Legislator Case Law & Legislation
IV U 57/22 AI generated

IV U 57/22 · Sąd powszechny

Case Number IV U 57/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wnioskodawczyni E. R. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 4 listopada 2021 r. znak sprawy: (...) w przedmiocie wypłaty odsetek ustawowych za opóźnienie w wypłacie zasiłku chorobowego oraz macierzyńskiego, domagając się zasądzenia odsetek od terminu płatności każdej z kwot zasiłku, nie zaś od daty uprawomocnienia się wyroku sądu, w kwocie 6.500 zł. Ubezpieczona przedmiotowej decyzji zarzuciła próbę obejścia prawa, wskazując że ZUS ma obowiązek wypłacić zasiłek w ciągu maksymalnie 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień.

Legislator headnote

AI generated

IV U 57/22 · Sąd powszechny: Z kolei organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania kwestionując możliwość naliczania odsetek od świadczeń wypłaconych ubezpieczonej w terminie 30 dni od uprawomocnienia się wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu, który rozstrzygał wątpliwości co do wysokości należnego wynagrodzenia za pracę skarżącej. Zgodnie z art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1133, 1621; dalej jako ustawa zasiłkowa) płatnicy składek wypłacają zasiłki w terminach przyjętych dla wypłaty wynagrodzeń lub dochodów, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych bieżąco po stwierdzeniu uprawnień.

Keywords

AI generated
costs of late payment pension overpayment setoff organizational fault excusable delay deferral of payment untimely restitution petition

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: IV U 57/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 8 września 2022 r. Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Śródmieścia IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we Wrocławiu w składzie: Przewodniczący: Sędzia Agnieszka Chlipała - Kozioł Protokolant: Grzegorz Łado po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 8 września 2022 r. we Wrocławiu sprawy z odwołania wnioskodawczyni E. R. od decyzji strony pozwanej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 4.11.2021 r. znak: (...) o odsetki od zasiłku chorobowego i macierzyńskiego I. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 4.11.2021 r. (znak: (...)) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawczyni E. R. prawo do odsetek od wypłaconego wnioskodawczyni zasiłku chorobowego i macierzyńskiego w kwotach: - 557,09 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 4.09.2018 r. -26.09.2018 r., - 722,56 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 27.09.2018 r. -17.10.2018 r., - 645,53 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 18.10.2018 r. -14.11.2018 r., - 626,27 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 15.11.2018 r. - 12.12.2018 r., - 303,31 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 13.12.2018 r. - 26.12.2018 r., - 86,46 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 27.12.2018 r.

– 31.12.2018 r., - 521,26 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.01.2019 r. – 31.01.2019 r., - 455,25 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.02.2019 r. – 28.02.2019 r., - 486,17 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.03.2019 r. – 31.03.2019 r., - 452,62 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.04.2019 r. – 30.04.2019 r., - 448,01 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.05.2019 r.

– 31.05.2019 r., - 416,28 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.06.2019 r. – 30.06.2019 r., - 411,08 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.07.2019 r. – 31.07.2019 r., - 391,99 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.08.2019 r. – 31.08.2019 r., - 361,48 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.09.2019 r. – 30.09.2019 r., - 353,21 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.10.2019 r.

– 31.10.2019 r., - 325,14 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.11.2019 r. – 31.11.2019 r., - 258,54 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.12.2019 r. – 25.12.2019 r., II. orzeka, że koszty sądowe ponosi Skarb Państwa. Sygnatura akt: IV U 57/22

UZASADNIENIE

Wnioskodawczyni E. R. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 4 listopada 2021 r. znak sprawy: (...) w przedmiocie wypłaty odsetek ustawowych za opóźnienie w wypłacie zasiłku chorobowego oraz macierzyńskiego, domagając się zasądzenia odsetek od terminu płatności każdej z kwot zasiłku, nie zaś od daty uprawomocnienia się wyroku sądu, w kwocie 6.500 zł. Ubezpieczona przedmiotowej decyzji zarzuciła próbę obejścia prawa, wskazując że ZUS ma obowiązek wypłacić zasiłek w ciągu maksymalnie 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień.

