Legislator Case Law & Legislation
VIII U 696/20 AI generated

VIII U 696/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 696/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 22 stycznia 2020 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił I. P. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że została ona wydana w oparciu o orzeczenie Komisji Lekarskiej Kasy z dnia 17 stycznia 2020 r., która stwierdziła, że wnioskodawczyni nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. /decyzja k.143 akt KRUS/ W dniu 10 października 2020 r. I. P. odwołała się od powyższej decyzji, wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. /odwołanie k.3/ Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 11 marca 2020 roku organ rentowy wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k.5 – 5 odwrót/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

Legislator headnote

AI generated

art. 217 § 1 k.p.c; VIII U 696/20 · Sąd powszechny: Odwołanie jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. Zgodnie z treścią art.21 ust.1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz.U. z 2019 r. , poz. 299) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1.podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2.jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3. całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art.20 ust.1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Keywords

AI generated
residual earning capacity discontinuation of disability benefits permanent earning incapacity unfit notwithstanding health condition pension entitlement incapacity for work

Cited Legislation

AI generated
art. 217 § 1 k.p.c
Do dowodów tych nie mogą więc mieć zastosowania wszystkie zasady o prowadzeniu dowodów, a w szczególności art. 217 § 1 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 22 stycznia 2020 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił I. P. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że została ona wydana w oparciu o orzeczenie Komisji Lekarskiej Kasy z dnia 17 stycznia 2020 r., która stwierdziła, że wnioskodawczyni nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. /decyzja k.143 akt KRUS/ W dniu 10 października 2020 r. I. P. odwołała się od powyższej decyzji, wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. /odwołanie k.3/ Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 11 marca 2020 roku organ rentowy wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k.5 – 5 odwrót/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

I. P. urodziła się (...) Do dnia 31 października 2019 r. była uprawniona do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy. /okoliczności bezsporne/ U ubezpieczonej występują zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne odcinka szyjnego i lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa, bez istotnych deficytów neurologicznych. W dniu 15 lutego 2017 r. przebyła zabieg operacyjny leczenia kręgozmyku L5/S1 (wykonano stabilizację przeznasadową), następnie była poddawana rehabilitacji. W dniu 16 września 2020 r. przedłużono stabilizację przeznasadową do 14 (L4-L5-S10), usunięto torbiel stawową L4-L5 po stronie lewej.

Wykonano diasectomię L4-L5 i stabilizację międzytrzonową (...) i wstawiono autogenną kość. /okoliczności bezporne – dokumentacja medyczna/ Z neurologicznego punktu widzenia - stwierdzone u I. P. naruszenie sprawności organizmu nie powoduje całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Ewentualny neurochirurgiczny zabieg operacyjny może być wykonany w ramach (...). /opinia biegłego sądowego lekarza neurologa J. B. k.30 – 33 / Wskazane zmiany zwyrodnieniowo – dyskopatyczne z zespołem bólowym nie powodują istotnego upośledzenia funkcji z ortopedycznego punktu widzenia.

Stan zdrowia wnioskodawczyni nie powoduje całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, gdyż nie utraciła ona zdolności do osobistego wykonywania w nim pracy. /opinia biegłego biegłego lekarza chirurga ortopedy M. S. k.41 – 44/ Z neurochirurgicznego punktu widzenia I. P., po dacie utraty prawa do renty rolniczej, nadal była całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym - do 30 czerwca 2021 roku z powodu schorzenia narządu ruchu i stwierdzonego utrwalonego deficytu neurologicznego i zaburzeń lokomocji oraz funkcji statycznej i dynamicznej kręgosłupa lędźwiowego.

