Legislator Case Law & Legislation
IV U 417/22 AI generated

IV U 417/22 · Sąd powszechny

Case Number IV U 417/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 21 marca 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T., powołując się na art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2022 r., poz. 2504 ze zm.), stwierdził, że ubezpieczona K. K. pobrała nienależnie świadczenia za okres od 1 stycznia 2022 r. do 31 stycznia 2022 r. w łącznej kwocie 1659,59 zł z tytułu nienależnie pobranego świadczenia po zmarłym w dniu 31.12.2021 r. L. K.. Jednocześnie organ rentowy wezwał ubezpieczoną do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za okres od 1 stycznia 2022 r. do 31 stycznia 2022 r. w łącznej kwocie należności głównej 1659,59 zł.

Legislator headnote

AI generated

IV U 417/22 · Sąd powszechny: Stosownie do art. 138 ust. 3 ustawy emerytalnej za nienależnie pobrane świadczenia w rozumieniu ust. 1 uważa się również świadczenia wypłacone z przyczyn niezależnych od organu rentowego osobie innej niż wskazana w decyzji tego organu. Należy ponadto wskazać, że stosownie do art. 101 pkt 2 ustawy emerytalnej prawo do świadczeń ustaje wraz ze śmiercią osoby uprawnionej. Z kolei stosownie do art. 136a ust. 2 ustawy emerytalnej w razie śmierci emeryta lub rencisty wstrzymanie wypłaty świadczenia następuje od miesiąca przypadającego po miesiącu, w którym zmarł emeryt lub rencista.

Keywords

AI generated
death grant cessation of disability pension withdrawal of social benefits survivor's benefit widower's pension transfer of pension rights
AI generated
VII P 34/16
K. w pozwie skierowanym przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. domagała się zwrotu pobranego przez organ rentowy świadczenia w kwocie 4.895,48 zł wraz z ustawowymi odsetkami. W uzasadnieniu pozwu powódka podała, że jej zmarły mąż W. K. od stycznia 2012 r. miał przyznaną emeryturę z terminem płatności świadczenia na 6 dzień każdego miesiąca. Emerytura jej męża była przekazywana zgodnie z jego wnioskiem na wspólny rachunek bankowy małżonków. Powódka podniosła, iż pomimo tego, że jej mąż zmarł w dniu 14 września 2013 r., to organ rentowy wypłacił na jego rzecz świadczenie emerytalne za miesiąc październik 2013 r. w kwocie 4.896,09 zł, które zostało przekazane na wspólny rachunek bankowy małżonków. Wskazała, że decyzją z dnia 7 listopada 2013 r, znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. zobowiązał ją do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia emerytalnego, wskazując, że zgodnie z art. 101 pkt. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, prawo do świadczeń ustaje z chwilą śmierci osoby uprawnionej. Organ rentowy nadmienił przy tym, że skoro świadczenie nie przysługiwało już osobie, która była wcześniej do niego uprawniona, to tym bardziej nie przysługiwało również innym osobom, w tym współwłaścicielowi rachunku, na który wpłynęło świadczenie emerytalne. W ocenie powódki, wpłata przez organ rentowy spornego świadczenia była wynikiem błędnego działania pracownika ZUS, za które nie może ona ponosić odpowiedzialności. Wobec powyższego organ rentowy niezasadnie obniżył wysokość pobieranej przez nią po zmarłym mężu renty rodzinnej w dwóch ratach, tj. w kwocie 2.611,27 zł we wrześniu 2015 r. i 2.284,21 zł w październiku 2015 r. Mając na uwadze powyższe okoliczności, powódka wniosła o przyznanie na jej rzecz od pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. odszkodowania w kwocie 4.895,48 zł, stanowiącego równowartość nienależnie pobranego przez organ rentowy z jej rachunku bankowego świadczenia emerytalnego po zmarłym W. K., za miesiąc październik 2013 r.
III AUa 2265/12
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.
V U 501/17
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
IV U 281/13
Decyzją z dnia 14 lutego 2013roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił H.
VIII U 2107/21
Decyzją z dnia 29 czerwca 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IVU 417/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 lipca 2022 r. Sąd Okręgowy w Toruniu - IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Hanna Cackowska-Frank po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 14. lipca 2022 r. w T. sprawy K. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w T. o zwrot nienależnie pobranego świadczenia na skutek odwołania K. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w T. z dnia 21 marca 2022 r. nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustala, iż ubezpieczona K. K. nie pobrała nienależnie świadczenia za okres od 1.01.2022 r. do 31.01.2022 r. w łącznej kwocie 1659,59 zł (jeden tysiąc sześćset pięćdziesiąt dziewięć złotych pięćdziesiąt dziewięć groszy) i nie ma obowiązku zwrotu tej kwoty. /-/sędzia Hanna Cackowska-Frank Sygn. akt IV U 417/22

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 21 marca 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T., powołując się na art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2022 r., poz. 2504 ze zm.), stwierdził, że ubezpieczona K. K. pobrała nienależnie świadczenia za okres od 1 stycznia 2022 r. do 31 stycznia 2022 r. w łącznej kwocie 1659,59 zł z tytułu nienależnie pobranego świadczenia po zmarłym w dniu 31.12.2021 r. L. K.. Jednocześnie organ rentowy wezwał ubezpieczoną do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za okres od 1 stycznia 2022 r. do 31 stycznia 2022 r. w łącznej kwocie należności głównej 1659,59 zł.