Takie dokumenty zostały złożone przez pracodawcę w terminie, po podjęciu przez ubezpieczoną zatrudnienia. Zwolnienia chorobowe także były sukcesywnie przedkładane. Zakład Ubezpieczeń Społecznych z własnej inicjatywy wszczął kontrolę, a następnie wydał krzywdzącą decyzję, której niepoprawność stwierdził Sąd Okręgowy we Wrocławiu w postępowaniu o sygn. akt (...). W ocenie skarżącej terminem właściwym jest termin płatności każdego z zasiłków, a nie termin liczony od uprawomocnienia się tego wyroku. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. wniósł o oddalenie odwołania z uwagi na brak podstaw prawnych do jego uwzględnienia.

W uzasadnieniu swojego stanowiska organ rentowy wskazał, że wypłata zasiłków nastąpiła w ciągu 30 dni od dnia wpływu do oddziału ZUS prawomocnego wyroku Sądu Okręgowego, a w trakcie trwającego postępowania Sąd Okręgowy swój wyrok oparł na nowym materiale dowodowym w postaci zeznań zawnioskowanych świadków, tym samym oparł się na dowodach, które nie były w posiadaniu Zakładu w chwili wydawania decyzji. W związku z tym należy stwierdzić, że orzeczenie Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 1 czerwca 2021 r. (prawomocność 16 września 2021 r.), w którym nie orzeczono o konieczności wypłaty odsetek był ostatnim dokumentem niezbędnym do dopłaty zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego.

Wobec powyższego zdaniem organu rentowego opóźnienie w przyznaniu i wypłacie przedmiotowego świadczenia jest następstwem okoliczności, za które Zakład nie ponosi odpowiedzialności, bowiem dopiero w wyniku postępowania przed Sądem Okręgowym, organ był w stanie stwierdzić, że podstawa wymiaru składek wnioskodawczyni wynosiła 15.000 zł brutto. W piśmie z dnia 8 marca 2022 r. (k.

15) skarżąca sprecyzowała daty, od których domagała się przyznania odsetek ustawowych od poszczególnych kwot z tytułu zasiłku chorobowego i macierzyńskiego. W piśmie z dnia 1 lipca 2022 r. (k.30) ZUS przedstawił wyliczenie odsetek od dopłaty zasiłku chorobowego i macierzyńskiego w kwotach: - 557,09 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 4.09.2018 r.- 26.09.208 r., - 722,56 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 27.09.2018 r.- 17.10.22018r., - 645,53 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 18.10.2018 r.-14.11.2018r., - 626,27 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 15.11.2018 r.-12.12.2018 r., - 303,31 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 13.12.2018 r.-26.12.2018r., -86,46 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 27.12.2018 r.- 31.12.2018 r., - 521,26 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.01.2019 r.- 31.01.2019 r., - 455, 25 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.02.2019 r.- 28.02.2019 r., - 486,17 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.03.2019r.-31.03.2019 r., - 452,62 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.04.2019r.

– 30.04.2019 r., -448,01 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.05.2019 r.- 31.05.2019 r., - 416,28 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.06.2019 r.-30.06.2019 r., -411,08 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.07.2019 r.- 31.07.2019 r., - 391,99 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.08.2019 r. -31.08.2019 r., - 361,48 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.09.2019r.-30.09.2019 r., -353,21 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.10.2019 r.- 31.10.2019 r., - 325, 14 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.11.2019 r.-31.11.2019 r., - 258,54 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.12.2019 r.-25.12.2019 r.

Na rozprawie w dniu 8 września 2022 r. (k.

