycieczek pieszych z powodu doskwierającego bólu. W ocenie powoda powództwo o zapłatę zadośćuczynienia zasługuje na uwzględnienie w całości.

Doznany przez powoda uraz, noszenie kołnierza ortopedycznego, leczenie w poradniach zdrowia, zażywanie leków, niewątpliwie utrudniały jej funkcjonowanie i ograniczały wykonywanie codziennych czynności. Poszkodowany zaniechał również spędzania wolnego czasu w sposób, do jakiego przywykł, a kwota 49.400,00 zł, stanowi odzwierciedlenie rozmiaru doznanych krzywd, pozwala zrealizować podstawową, kompensacyjną funkcję zadośćuczynienia, a przy tym utrzymana jest w rozsądnych granicach. W ocenie powoda łączna kwota zadośćuczynienia w kwocie 60.000,00 zł (wraz z przyznaną wcześniej kwotą 10.600,00 zł) naprawi krzywdę wywołaną przedmiotowym zdarzeniem.

Powód dochodził również odszkodowania w wysokości 5.732,00 zł, z tytułu poniesionych kosztów leczenia - odbytych sesji rehabilitacyjnych (482,00 zł) oraz operacji stawu kolanowego (5.250,00 zł). Nie mógł skorzystać z tych usług w ramach środków finansowanych przez NFZ, gdyż czas oczekiwania wynosił wiele miesięcy i najbliższy termin był datowany na 19 czerwca 2022 r. Podstawą prawną dochodzonego roszczenia uczynił przepis art. 444 § 1 k.c. zgodnie, z którym w razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty.

Dochodzone odszkodowanie w wysokości 1.642,76 zł tytułem utraconego zarobku stanowi wyrównania wynagrodzenia za okres zwolnienia lekarskiego L4 od 4 grudnia 2020 r. do 30 kwietnia 2021 r do średniej wynagrodzeń jaką osiągał przed wypadkiem, tj. odpowiednio za: styczeń 2021 r. - 419,52 zł, luty 2021 r. - 803,72 zł oraz marzec 2021 r. - 419,52 zł. Co daje łączna kwotę utraconego zarobku w wysokości 1.642,76 zł (419,52 zł + 803,72 zł + 419,52 zł) Stąd też dochodzona łączna kwota odszkodowania wynosi 7.374,76 zł. W zakresie odsetek powód domagała się ich od wypłaconej kwoty od dnia następnego po upływie 30 dni od dnia potwierdzenia zgłoszenia szkody, zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, tym samym pozwana pozostawała w zwłoce z spełnieniem świadczenia od dnia: 1) 13 maja 2021 r. co do kwoty 69.682,00 zł. powód zgłosił szkodę stronie pozwanej żądając wypłaty 69.400,00 zł tytułem zadośćuczynienia oraz kwoty 482,00 zł, która obejmowała koszty rehabilitacji z faktury VAT nr (...) pozwana potwierdziła przyjęcie zgłoszenia szkody pismem z dnia 12 kwietnia 2021 r., tym samym pozwana pozostawała w zwłoce z upływem 30 dni od dnia otrzymania potwierdzenia zgłoszenia szkody tj. od 13 maja 2021 r., 2) 28 maja 2021 r. co do kwoty 1.392,40 zł.

Powód w dniu 27 kwietnia 2021 r. przesłał stronie pozwanej „pismo poszkodowanego - rozszerzenie zgłoszonej szkody" w zakresie utraconego dochodu w pracy, tym samym pozwana pozostawała w zwłoce z upływem 30 dni od dnia otrzymania ww. pisma tj. od dnia 28 maja 2021 r., 3) 28 grudnia 2021 r. co do kwoty 5.250,00 zł. Powód w dniu 26 listopada 2021 r. Przesłał stronie pozwanej odwołanie od decyzji, w której zażądał między innymi wypłaty kwoty 5.250,00 zł tytułem przeprowadzonej operacji stawu kolanowego, załączając fakturę VAT nr (...), tym samym pozwana pozostawała w zwłoce z upływem 30 dni od dnia otrzymania ww. pisma tj. od 28 grudnia 2021 r., 4) 28 stycznia 2022 r. co do kwoty 250,36 zł.

