Legislator Case Law & Legislation
IX U 222/20 AI generated

IX U 222/20 · Sąd powszechny

Case Number IX U 222/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 5 lutego 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił W. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 29 września 2019r. do 29 listopada 2019r. i zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego za okres od 30 listopada 2019r. do 27 listopada 2020r. W uzasadnieniu decyzji organ, powołując się na treść art. 1, 6 ust. 1, 29 i 29a ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz treść art. 68 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, wskazał, że w wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego w przedmiocie ustalenia zasadności zgłoszenia W.

Legislator headnote

AI generated

art. 365 §1 k.p.c; IX U 222/20 · Sąd powszechny: Odwołanie okazało się zasadne. Kwestię świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego, do których należy zasiłek chorobowy i zasiłek opiekuńczy, regulują przepisy ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - tekst jedn.: Dz.U. z 2020 r. poz. 870 (zwanej dalej ustawą zasiłkową). W myśl art. 6 ust. 1 ustawy zasiłkowej, zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Keywords

AI generated
unemployment insurance suspension of insurance benefits occupational disability pension workers compensation maternity insurance health insurance body

Cited Legislation

AI generated
art. 365 §1 k.p.c
Jak stanowi art. 365 §1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 222/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 5 lutego 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił W. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 29 września 2019r. do 29 listopada 2019r. i zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego za okres od 30 listopada 2019r. do 27 listopada 2020r. W uzasadnieniu decyzji organ, powołując się na treść art. 1, 6 ust. 1, 29 i 29a ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz treść art. 68 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, wskazał, że w wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego w przedmiocie ustalenia zasadności zgłoszenia W.

B. do ubezpieczeń społecznych oraz ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu wykonywania umowy o pracę u płatnika składek M. M., wyłączył ubezpieczoną z ubezpieczeń społecznych począwszy od dnia 1 kwietnia 2019 r., a w konsekwencji odmówił jej prawa do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego za wskazany okres. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła W. B., domagając się jej zmiany poprzez ustalenie, iż przysługuje jej prawo do świadczeń. Argumentowała, że umowa zawarta z płatnikiem składek nie miała charakteru pozornego, a celem jej zawarcia było faktyczne realizowanie stosunku pracy.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania wywodząc jak w uzasadnieniu decyzji oraz domagając się zwrotu kosztów procesu. Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: W związku z niezdolnością do pracy z powodu zagrożonej ciąży, W. B. wniosła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. wniosek o przyznanie jej zasiłku chorobowego za okres od 29 września 2019r. do 29 listopada 2019r. Następnie w związku z urodzeniem się dziecka, złożyła wniosek o przyznanie jej zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego od 30 listopada 2019r. do 27 listopada 2020r.

Niesporne, a nadto dowód: zaświadczenia płatnika składek k. 1-5, 19-21, 15-17, 11-13, zaświadczenie lekarskie (...) k. 10, 14, 18, wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski k. 24, oświadczenie k. 23, odpis skrócony aktu urodzenia k. 22 akt rentowych organu. W dniu 8 stycznia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. Inspektorat w G. wydał decyzję nr (...) w której stwierdził, iż W. B. nie podlega ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu jako pracownik u płatnika składek (...) SP (...) od dnia 1 kwietnia 2019 r.

Decyzja została zaskarżona przez zgłoszoną do ubezpieczeń. W dniu 23 czerwca 2022 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie, VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, w sprawie prowadzonej pod sygn. akt VI U 309/20, wydał wyrok, którym zmienił zaskarżoną decyzję, w ten sposób, iż ustalił, że W. B. podlegała ubezpieczeniu społecznemu jako pracownik M. M. na warunkach umowy o pracę z dnia 1 kwietnia 2019 r. Niesporne, a nadto: decyzja z dnia 8 stycznia 2020r. k.25-26 akt rentowych organu, odpis wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 23 czerwca 2022 r. wraz z uzasadnieniem – k. 53-61, W okresie od 29 września 2019r. do 27 listopada 2020 r.

W. B. łączyła z M. M. umowa o pracę zawarta w dniu 1 kwietnia 2019 r. i z tego też tytułu podlegała ona ubezpieczeniu społecznemu (w tym chorobowemu) jako pracownik płatnika składek. Dowód: odpis wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 23 czerwca 2022 r. wraz z uzasadnieniem – k. 53-61,

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Odwołanie okazało się zasadne. Kwestię świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego, do których należy zasiłek chorobowy i zasiłek opiekuńczy, regulują przepisy ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - tekst jedn.: Dz.U. z 2020 r. poz. 870 (zwanej dalej ustawą zasiłkową). W myśl art. 6 ust. 1 ustawy zasiłkowej, zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Z kolei zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy zasiłkowej zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego: 1)urodziła dziecko, 2) przyjęła na wychowanie dziecko w wieku do 14 roku życia i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia, 3)przyjęła na wychowanie w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej, dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego - do 10 roku życia.

Treść odwołania oraz dokumentacja zgromadzona w aktach zasiłkowych jednoznacznie wskazują, iż prawo do zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego za okres objęty zaskarżoną decyzją W. B. wywodziła z zatrudnienia u M. M.. Podleganie przez odwołującą się pracowniczemu ubezpieczeniu społecznemu u tego płatnika stanowiło przedmiot postępowania toczącego się przed Sądem Okręgowym w Szczecinie, VI Wydziałem Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, pod sygn. akt VI U 309/20, zainicjowanego odwołaniem ubezpieczonej od decyzji organu z dnia 8 stycznia 2020 r. nr (...) ustalającej, że zgłoszona jako pracownik do ubezpieczeń społecznych w istocie im nie podlega od 1 kwietnia 2019 r.

Prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 23 czerwca 2022 r. uwzględniono odwołanie ubezpieczonej oraz ustalono, iż W. B. podlega ubezpieczeniu społecznemu jako pracownik M. M. na warunkach umowy o pracę z dnia 1 kwietnia 2019 r. Jak stanowi art. 365 §1 k.p.c. orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby. Jak trafnie wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 13 marca 2019 r. (sygn.

II PK 300/17) związanie prawomocnym wyrokiem, o jakim mowa w art. 365 §1 k.p.c., oznacza, iż sąd obowiązany jest uznać, że kwestia prawna, która była już przedmiotem rozstrzygnięcia w pewnej sprawie, a która ma znaczenie prejudycjalne w innej sprawie przez niego rozpoznawanej, kształtuje się tak jak przyjął sąd w prawomocnym wcześniejszym wyroku. W konsekwencji Sąd orzekający w niniejszej sprawie przyjął, że ubiegająca się o zasiłek chorobowy i zasiłek macierzyński ubezpieczona podlegała w spornym okresie ubezpieczeniu społecznemu z tytułu pozostawania w stosunku pracy.

Podkreślenia w tym miejscu wymaga, iż była to między stronami jedyna sporna okoliczność, gdyż w toku całego procesu organ nie kwestionował spełnienia przez ubezpieczoną pozostałych przesłanek warunkujących prawo do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego. Mając na względzie wszystko powyższe, Sąd, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., zmienił zaskarżoną decyzję w sposób wskazany w punkcie I wyroku. ZARZĄDZENIE 1. (...) A. B.), 2. (...) 3. (...) 15.03.2023