Legislator Case Law & Legislation
IV U 456/22 AI generated

IV U 456/22 · Sąd powszechny

Case Number IV U 456/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 4.08.2022r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił S. C. ustalenia kapitału początkowego, ponieważ przedłożone do wniosku dowody zatrudnienia, nie zostały wystarczająco udokumentowane. Nie uwzględniono okresu: 6.05.1975 – 31.12.1975, 1.01.1977 – 9.11.1978. Nie podzielając powyższej decyzji, wnioskodawca złożył odwołanie. Ustanowiony pełnomocnik strony precyzując odwołanie, wnosił o zaliczenie do stażu okresu zatrudnienia wnioskodawcy w Związku (...) od 1975 – 1978 oraz zatrudnienia na podstawie umowy zlecenie w (...) Spółdzielni (...) w P. od 1990 – 2015.

Legislator headnote

AI generated

IV U 456/22 · Sąd powszechny: okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity unemployment insurance financing waiver of wage claims suspension of unemployment benefits capital depreciation unemployment benefits of directors
AI generated
IV U 412/17
Ubezpieczony K. S. wniósł odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. z dnia 9 grudnia 2016r., znak (...)-2016 o wysokości kapitału początkowego oraz w konsekwencji z dnia 16 grudnia 2016r., znak (...) w zakresie wysokości emerytury. W odwołaniu ubezpieczony domagał się uwzględnienia niezaliczonych przez pozwanego okresów pracy.
IV U 590/21
Decyzją z dnia 04.10.2021 r.
IV U 318/18
Decyzją z dnia 30 stycznia 2018 roku, nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.
VI U 2324/22
Ubezpieczona D. K. wniosła odwołanie od decyzji ZUS z dnia 25 sierpnia 2022r. o ponownym ustaleniu wysokości kapitału początkowego oraz decyzji ZUS z dnia 26 sierpnia 2022r. o przeliczeniu wysokości emerytury wnosząc o zmianę obu decyzji poprzez uwzględnienie do ustalenia kapitału początkowego okresów zatrudnienia od 10 czerwca 1976 r. do 17 lipca 1978 r. , od 18 lipca 1978 r. do 4 listopada 1978 r. i od 5 listopada 1978 do 10 lutego 1989 r. , w których ubezpieczona podlegała ubezpieczeniom społecznym oraz podwyższenie świadczenia z uwzględnieniem powyższych okresów.
VII U 632/22
D. w dniu 27 maja 2022r. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 9 maja 2022r., znak: (...) (...), odmawiającej ponownego ustalenia wartości kapitału początkowego z powodu nieuwzględnienia zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wydanego przez (...) sp. z o.o. za okres zatrudnienia od 1 kwietnia 1996r. do 31 stycznia 1997r. Ubezpieczony wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez ponowne przeliczenie kapitału początkowego z uwzględnieniem ww. okresu pracy, ewentualnie, na wypadek nieuwzględniania powyższego wniosku, o uchylenie zaskarżonej decyzji i przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia organowi rentowemu oraz o zasądzenie od organu rentowego na jego rzecz zwrotu kosztów postępowania według norm przepisanych.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 456/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 listopada 2022 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Załęska Protokolant: st. sekr. sąd. Beata Krysiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 listopada 2022 roku w Sieradzu odwołania S. C. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 4.08.2022 r. Nr (...) w sprawie S. C. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o kapitał początkowy 1. zmienia zaskarżoną decyzję i zalicza S. C. do stażu ubezpieczeniowego okres zatrudnienia w Związku (...)w P. od 6 maja 1975 roku do 31 grudnia 1975 roku, od 1 stycznia 1977 roku do 31 stycznia 1977 roku, od 1 marca 1977 roku do 31 grudnia 1977 roku, od 1 stycznia 1978 roku do 9 listopada 1978 roku, 2. oddala odwołanie w pozostałym zakresie. Sygn. akt IV U 456/22

UZASADNIENIE

Decyzją z 4.08.2022r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił S. C. ustalenia kapitału początkowego, ponieważ przedłożone do wniosku dowody zatrudnienia, nie zostały wystarczająco udokumentowane. Nie uwzględniono okresu: 6.05.1975 – 31.12.1975, 1.01.1977 – 9.11.1978. Nie podzielając powyższej decyzji, wnioskodawca złożył odwołanie. Ustanowiony pełnomocnik strony precyzując odwołanie, wnosił o zaliczenie do stażu okresu zatrudnienia wnioskodawcy w Związku (...) od 1975 – 1978 oraz zatrudnienia na podstawie umowy zlecenie w (...) Spółdzielni (...) w P. od 1990 – 2015.

