Legislator Case Law & Legislation
VII U 637/22 AI generated

VII U 637/22 · Sąd powszechny

Case Number VII U 637/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

K. (1) w dniu 14 maja 2022 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 kwietnia 2022 r., znak (...), wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie M. K. (1) prawa do renty z tytułu wypadku przy pracy od 1 lutego 2022 r. (data zakończenia pobierania poprzedniej renty wypadkowej) oraz zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego od ZUS dla odwołującej według norm przepisanych. W uzasadnieniu odwołania, M. K. (2) wskazał, że w maju 2016 r. był taksówkarzem i uległ wypadkowi komunikacyjnemu, który spowodował oprócz urazów ortopedycznych silny lęk i zaburzenia depresyjne.

Legislator headnote

AI generated

art. 278 k.p.c; VII U 637/22 · Sąd powszechny: – k. 96 a.r.). Ubezpieczony pobierał rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy z związku z wypadkiem przy pracy do 31 stycznia 2022 r., która została przedłużona na podstawie art. 15 zc ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczeniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacjami kryzysowymi do 30 kwietnia 2022 r. W dniu 15 grudnia 2021 r. ubezpieczony złożył wniosek o ponowne ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Keywords

AI generated
accident disability pension unfit notwithstanding health condition loss of earning capacity psychiatric work incapacity post-service health impairment reinstatement of disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 278 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 stycznia 2023 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Monika Rosłan-Karasińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 19 stycznia 2023 r. w Warszawie sprawy M. K. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. o rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy na skutek odwołania M. K. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 kwietnia 2022 r. znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 kwietnia 2022 r. znak (...) w ten sposób, że przyznaje odwołującemu się M. K. (1) prawo do renty z tytułu wypadku przy pracy od dnia 1 lutego 2022 r.;

2. zasądza od organu rentowego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. na rzecz odwołującego się M. K. (1) kwotę 180,00 zł (sto osiemdziesiąt) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. SSO Monika Rosłan-Karasińska Sygn. akt VII U 637/22

UZASADNIENIE

M. K. (1) w dniu 14 maja 2022 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 kwietnia 2022 r., znak (...), wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie M. K. (1) prawa do renty z tytułu wypadku przy pracy od 1 lutego 2022 r. (data zakończenia pobierania poprzedniej renty wypadkowej) oraz zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego od ZUS dla odwołującej według norm przepisanych. W uzasadnieniu odwołania, M. K. (2) wskazał, że w maju 2016 r. był taksówkarzem i uległ wypadkowi komunikacyjnemu, który spowodował oprócz urazów ortopedycznych silny lęk i zaburzenia depresyjne.

Na skutek wypadku odwołujący nigdy nie mógł wykonywać pracy taksówkarza. Leczy się psychiatrycznie od października 2016 r. Otrzymywał rentę wypadkową przez kilka lat. Orzeczeniem z dnia 19 stycznia 2022 r. Lekarz Orzecznik ZUS stwierdził, że odwołujący jest częściowo niezdolny do pracy do 31 stycznia 2023 r. i że częściowa niezdolność do pracy pozostaje w związku z wypadkiem przy pracy. Komisja Lekarska orzeczeniem z dnia 3 lutego 2022 r. potwierdziła częściową niezdolność do pracy do 31 stycznia 2023 r., ale stwierdziła, że częściowa niezdolność do pracy nie pozostaje w związku wypadkiem przy pracy.

Odwołujący wskazał, że nie można zgodzić się z takim orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS, gdyż choroba psychiczna odwołującego jest związana ściśle z wypadkiem przy pracy co wynika z całej dokumentacji leczenia psychiatrycznego, która znajduje się w aktach ZUS, począwszy od października 2016 r. Było to przez wiele lat uznawane przez ZUS. Odwołujący podniósł, że zaświadczenie o stanie zdrowia z leczenia psychiatrycznego wraz z całą dokumentacją leczenia w (...) wyraźnie wskazuje na źródło kłopotów psychicznych odwołującego – wypadek przy pracy w 2016 r.

Podczas wizyty u psychiatry dr I. R. w dniu 23 czerwca 2021r. zapisano „pacjent nie ma siły na nic. Powraca uporczywie do tematu wypadku samochodowego z roku 2016 r., w którym upatruje źródła swoich kolejnych życiowych niepowodzeń. Jest przekonany, że depresja jest także jego konsekwencją” (odwołanie z dnia 14 maja 2022 r. – k. 3-5 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu swojego stanowiska wskazał, że ubezpieczonemu przysługiwała renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku w wypadkiem przy pracy do 31 stycznia 2022 r., która została przedłużona na podstawie art. 15 zc ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczeniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacjami kryzysowymi do 30 kwietnia 2022 r.

