Legislator Case Law & Legislation
III AUa 481/21 AI generated

III AUa 481/21 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 481/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Szczecie decyzją z 24 maja 2021 r. znak (...) odmówił ubezpieczonemu S. R. prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej w dniu 10.01.2021 żonie F. R.. Organ rentowy wskazał, że przepis art. 7 ustawy o świadczeniu uzupełniającym zawiera odesłanie, w sprawach nieuregulowanych w ustawie, do stosowania odpowiednio przepisów ustawy emerytalnej, z wyjątkiem art. 136 tej ustawy, co oznacza, że świadczenia uzupełniającego nie wypłaca się w ramach tzw. niezrealizowanych świadczeń. Odwołanie od powyższej decyzji złożył ubezpieczony, wnosząc o przyznanie świadczenia uzupełniającego.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 k.p.c, art. 385 k.p.c; III AUa 481/21 · Sąd powszechny: znak (...) odmówił ubezpieczonemu S. R. prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej w dniu 10.01.2021 żonie F. R.. Organ rentowy wskazał, że przepis art. 7 ustawy o świadczeniu uzupełniającym zawiera odesłanie, w sprawach nieuregulowanych w ustawie, do stosowania odpowiednio przepisów ustawy emerytalnej, z wyjątkiem art. 136 tej ustawy, co oznacza, że świadczenia uzupełniającego nie wypłaca się w ramach tzw. niezrealizowanych świadczeń. Odwołanie od powyższej decyzji złożył ubezpieczony, wnosząc o przyznanie świadczenia uzupełniającego.

Keywords

AI generated
survivor benefits cessation of disability pension death grant disclaimer of inheritance disinheritance of an insolvent heir loss of financial support

Cited Legislation

AI generated
art. 233 k.p.c
art. 385 k.p.c
Mając na uwadze powyższe, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c.
AI generated
IV U 396/21
Decyzją z 5.07.2021r. ZUS II Oddział w Ł. odmówił Z. R. prawa do wypłaty niezrealizowanego świadczenia uzupełniającego. Nie podzielając powyższej decyzji w/w wnosił o jej zmianę i wypłatę nierealizowanego świadczenia uzupełniającego.
VII U 234/21
H. w dniu 2 lutego 2021 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 19 stycznia 2021 r., znak: (...) w przedmiocie odmowy przyznania jej niezrealizowanego prawa do świadczenia uzupełniającego dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji. Odwołująca wskazała, że nie zgadza się z rozstrzygnięciem zawartym w zaskarżonej decyzji ( odwołanie z dnia 2 lutego 2021 r., k. 3 a. s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. Organ rentowy przytoczył treść przepisów art. 136 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz art. 7 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 31 lipca 2019 r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji.
VIII U 956/23
Decyzją z dnia 31.03.2023 r.
VII U 1379/21
P. w dniu 30 sierpnia 2021 r. wniosła odwołanie od dwóch decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z 5 sierpnia 2020 r. - pierwszej o znaku: (...) w przedmiocie odmowy prawa do świadczenia niezrealizowanego po zmarłym L. S. i drugiej o znaku: (...), odmawiającej prawa do świadczenia uzupełniającego dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji po zmarłym L. S.. Odwołująca wskazała, że wraz z siostrą Z. S. są jedynymi spadkobierczyniami zmarłego L. S., który był ich bratem, a w czasie jego pobytu w zakładzie opiekuńczo- leczniczym dbały o niego, ponosiły dodatkowe koszty związane z jego pobytem w placówce, a także dokonywały opłat za jego nieruchomość w gminie W. ( odwołanie k. 4 a.s.).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 481/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 września 2022 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSA Jolanta Hawryszko (spr.) po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 15 września 2022 r. w S. sprawy S. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o wypłatę niezrealizowanego świadczenia uzupełniającego na skutek apelacji ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 13 września 2021 r., sygn. akt VI U 1247/21 oddala apelację. SSA Jolanta Hawryszko Sygn. akt III AUA 481/22

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Szczecie decyzją z 24 maja 2021 r. znak (...) odmówił ubezpieczonemu S. R. prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej w dniu 10.01.2021 żonie F. R.. Organ rentowy wskazał, że przepis art. 7 ustawy o świadczeniu uzupełniającym zawiera odesłanie, w sprawach nieuregulowanych w ustawie, do stosowania odpowiednio przepisów ustawy emerytalnej, z wyjątkiem art. 136 tej ustawy, co oznacza, że świadczenia uzupełniającego nie wypłaca się w ramach tzw. niezrealizowanych świadczeń. Odwołanie od powyższej decyzji złożył ubezpieczony, wnosząc o przyznanie świadczenia uzupełniającego.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wnosił o jego oddalenie. Sąd Okręgowy w Szczecinie Wydział VI Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 13 września 2021 r. oddalił odwołanie. Sąd Okręgowy ustalił, że żona ubezpieczonego 27.11.2020 r. złożyła wniosek o świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji. Decyzją z 31.12.2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych przyznał prawo do świadczenia uzupełniającego w kwocie 500 zł miesięcznie. Żona ubezpieczonego zmarła 10.01.2021 r. Ubezpieczony w dniu 14.04.2021 wniósł o wypłatę niezrealizowanego świadczenia uzupełniającego po zmarłej żonie.

