Legislator Case Law & Legislation
VIII U 632/18 AI generated

VIII U 632/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 632/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 11 stycznia 2018 r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., na podstawie art.83 ust.1 oraz art.32 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził , że R. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne , ubezpieczenie zdrowotne , Fundusz Pracy , a zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę na dzień wydania decyzji, wynosi łącznie 77 109,71 zł , w tym z tytułu składek na:

Legislator headnote

AI generated

art. 365 § 1 k.p.c; VIII U 632/18 · Sąd powszechny: Obowiązek ubezpieczenia powstaje od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia jego rozwiązania dla pracowników oraz od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej. Stosownie z treścią art. 36 ust. 1 ustawy systemowej, każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych. Obowiązek zgłoszenia osoby prowadzącej działalność gospodarczą spoczywa na tej osobie (ust. 3).

Keywords

AI generated
overpaid insurance benefits statement of insurance benefits outstanding insurance premiums staggering of health insurance premiums social security liability social insurance dispute

Cited Legislation

AI generated
art. 365 § 1 k.p.c
Zgodnie, bowiem, z art. 365 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VII U 211/18
W dniu 21 stycznia 2018 r. L. M. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 16.11.2017 r. RWA (...), Znak (...) w przedmiocie stwierdzenia, że jest on dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy, łącznie na dzień wydania decyzji w kwocie 57.436,90 złotych. Odwołujący zaskarżył decyzję w całości, wnosząc o jej zmianę w całości lub o zmianę poprzez orzeczenie, że odwołujący nie jest dłużnikiem z ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne jak i Fundusz Pracy, lub o uchylenie ww. zaskarżonej decyzji w całości i przekazanie sprawy do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych celem ponownego rozpoznania. Ponadto odwołujący wniósł o zasądzenie od ZUS na rzecz powoda kosztów postępowania według norm przepisanych oraz o skierowanie przez Sąd Okręgowy Warszawa Praga w Warszawie do Trybunału Konstytucyjnego w W. pytania prawnego co do zgodności aktu normatywnego tj. art. 82 w zw. z art. 84 z art. 2 i art. 32 oraz art. 65 Konstytucji, ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi w zakresie naruszenia zasady równości ubezpieczonych obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym na skutek obciążenia niektórych z nich dwukrotnie składkami zdrowotnymi z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu zatrudnienia i z tytułu wykonywania działalności gospodarczej bez zwiększenia zakresu świadczeń wynikających z ubezpieczenia zdrowotnego dla tych ubezpieczonych.
III AUa 1908/20
Decyzją z dnia 10 września 2019 r.
V U 188/13
Decyzją z dnia 28.12.2012 r.
VII U 750/18
decyzją z dnia 26 marca 2018 r., znak: (...), na podstawie art.
VII U 2409/18
Decyzją z dnia 30 kwietnia 2018r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 632/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 11 stycznia 2018 r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., na podstawie art.83 ust.1 oraz art.32 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził , że R. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne , ubezpieczenie zdrowotne , Fundusz Pracy , a zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę na dzień wydania decyzji, wynosi łącznie 77 109,71 zł , w tym z tytułu składek na:

1) ubezpieczenia społeczne za okres od października 2012 r. do listopada 2017 r. w kwocie 42 861,72 zł oraz odsetek w kwocie 9 078,00 zł.

2) ubezpieczenia zdrowotne za okres od października 2012 r. do listopada 2017 r. w kwocie 17 239,61 zł oraz odsetek w kwocie 3 653,00 zł.

3) Fundusz Pracy za okres od października 2012 r. do listopada 2017 r. w kwocie 3 574,38 zł oraz odsetek w kwocie 703,00 zł. /decyzja k.9 – 9 odwrót plik I akt ZUS/ W dniu 28 lutego 2018 r. ,do organu rentowego wpłynęło odwołanie R. M. od ww. decyzji. W treści odwołania skarżąca podniosła , że działalność gospodarczą prowadziła faktycznie od 5 czerwca 2006 r. do listopada 2009 r. , a w grudniu 2009 r., upoważniła swojego ojca do złożenia wniosku o zawieszenie działalności. R. M. podkreśliła , że, zarówno w okresie objętym skarżoną decyzją , jak i od grudnia 2009 r., faktycznie nie prowadziła działalności gospodarczej. /odwołanie k.3 – 4/ W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k. 9/ Pismem procesowym z dnia 3 kwietnia 2018 r.