34) ubezpieczona oświadczyła, że precyzuje swoje roszczenie i domaga się odsetek w kwotach wskazanych przez ZUS w piśmie z dnia 1.07.2022 r. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: E. R. ukończyła wyższe studia magisterskie na kierunku zarządzanie, marketing i ekonomia na Uniwersytecie Ekonomicznym we W., studia (...) (M. of Business (...)) w Wyższej Szkole (...) we W. na kierunku Zarządzanie przedsiębiorstwem. Przed zatrudnieniem w spółce (...) sp. z o.o. z siedzibą we W. skarżąca miała 20-letni staż pracy na stanowiskach: księgowej, zastępcy głównej księgowej, głównej księgowej i dyrektora finansowego.

Bezpośrednio przed zatrudnieniem przez spółkę (...) sp. z o.o. z siedzibą we W. skarżąca otrzymywała wynagrodzenie w kwocie 17.000 zł brutto miesięcznie. Od lutego 2018 r. spółka (...) sp. z o.o. z siedzibą we W. poszukiwała pracownika na stanowisko głównego księgowego. Początkowo spółka ta prowadziła samodzielnie rekrutację, a następnie przy pomocy firmy rekrutacyjnej (...) sp. z o.o. Do tego stanowiska przypisane były obowiązki polegające m. in. na prowadzeniu pełnych ksiąg rachunkowych spółek kapitałowych, rozliczania deklaracji podatkowych, sporządzaniu sprawozdań finansowych udzielania porad klientom z zakresu podatków i rachunkowości, zarządzaniu podległym zespołem.

Od kandydata oczekiwano dobrej znajomości przepisów o rachunkowości, biegłej znajomości przepisów podatkowych, doświadczenia w branży outsourcingu, znajomości języka angielskiego, doświadczenia w zarządzaniu zespołem. Około 21 maja 2018 r. rekruter M. B. (1) przedstawił kandydaturę skarżącej na to stanowisko i doszło do rozmowy kwalifikacyjnej, na której ostatecznie skarżąca i przedstawiciel pracodawcy wynegocjowali wynagrodzenie za pracę na poziomie 15.000 zł brutto. W dniu 28 maja 2018 r. wnioskodawczyni zawarła z (...) sp. z o.o. z siedzibą we W. umowę o pracę na czas określony od dnia 28 maja 2018 r. do 27 listopada 2018 r. na stanowisku główniej księgowej za wynagrodzeniem w wysokości 15.000 brutto miesięcznie.

Rozpoczynając pracę wnioskodawczyni została zgłoszona do ubezpieczenia społecznego z podstawą wymiaru składek obliczoną od wynagrodzenia w kwocie 15 000 zł brutto. Skarżąca świadczyła pracę na rzecz pracodawcy. W dniu 9 lipca 2018 r. dowiedziała się, że jest w ciąży, natomiast w dniu 2 sierpnia 2018 r. lekarz wystawił skarżącej zwolnienie lekarskie z uwagi na jej stan zdrowia. Stosunek pracy uległ przedłużeniu do dnia porodu, tj. 28 grudnia 2018 r. Po ustaniu stosunku zatrudnienia ze skarżącą, spółka (...) sp. z o.o. z siedzibą we W. nie zatrudniała nowego pracownika na stanowisko głównego księgowego, przeprowadziła rekrutację wewnętrzną i ostatecznie zatrudniła na to stanowisko księgową M.

B. (2) za wynagrodzeniem w kwocie 10.500 zł. Dowód: - okoliczności bezsporne. Organ rentowy rozpoczął kontrolę ubezpieczenia wnioskodawczyni bezpośrednio po przejęciu obowiązku wypłaty świadczeń. Kontrola trwała pół roku, wnioskodawczyni otrzymała pierwszy zasiłek chorobowy po 7 miesiącach od złożenia pisma w tej sprawie. W takcie kontroli skarżąca nie była bezpośrednio przesłuchana przez pracownika organu, złożyła wyjaśnienia na piśmie. Organ nie przeprowadził dowodu z zeznań świadków. Dowód: - przesłuchanie wnioskodawczyni, k. 24v-25.