Sąd Okręgowy nie uwzględnił odwołania i wyjaśnił, że zgodnie z art. 136 ustęp 1 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.2020 r., poz. 53 t.j.) w razie śmierci osoby, która zgłosiła wniosek o świadczenia określone ustawą, świadczenia należne jej do dnia śmierci wypłaca się małżonkowi, dzieciom, z którymi prowadziła wspólne gospodarstwo domowe, a w razie ich braku - małżonkowi i dzieciom, z którymi osoba ta nie prowadziła wspólnego gospodarstwa domowego, a w razie ich braku - innym członkom rodziny uprawnionym do renty rodzinnej lub na których utrzymaniu pozostawała ta osoba.

W sprawie przepis ten nie ma zastosowania, z uwagi na art. 7 ust. 1 ustawy z 31 lipca 2019 r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji (Dz.U. 2019 r., poz. 1622) zgodnie z którym w sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie, dotyczących postępowania w sprawie świadczenia uzupełniającego, wypłaty tego świadczenia oraz wydawania orzeczeń, o których mowa w art. 2 ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, z wyjątkiem art. 136 tej ustawy.

Przepis art. 7 ust. 1 ww. ustawy wyłącza zatem stosowanie art. 136 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w stosunku do świadczenia uzupełniającego. Innymi słowy, świadczenie uzupełniające jest wypłacane wyłącznie osobie uprawnionej, a nie osobom wymienionym w art. 136 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. W konsekwencji, Zakład Ubezpieczeń Społecznych zasadnie stwierdził, że świadczenie uzupełniające przysługujące uprawnionemu, tj. żonie odwołującego, nie może być po jej śmierci wypłacone jako świadczenie niezrealizowane małżonkowi Apelację od wyroku złożył ubezpieczony.

W treści apelacji wniósł o przyznanie świadczenia uzupełniającego po zmarłej żonie za miesiące listopad i grudzień 2020 i styczeń 2021 w wysokości po 500 zł. Ubezpieczony nie wyjaśnił dlaczego nie zgadza się rozstrzygnięciem Sądu pierwszej instancji i dlaczego nie aprobuje argumentacji prawnej Sądu. Sąd Apelacyjny rozważył sprawę i uznał, że apelacja jest niezasadna. W ocenie Sądu Apelacyjnego, Sąd Okręgowy prawidłowo ustalił stan faktyczny w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, zaś w ramach ustaleń i wniosków nie wykroczył poza ramy swobodnej oceny wiarygodności i mocy dowodów wynikające z przepisu art. 233 k.p.c.; nie popełnił też błędów w rozumowaniu w zakresie kwalifikacji prawnej, bowiem prawidłowo zinterpretował i zastosował odpowiednie przepisy prawa.

Sąd Apelacyjny zaakceptował w całości ustalenia faktyczne Sądu pierwszej instancji, traktując je jak własne. W pełni też podzielił ocenę prawną, jakiej dokonał Sąd pierwszej instancji. Sąd Apelacyjny podkreśla, że przepisy prawa są jednoznaczne i w odniesieniu do szczególnego świadczenia, jakim jest świadczenie uzupełniające - przyznawane w trybie przepisów ustawy z 31 lipca 2019 r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji (Dz.U. 2019 r., poz. 1622) - nie dopuszczają prawnej możliwości przyznania świadczenie małżonkowi osoby, która zgłosiła wniosek o świadczenie a następnie zmarła.

Sąd Okręgowy dokonując oceny prawnej prawidłowo przywołał art. 136 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w nawiązaniu do art. 7 ust. 1 ustawy z 31 lipca 2019 r. Przepis art. 7 ust. 1.1) wprost stanowi, że w sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie, dotyczących postępowania w sprawie świadczenia uzupełniającego i wypłaty tego świadczenia stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, z wyjątkiem art. 136 tej ustawy.

Ubezpieczony nie wiedzieć czemu nie przyjmuje do wiadomości istnienia tych regulacji prawnych i składa bezprzedmiotową apelację, której nawet nie uzasadnia. Rzecz jasna, rozstrzygnięcie Sądu drugiej instancji nie może być dla ubezpieczonego pozytywne, bowiem zapadłoby z naruszeniem przepisu prawa. Należy przy tym zauważyć, że zgodnie z art. 1 ust. 2 ustawy z 31.07.2019 r. celem świadczenia uzupełniającego jest dodatkowe wsparcie dochodowe osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, i tylko dla tych osób. Konsekwencją takiego rozwiązania jest zatem wykluczenie przez ustawodawcę możliwości przyznania świadczenia małżonkowi, po śmierci osoby, która o to świadczenie wystąpiła.

Mając na uwadze powyższe, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację ubezpieczonego. SSA Jolanta Hawryszko