Legislator Case Law & Legislation
IV U 427/22 AI generated

IV U 427/22 · Sąd powszechny

Case Number IV U 427/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 30.06.2022r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz 3a, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1, art. 3 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2022r. poz. 933) oraz art. 11 ust. 1 i ust. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE Nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz. U. UE L nr 166, str. 1 z dnia 30 kwietnia 2004r.), stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego dla P. B. w okresach: 24.01.2011 - 30.06.2011, 1.09.2011 - 30.11.2011, 16.01.2012 - 30.04.2012, 1.09.2013 - 31.12.2013, 1.09.2014 - 30.11.2014, 1.09.2015 - 31.03.2016, 10.02.2020 - 15.03.2020.

Legislator headnote

AI generated

IV U 427/22 · Sąd powszechny: W dniu 27.06.2022r. P. B. zgłosił się do KRUS i oświadczył, że w latach 2011 – 2020 był zatrudniony na terenie Niemiec i z tego tytułu podlegał ubezpieczeniu w Niemczech. Jednoczenie wskazał, że działalność rolniczą w Polsce nadal prowadziła żona wraz z nim „telefonicznie poprzez doradztwo ” (oświadczenie k. 317/akta KRUS). Decyzją z wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz 3a, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1, art. 3 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j.

Keywords

AI generated
agricultural insurance social insurer insurance annuity maintenance of pension coverage ongoing social benefits occupational disability pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 427/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 listopada 2022 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Załęska Protokolant: st. sekr. sąd. Beata Krysiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 22 listopada 2022 roku w Sieradzu odwołania P. B. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Ł. z dnia 30.06.2022 r. Nr (...) w sprawie P. B. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Ł. o podleganie ubezpieczeniom społecznym rolników oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 427/22

UZASADNIENIE

Decyzją z 30.06.2022r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz 3a, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1, art. 3 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2022r. poz. 933) oraz art. 11 ust. 1 i ust. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE Nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz. U. UE L nr 166, str. 1 z dnia 30 kwietnia 2004r.), stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego dla P. B. w okresach: 24.01.2011 - 30.06.2011, 1.09.2011 - 30.11.2011, 16.01.2012 - 30.04.2012, 1.09.2013 - 31.12.2013, 1.09.2014 - 30.11.2014, 1.09.2015 - 31.03.2016, 10.02.2020 - 15.03.2020.

Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożył odwołanie, zarzucając naruszenie art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE Nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, poprzez błędną jego wykładnię i uznanie, iż wykonywał stale (normalnie) pracę najemną w innym Państwie Członkowskim i tym samym podlega ustawodawstwu Niemiec, przez co ustało ubezpieczenie społeczne rolników. Wskazywał, że jego praca miała charakter wyłącznie dorywczy i marginalny.

Odwołanie poparł pełnomocnik wnioskodawcy w osobie siostry – K. A., która wnosiła o włączenie w poczet materiału dowodowego zeznań świadków złożonych na piśmie do odwołania. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o oddalenie Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: P. B., ur. (...) P. B. podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy z tytułu prowadzenia działalności rolniczej w okresach: 20.04.1998 - 30.06.2004, 1.07.2004 - 5.09.2004, 26.10.2004 - 31.12.2004, 1.01.2005 - 30.06.2005, 1.07.2005 – 3.09.2005, 24.10.2005 - 31.12.2005, 1.01.2006 - 30.06.2006, 1.07.2006 - 3.09.2006, 5.11.2006 -31.12.2006, 1.01.2007 - 30.06.2007, 1.07.2007 - 2.09.2007, 16.11.2007 - 31.12.2007, 1.01.2008 - 30.06.2008, 1.07.2008 - 31.08.2008, 1.09.2008 - 7.09.2008, 16.11.2008 -31.12.2008, 1.01.2009 - 7.06.2022 (bezsporne).

Decyzją z 7.06.2022r. wydaną z upoważnienia Prezesa KRUS, przyznano P. B. prawo do emerytury rolniczej od 5.06.2022r. ( decyzja k. 314/akta KRUS). W dniu 27.06.2022r. KRUS otrzymał poświadczenie okresów ubezpieczenia/zamieszkania osoby ubezpieczonej uzyskane z Europejskiego Systemu Informacji Online Niemieckiego Ubezpieczenia, wskazujące, że P. B. był ubezpieczony i mieszkał na terenie Niemiec w okresach: 24.01.2011 - 30.06.2011, 1.09.2011 - 30.11.2011, 16.01.2012 - 30.04.2012, 1.09.2013 - 31.12.2013, 1.09.2014 - 30.11.2014, 1.09.2015 -31.12.2015, 1.01.2016 - 31.03.2016, 10.02.2020 - 15.03.2020 ( k. 316/akta KRUS).

W dniu 27.06.2022r. P. B. zgłosił się do KRUS i oświadczył, że w latach 2011 – 2020 był zatrudniony na terenie Niemiec i z tego tytułu podlegał ubezpieczeniu w Niemczech. Jednoczenie wskazał, że działalność rolniczą w Polsce nadal prowadziła żona wraz z nim „telefonicznie poprzez doradztwo ” (oświadczenie k. 317/akta KRUS). Decyzją z wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz 3a, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1, art. 3 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j.