Powód w dniu 22 grudnia 2021 r. przesłał stronie pozwanej wiadomość e-mail, w której sprecyzował wysokość utraconego dochodu przez powoda, w której zażądał wypłaty kwoty 1.642,76 zł, tym samym co do kwoty 250,36 zł, która nie była objęta pismem z dnia 27 kwietnia 2021 r. tj. (1642,76 zł - 1.392,40 zł) pozwana pozostawała w zwłoce z upływem 30 dni od dnia wiadomości e-mail tj. od dnia 28 stycznia 2022 r. W odpowiedzi na pozew pozwane towarzystwo domagało się oddalenia powództwa i zasądzenia od powoda na swoją rzecz kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego.

Uzasadniając swoje stanowisko pozwany podnosił, iż żądana dodatkowa kwota zadośćuczynienia, ti. w sumie 60 000. 00 zł z wypłaconą już wcześniej przez pozwanego kwotą jest nie tylko bezpodstawna, w realiach niniejszej sprawy, ale również znacznie zawyżona. Cytując Sąd Najwyższy podnosiło, że wysokość zadośćuczynienia winna stanowić ekonomicznie odczuwalną wartość, lecz nie może być nadmierna w stosunku do doznanej krzywdy i powinna być utrzymana w rozsądnych granicach, odpowiadać aktualnym warunkom ekonomicznym i przeciętnej stopie życiowej społeczeństwa.

Pozwany podnosił, że przy ustalaniu zadośćuczynienia pieniężnego wziął pod uwagę długotrwałość cierpień, stan ogólnej niezdolności fizycznej i psychicznej, wiek powoda oraz obecne orzecznictwo sadowe w podobnych sprawach. Przedłożona przez powoda dokumentacja medyczna oraz naoczne badanie pozwoliły na ustalenie w sumie kwoty 10 800 zł tytułem zadośćuczynienia, w ramach oceny następstw według klasyfikacji I.. U powoda nie stwierdzono zaburzeń aktywności, ani przewlekłych dolegliwości bólowych związanych z wypadkiem, a wyłącznie ból przejściowy, ani nie stwierdzono nieodwracalności jakichkolwiek następstw, nie stwierdzono uciążliwości leczenia, a ponadto żadnej tzw. niepełnosprawności społecznej.

Podstawowe znaczenie musi mieć rozmiar doznanej krzywdy, o którym decydują przede wszystkim takie czynniki, jak rodzaj uszkodzenia ciała czy rozstroju zdrowia, ich nieodwracalny charakter polegający zwłaszcza na kalectwie, długotrwałości i przebieg procesu leczenia, stopień cierpień fizycznych i psychicznych, ich intensywność i długotrwałość oraz wiek poszkodowanego i rokowania na przyszłość. Zdaniem pozwanego nawet gdyby przyjąć, iż w konsekwencji przedmiotowego zdarzenia powód doznał jakichkolwiek cierpień to należy je ocenić jako nieznaczne, a istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia w kwestii zadośćuczynienia ma rozmiar doznanej krzywdy.

Jej znikomość uzasadnia bowiem oddalenie powództwa o zadośćuczynienie. Nie zostało wykazane, że na skutek przedmiotowego zdarzenia powód doznał rozstroju zdrowia, który spowodował zakłócenie funkcji jego organizmu i który potwierdzałby zasadność wypłaty na jego rzecz dochodzonego dodatkowego zadośćuczynienia za krzywdę. W ocenie pozwanego brak jest także podstaw do jakiegokolwiek odszkodowania. Odnośnie kosztów leczenia oraz rehabilitacji, powód zupełnie pominął możliwość uzyskania świadczeń w ramach refundacji NFZ.