W odpowiedzi organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: S. C. urodził się (...) W dniu 13.07.2022r., złożył w ZUS wniosek o emeryturę, załączając listy płac z okresu zatrudnienia w Związku (...) za lata 1975, 1977 – 1978, oświadczenie kierownika Działu Kadr i Płac (...) Spółdzielni (...) w P. z 20.06.2022r. (wniosek z załącznikami/akta ZUS). Z listy płac (k. 7 akt emerytalnych) ) wynika, że S. C. był zatrudniony w Związku (...) w P. jako kopacz, od 6.05.1975 i za styczeń , kwiecień do września oraz od listopada do grudnia otrzymywał wynagrodzenie za pracę , za dniówkę, wg. grupy III 7,50 zł. / godz.

Wg. listy płac z 1977r., wnioskodawca zatrudniony w Zakładzie (...) w P. otrzymał wynagrodzenie dniówkowe, nadal wg. grupy III 7,50 zł. / godz., za miesiące styczeń, marzec – grudnia . Naliczono także dopłatę za godziny nadliczbowe 50% i 100% za okres sierpień – grudnia oraz premię za marzec. Wg . listy płac za 1978r., wnioskodawca otrzymał nadal wynagrodzenie za pracę dniówkowe, za okres od stycznia – listopada, dopłatę za godziny nadliczbowe 50% i 100% za okres styczeń – maj. Wnioskodawca korzystał także z urlopu wypoczynkowego w lutym , maju , czerwcu i lipcu 1978r. (listy płac k. 7-8/akta ZUS; wyjaśnienia w-cy na nagraniu CD – 00:10:04 – 00:26:12 k. 17/akta sprawy).

Brak jest listy płac za 1976r. ze Związku (...)w P.. Z oświadczenia kierownika Działu Kadr i Płac (...) w P. z 20.06.2022r. , S. C. był pracownikiem (...) Spółdzielni (...) w P. na stanowisku wozaka mleka w latach 1990 – 2000, na podstawie umowy – zlecenie. Od 2000 – 2015, praca ta była wykonywana na zasadzie porozumienia stron. Nie zachowały się dokumenty potwierdzające okres zatrudnienia w(...) , gdyż upłynął okres przechowywania tego rodzaju dokumentacji przez zakład pracy (oświadczenie Kierownika Działu Kadr i Płac (...) w P. z 20.06.2022r. k. 9/akta ZUS).

Decyzją z 5.08.2022r., ZUS przyznał S. C. emeryturę od 5.05.2020r . (decyzja k. 23/akta ZUS). W oparciu o w.w dokumenty złożone w ZUS , decyzją z 4.08.2022r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił S. C. ustalenia kapitału początkowego. Nie uwzględniono okresu: 6.05.1975 – 31.12.1975, 1.01.1977 - 9.11.1978, gdyż nie został wystarczająco udowodniony (decyzja k. 2/akta kapitałowe). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie i w postępowaniu przed organem rentowym.

W ocenie Sądu materiał dowodowy daje podstawy do zaliczenia jako składkowego, okresu zatrudnienia S. C. w Związku (...) w P. od 6.05.1975 – 31.12.1975. Z oryginalnej listy płac wynika początek zatrudnienia odwołującego 6.05.1975, od której to daty wnioskodawca żąda zaliczenia oraz lista ta potwierdza otrzymywane przez wnioskodawcę wynagrodzenie liczone za dniówkę, wg. grupy III 7,50 zł. Potwierdzeniem zatrudnienia i otrzymanego wynagrodzenia liczonego za dniówkę, wg. grupy III 7,50 zł., jest także lista płac za 1977r. obejmująca miesiące styczeń, marzec – grudnia 1977r., co prowadzi do wniosku , że w tym okresie odwołujący faktycznie świadczył pracę jako pracownik, w tym także pracował w za godzinach nadliczbowych, o czym świadczy dopłata do wynagrodzenia 50% i 100%. za miesiące sierpień – grudnia.