W dniu 15 grudnia 2021 r. ubezpieczony złożył wniosek o ponowne ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. W dalszej części uzasadnienia, organ rentowy przytoczył treść art. 6 ust. 1 pkt 6 oraz art. 17 ust. 1 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej oraz treść art. 12 i art. 14 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Organ rentowy wskazał, że orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS z dnia 3 lutego 2022 r. ubezpieczony został uznany za częściowo niezdolnego do pracy do 31 stycznia 2023 r. bez związku z wypadkiem przy pracy (odpowiedź na odwołanie – k. 16 a.s.). Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: M. K. (1) urodzony (...) z zawodu jest technikiem mechanikiem ostatnio pracował jako kierowca taksówki. W 2002 r. leczony był z powodu reakcji depresyjno-lękowej, które występowały w związku z trudną sytuację w miejscu pracy. W maju 2016 r. uległ w pracy wypadkowi telekomunikacyjnemu.

Od maja 2016 r. leczył się u lekarza rodzinnego, od października 2016 r. jest pod opieką psychiatry. Otrzymuje leczenie farmakologiczne. Rozpoznano zaburzenia adaptacyjne, zaburzenia depresyjno-lękowe, epizod depresyjny umiarkowany/ciężki, a od 2018 r. również uzależnienie od alkoholu. U odwołującego się stwierdzono przewlekle obniżony nastrój, postępującą izolacje społeczną, zaniedbywanie się, bezczynność, myśli rezygnacyjne i zwiewne samobójcze, narastające pouczcie krzywdy (dokumentacja lekarska – a.r.). Orzeczeniem Lekarza Orzecznika ZUS (...) Oddział w W. z dnia 2 listopada 2017 r. stwierdzono, że ubezpieczony jest częściowo niezdolny do pracy do 30 listopada 2017r., a data powstania częściowej niezdolności do pracy to 4 kwietnia 2016r.

Uznano, że częściowa niezdolność do pracy powstałą w związku z wypadkiem przy pracy (orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 2 listopada 2017 r. – k. 48 a.r.). Decyzją z dnia 12 grudnia 2017 r., znak: (...) organ rentowy przyznał ubezpieczonemu rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 20 października 2017 r., tj. od zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego (decyzja ZUS z dnia 12 grudnia 2017 r. – k. 68 a.r.). Następnie, orzeczeniem Lekarza Orzecznika ZUS z dnia 29 października 2018 r. stwierdzono, że ubezpieczony jest trwale częściowo niezdolny do pracy.

Uznano, że częściowa niezdolność do pracy powstałą w związku z wypadkiem przy pracy (orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 20 października 2018 r. – k. 76 a.r.). Z kolei, orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 11 grudnia 2018 r. stwierdzono, że ubezpieczony jest częściowo niezdolny do pracy do 31 grudnia 2019 r. Uznano, że częściowa niezdolność do pracy powstała w związku z wypadkiem przy pracy (orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 11 grudnia 2018 r. – k. 78 a.r.). Decyzją z dnia 13 grudnia 2018 r. znak: (...) organ rentowy przeliczył rentę od 1 grudnia 2018 r., tj. od miesiąca w którym wstrzymano wypłatę świadczenia (decyzja o przeliczeniu renty z dnia 13 grudnia 2018 r.

– k. 79 a.r.). Orzeczeniem Lekarza Orzecznika ZUS z dnia 25 lutego 2020 r. stwierdzono, że ubezpieczony jest częściowo niezdolny do pracy do 28 lutego 2021 r. i częściowa niezdolność do pracy powstała w związku w wypadkiem przy pracy (orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 25 lutego 2020 r. – k. 86 a.r.). Decyzją z dnia 11 marca 2020 r. znak (...) organ rentowy wznowił wypłatę renty od 1 grudnia 2019 r., tj. od miesiąca, w którym wstrzymano wypłatę świadczenia (decyzja ZUS z dnia 11 marca 2020 r. – k. 87 a.r.). Orzeczeniem Lekarza Orzecznika ZUS z dnia 13 stycznia 2021 r. stwierdzono, że ubezpieczony jest niezdolny do pracy do 31 stycznia 2022 r.