Nie przedstawił żadnego dowodu, który wskazywałby na niemożliwość wykonania usługi przez NFZ. Ewentualna konieczność leczenia i rehabilitacji uzasadnia podjęcie wszelkich działań mających na celu ich otrzymanie w ramach NFZ, a tym samym pomniejszenie kosztów w tym zakresie. Korzystanie przede wszystkim z systemu prywatnego leczenia na pewno nie stanowi spełnienia ustawowego obowiązku powoda nie powiększania rozmiarów szkody. Powód w zakresie rehabilitacji mógł korzystać np. z Ośrodka (...), gdzie system kolejkowy NFZ wskazywał na maksymalnie 2 tygodnie na przyjęcie.

Rehabilitacja więc mogła odbywać się w ramach NFZ, nie było konieczności prywatnego leczenia. Zabieg artoskopii i związany z nim pobyt 1 dzień w szpitalu może być uznany za uzasadniony. Niezasadna jest jednak faktura za zabieg artoskopii, bowiem również mógł odbyć się w ramach NFZ. Podobne uwagi odnoszą się do prywatnych wizyt lekarskich. Również część kosztów zakupu lekarstw jest niezasadne, gdyż bez związku ze szkodą, co potwierdza epikryza M.. Zdaniem pozwanego termin biegu odsetek winien rozpocząć się dopiero od chwili wyrokowania w związku z czym kwestionował zasadność odsetek oraz terminy, od których dochodzi powódka odsetek ustawowych.

Sąd ustalił, co następuje: W dniu 4 grudnia 2020 roku na terenie miasta O. doszło do wypadku komunikacyjnego, którego sprawcą był R. S. kierujący samochodem T. (...) ubezpieczonym w pozwanym towarzystwie. Powód potrącony został podczas przechodzenia przez przejście dla pieszych w wyniku czego doznał złamania kości strzałkowej lewej, uszkodzenia stawu kolanowego, stłuczenia barku oraz stłuczenia kolana prawego. Na kończynę dolną prawą założono szynę tutorową, przepisano leki i zalecono dalszą kontrolę w poradni ortopedycznej, gdzie był leczony zachowawczo.

Poszkodowanemu założono gips, który nosił do dnia 22 stycznia 2021 r. W dniu 27 stycznia 2021r wykonano powodowi badanie (...), które wykazało zmiany zwyrodnieniowe ze zwężeniami chrząstki stawowej , uszkodzone więzadło (...), uszkodzenie rogu tylnego MM i krwiak mięśnia krawieckiego. W dniu 24 lutego 2021 r. lekarz zalecił leczenie fizykalne (laser, krioterapię, UD, ćwiczenie kolana w odciążeniu). W dniu 10 marca 2021 r. skierowano go do poradni otolaryngologicznej wobec pojawiających się napadowych zawrotów głowy. W dniu 31 marca 2021 r. lekarz stwierdził, że powód kwalifikuje się do artroskopii stawu kolanowego, w dalszym ciągu zalecano rehabilitację (krioterapię oraz ćwiczenia).

Uczęszczał na sesje rehabilitacyjne - krioterapię łącznie 12 razy (od 11 marca 2021 r. do 26 marca 2021 r.) W dniu 29 kwietnia 2021 r. wykonano operację - artroskopię stawu kolanowego oraz wycięcie łękotki kolana. Powodowi wystawiono zwolnienie lekarskie od dnia 4 grudnia 2021 r. do dnia 30 kwietnia 2021 r. Po wypadku powód odczuwał silny ból, sypiał na fotelu przez pierwszy tydzień bo z powodu bólu nie mógł znaleźć pozycji do spania. Wymagał pomocy przy chodzeniu, przy toalecie a nawet jedzeniu bowiem zbity bark uniemożliwiał ruchy ręką.