R. M. podniosła zarzut przedawnienia składek. /pismo procesowe k.14/ Decyzją z dnia 1 września 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. na podstawie art.83 ust.1 oraz art.32 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych zmienił decyzję z dnia 11 stycznia 2018 r. w części tj. określił ,że na dzień 18 stycznia 2018 r. wysokość zadłużenia R. M. wynosi 50 247,00 zł , w tym z tytułu składek na:

1) ubezpieczenia społeczne za okres od października 2012 r. do grudnia 2015 r. w kwocie 26 052,18 zł oraz odsetek w kwocie 7 750,00 zł.

2) ubezpieczenia zdrowotne za okres od października 2012 r. do grudnia 2015 r. w kwocie 10 502,13 zł oraz odsetek w kwocie 3 126,00 zł.

3) Fundusz Pracy za okres od października 2012 r. do grudnia 2015 r. w kwocie 2 169,69 zł oraz odsetek w kwocie 647,00 zł. /decyzja k.2 – 2 odwrót plik II akt ZUS/ W dniu 12 października 2022 r. do organu rentowego wpłynęło odwołanie R. M. od ww. decyzji. W treści odwołania skarżąca podniosła , że działalność gospodarczą prowadziła faktycznie od 5 czerwca 2006 r. do listopada 2009 r. i 2012 r. nie wznowiła prowadzenia działalności. /odwołanie k.3 akt o sygn. VIII U 2101/22/ W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. /odpowiedź na odwołanie k.5 – 6 akt o sygn.

VIII U 2101/22/ Zarządzeniem z dnia 15 listopada 2022 r. Sąd zarządził połączenie sprawy o sygnaturze akt VIII U 2101/22 ze sprawą o sygnaturze akt VIII U 632/18 w celu ich łącznego rozpoznania i rozstrzygnięcia oraz zarządził ich prowadzenie pod sygnaturą VIII U 632/18. /postanowienie k.8 akt o sygn. VIII U 2101/22/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Decyzją z dnia 31 lipca 2019 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że R. M. jako osoba prowadząca działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia 2 października 2006 roku do dnia 18 września 2008 roku oraz od dnia 3 marca 2010 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku. /okoliczność bezsporna/ Prawomocnym wyrokiem z dnia 23 września 2021 r. , w sprawie VIII U 4294/19 , Sąd Okręgowy w Łodzi , VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie R.

M. od ww. decyzji oraz zasądził od R. M. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. kwotę 180 zł., tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. /okoliczność bezsporna/ Zaskarżoną decyzją z dnia 11 stycznia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. na podstawie art.83 ust.1 oraz art.32 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził , że R. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne , ubezpieczenie zdrowotne , Fundusz Pracy , a zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę na dzień wydania decyzji, wynosi łącznie 77 109,71 zł , w tym z tytułu składek na:

1) ubezpieczenia społeczne za okres od października 2012 r. do listopada 2017 r. w kwocie 42 861,72 zł oraz odsetek w kwocie 9 078,00 zł.

2) ubezpieczenia zdrowotne za okres od października 2012 r. do listopada 2017 r. w kwocie 17 239,61 zł oraz odsetek w kwocie 3 653,00 zł.

3) Fundusz Pracy za okres od października 2012 r. do listopada 2017 r. w kwocie 3 574,38 zł oraz odsetek w kwocie 703,00 zł. /decyzja k.9 – 9 odwrót plik I akt ZUS/ Zaskarżoną decyzją z dnia 1 września 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. na podstawie art.83 ust.1 oraz art.32 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych zmienił decyzję z dnia 11 stycznia 2018 r. w części tj. określił ,że na dzień 18 stycznia 2018 r. wysokość zadłużenia R. M. wynosi 50 247,00 zł , w tym z tytułu składek na:

1) ubezpieczenia społeczne za okres od października 2012 r. do grudnia 2015 r. w kwocie 26 052,18 zł oraz odsetek w kwocie 7 750,00 zł.