Uznano, że częściowa niezdolność do pracy pozostała w związku z wypadkiem przy pracy (orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 13 stycznia 2021 r. – k. 91 a.r.). Decyzją z dnia 28 stycznia 2021 r., znak (...) organ rentowy przeliczył rentę od 1 grudnia 2020 r., tj. od miesiąca w którym zgłoszono wniosek (decyzja ZUS z dnia 29 stycznia 2021 r. – k. 92 a.r.). Decyzją z dnia 19 maja 2021 r., znak (...) organ rentowy przeliczył rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy od 3 maja 2021 r., tj. od nabycia uprawnień do wypłaty do więcej niż jednego świadczenia (decyzja ZUS z dnia 19 maja 2021 r.

– k. 96 a.r.). Ubezpieczony pobierał rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy z związku z wypadkiem przy pracy do 31 stycznia 2022 r., która została przedłużona na podstawie art. 15 zc ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczeniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacjami kryzysowymi do 30 kwietnia 2022 r. W dniu 15 grudnia 2021 r. ubezpieczony złożył wniosek o ponowne ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem nr (...) z dnia 3 lutego 2022 r. stwierdziła, że częściowa niezdolność do pracy do 31 stycznia 2023 r. nie pozostaje w związku z wypadkiem przy pracy. W oparciu o powyższe, decyzją z dnia 20 kwietnia 2022 r., znak (...) organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do przyznania renty w związku z wypadkiem przy pracy (wniosek o ponowne ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy z dnia 15 grudnia 2021 r. – k. 98 a.r.; orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 3 lutego 2022 r. – k. 102 a.r.; decyzja odmowna z dnia 20 kwietnia 2022 r.

– k. 103 a.r.). Ubezpieczony odwołał się od powyższej decyzji, a Sąd postanowieniem z dnia 24 czerwca 2022 r. dopuścił dowód z opinii biegłego sądowego z zakresu psychiatrii celem wskazania czy odwołujący się jest całkowicie lub częściowo niezdolny do pracy, a jeżeli tak, to czy niezdolność ta powstała w związku z wypadkiem przy pracy, któremu odwołujący się uległ w maju 2016 r. oraz czy jest to niezdolność trwała czy okresowa, a jeżeli okresowa to na jaki okres (postanowienie Sądu z dnia 24 czerwca 2022 r. – k. 20 a.s.) W opinii z dnia 29 sierpnia 2022 r. biegła psychiatra M.

P. rozpoznała u ubezpieczonego stan psychiczny: spowolniały psychoruchowo, bierny, kontaktu samorzutnie nie nawiązuje. Wypowiedzi rzeczowe, skąpe, ubogie w treść – dość stereotypowe. Nastrój obniżony z anhedonią, myślami rezygnacyjnymi i zwiewnymi samobójczymi. Afekt słabo modulowany, poczucie krzywdy, aktywność znacznie ograniczona. Ubezpieczony potwierdził picie alkoholu – bez wglądu w problem uzależnienia. Bez psychozy, zauważalnych zaburzeń funkcji poznawczych. Biegła wskazała, że w porównaniu z badaniem w ZUS w dniu 13 stycznia 2021 r., kiedy to orzeczono częściową niezdolność do pracy w związku z wypadkiem – brak poprawy.

Biegła podniosła, że związek niezdolności do pracy z wypadkiem przy pracy orzekano od 2018 r. mimo rozpoznania uzależnienia od alkoholu. Biegła sądowa stwierdziła, że odwołujący się jest częściowo niezdolny do pracy a niezdolność ta powstała w związku z wypadkiem przy pracy, któremu odwołujący się uległ w maju 2016 roku. Częściowa niezdolność do pracy jest okresowa na okres do 31 sierpnia 2023 r. (rok od daty obecnego badania). Biegła podkreśliła, że w tym czasie konieczne jest podjęcie leczenia odwykowego i systematycznej psychoterapii (opinia biegłego psychiatry z dnia 5 września 2022 r.

– k. 33-38 a.s.). Organ rentowy pismem z dnia 10 października 2022 r. (data prezentaty), do której została załączona opinia Komisji Lekarskiej ZUS, wniósł o dopuszczenie opinii innego biegłego sądowego psychiatry na okoliczność jak w postanowieniu z dnia 24 czerwca 2022 r. Organ rentowy nie podzielił stanowiska wyrażonego w opinii biegłej sądowej psychiatry w zakresie stwierdzonej niezdolności do pracy w związku z wypadkiem. Organ rentowy wskazał, że według wywiadu ubezpieczony w opiniach, wcześniej przed wypadkiem miał zaburzenia depresyjne, co często towarzyszy ZZA, który też ma od wielu lat przez wypadkiem.