Przyjmował silne leki przeciwbólowe. Obecnie nadal odczuwa skutki wypadku, nie może jeździć rowerem a dłuższe chodzenie sprawia mu ból. Na skutek urazu z wypadku z dnia 04.12.2020 r. stan zdrowia powoda uległ pogorszeniu z powodu powstania ograniczenia ruchów stawu kolanowego prawego z koniecznością usunięcia części łąkotki przyśrodkowej. Pozostałe obrażenia, czyli stłuczenie lewego barku i złamanie trzonu kości strzałkowej nie pozostawiły następstw. Negatywne następstwa wypadku w postaci ograniczenia funkcji kolana prawego występują nadal i należy traktować jako trwałe i nierokujące poprawy.

Mogą one powodować okresowo niewielkie dolegliwości bólowe, zwłaszcza, że staw kolanowy prawy powoda objęty jest chondromalacją zwyrodnieniową, która również powodu ograniczenia funkcji oraz dolegliwości bólowych i nie rokuje wyleczenia. Jedyny zabieg jaki przeszedł powód to artroskopia, która nie wiązała się ze znacznymi dolegliwościami bólowymi. Nie zalecono nawet po jej wykonaniu leków przeciwbólowych. Przez pewien czas - około 2-3 tygodnie występować mogły niewielkie dolegliwości bólowe operowanego kolana wynikające tylko z artroskopii.

Rokowanie na przyszłość co do stanu zdrowia powoda jest dobre. Nie ma podstaw do stwierdzenia, że dojdzie do powstania dalszych następstw wypadku, gdyż uszkodzona w części łąkotka jest usunięta, więc nie powinno powodować to dalszych konsekwencji. Okresowe dolegliwości ze strony kolana mają prawo występować. Może być konieczność stosowania leków p. bólowych. Jednak dolegliwości te są wynikiem zarówno urazu jak i zmian zwyrodnieniowych bezspornie potwierdzonych w stawie kolanowym powoda. Powód po wypadku odczuwał z dolegliwości wynikające ze złamania trzonu prawej kości strzałkowej oraz stłuczenia lewego barku, jednak ustąpiły one po kilku tygodniach.

Nie ma podstaw do stwierdzenia, że stan zdrowia powoda w związku z wypadkiem ulegnie w przyszłości pogorszeniu. Jeżeli chodzi o planowanie zabiegów w okresie pandemii mogło być utrudnione, jednak nie było nie możliwe. Tylko część oddziałów ortopedii i chirurgii wykonujących zabiegi artroskopowe miała dłuższe przerwy. Wykonanie artroskpii było wic możliwe w ramach NFZ . Trwały uszczerbek na zdrowiu w ocenie biegłego wynosi 4%. Na uszczerbek ten składa się 2% wynikające z uszkodzenia łąkotki przyśrodkowej oraz 2% wynikające ze zmian zwyrodnieniowych opisanych w artroskopii.

Zmiany te współistnieją ze sobą i dolegliwości jakie powodują są ich wynikiem w połowie, czyli 50% wynika z urazu i 50% ze zmian chorobowych. W okresie od czerwca do listopada przed wypadkiem powód średni miesięcznie zarabiał netto kwotę 4435,92 zł , zaś w okresie zwolnienia lekarskiego spowodowanego wypadkiem w miesiącach styczeń - marzec jego wynagrodzenia wyniosło odpowiednio 4016,40zł , 3632,20, 4016,40zł. Z kolei koszt leczenia i rehabilitacji wyniósł 5732 zł . Dowód : dokumentacja medyczna k.30-52, opinie biegłego k.137-138, 175, zaświadczenia ZUS k.98-104, zaświadczenia (...) P. k.96-97, faktury k.53-54., zeznania św.

J. B. k.124 Na skutek zgłoszenia szkody przyznano poszkodowanemu kwotę 10.600,00 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę, kwotę 81,40 zł tytułem odszkodowania za poniesione koszty dojazdów do placówek medycznych, kwotę 1.075,80 tytułem odszkodowania za poniesione koszty leczenia oraz kwotę 471,41 zł tytułem odszkodowania uszkodzonego mienia (naprawy telefonu).