Decyzją z dnia 16 stycznia 2019 r. nr (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustalił, że podstawą wymiaru składek E. R. z tytułu ubezpieczeń społecznych jest kwota 10.500 zł brutto. Dowód: - decyzja ZUS z dnia 16 stycznia 2019 r. w aktach organu rentowego. Wnioskodawczyni pismem z dnia 17 lutego 2019 r. wniosła do Sądu Okręgowego we Wrocławiu VIII Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 16 stycznia 2019 r. nr (...)- (...) i domagała się jej zmiany poprzez stwierdzenie, że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne ubezpieczonej E. R. z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę u płatnika składek (...) sp. z o.o. stanowi od dnia 28 maja 2018 r. wynagrodzenie zasadnicze w wysokości 15.000 zł.

Wnioskodawczyni wniosła o dopuszczenie i przeprowadzenie dowodów z dokumentów- raportów płacowych za rok 2017 i 2018, umowy o pracę z dnia 28 maja 2018 r., akt ubezpieczonej w ZUS, kart informacyjnych ubezpieczonej w klinice niepłodności z dnia 29 stycznia 2014 r. i 25 listopada 2014 r., zeznań podatkowych PIT-11 z lat 2008 do 2016 oraz z zeznań świadka M. B. (1) pracownika firmy rekrutacyjnej (...) sp. z o.o. oraz przesłuchania ubezpieczonej. Dowód: - odwołanie wnioskodawczyni z dnia 17 lutego 2019 r. w aktach sprawy o sygn. akt (...).

W toku postępowania w sprawie o sygn. akt (...) przed Sądem Okręgowym we Wrocławiu zeznania złożył M. B. (1), przesłuchana została wnioskodawczyni jako strona i E. C. jako członek zarządu (...) sp. z o.o. z siedzibą we W.. Dowód: - akta sprawy o sygn. akt (...). Wyrokiem z dnia 1 czerwca 2021 r., sygn. akt (...), Sąd Okręgowy we Wrocławiu VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zmienił decyzję organu rentowego z dnia 16 stycznia 2019 r. nr (...)- (...) w ten sposób, że stwierdził, iż podstawa wymiaru składek wnioskodawczyni E. R. podlegającej ubezpieczeniom społecznym jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. z siedzibą we W. wynosiła od 28 maja 2018 r. kwotę 15.000 zł brutto.

Dowód: - wyrok SO we Wrocławiu z dnia 1 czerwca 2021 r. w aktach sprawy o sygn. akt (...). Kwoty zasiłków należnych wnioskodawczyni wynosiły za okresy: - 26.09.2018 r.-26.10.2018 r. – 2471 zł, - 30.09.2018 r. -30.10.2018 r.- 1432 zł - 17.10.2018 r.- 16.11.2018 r.- 1826 zł, - 31.10.2018 r.- 30.11.2018 r. – 1504 zł, - 30.11.2018r.- 30.12.2018 r.- 1719 zł, - 12.12.2018 r.- 11.01.2019 r. – 1289 zł, - 26.12.2018 r. – 25.01.2019 r. - 1504 zł, - 27.12.2018 r. – 26.01.2019 r. – 86 zł, -31.12.2018 r. – 30.01.2019 r. – 344 zł, -31.01.2019r.- 2.03.2019r.

– 2664 zł, - 28.02.2019 r. – 30.03.2019 r. – 2406 zł, - 31.03.2019 r.- 30.04.2019 r. – 2664 zł, - 30.04.2019 r. -30.05.2019 r. -2578 zł, - 15.05.2019 r.- 14.06.2019 r. – 1289 zł, - 31.05.2019 r. – 30.06.2019 r. -1375 zł, -30.06.2019 r.- 30.07.2019 r. – 2578 zł, - 31.07.2019 r. – 30.08.2019 r. – 2664 zł, -31.08.2019 r. – 30.09.2019r. – 2664 zł, -30.09.2019 r. – 30.10.2019 r. – 2578 zł, -31.10.2019 r. – 30.11.2019 r. 2664 zł, -30.11.2019 r.- 30.12.2019 r. – 2578 zł, - 25.12.2019 r.- 24.01.2020 r.- 2148 zł.