Zdaniem organu rentowego nie jest prawidłowe rozpoznanie zaburzeń depresyjnych w związku z wypadkiem, który nawet nie spowodował hospitalizacji, a jedynie nosił cechy depresyjno-lękowe od dawna towarzyszące chorobie alkoholowej. Organ rentowy wskazał, że biegła psychiatra nie uzasadniła obecnie przyznanemu związkowi częściowej niezdolności do pracy z wypadkiem, ponieważ stwierdziła, że był wcześnie od wielu lat przyznawany (pismo organu rentowego z dnia 10 października 2022 r. – k. 47; opinia lekarska z dnia 6 października 2022 r.

– k. 48 a.s.). Sąd wskazany wniosek organu rentowego pominął. Wskazać należy, że w porównaniu z badaniem w ZUS w dniu 13 stycznia 2021 r., kiedy to orzeczono częściową niezdolność do pracy w związku w wypadkiem, stan zdrowia ubezpieczonego nie uległ poprawie, wobec czego zasadnie biegła sądowa oceniła, że odwołujący się jest częściowo niezdolny do pracy a niezdolność ta powstała w związku z wypadkiem przy pracy, któremu ubezpieczony uległ w maju 2016r. Zatem twierdzenia lekarza orzecznika ZUS, że nie jest prawidłowe rozpoznanie zaburzeń depresyjnych w związku z wypadkiem, który nawet nie spowodował hospitalizacji, a jedynie nosił cechy depresyjno-lękowe od dawna towarzyszące chorobie alkoholowej.

Nie było więc podstaw do tego, aby powołać w sprawie innego biegłego sądowego z zakresu psychiatrii, co tylko wydłużyłoby postępowanie, nie prowadząc do zmiany tej oceny, jaką Sąd w sprawie przyjął. Na podstawie art. 235 2 § 1 pkt 3 i 5 k.p.c. wniosek organu rentowego o dopuszczenie dowodu z opinii innego biegłego sądowego z zakresu psychiatrii zawarty w piśmie procesowym z dnia 7 października 2022 r. został więc pominięty (postanowienie z dnia 16 grudnia 2022 r., k. 57 a.s.). W związku z powyższym Sąd uznał, że brak jest podstawy do kontynuowania postępowania dowodowego, a zgromadzony w sprawie materiał dowodowy jest kompletny i pozwala na wydanie prawidłowego rozstrzygnięcia w sprawie.

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dokumentów znajdujących się w aktach niniejszej sprawy jak również w aktach organu rentowego. Podstawę ustaleń faktycznych w niniejszej sprawie stanowiła przede wszystkim opinia wydana przez biegłą sądową psychiatrę, która stwierdziła, że ubezpieczony jest częściowo niezdolny do pracy, a niezdolność ta powstała w związku z wypadkiem przy pracy, któremu odwołujący uległ w maju 2016 r. Opinia ww. biegłej z zakresu psychiatrii została oceniona przez Sąd jako rzetelna, ponieważ została wydana przy uwzględnieniu całej dokumentacji medycznej.

Ponadto, treść opinii była jasna i logiczna, a także wyczerpująco i przekonująco uzasadniona. Z tych też względów opinia ta nie budziła wątpliwości i zastrzeżeń. Sąd przyjął zatem opinię biegłej sądowej psychiatry jako podstawę dokonanych ustaleń, uznając, że brak jest podstaw do jej negowania. Biorąc powyższe pod uwagę, Sąd uznał, że zgromadzony w sprawie materiał dowodowy stanowi wystarczającą podstawę do wydania orzeczenia kończącego postępowanie w niniejszej sprawie.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Rozpoznanie sprawy w analizowanym przypadku nastąpiło na posiedzeniu niejawnym. Taką możliwość daje art. 148 1 § 1 k.p.c. (Dz. U. z 2021r., poz. 11), który przewiduje, że sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, Sąd uzna – mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych – że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

W przedmiotowej sprawie okoliczności istotne w sprawie zostały wyjaśnione i ostatecznie ustalone poprzez dowody przeprowadzone na posiedzeniu niejawnym. Nie było więc potrzeby wyznaczania rozprawy, tym bardziej, że strony o to nie wnosiły. W tych okolicznościach Sąd na podstawie powołanego przepisu ocenił, że wyznaczenie rozprawy nie jest konieczne, co w konsekwencji pozwoliło na rozpoznanie sprawy i wydanie rozstrzygnięcia na posiedzeniu niejawnym. Odwołanie M. K. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 kwietnia 2022 r., znak (...) było uzasadnione.