W odwołaniu od powyższej decyzji K. K. wnosiła o uchylenie decyzji. Wskazała, że emerytura jej męża L. K. została wypłacona przez Pocztę Polską w dniu 29.12.2021 r., czyli 2 dni przed śmiercią męża. Świadczenie zostało zatem odebrane za życia męża, czyli było mu należne. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko zawarte w zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił, co następuje: Mąż ubezpieczonej L. K. pobierał z (...) Oddziału w T. emeryturę, przyznaną decyzją z 17.10.2019 r.

W decyzji tej Zakład ustalił termin płatności emerytury na 1 dzień każdego miesiąca, świadczenie było przesyłane przekazem pocztowym na adres zamieszkania świadczeniobiorcy przy ul. (...) w T., gdzie zamieszkiwał z żoną K. K.. W dniu 29 grudnia 2021 r. ubezpieczona K. K. pokwitowała odbiór emerytury należnej za styczeń 2022 r. jej mężowi L. K.. W dniu 31 grudnia 2021 r. L. K. zmarł. Dowód: bezsporne, a ponadto: - decyzja z 17.10.2019 r., k - 8 akt rentowych plik III, - pokwitowanie przekazu, k – 14 akt rentowych plik III - informacja UP, k – 13 akt j/w.

W dniu 21 marca 2022 r. organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję. Dowód: - zaskarżona decyzja – k – 17 akt rentowych plik III.

Sąd zważył, co następuje:

Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie dokumentacji zgromadzonej w aktach rentowych. Sąd przyznał walor wiarygodności wszystkim dokumentom, ponieważ były jasne, pełne i logiczne, a nadto żadna ze stron nie kwestionowała prawdziwości zawartych w nich treści ani ich mocy dowodowej, wobec czego nie budziły one również wątpliwości Sądu. Ustalony stan faktyczny był bezsporny. Zgodnie z art. 138 ust. 1 i 2 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz.U. z 2022 r., poz.504 ze zm. zwanej w dalszej części uzasadnienia „ustawą emerytalną”) osoba, która nienależnie pobrała świadczenia, jest obowiązana do ich zwrotu, przy czym za nienależnie pobrane świadczenia w rozumieniu ust. 1 uważa się: 1) świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń albo wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania; 2) świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą świadczenia.

Stosownie do art. 138 ust. 3 ustawy emerytalnej za nienależnie pobrane świadczenia w rozumieniu ust. 1 uważa się również świadczenia wypłacone z przyczyn niezależnych od organu rentowego osobie innej niż wskazana w decyzji tego organu. Należy ponadto wskazać, że stosownie do art. 101 pkt 2 ustawy emerytalnej prawo do świadczeń ustaje wraz ze śmiercią osoby uprawnionej. Z kolei stosownie do art. 136a ust. 2 ustawy emerytalnej w razie śmierci emeryta lub rencisty wstrzymanie wypłaty świadczenia następuje od miesiąca przypadającego po miesiącu, w którym zmarł emeryt lub rencista.

W ocenie Sądu w oparciu o w/w przepisy nie można stwierdzić, ażeby ubezpieczona pobrała nienależne świadczenie. Przede wszystkim podkreślenia wymaga okoliczność, że istotnie L. K. nie przysługiwało świadczenie za styczeń 2022 r. wobec jego zgonu w dniu 31 grudnia 2021 r. Nie oznacza to jednak, że świadczenie, którego odbiór pokwitowała w dniu 29 grudnia 2021 r. K. K. jest świadczeniem nienależnie pobranym w myśl w/w przepisówi podlega zwrotowi na podstawie tychże przepisów. Należy wskazać, że wypłata emerytury należnej L.

K. za styczeń 2022 r. nastąpiła przed terminem płatności, ale w dacie, gdy L. K. żył. W tej sytuacji pokwitowanie odbioru świadczenia przez ubezpieczoną (jako domownika) było tylko czynnością dokonaną w imieniu i na rzecz L. K.. To L. K. był od tej daty dysponentem wypłaconej kwoty, która - jeżeli nie została zużyta przez zmarłego do daty śmierci - weszła do masy spadkowej z chwilą śmierci L. K.. W niniejszej sprawie brak zatem podstaw do stwierdzenia, że wypłata świadczenia nastąpiła osobie innej niż wskazana w decyzji organu rentowego.

Wręcz przeciwnie wypłata została dokonana adresatowi, a w jego imieniu odbiór pokwitowała żona jako dorosły domownik. Od tej daty to L. K. był dysponentem tej kwoty, a nie ubezpieczona. Z tych względów brak było podstaw prawnych do żądania zwrotu świadczenia przez ubezpieczoną K. K. w trybie przepisów dotyczących nienależnie pobranych świadczeń. Organ rentowy może jedynie rozważać dochodzenie wypłaconej L. K. emerytury za styczeń 2022 r. od spadkobierców zmarłego. W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy, działając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustalił, iż K.

K. nie pobrała nienależnego świadczenia za styczeń 2022 r. w łącznej kwocie 1659,59 zł i tym samym nie ma obowiązku zwrotu tego świadczenia. sędzia Hanna Cackowska - Frank