Sąd zważył, co następuje:

Roszczenia powoda zasługiwały w znacznej mierze na uwzględnienie. Jak stanowi art. 34 ust. 1 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o Ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tj. z dnia 31 marca 2021 r. Dz.U. z 2021 r. poz. 854, dalej jako UbezpObowU), z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia.

Jednocześnie, zgodnie z art. 35 w/w ustawy, ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest objęta odpowiedzialność cywilna każdej osoby, która kierując pojazdem mechanicznym w okresie trwania odpowiedzialności ubezpieczeniowej, wyrządziła szkodę w związku z ruchem tego pojazdu. Nie budziło wątpliwości Sądu, iż na pozwanym towarzystwie ubezpieczeń co do zasady, ciąży względem powoda obowiązek odszkodowawczy. W ocenie Sądu przeprowadzona analiza materii dowodowej z perspektywy okoliczności w jakich nastąpiło uszkodzenie ciała i rozstrój zdrowia powoda prowadziła do uznania za podstawę prawną roszczenia regulacji zawartych w art. 34 ust 1 i art. 35 UbezpObowU oraz art. 444 § 1 i § 2 k.c. i art. 445 k.c. Stosownie do regulacji zawartej w art. 444 § 1 k.p.c. w razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty.

Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego zawodu. Jak stanowi dyspozycja § 2 art.444 k.c. jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do naprawienia szkody odpowiedniej renty. Przy czym, zgodnie z art. 445 § 1 k.c. w wypadkach przewidzianych w artykule poprzedzającym sąd może przyznać poszkodowanemu odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.

Pozwany w toku postępowania nie kwestionował swojej odpowiedzialności, jednakże podnosił, iż wypłacone świadczenia winny być uznane za zaspokajające wszelkie należne roszczenia powoda. Przechodząc do oceny zasadności i rozmiaru zgłoszonych przez powoda roszczeń przez pryzmat zgromadzonych dowodów wskazać należy, iż na skutek feralnego zdarzenia powód doznał licznych obrażeń ciała, które skutkowały koniecznością leczenia w tym wykonania zabiegu operacyjnego metodą artroskopową. Obrażenia te bezsprzecznie wywołały u poszkodowanego cierpienia natury fizycznej jak i konsekwencje psychiczne.

W sprawie ustalić zatem należało ich zakres oraz następstwa zważywszy, iż pozwany w toku postępowania utrzymywał, że wypłacone dotychczas powodowi postępowaniu likwidacyjnym kwoty, tytułem zadośćuczynienia i odszkodowania wyczerpują roszczenia powoda wobec pozwanego. Przyjmując, iż zadośćuczynienie realizuje przede wszystkim funkcję kompensacyjną, jego wysokość determinowana jest rozmiarem krzywdy. O rozmiarze krzywdy poszkodowanego decyduje szereg okoliczności, w zakres których, obok natężenia doznawanych cierpień wlicza się rodzaj naruszanego dobra osobistego, czas trwania cierpień i ujemne skutki zdrowotne po stronie poszkodowanego, które będzie zmuszony ponosić w przyszłości, czy też stopień winy sprawcy (por z wyrokiem SN z dnia 19 sierpnia 1980 roku, sygn. akt IV CR 283/80, legalis, wyr.

SN z dnia 16 kwietnia 2002 roku, sygn. akt V CKN 1010/00, legalis, wyr. SN z dnia 08 października 2020 roku, sygn. akt II CSK 766/18, legalis oraz wyr. SN z dnia 29 września 2004 roku, sygn. akt II CK 531/03, legalis). Powołane przesłanki mają bezsprzecznie wpływ na wysokość należnego zadośćuczynienia, niemniej wysokość zadośćuczynienia powinna odzwierciedlać wszelkie okoliczności danego przypadku, które mogą wpływać na rozmiar i intensywność doznawanych przez poszkodowanego cierpień. W swoim orzecznictwie Sąd Najwyższy wskazuje ponadto, iż wysokość zadośćuczynienia powinna opierać się na obiektywnych i sprawdzalnych kryteriach.