Spornym w sprawie było czy stan zdrowia odwołującego się uprawnia go do świadczenia objętego zaskarżoną decyzją. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jedn. Dz. U. z 2019 r., poz. 1205 – dalej jako ustawa wypadkowa)ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej przysługuje renta z tytułu niezdolności do pracy. Natomiast w myśl art. 17 ust. 1 ustawy wypadkowej, przy ustalaniu prawa do renty z tytułu ubezpieczenia wypadkowego, do ustalenia wysokości świadczeń oraz ich wypłaty stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.

Dz. U. z 2022 r., poz. 504 – dalej jako ustawa emerytalna) z uwzględnieniem przepisów ustawy wypadkowej. Świadczenia, o których mowa w ust. 1, przysługują niezależnie od długości okresu ubezpieczenia wypadkowego oraz bez względu na datę powstania niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową (ust. 2). Powyższe odesłanie do przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS sprawia, że przy ocenie niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy znajdują zastosowanie przepisy art. 12 i art. 13 ustawy emerytalnej.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 tej ustawy niezdolność do pracy jest kategorią ubezpieczenia społecznego łączącą się z całkowitą lub częściową utratą zdolności do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu bez rokowania jej odzyskania po przekwalifikowaniu. Powyższy przepis rozróżnia dwa stopnie niezdolności do pracy – niezdolność częściową oraz całkowitą. Osobą częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji (ust. 2).

Z kolei całkowita niezdolność do pracy polega na utracie zdolności do wykonywania jakiejkolwiek pracy (ust. 3). Jednocześnie, zgodnie z treścią art. 13 ust. 1 ustawy emerytalnej, przy ocenie stopnia i trwałości tej niezdolności oraz rokowania co do jej odzyskania uwzględnia się zarówno stopień naruszenia sprawności organizmu, możliwość przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji, jak i możliwość wykonywania pracy dotychczasowej lub podjęcia innej oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne ubezpieczonego.

Przy tym niezdolność do pracy orzeka się na okres dłuższy niż 5 lat, jeżeli według wiedzy medycznej nie ma rokowań do odzyskania zdolności do pracy; gdy zaś takie rokowania istnieją, orzeka się okresową niezdolność do pracy (ust. 2 i 3). W rozpatrywanej sprawie bezsporne jest, że odwołujący się uległ wypadkowy przy pracy w maju 2016 r. Od maja 2016 r. leczył się u lekarza rodzinnego, od października 2016 r. jest pod opieką psychiatry. Otrzymuje leczenie farmakologiczne. Rozpoznano zaburzenia adaptacyjne, zaburzenia depresyjno-lękowe, epizod depresyjny umiarkowany/ciężki, a od 2018 r. również uzależnienie od alkoholu.

U odwołującego się stwierdzono przewlekle obniżony nastrój, postępującą izolacje społeczną, zaniedbywanie się, bezczynność, myśli rezygnacyjne i zwiewne samobójcze, narastające pouczcie krzywdy. Ubezpieczony pobierał rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy z związku z wypadkiem przy pracy do 31 stycznia 2022 r. W dniu 15 grudnia 2021 r. ubezpieczony złożył wniosek o ponowne ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem nr (...) z dnia 3 lutego 2022 r. stwierdziła, że częściowa niezdolność do pracy do 31 stycznia 2023 r. nie pozostaje w związku z wypadkiem przy pracy.

W oparciu o powyższe zaskarżoną decyzją organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do przyznania renty w związku z wypadkiem przy pracy . Ocena niezdolności do pracy w zakresie dotyczącym naruszenia sprawności organizmu i wynikających stąd ograniczeń możliwości wykonywania zatrudnienia wymaga z reguły wiadomości specjalnych. W sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych dotyczących prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, do dokonywania ustaleń w zakresie oceny stopnia zaawansowania chorób oraz ich wpływu na stan czynnościowy organizmu, uprawnione są osoby posiadające fachową wiedzę medyczną, a zatem okoliczności tych można dowodzić tylko przez dowód z opinii biegłych sądowych, zgodnie z treścią art. 278 k.p.c. Opinia biegłego ma na celu ułatwienie sądowi należytej oceny zebranego materiału dowodowego wtedy, gdy potrzebne są do tego wiadomości specjalne.