W okresie tym wymagała dalszej wielospecjalistycznej diagnostyki intensywniejszego leczenia farmakologicznego i rehabilitacyjnego, zaopatrzenia ortopedycznego pomagającego w lokomocji. Nie mogła wówczas okresie prowadzić pojazdów mechanicznych w tym orki, siewów, zasiewów, nie mogła przeprowadzać zbiorów plonów rolnych. Ból i niepełnosprawność ruchowa uniemożliwiały wykonywanie codziennych czynności wokół inwentarza. Utraciła zatem czasowo zdolność do wykonywania pracy odpowiadającej potrzebom gospodarstwa rolnego. W tym czasie dalej utrzymywał się w organizmie ubezpieczonej proces chorobowy o charakterze postępującym.

Pogłębienie kręgozmyku, blizna pooperacyjna okołokorzeniowa L5-S1, bólowe ograniczenie ruchomości kręgosłupa lędźwiowego nasilające się po wysiłkach fizycznych, wystąpienie przepukliny dyskowej na poziomie wyższym L4-L5 z deficytem korzeniowym, który to deficyt nasila torbiel stynowaialna stawu L4-L5 i zmiany zwyrodnieniowe stawów kręgosłupa. Przebyty w 2017 r. zabieg operacyjny m.in. kręgozmyku L5-S1 nie powstrzymał rozwoju choroby, dolegliwości jak i udokumentowanych ograniczeń ruchowych, skutkując ponownym leczeniem operacyjnym w 2020 r.

Naturalnym procesem chorobowym jest powstanie zmian w segmencie ruchowym wyższym od operowanego w przebiegu stabilizacji kręgosłupa lędźwiowego, co związane jest również z wysiłkiem fizycznym. Zaostrzenia neurologiczne, korzeniowe z przewlekłym ćmiącym bólem powodują ograniczenie sprawności ruchowej i świadczeniu pracy. Stan ten rozwijał się od operacji w 2017 r., czego wynikiem był zabieg przeprowadzony w 2020 r., kiedy to przedłużono stabilizację przeznasadową o przestrzeń wyżej z uwagi na zmiany anatomiczne kręgosłupa i upośledzenie sprawności ruchowej, usunięto również wytworzoną przed wydaniem zaskarżonej decyzji torbiel stawową L4-L5 po stronie lewej, dodatkowo niestabilność kręgosłupa wzmocniono implantem międzytrzonowym.

Zabieg operacyjny zarówno pierwszy jak i drugi to skomplikowane zabiegi operacyjne, wykonywane u pacjentów chorych z zaawansowanym kręgozmykiem kręgosłupa, z towarzyszącym utrwalonym deficytem korzeniowym, przewlekłym bólem i utratą jakości życia. Orzeczony okres po drugiej operacji był niezbędny do prawidłowego wygojenia implantów, użytej autogennej kości i wygojenia wnioskodawczyni. /opinie biegłego sądowego lekarza neurochirurga J. B. k.103 – 105, k 174-175 / W dniu 22 października 2019 r. I. P. złożyła wniosek o rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy. /wniosek k.122 – 124 odwrót akt KRUS/ Lekarz Rzeczoznawca KRUS nie uznał I.

P. za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Nie znalazł również podstaw do stwierdzenia u niej niezdolności do samodzielnej egzystencji. /orzeczenie z dnia 19 listopada 2019 r. k.136 akt KRUS/ I. P. wniosła sprzeciw od powyższego orzeczenia. /okoliczność bezsporna/ Komisja Lekarska Kasy nie uznała I. P. za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. U I. P. nie stwierdzono niezdolności do samodzielnej egzystencji. /orzeczenie z dnia 17 stycznia 2020 r. k.141 akt KRUS/ Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie dowodów z pisemnych opinii biegłych sądowych lekarzy – specjalistów z dziedzin schorzeń, na które cierpi ubezpieczona.