Także okres od 1 stycznia 1978r. do 9 listopada 1978 podlega zaliczeniu do stażu ubezpieczeniowego , co dokumentuje lista płac za ten okres, stanowiąca dowód otrzymywania przez wnioskodawcę wynagrodzenia za pracę, liczonego za dniówkę, Wnioskodawca wywodzi zakończenie zatrudnienia na 9 listopada 1978, co potwierdza wpis na liście płac z 1977r. oraz przepracowane 4 dniówki w listopadzie 1978r. wykazane w liście płac za ten okres. W świetle oryginalnych dokumentów płacowych nie budzi wątpliwości fakt świadczenia pracy przez odwołującego od 6.05.1975 – 31.12.1975, 1.01.1977 – 31.01.1977, 1.03.1977 – 31.12.1977, 1.01.1978 – 9.11.1978, co uprawnia do zaliczenia tego okresu jako składkowego.

Wobec braku dowodów dot. zatrudnienia i wynagrodzenia w 1976r. ten okres nie podlega uwzględnieniu. Co do okresu zatrudnienia w (...) Spółdzielni (...) w P., to zdaniem Sądu okres ten nie może zostać zaliczony w-cy do stażu ubezpieczeniowego, bo nie został wystarczająco udowodniony, a jedyny dokument z tego okresu - oświadczenie Kierownika Działu Kadr i Płac (...) w P. z 20.06.2022r., jest zbyt ogólnikowy i niewystarczający. zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego. Innych dowodów wnioskodawca nie ma możliwości złożyć. Sąd Okręgowy zważył:

Odwołanie jest częściowo zasadne. W myśl przepisu art. 174 ust. 1 – 3 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach \z FUS (Dz. U. z 2016r., poz. 887 ze zm.), kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6;

2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5;

3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

2. Jak wynika z przepisu art. 116 ust. 5 cyt. ustawy, do wniosku w sprawie przyznania świadczeń powinny być dołączone dowody uzasadniające prawo do świadczeń i ich wysokości, określone w drodze rozporządzenia przez ministra właściwego do spraw zabezpieczenia społecznego. Zgodnie z §22 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz. U. Nr 237, poz. 1412), środkiem dowodowym stwierdzającym okresy zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania oraz spółdzielczej umowy o pracę jest świadectwo pracy, zaświadczenie płatnika składek lub innego właściwego organu, wydane na podstawie posiadanych dokumentów lub inny dokument, w tym w szczególności:

1) legitymacja ubezpieczeniowa;

2) legitymacja służbowa, legitymacja związku zawodowego, umowa o pracę, wpis w dowodzie osobistym oraz pisma kierowane przez pracodawcę do pracownika w czasie trwania zatrudnienia. Spór w sprawie sprowadzał się do oceny możliwości zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego, zatrudnienia wn – cy w Związku (...)w P. ( później w Zakład (...)) oraz (...) Spółdzielni (...). Postepowanie dowodowe wykazało, że uzasadnione jest uwzględnienie do kapitału początkowego, okresów zatrudnienia w Związku (...)w P. od: od 6. 05.1975 – 31.12.1975, 1.01.1977 – 31.01.1977, 1.03.1977 – 31.12.1977, 1.01.1978 – 9.11.1978, co wynika z oryginalnych list płac z tego okresu. Brak natomiast podstaw do zaliczenia do stażu okresu zatrudnienia w (...) w P., bowiem okres ten nie został dostatecznie udowodniony. Z uwagi na powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14§2 k.p.c zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł, jak w pkt. 1 wyroku, oddalając odwołanie na podstawie art. 477 14§1 k.p.c.