2) ubezpieczenia zdrowotne za okres od października 2012 r. do grudnia 2015 r. w kwocie 10 502,13 zł oraz odsetek w kwocie 3 126,00 zł.

3) Fundusz Pracy za okres od października 2012 r. do grudnia 2015 r. w kwocie 2 169,69 zł oraz odsetek w kwocie 647,00 zł. /decyzja k.2 – 2 odwrót plik II akt ZUS/ Powyższych ustaleń Sąd Okręgowy dokonał na podstawie dowodów z dokumentów zawartych w aktach organu rentowego i załączonych do niniejszej sprawy akt o sygn. VIII U 4294/19. Podkreślić należy ,że w niniejszym postępowaniu Sąd był związany zakresem zaskarżonych decyzji i badał wyłącznie ich zgodność z obowiązującymi przepisami prawa. W takim też kierunku Sąd prowadził postępowanie m.in. dopuszczając dowód z zeznań J.

G. , czy też przeprowadzając dowód z opinii biegłego grafologa. Niemniej jednak , w związku z okolicznością ,że decyzją z dnia 31 lipca 2019 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustalił okresy podlegania ubezpieczeniom społecznym przez wnioskodawczynię tj. odniósł się do kwestii mającej znaczenie prejudycjalne w stosunku do treści zaskarżonych decyzji , Sąd zawiesił prowadzone postępowanie do czasu uprawomocnienia się orzeczenia , w związku ze złożonym przez wnioskodawczynię odwołaniem od decyzji z dnia 31 lipca 2019 r.

Nie ulegało bowiem wątpliwości , że rozstrzygnięcie kwestii podlegania bądź niepodlegania ubezpieczeniom społecznym przez wnioskodawczynię w określonych okresach , determinowało kwestię należności składkowych za te okresy tj. przedmiot zaskarżonych decyzji. Skoro, zatem, prawomocnym wyrokiem z dnia 23 września 2021 r. Sąd Okręgowy, w sprawie VIII U 4294/19 , rozstrzygnął ostatecznie kwestię podlegania przez wnioskodawczynię ubezpieczeniom społecznym w określonych okresach , Sąd Okręgowy, rozpoznając odwołania , od obu zaskarżonych decyzji, nie mógł czynić, w tym zakresie, odmiennych ustaleń.

Sąd nie dał wiary zeznaniom J. G., albowiem treść jego zeznań , nie jest spójna z ustaleniami Sądu Okręgowego w sprawie VIII U 4294/19 , które stały się podstawę wydania wyroku oddalającego odwołanie R. M. od decyzji z dnia 31 lipca 2019 r. , mocą której Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że R. M., jako osoba prowadząca działalność gospodarczą podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia 2 października 2006 roku do dnia 18 września 2008 roku oraz od dnia 3 marca 2010 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku.

Opinia biegłego grafologa, sporządzona w dniu 13.01.2019r., w aspekcie merytorycznych rozważań, okazała się nieprzydatna, do wydania rozstrzygnięcia, niniejszej sprawy. Stwierdzenie biegłego, w konkluzji opinii, że podpisy na trzech zeznaniach podatkowych PIT-36 za lata 2016,2015 i 2014 nie pochodzą od R. M. , nie ma znaczenia - dla punktu wyjścia czyli powstania zadłużenia po stronie R. M. jako prowadzącej działalność gospodarczą . Ten bowiem , element stanu faktycznego, ustalony w prawomocnym wyroku w sprawie VIII U 4294/ 19 z dnia 23 września 2021 roku.

A , prawomocny wyrok - wiąże Sąd Okręgowy w Łodzi, w przedmiotowej sprawie. Zaznaczyć, także, należy, że odwołująca się, nie kwestionowała matematycznych wyliczeń organu rentowego.