Sąd orzekający o zakresie należnego zadośćuczynienia powinien kierować się celami i charakterem zadośćuczynienia, przy uwzględnieniu indywidualnej sytuacji stron. Sąd w całości aprobuje w tym zakresie również pogląd zaprezentowany przez Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z dnia 19 grudnia 2018 roku w sprawie I ACa 1159/17, w którym Sąd ten wskazał, iż krzywda jest wartością niewymierną i nie istnieje żaden sposób przeliczenia jej na wartość pieniężną. Przenosząc powyższe na kanwę niniejszej sprawy wskazać należy, iż odczuwane przez powoda cierpienia w następstwie odniesionych obrażeń miały niewątpliwie znaczny rozmiar.

Ustalenia Sądu w tym zakresie zostały oparte na wnioskach płynących z dopuszczonych w postępowaniu opiniach biegłego z zakresu ortopedii i traumatologii. Biegły uszczerbek na zdrowiu związany z urazami oszacował na poziomie 4 % (stosując się do regulacji wynikających z Rozporządzenia w sprawie szczególnych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania). Stwierdzone u powoda ograniczenie ruchomości stawu kolanowego, połączone z ograniczeniem funkcji jest trwałe i nie rokujące poprawy, a zatem do końca życia powód musiał będzie ograniczać wymagające wysiłku prace fizyczne czy formy aktywnego wypoczynku.

Całokształt wniosków płynących z opinii biegłego w sposób jednoznaczny odzwierciedla dosyć poważny rozmiar uszczerbku na zdrowiu jakiego doznał powód, ilustrując z jakim zakresem cierpień fizycznych i psychicznych wiązał się dla poszkodowanego. Dokonując oceny zgłoszonego przez powoda roszczenia o zadośćuczynienie przez wzgląd na powołane okoliczności Sąd uznał, iż roszczenie w zakresie żądanej kwoty zadośćuczynienia zasługiwało na uwzględnienie co do kwot 19 400 zł (stanowiącej różnicę pomiędzy należną zdaniem sądu kwota zadośćuczynienia ustaloną na 30 000 zł pomniejszoną o kwotę wypłaconą przez pozwanego na rzecz powoda, tj.: 10 600 zł) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 15 lutego 2017 roku do dnia zapłaty (pkt.

I sentencji). Co się zaś tyczy pozostałej kwoty roszczenia o zadośćuczynienie, Sąd uznał je za częściowo zawyżone i wygórowane. Przypomnieć w tym miejscu należy, iż celem zadośćuczynienia jest w głównej mierze złagodzenie cierpień fizycznych i psychicznych związanych z następstwami zdarzenia. Bezsprzecznie skali i rozmiaru cierpień nie da się bezpośrednio przełożyć na wymiar finansowy. Nie ulega przy tym wątpliwości, iż powód w wyniku częściowej utraty sprawności musi w codziennym życiu zmagać się z przeciwnościami polegającymi na znoszeniu bólu czy ograniczeniami w pracy fizycznej, a nawet wypoczynku.

Jednocześnie rozstrzygając w zakresie roszczenia o zadośćuczynienie sąd nie dysponuje żadnymi ścisłymi wyznacznikami pozwalającymi określić wysokość należnego zadośćuczynienia dla konkretnego przypadku (wypadku). Nie umknęło w tym względzie uwadze Sądu, iż w okresie bezpośrednio po wypadku powód był hospitalizowany później leczony operacyjnie oraz rehabilitacyjnie. Następstwa wypadku są przez niego odczuwane do chwili obecnej i w pewnym zakresie będą w przyszłości. Równocześnie pamiętać należy, iż wysokość zadośćuczynienia nie może znacząco odbiegać od powszechnie przyjmowanych standardów i prowadzić do oderwania od istniejących w społeczeństwie stosunków majątkowych.

