Legislator Case Law & Legislation
IV U 310/21 AI generated

IV U 310/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 310/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód J. N. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 14 czerwca 2021r. o odmowie prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 100% podstawy jego wymiaru. W uzasadnieniu powód przedstawił stan faktyczny oraz argumenty, które, jego zdaniem, przemawiały za przyjęciem, że zdarzenie, jakiemu uległ w dniu 5 listopada 2020r., było wypadkiem przy pracy. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 365 k.p.c; IV U 310/21 · Sąd powszechny: Powód J. N. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 14 czerwca 2021r. o odmowie prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 100% podstawy jego wymiaru. W uzasadnieniu powód przedstawił stan faktyczny oraz argumenty, które, jego zdaniem, przemawiały za przyjęciem, że zdarzenie, jakiemu uległ w dniu 5 listopada 2020r., było wypadkiem przy pracy. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

Keywords

AI generated
occupational disability benefits accident disability pension compensation for loss of earnings knee injury benefits insured unemployment benefits claim for insurance benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 365 k.p.c
Związanie stron (oraz wyjątkowo innych osób), o którym mowa w art. 365 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 310/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 sierpnia 2022 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący : sędzia Magdalena Piątkowska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 24 sierpnia 2022 roku w Ś. sprawy z odwołania J. N. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 14 czerwca 2022r. , znak: (...) o zasiłek chorobowy zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje powodowi prawo do zasiłku chorobowego z tytułu wypadku przy pracy za okres od 5.11.2020r. do 5.05.2021r. w wysokości 100% jego wymiaru.

UZASADNIENIE

Powód J. N. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 14 czerwca 2021r. o odmowie prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 100% podstawy jego wymiaru. W uzasadnieniu powód przedstawił stan faktyczny oraz argumenty, które, jego zdaniem, przemawiały za przyjęciem, że zdarzenie, jakiemu uległ w dniu 5 listopada 2020r., było wypadkiem przy pracy. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

Wnioskowano o zawieszenie postępowania wobec odwołania powoda od decyzji odmawiającej mu prawa do renty z tytułu wypadku przy pracy. W uzasadnieniu wskazano, iż zdarzenie z dnia 5.11.2020r. nie spełniało definicji wypadku przy pracy z uwagi na brak przyczyny zewnętrznej. Postanowieniem z dnia 16 sierpnia 2021r. zawieszono postępowanie do czasu rozpoznania sprawy o rentę wypadkową. W toku postępowania Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powód J. N. prowadził pozarolniczą działalność gospodarczą pod nazwą Firma Budowlana (...).

W dniu 5 listopada 2020r. przy wykonywaniu czynności budowlanych w ramach prowadzonej działalności powód najprawdopodobniej w wyniku potknięcia spadł z wysokości ok. 3m uderzając twarzą o betonową posadzkę poziomu zerowego. Upadek zauważył syn powoda, M. N., który podbiegł do nieprzytomnego, leżącego twarzą w dół ojca. Powoda zabrała karetka pogotowia ratunkowego, na miejsce przybyła Policja i PIP. U powoda doszło do złamania kości podstawy czaszki z licznymi urazami wielonarządowymi. Zdarzenie, jakiemu powód uległ w dniu 5.11.2020r., było wypadkiem przy pracy.

W wyniku wypadku przy pracy powód stał się niezdolny do pracy i pobierał zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego (182 dni), a następnie świadczenie rehabilitacyjne. Dowód: akta ZUS w załączeniu. wyrok Sądu Okręgowego w (...) z dnia 19.05.2022r. wydany w sprawie VII U 601/21 wraz z uzasadnieniem. Przy tak ustalonym stanie faktycznym , sąd zważył: Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Stosownie do art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:

1) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych, 2) podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia, 3) w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy. Za wypadek przy pracy uważa się również nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w okresie ubezpieczenia wypadkowego z danego tytułu podczas wykonywania zwykłych czynności związanych z prowadzeniem działalności pozarolniczej w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych.(ust.3 pkt 8) Z tytułu wypadku przy pracy przysługuje zasiłek chorobowy - dla ubezpieczonego, którego niezdolność do pracy spowodowana została wypadkiem przy pracy (art. 6 ust. 1 pkt. 1 powołanej ustawy).

Zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje niezależnie od okresu podlegania ubezpieczeniu i przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową z zastrzeżeniem ust. 3 (art. 8 ust 1 i 2). Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru (art. 9 ust. 1). Ustaleń stanu faktycznego w niniejszej sprawie co do faktu, iż powód uległ wypadkowi przy pracy, sąd dokonał w oparciu o załączone akta ZUS oraz wskazany wyżej wyrok Sądu Okręgowego w (...) z uzasadnieniem, którym tutejszy sąd jest związany( art. 365 k.p.c.) Jak trafnie ujęto to w wyroku Sądu Apelacyjnego w Białymstoku wydanym dnia 8.08.2019r. w sprawie IAGa (...), związanie wyrokiem w myśl powołanego przepisu oznacza dla sądu „brak możliwości zignorowania zarówno ustaleń faktycznych stanowiących bezpośrednio podstawę rozstrzygnięcia, jak i podstawy prawnej.

Nie jest dopuszczalne odmienne ustalenie zaistnienia, przebiegu i oceny istotnych dla danego stosunku prawnego zdarzeń faktycznych w kolejnych procesach sądowych, chociażby przedmiot tych spraw się różnił. Mocą wiążącą objęte jest to, co w związku z podstawą sporu stanowiło przedmiot rozstrzygnięcia. Moc wiążącą uzyskuje bowiem rozstrzygnięcie o żądaniu w powiązaniu z jego podstawą faktyczną i w kolejnym postępowaniu sąd ma obowiązek przyjąć, że istotna z punktu widzenia zasadności żądania kwestia kształtowała się tak, jak to zostało ustalone w prawomocnym wyroku.

Związanie stron (oraz wyjątkowo innych osób), o którym mowa w art. 365 k.p.c. oznacza, że inne sądy są związane prejudycjalnie, czyli nie mogą dokonać odmiennej oceny prawnej roszczenia, niż zawarta w prejudykacie, ale także nie mogą dokonać odmiennych ustaleń faktycznych. Jest to tzw. pozytywny aspekt prawomocności materialnej. W rezultacie uprawomocnienia się takiego orzeczenia nikt nie może kwestionować nie tylko faktu jego istnienia, lecz także jego treści i to nawet bez względu na to, czy był, czy też nie był stroną postępowania zakończonego tym orzeczeniem” Skoro zatem w dniu 5.11.2020r. powód uległ wypadkowi przy pracy, a doznany uszczerbek spowodował jego niezdolność do pracy, to zgodnie z art. 6 ust.1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa przysługiwało mu prawo do zasiłku chorobowego w wymiarze 100% podstawy wymiaru.

Mając powyższe na uwadze, Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję.