Legislator Case Law & Legislation
VI U 204/22 AI generated

VI U 204/22 · Sąd powszechny

Case Number VI U 204/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 11 stycznia 2022r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 2017r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2016r., poz. 887 ze zm.) ponownie ustalił kapitał początkowy ubezpieczonej E. F., przy czym nie uwzględnił okresu składkowego od 03.09.1974r. do 03.01.1977r., wyjaśniając, że świadectwo pracy z dnia 26.10.1992r. nie spełnia wymogów formalnych, bowiem pieczątka imienna zawiera podpis „w zastępstwie”. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i uwzględnienia spornego okresu składkowego podnosząc, że pracowała w spornym okresie. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone na wstępie.

Legislator headnote

AI generated

VI U 204/22 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 173 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy, przy czym kapitał początkowy stanowi równowartość kwoty obliczonej według zasad określonych w art. 174 pomnożonej przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia ustalone zgodnie z art. 26 ust. 3 dla osób w wieku (...) lat. Natomiast w myśl art. 174 ust. 1powyższej ustawy - kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity employment status qualification employment reference determination of work incapacity lack of signature occupational disability pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 204/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 1 grudnia 2022 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska Protokolant – stażysta Sandra Płotka po rozpoznaniu w dniu 1 grudnia 2022 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: E. F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 11 stycznia 2022 r., znak: (...) (...) w sprawie: E. F. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o ustalenie kapitału początkowego zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że uwzględnia ubezpieczonej okres składkowy od 3 września 1974 roku do 3 stycznia 1977 roku pozostawiając organowi rentowemu matematyczne obliczenie kapitału początkowego ubezpieczonej. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 204/22

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 11 stycznia 2022r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 2017r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2016r., poz. 887 ze zm.) ponownie ustalił kapitał początkowy ubezpieczonej E. F., przy czym nie uwzględnił okresu składkowego od 03.09.1974r. do 03.01.1977r., wyjaśniając, że świadectwo pracy z dnia 26.10.1992r. nie spełnia wymogów formalnych, bowiem pieczątka imienna zawiera podpis „w zastępstwie”. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i uwzględnienia spornego okresu składkowego podnosząc, że pracowała w spornym okresie. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone na wstępie.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Zgodnie z art. 173 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy, przy czym kapitał początkowy stanowi równowartość kwoty obliczonej według zasad określonych w art. 174 pomnożonej przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia ustalone zgodnie z art. 26 ust. 3 dla osób w wieku (...) lat. Natomiast w myśl art. 174 ust. 1powyższej ustawy - kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12.

2. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6;

2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5;

3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust. 2. 2a. Przy ustalaniu kapitału początkowego do okresów, o których mowa w art. 7 pkt 5 stosuje się art. 53 ust. 1 pkt 2.

3. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 r. 3b. Jeżeli okres wskazany do ustalenia podstawy wymiaru kapitału początkowego obejmuje rok kalendarzowy, w którym ubezpieczony pozostawał w ubezpieczeniu społecznym na podstawie przepisów prawa polskiego jedynie przez część miesięcy tego roku, do obliczenia stosunku sumy kwot podstaw wymiaru składek i kwot, o których mowa w art. 15 ust. 3, w okresie tego roku do przeciętnego wynagrodzenia, przyjmuje się sumę kwot przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego za ten rok kalendarzowy odpowiednią do liczby miesięcy pozostawania w ubezpieczeniu.

7. Do obliczenia kapitału początkowego przyjmuje się kwotę bazową wynoszącą 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w II kwartale kalendarzowym 1998 r.

8. Przy obliczaniu kapitału początkowego część kwoty bazowej wynoszącej 24% tej kwoty mnoży się przez współczynnik proporcjonalny do wieku ubezpieczonego oraz okresu składkowego i nieskładkowego osiągniętego do dnia 31 grudnia 1998 r. (…). W toku postępowania Sąd zgromadził dokumentację pracowniczą z okresu zatrudnienia ubezpieczonej w Hucie (...) w I. oraz przesłuchał ubezpieczoną, świadków R. C. i M. K. oraz przeprowadził dowód z dokumentów znajdujących się w aktach ZUS świadków, które potwierdzały, iż sporny okres został świadkom zaliczony przez organ rentowy, jako okres składkowy.

Sąd dał wiarę zarówno zaznaniom ubezpieczonej, jak i świadków, były one bowiem spójne i logiczne oraz poparte przez wspomnianą wyżej dokumentację pracowniczą. Wspomniane wyżej dowody potwierdzają, iż informacje zawarte w przedstawionym przez ubezpieczoną świadectwie pracy, zakwestionowanym przez organ rentowy, odpowiadają stanowi faktycznemu, bowiem w okresie od 3 września 1974r. do 30 czewrca 1975r. ubezpieczona pracowała w Hucie (...), ucząc się zawodu w ramach (...), a po zdobyciu zawodu – zdobnika szkła, pracowała tam nadal na cały etat do 03.01.1977r.

Pracę i naukę zawodu w ramach (...) odbywały z ubepieczoną też R. C. i M. K., którym okres ten został przez organ rentowy zaliczony, jako okres składkowy. Należy też podkreślić, iż w aktach osobowych ubezpieczonej znajduje się orginał świadectwa pracy z dnia 23.02.1977r., potwierdzający pracę ubezpieczonej w Hucie (...) od 03.09.1974r. do 03.01.1977r. z pieczęcią Dyrektora – mgr inż. D. B. i jej podpisem. Mając powyższe na uwadze, Sąd uznał, że wniesione odwołanie zasługuje na uwzględnienie, bowiem wszelkie wątpliwości związane ze świadectwem pracy przedstawionym organowi rentowemu przez ubezpieczoną zostały wyjaśnione przez przeprowadzone w sprawie dowody, dlatego też działając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, jak w sentencji.

Sędzia Karolina Chudzinska