Miarkowanie należnej kwoty zadośćuczynienia w oparciu o poziom materialny życia społeczeństwa pozwala ustalić ją na poziomie, na którym zasądzona kwota jest odczuwalna, utrzymana w rozsądnych granicach i spełnia swój kompensacyjny charakter. Za początkową datę naliczania odsetek przyjęto w tym zakresie datę wskazaną w pozwie uwzględniającą zakreślony ustawowo 30 dniowy termin na likwidację szkody. Roszczenie o zadośćuczynienie w dalej idącym zakresie jako wygórowane oddalono w pkt. III sentencji wyroku. Jak już uprzednio wskazano, zgodnie z regulacją zawartą w m.in. 444 § 1 k.c. w razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty.

Z twierdzeń powoda, udokumentowanych stosownymi zaświadczeniami i fakturami wynikało, iż poniósł on koszty związane z leczeniem oraz na skutek nieobecności w pracy poniósł szkodę na kwoty wskazane w pozwie. Odnośnie kosztów leczenia w placówkach prywatnych w ocenie sądu zasadnie powód domagał się ich zwrotu. Fakt poniesienia tych kosztów został udokumentowany fakturami, a zatem jest to bezsporne. Od dawna też jest utrwalony w orzecznictwie tak Sądu Najwyższego jak i sądów powszechnych pogląd o prawie poszkodowanego do wyboru placówki leczniczej, w której podda się zabiegowi operacyjnemu.

Celem uzyskania kompensaty na podstawie art. 444 KC poszkodowany nie musi też uzasadniać skorzystania z prywatnej opieki medycznej tym, że dostęp do tego typu usług medycznych w ramach publicznej służby zdrowia był niemożliwy lub znacznie utrudniony (wyr. SN z 19.5.2016 r., IV CSK 552/15, wyr. SA w Warszawie z 28.5.2015 r., VI ACa 1301/14, wyr. SN z 12.9.2014 r., I CSK 634/13. W niniejszej sprawie powód żądał również zasądzenia na jego rzecz stosownych kwot, tytułem wyrównania utraconych zarobków. Powyższe roszczenie mieści się w dyspozycji wynikającej z m.in. 444 § 2 k.c. W okresie za jaki powód dochodził roszczenia o utracone zarobki pobierał zasiłek chorobowy w kwocie niższej niż przeciętnie uzyskiwane wynagrodzenie w okresie kilku poprzednich miesięcy.

Ustalając należną powodowi z tego tytułu kwotę Sąd przyjął za podstawę ustalenia średnią wysokość powoda – uzyskaną na podstawie informacji zakładu pracy. Należna zatem powodowi za tenże okres kwota dochodzona pozwem rzeczywiście stanowiła różnicę jaka wystąpiła między średnim wynagrodzeniem uzyskiwanym w okresie czerwiec -listopad 2020r , a miesiącami styczeń -marzec 2021r. W zakresie odsetek od wskazanych roszczeń sąd podzielił argumentacje pozwu – przyjmując tak jak w przypadku zadośćuczynienia 30 dniowy termin na likwidacje szkody.

Z uwagi na częściowe uwzględnienie roszczeń o kosztach procesu sąd orzekł na podstawie art. 100 kpc rozdzielając je stosunkowo i zasądzając od pozwanego połowę uiszczonej opłaty od pozwu, zaś koszty zastępstwa procesowego wzajemnie zniesiono kierując się treścią w/w przepisu. Powód wygrał proces w 35 % , zaś przegrał w 65% i w takim stosunku należało obciążyć strony kosztami związanymi z wydatkami na opinie biegłego (pkt IV i V wyroku). SSO Cezary Olszewski