Dlatego też opinie sądowo – lekarskie sporządzone w sprawie przez lekarzy specjalistów, mają zasadniczy walor dowodowy dla oceny schorzeń występującego z wnioskiem o świadczenie rentowe (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z 11 lutego 2016 r., III AUa 1609/15). Mając na względzie powyższe, Sąd Okręgowy przeprowadził postępowanie dowodowe z uwzględnieniem dokumentacji medycznej ubezpieczonego, której analizę zlecił biegłej sądowej z zakresu psychiatrii M. P.. Lekarz psychiatra stwierdziła, że w 2016 r. rozpoznano u ubezpieczonego zaburzenia adaptacyjne, zaburzenia depresyjno-lękowe, epizod depresji umiarkowany/ciężki, a od 2018 r. również uzależnienie od alkoholu.

Biegły uznał, że stan psychiczny ubezpieczonego podczas badania był podobny do opisanego wyżej. W porównaniu z badaniem w ZUS z dnia 13 stycznia 2021 r., kiedy to orzeczono częściową niezdolność do pracy w związku w wypadkiem, stan zdrowia ubezpieczonego nie uległ poprawie. Związek niezdolności do pracy z wypadkiem przy pracy orzekano od 2018 r. mimo rozpoznania uzależnienia od alkoholu. Odwołujący się jest częściowo niezdolności do pracy a niezdolność ta powstała w związku z wypadkiem przy pracy, któremu odwołujący się uległ w maju 2016 r.

Częściowa niezdolność do pracy jest okresowa na okres od 31 sierpnia 2023 r. (rok od daty obecnego badania). Mając na względzie kompleksowy i rzetelny charakter sporządzonej na rzecz niniejszej sprawy opinii, Sąd podzielił wnioski biegłego w całości. W ocenie Sądu zostały wydane na podstawie właściwych przesłanek, w tym dokumentacji medycznej odwołującego się. Podkreślenia wymaga, że dowód z opinii biegłego jest przeprowadzony prawidłowo, jeżeli Sąd uzyskał od biegłych sądowych wiadomości specjalne niezbędne do merytorycznego i prawidłowego orzekania, a tylko brak w opinii fachowego uzasadnienia wniosków końcowych, uniemożliwia prawidłową ocenę jej mocy dowodowej.

Sąd nie może natomiast czynić ustaleń sprzecznych z opinią biegłego, jeśli jest ona prawidłowa i jeżeli odmienne ustalenia nie mają oparcia w pozostałym materiale dowodowym ( por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia: 18 września 2014 r., I UK 22/14; z dnia 24 czerwca 2015 r., I UK 345/14; z dnia 30 czerwca 2000 r., II UKN 617/99; także wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 14 września 2017 r., III AUa 258/17). W świetle przeprowadzonego postępowania dowodowego Sąd stwierdził, iż stan zdrowia odwołującej się na dzień wydania skarżonej decyzji uzasadnia uznanie go za osobę częściowo niezdolną do pracy , a niezdolność ta powstała w związku z wypadkiem do pracy, któremu odwołujący się uległ w maju 2016 r.

Opinia biegłego sądowego co do oceny stanu zdrowia odwołującego się w zakresie zdiagnozowanych u niego schorzeń, stopnia ich zaawansowania oraz ich wpływu na możliwość wykonywania pracy była jednoznaczna i nie budziła wątpliwości Sądu. Sąd ocenił, że zaskarżona decyzji organu rentowego odmawiająca ubezpieczonemu prawa do renty w związku z wypadkiem przy pracy jest błędna i nie odpowiada rzeczywistemu stanowi rzeczy. W związku z powyższym na podstawie art. 477 ( 14) § 2 k.p.c. decyzja Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 kwietnia 2022 roku, znak: (...) została zmieniona w ten sposób, że Sąd przyznał odwołującemu się M.

K. (1) prawo do renty z tytułu wypadku przy pracy od dnia 1 lutego 2022 r., o czym Sąd orzekł w punkcie 1. sentencji wyroku. O kosztach postępowania Sąd Okręgowy orzekł w pkt 2. sentencji wyroku mając na względzie zasadę odpowiedzialności za wynik procesu określoną w art. 98 § 1 i 2 k.p.c. Na koszty postępowania, którymi obciążony został organ rentowy – jako strona przegrywająca postępowanie – złożyły się koszty zastępstwa procesowego pełnomocnika odwołującego się wynoszące 180 zł zgodnie z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (t.j.

Dz. U. z 2015r. poz. 1800).