O ile ze złożonych przez biegłych neurologa i chirurga ortopedę opinii wynikało, że – z punktu widzenia ich specjalizacji - schorzenia występujące u wnioskodawczyni nie powodują u niej całkowitej niezdolności do pracy, o tyle biegły sądowy neurochirurg wskazywał, że stan zdrowia skarżącej po dniu 31 października 2019 r. kwalifikują ją do osób całkowicie niezdolnych do pracy w gospodarstwie rolnym. Biegły sądowy lekarz neurochirurg szczegółowo wyjaśnił motywy leżące u podstaw tej tezy, wskazując że badanie samej funkcji statycznej kręgosłupa i powierzchowne badanie neurologiczne było błędnym ustaleniem faktów w tej sprawie , a co za tym idzie wydanych decyzji.

Biegły ten wprost wskazał, że okresie od 1 listopada 2019 r. do 30 czerwca 2021 r. dalej utrzymywał się w organizmie ubezpieczonej proces chorobowy o charakterze postępującym; pogłębienie kręgozmyku, blizna pooperacyjna okołokorzeniowa L5-S1, bólowe ograniczenie ruchomości kręgosłupa lędźwiowego nasilające się po wysiłkach fizycznych, wystąpienie przepukliny dyskowej na poziomie wyższym L4-L5 z deficytem korzeniowym, który to deficyt nasila torbiel stynowaialna stawu L4-L5 i zmiany zwyrodnieniowe stawów kręgosłupa. Z opinii omawianego biegłego neurochirurga wynika wprost stwierdzenie, że przebyty przez I.

P. w 2017 r. zabieg operacyjny m.in. kręgozmyku L5-S1 nie powstrzymał rozwoju choroby, dolegliwości jak i udokumentowanych ograniczeń ruchowych, skutkując ponownym leczeniem operacyjnym w 2020 r.; naturalnym procesem chorobowym jest powstanie zmian w segmencie ruchowym wyższym od operowanego w przebiegu stabilizacji kręgosłupa lędźwiowego, co związane jest również z wysiłkiem fizycznym, zaś zaostrzenia neurologiczne, korzeniowe z przewlekłym ćmiącym bólem powodują ograniczenie sprawności ruchowej i świadczeniu pracy. Biegły J.

B. (3) wskazał wreszcie, że stan ten rozwijał się od operacji w 2017 r., czego wynikiem był zabieg przeprowadzony w 2020 r., kiedy to przedłużono stabilizację przeznasadową o przestrzeń wyżej z uwagi na zmiany anatomiczne kręgosłupa i upośledzenie sprawności ruchowej, usunięto również wytworzoną przed wydaniem zaskarżonej decyzji torbiel stawową L4-L5 po stronie lewej, dodatkowo niestabilność kręgosłupa wzmocniono implantem międzytrzonowym. W ocenie Sądu rozpoznającego przedmiotową sprawę pełna i logicznie uzasadniona opinia biegłego sądowego lekarza neurochirurga J.

B. (4) daje zatem pełny obraz zdrowia wnioskodawczyni. W tym miejscu wskazać należy, że dowód z opinii biegłego ma szczególny charakter, a mianowicie korzysta się z niego w wypadkach wymagających wiadomości specjalnych. Do dowodów tych nie mogą więc mieć zastosowania wszystkie zasady o prowadzeniu dowodów, a w szczególności art. 217 § 1 k.p.c. W konsekwencji nie można przyjąć, że Sąd obowiązany jest dopuścić dowód z kolejnych biegłych w każdym wypadku, gdy złożona opinia jest niekorzystna dla strony. Sąd ma obowiązek dopuszczenia dowodu z opinii kolejnych biegłych, jedynie wtedy gdy zachodzi tego potrzeba, a więc wówczas gdy opinia złożona już do sprawy zawiera istotne braki, względnie też nie wyjaśnia istotnych okoliczności (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 lutego 1974 roku II CR 817/73, nie publ.).