Dz. U. z 2022r. poz. 933) oraz art. 11 ust. 1 i ust. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE Nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz. U. UE L nr 166, str. 1 z dnia 30 kwietnia 2004r.), stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego dla P. B. w okresach: 24.01.2011 - 30.06.2011, 1.09.2011 - 30.11.2011, 16.01.2012 - 30.04.2012, 1.09.2013 - 31.12.2013, 1.09.2014 - 30.11.2014, 1.09.2015 - 31.03.2016, 10.02.2020 - 15.03.2020 (decyzja k. 319/akta KRUS).

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w postępowaniu przed organem rentowym. Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie, W myśl art. 7 i 16 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2022r., poz. 933 j.t.), ubezpieczeniu społecznemu rolników podlega z mocy ustawy rolnik, który prowadzi gospodarstwo rolne obejmujące obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego, jeżeli nie podlega innemu ubezpieczeniu, nie ma ustalonego prawa do emerytury/renty lub do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Zgodnie z art. 11 ust. 1 i art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego osoby, do których stosuje się niniejsze rozporządzenie, podlegają ustawodawstwu tylko jednego Państwa Członkowskiego. Osoba, która normalnie wykonuje pracę najemną i pracę na własny rachunek w różnych Państwach Członkowskich podlega ustawodawstwu Państwa Członkowskiego, w którym wykonuje swą pracę najemną. Przedmiotem sporu była ocena, któremu systemowi ubezpieczenia powinien podlegać odwołujący, polskiemu czy niemieckiemu.

Fakt podjęcia pracy najemnej w Niemczech i podleganie niemieckiemu systemowi ubezpieczenia powoduje, że P. B. nie spełnił ustawowych warunków do podlegania rolniczemu ubezpieczeniu społecznemu rolników. Zgodnie bowiem z art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 1 pkt 1 ustawy o u.s.r., ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu, wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny. Za rolnika rozumie się pełnoletnią osobę fizyczną, zamieszkującą i prowadzącą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osobę, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia (art. 6 pkt 1 cyt. ustawy).

Przepisów ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie stosuje się m.in. do osoby, która podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu (art. 16 ust. 3 ustawy). P. B. prowadząc działalność rolniczą na terenie Polski, w okresach: 24.01.2011 - 30.06.2011, 1.09.2011 - 30.11.2011, 16.01.2012 - 30.04.2012, 1.09.2013 - 31.12.2013, 1.09.2014 - 30.11.2014, 01.09.2015 - 31.03.2016, 10.02.2020 - 15.03.2020, był zatrudniony i mieszkał na terenie Niemiec i z tego tytułu podlegał ubezpieczeniu w Niemczech. Fakt ten potwierdzają dane z Europejskiego Systemu Online Niemieckiego Ubezpieczenia - poświadczenie okresów ubezpieczenia/zamieszkania P. B., a także sam odwołujący w oświadczeniu z 27.06.2022r.

Bez wpływu dla rozstrzygnięcia sprawy pozostają pisemne zeznania świadków złożone do odwołania. Z uwagi na wykonywanie przez P. B. pracy najemnej na terenie państwa Członkowskiego, mają zastosowanie przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Zgodnie z art. 11 ust. 1 i art. 13 ust. 3 rozporządzenia, z uwagi na wynikającą z prawa wspólnotowego zasadę jednego ustawodawstwa osoba, która normalnie wykonuje pracę najemną i pracę na własny rachunek w różnych Państwach Członkowskich podlega ustawodawstwu Państwa Członkowskiego, w którym wykonuje swą pracę najemną.

Zatem podjęcie przez wnioskodawcę we wskazanych okresach pracy najemnej na terytorium innego Państwa Członkowskiego - Niemiec i podleganie ubezpieczeniu tamtejszemu ustawodawstwu, skutkuje niepodleganiem ubezpieczeniu społecznemu rolników w tym samym okresie. Ubezpieczenie społeczne rolników pełni rolę ubezpieczenia dopełniającego w stosunku do innych systemów ubezpieczeń. Oznacza to, że osoby prowadzące działalność rolniczą lub wykonujące pracę w gospodarstwie rolnym jako domownicy, są obejmowane ubezpieczeniem w KRUS dopiero wówczas, gdy poza spełnieniem warunków dla tego ubezpieczenia, nie spełniają jednocześnie warunków do objęcia ubezpieczeniem z innego tytułu, w szczególności z tytułu pracy najemnej (por. wyrok SA w Lublinie z 10.11.2021r.

III AUa 744/21). Zaskarżona decyzja odpowiada zatem prawu. Odwołujący nie wykazał, że praca w Niemczech miała charakter marginalny i dorywczy. W ocenie Sądu, zarzut niepoinformowania wnioskodawcy przez Kasę o zaprzestaniu opłacenia składek w okresie zatrudnienia w Niemczech jest nieuprawniony, bowiem organ rentowy nie posiadał wiedzy o świadczeniu przez skarżącego pracy najemnej za granicą od 2011-2020, a zatem na tamten czas podleganie u.s.r. i opłacanie składek było całkowicie zasadne. Odwołujący nie wywiązał się z obowiązku wynikającego z art. 37 ustawy o u.s.r., tj. informowania KRUS o okolicznościach mających wpływ na podleganie.

P. B. przez lata zatajał przed organem rentowym okresy zatrudnienia w Niemczech w spornym okresie, pomimo posiadanej przez niego wiedzy, że zatrudnienie ma wpływ na podleganie u.s.r. , o czym świadczy fakt pracy za granicą w latach od 1999 – 2008, o czym wnioskodawca informował wówczas KRUS, składając stosowne oświadczenia. Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 477 14§1 kpc, orzeczono jak w sentencji.