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył, co następuje:

zgodnie z przepisem art. 477 13 § 1 k.p.c. Zmiana przez organ rentowy zaskarżonej decyzji lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności zaskarżonego orzeczenia przed rozstrzygnięciem sprawy przez sąd - przez wydanie decyzji lub orzeczenia uwzględniającego w całości lub w części żądanie strony - powoduje umorzenie postępowania w całości lub w części. Poza tym zmiana lub wykonanie decyzji lub orzeczenia nie ma wpływu na bieg sprawy. W rozpoznawanej sprawie, organ rentowy wydał w dniu 1 września 2022 r., decyzję na mocy której zmienił zaskarżoną decyzję z dnia 11 stycznia 2018 r. w ten sposób , że zmniejszył wysokość zadłużenia wnioskodawczyni z kwoty 77 109,71 zł na kwotę 50 247,00 zł , co niewątpliwie było korzystniejsze dla wnioskodawczyni.

Tak więc, odwołanie wnioskodawczyni , w tym, zakresie zostało , uwzględnione . Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 13 § 1. k.p.c., postępowanie w tym zakresie umorzył , o czym orzekł w punkcie 1 sentencji wyroku. Odwołanie, w pozostałej części, okazało się niezasadne. Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym oraz obliczania i opłacania składek reguluje ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz. U. z 2022 r., poz.1009). Zgodnie z treścią art. 6 ust 1 pkt 1 i 5 oraz art. 12 ust 1 i art. 13 ust 1 i 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, zwanej dalej ustawą systemową, osoby prowadzące pozarolniczą działalność podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu.

Obowiązek ubezpieczenia powstaje od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia jego rozwiązania dla pracowników oraz od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej. Stosownie z treścią art. 36 ust. 1 ustawy systemowej, każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych. Obowiązek zgłoszenia osoby prowadzącej działalność gospodarczą spoczywa na tej osobie (ust. 3).

Zgodnie zaś z art. 17 w związku z art. 46 ustawy, płatnik składek obowiązany jest według zasad wynikających z przepisów niniejszej ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy. Rozliczenie składek oraz wypłaconych przez płatnika w tym samym miesiącu świadczeń następuje w deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA. Zgodnie, zaś, z treścią art. 48 tejże ustawy, jeżeli płatnik składek nie złoży w terminie deklaracji rozliczeniowej, nie będąc z tego obowiązku zwolnionym, organ rentowy dokonuje wymiaru składek z urzędu w wysokości wynikającej z ostatnio złożonej deklaracji, bez uwzględnienia wypłaconych płatnikowi świadczeń, zawiadamiając go o tym.

Jeżeli po wymierzeniu składek z urzędu płatnik złoży deklarację rozliczeniową, organ rentowy koryguje wymiar składek do wysokości wynikającej ze złożonej deklaracji z uwzględnieniem wykazanych w niej świadczeń. Powyższe obowiązki płatnika, wynikają, wprost, z przepisów ustawy, nie ma zatem potrzeby nakładania na niego takiego obowiązku z drodze decyzji. Przepisy te mają charakter bezwzględnie obowiązujący. W myśl zaś art. 32 w/w ustawy do składek na Fundusz Pracy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Fundusz Emerytur Pomostowych oraz na ubezpieczenie zdrowotne w zakresie: ich poboru, egzekucji, wymierzania odsetek za zwłokę i dodatkowej opłaty, przepisów karnych, dokonywania zabezpieczeń na wszystkich nieruchomościach, ruchomościach i prawach zbywalnych dłużnika oraz stosowania ulg i umorzeń stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące składek na ubezpieczenia społeczne.