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. Zgodnie z treścią art.21 ust.1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz.U. z 2019 r. , poz. 299) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1.podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2.jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3. całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art.20 ust.1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Brak choćby jednego z przytoczonych warunków powoduje brak prawa do świadczenia. W niniejszej sprawie spór między stronami ograniczał się do oceny stanu zdrowia ubezpieczonej pod kątem niezdolności do pracy. Zgodnie z treścią art.21 ust.5 cytowanej ustawy za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym. Zgodnie zaś z treścią art.22 ust. 1 ustawy rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy przyznaje się jako rentę stałą, jeżeli całkowita niezdolność ubezpieczonego do pracy w gospodarstwie rolnym jest trwała i nie orzeczono celowości przekwalifikowania zawodowego.

W pozostałych przypadkach renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jako renta okresowa przez okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy lub do czasu objęcia rencisty innym ubezpieczeniem społecznym. Ustalenia dokonane w toku przedmiotowej sprawy uzasadniają zmianę zaskarżonej decyzji. Przeprowadzone postępowanie wykazało bowiem, że ubezpieczona jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art.21 ust.5 wskazanej powyżej ustawy. Wynika to w sposób jednoznaczny z wydanej w toku postępowania sądowego opinii biegłego sądowego lekarza neurochirurga tj. biegłego o specjalizacji odpowiadającej charakterowi dominujących u wnioskodawczyni schorzeń.

Zgromadzony w sprawie materiał dowodowy wykazał, że występujący u I. P. stan chorobowy ma charakter postępujący. Pogłębienie kręgozmyku, blizna pooperacyjna okołokorzeniowa L5-S1, bólowe ograniczenie ruchomości kręgosłupa lędźwiowego nasilające się po wysiłkach fizycznych, wystąpienie przepukliny dyskowej na poziomie wyższym L4-L5 z deficytem korzeniowym, który to deficyt nasila torbiel stynowaialna stawu L4-L5 i zmiany zwyrodnieniowe stawów kręgosłupa świadczą o całkowitej niezdolności do pracy skarżącej w gospodarstwie rolnym.

Z dokumentacji medycznej załączonej do akt sprawy wynika, że I. P. przebyła dwa skomplikowane zabiegi operacyjne, które są wykonywane u pacjentów chorych z zaawansowanym kręgozmykiem kręgosłupa, z towarzyszącym utrwalonym deficytem korzeniowym, przewlekłym bólem i utratą jakości życia. Z opinii biegłego sądowego lekarza neurochirurga wynika, że z powodu schorzenia narządu ruchu i stwierdzonego utrwalonego deficytu neurologicznego i zaburzeń lokomocji oraz funkcji statycznej i dynamicznej kręgosłupa lędźwiowego wnioskodawczyni była do dnia 30 czerwca 2021 r. nadal całkowicie niezdolna do pracy.

Wreszcie wskazać należy, że przebyty przez I. P. w 2017 r. zabieg operacyjny m.in. kręgozmyku L5-S1 nie powstrzymał rozwoju choroby, dolegliwości jak i udokumentowanych ograniczeń ruchowych, skutkując ponownym leczeniem operacyjnym w 2020 r., co oznacza, że pomiędzy zabiegami utrzymywał się stan chorobowy skarżącej, prowadzący do kolejnego zabiegu, a zatem uzasadniający twierdzenie o dalszej okresowej całkowitej niezdolności do pracy wnioskodawczyni w gospodarstwie rolnym. Zaznaczyć w tym miejscu należy, że sposób motywowania oraz stopień stanowczości wniosków wyrażonych w opinii biegłych jest jednym z podstawowych kryteriów oceny dokonywanej przez Sąd, niezależnie od kryteriów zgodności z zasadami wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego oraz podstaw teoretycznych opinii (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 27 listopada 2000 roku, I CKN 1170/98, OSNC 2001 nr 4 poz. 84, Legalis nr 49256).

Przy ocenie biegłych lekarzy Sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 października 1987 roku, II URN 228/87, (...)). Wobec powyższego Sąd na podstawie art.477 14§2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał I. P. dalsze prawo do renty rolniczej do 30 czerwca 2021 r. S.B.