Natomiast w przypadku nie wywiązania się przez płatnika składek ze swojego obowiązku, organ rentowy ma prawo do samodzielnego wydania stosownej decyzji ustalającej wysokość zaległych składek i wezwać do ich opłacenia a następnie do ściągnięcia ich w drodze egzekucji. Podstawę prawną stanowi tu z art. 83 ust 1 ustawy, zgodnie z którym ZUS wydaje decyzje w zakresie indywidualnych spraw dotyczących w szczególności:

1) zgłaszania do ubezpieczeń społecznych;

2) przebiegu ubezpieczeń;

3) ustalania wymiaru składek i ich poboru, a także umarzania należności z tytułu składek; 3a) ustalania wymiaru składek na Fundusz Emerytur Pomostowych i ich poboru, a także umarzania należności z tytułu tych składek;

4) ustalania uprawnień do świadczeń z ubezpieczeń społecznych;

5) wymiaru świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z treścią art. 23 ust 1 ustawy, od nieopłaconych w terminie składek należne są od płatnika składek odsetki za zwłokę, na zasadach i w wysokości określonych w ustawie dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540, z późn. zm.) Z kolei zgodnie z art. 31 omawianej ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych do należności z tytułu składek, w tym składek na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych stosuje się odpowiednio m.in. art. 26 i art. 29 § 1 i 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r.

Ordynacja podatkowa. W niniejszej sprawie, istotnym jest , że prawomocnym wyrokiem z dnia 23 września 2021 r. , jaki zapadł w sprawie o sygn. akt VIII U 4294/19 przesądzono , że R. M. jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia 2 października 2006 roku do dnia 18 września 2008 roku oraz od dnia 3 marca 2010 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku. Tym samym, Sąd w niniejszej sprawie jest związany powyższym rozstrzygnięciem i nie mógł czynić w tym zakresie odmiennych ustaleń.

W konsekwencji brak było podstaw do zakwestionowania wysokości zadłużenia , jakie względem organu rentowego posiada wnioskodawczyni. Zgodnie, bowiem, z art. 365 § 1 k.p.c. , orzeczenie prawomocne wiąże, nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz, również, inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a, w wypadkach w ustawie przewidzianych, także, inne osoby. Rozstrzygnięcie, zawarte w prawomocnym orzeczeniu, stwarza stan prawny taki, jaki z niego wynika. W kolejnym postępowaniu, w którym pojawia się ta sama kwestia, nie może być już ona ponownie badana.

Związanie orzeczeniem oznacza, bowiem, zakaz dokonywania ustaleń sprzecznych z kwestią uprzednio rozstrzygniętą oraz niedopuszczalność prowadzenia, w tym zakresie, postępowania dowodowego. Innymi słowy, istnienie prawomocnego orzeczenia merytorycznego skutkuje tym, że nie jest możliwe dokonanie odmiennej oceny i odmiennego osądzenia tego samego stosunku prawnego, w tych samych okolicznościach faktycznych i między tymi samymi stronami. Moc wiążąca orzeczenia może być, bowiem, rozważana tylko wtedy, gdy rozpoznawana jest inna sprawa niż ta, w której wydano poprzednie orzeczenie oraz gdy kwestia rozstrzygnięta innym wyrokiem stanowi zagadnienie wstępne.

Walor prawny rozstrzygnięcia (osądzenia), zawartego w treści prawomocnego orzeczenia, występującego w nowej sprawie, pomiędzy tymi samymi stronami, choć przedmiot obu spraw jest inny, wyraża się w tym, że rozstrzygnięcie, zawarte w prawomocnym orzeczeniu (rzecz osądzona), stwarza stan prawny taki, jaki z niego wynika. Sądy, rozpoznające między tymi samymi stronami, nowy spór ,więc, muszą przyjmować, że, dana kwestia prawna, kształtuje się tak, jak przyjęto to w prawomocnym, wcześniejszym wyroku, a więc w ostatecznym rezultacie procesu, uwzględniającym stan rzeczy, na datę zamknięcia rozprawy (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 18 czerwca 2009 r., II CSK 12/09, Legalis nr 266518).

W kolejnym postępowaniu, w którym pojawia się ta sama kwestia, nie może być ona już więc ponownie badana. Związanie orzeczeniem oznacza zatem zakaz dokonywania ustaleń sprzecznych z uprzednio osądzoną kwestią, a nawet niedopuszczalność prowadzenia w tym zakresie postępowania dowodowego (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 lutego 2007 r., II CSK 452/06, OSNC-ZD 2008/1/20 oraz uzasadnienie uchwały składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 17 listopada 2008 r., III CZP 72/08, OSNC 2009/2/20; z glosą M. Sieradzkiej, Glosa 2009/3/24).

Reasumując , skoro kwestia okresów podlegania ubezpieczeniom społecznym przez R. M. została prawomocnie przesądzona, to tutejszy Sąd, nie był władny do czynienia w tym zakresie jakichkolwiek ustaleń , a tym samym nie znalazł podstaw do zmiany zaskarżonych decyzji, poza zakresem - uwzględnionym przez ZUS , w decyzji z dnia 1.09.2022r. Odnosząc się, natomiast, do, podniesionego przez odwołującą się, zarzutu przedawnienia roszczeń Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, (a w tym przedawnienia odsetek) należy wskazać, że zgodnie z treścią art. 24 ustawy systemowej należności z tytułu składek, czyli składki, odsetki za zwłokę, koszty egzekucyjne, dodatkowe opłaty i opłaty prolongacyjne, których płatnik składek nie uregulował w terminie podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji lub egzekucji sądowej.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych może na drodze egzekucji administracyjnej lub sądowej dochodzić należności z tytułu składek tylko wówczas, gdy nie uległy one przedawnieniu. W odróżnieniu od przedawnienia cywilnoprawnych roszczeń majątkowych, w przypadku których upływ terminu przedawnienia nie powoduje wygaśnięcia zobowiązania, przedawnienie należności z tytułu składek, powoduje wygaśnięcie zobowiązania składkowego. Z dniem 1 stycznia 2012 r., na podstawie art. 11 pkt 1 ustawy o redukcji niektórych obowiązków obywateli i przedsiębiorców - zmieniającego treść art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, skrócony został okres przedawnienia składek na ubezpieczenia społeczne z 10 do 5 lat.

Ponieważ bieg przedawnienia większości spornych należności składkowych rozpoczął się przed dniem 1 stycznia 2012 r., dla rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy kluczowe znaczenie ma art. 27 powyższej ustawy regulujący zagadnienia intertemporalne. Zgodnie z jego ust. 1, do przedawnienia należności z tytułu składek, o którym mowa w art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, którego bieg rozpoczął się przed dniem 1 stycznia 2012 r., stosuje się przepisy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, z tym że bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia 1 stycznia 2012 r.

Wedle zatem zasady wynikającej z tego przepisu do należności składkowych nieprzedawnionych do 1 stycznia 2012 r. (według starych zasad z zastosowaniem 10-letniego okresu przedawnienia) ma zastosowanie 5-letni termin przedawnienia, z tym jednakże bardzo istotnym zastrzeżeniem, że liczy się go nie od daty ich wymagalności, tak jak o tym stanowi art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, ale od dnia 1 stycznia 2012 r. Wyjątek od tej zasady ustanawia ust. 2 przywołanego przepisu, stosownie do którego jeżeli przedawnienie rozpoczęte przed dniem 1 stycznia 2012 r. nastąpiłoby zgodnie z przepisami dotychczasowymi wcześniej, przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.

Powołana regulacja oznacza, że wybór odpowiedniego terminu przedawnienia 5-letniego (liczonego od dnia 1 stycznia 2012 r.) lub 10-letniego (liczonego od daty wymagalności składki) - zależy od tego, który z nich upłynie wcześniej. Należy zaznaczyć, że do składek na ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, mają zastosowanie terminy przedawnienia odnoszące się do składek na ubezpieczenia społeczne. Należności z tytułu zaległości na koncie wnioskodawczyni za sporny okres nie uległy, zatem, przedawnieniu.

W tym stanie rzeczy, Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie , w pozostałej części, o czym orzekł, w punkcie 2 sentencji wyroku. O kosztach zastępstwa procesowego, Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 i § 3 kpc w zw. z treścią z §2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015 r. poz. 1800 t.j. z późn. zm) , stosownie do wartości przedmiotu sporu , o czym orzekł w punkcie 3 sentencji wyroku, przyjmując , że organ rentowy wygrał sprawę w 65%.

S.B.