Dowód: - tabela, k. 15, bezsporne. Organ rentowy wypłacił wnioskodawczyni w dniu 15 października 2021 r. należne jej świadczenia chorobowe za okres wrzesień - grudzień 2018 r. oraz za okres zasiłku macierzyńskiego za okres od grudnia 2018 r. do grudnia 2019 r. Dowód: Okoliczność bezsporna, a nadto: - przesłuchanie wnioskodawczyni, k. 24v-25. Pismem z dnia 20 października 2021 r. wnioskodawczyni wezwała organ rentowy do wypłaty odsetek ustawowych za opóźnienie z tytułu nieterminowej wypłaty świadczeń pieniężnych w pełnych kwotach, tj. zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania.

Dowód: - wezwanie do zapłaty z dn. 20 października 2021 r. w aktach organu rentowego. Decyzją z dnia 4 listopada 2021 r., znak (...) - (...), organ rentowy odmówił wnioskodawczyni prawa do wypłaty odsetek ustawowych za opóźnienie. W uzasadnieniu wskazano, że wyrok Sądu Okręgowego był ostatnim dokumentem mającym wpływ na ustalenie wnioskodawczyni prawa do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego za sporne okresy. W związku z tym, świadczenie należało wypłacić w terminie nieprzekraczającym 30 dni licząc od dnia 16 września 2021 r., tj. od daty uprawomocnienia się wyroku z dnia 1 czerwca 2021 r.

Wypłaty należnego zasiłku chorobowego i macierzyńskiego za sporne okresy dokonano w dniu 16 października 2021 r., w związku z czym w ocenie ZUS brak było podstaw do wypłaty odsetek. Dowód: - decyzja ZUS z dnia 4 listopada 2021r. w aktach organu rentowego. Sąd Rejonowy zważył, co następuje. Odwołanie, jako zasadne, podlegało uwzględnieniu. W niniejszej sprawie wnioskodawczyni domagała się zmiany decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 4 listopada 2021 r. znak sprawy: (...) w przedmiocie wypłaty odsetek ustawowych za opóźnienie w wypłacie zasiłku chorobowego oraz macierzyńskiego poprzez przyznanie jej wypłaty odsetek od wypłaconego zasiłku chorobowego za okres od dnia 4 września 2018 r. do dnia 26 grudnia 2018 r. i zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 27 grudnia 2018 r. do dnia 25 grudnia 2019 r.

Z kolei organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania kwestionując możliwość naliczania odsetek od świadczeń wypłaconych ubezpieczonej w terminie 30 dni od uprawomocnienia się wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu, który rozstrzygał wątpliwości co do wysokości należnego wynagrodzenia za pracę skarżącej. Zgodnie z art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1133, 1621; dalej jako ustawa zasiłkowa) płatnicy składek wypłacają zasiłki w terminach przyjętych dla wypłaty wynagrodzeń lub dochodów, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych bieżąco po stwierdzeniu uprawnień.

Zasiłki te wypłaca się nie później jednak niż w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłków. Zgodnie z art. 85 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 423, 432, 619, 1621; dalej jako ustawa systemowa), jeżeli Zakład Ubezpieczeń Społecznych - w terminach przewidzianych w przepisach określających zasady przyznawania i wypłacania świadczeń pieniężnych z ubezpieczeń społecznych lub świadczeń zleconych do wypłaty na mocy odrębnych przepisów albo umów międzynarodowych - nie ustalił prawa do świadczenia lub nie wypłacił tego świadczenia, jest obowiązany do wypłaty odsetek od tego świadczenia w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie określonych przepisami prawa cywilnego.

Nie dotyczy to przypadku, gdy opóźnienie w przyznaniu lub wypłaceniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które Zakład nie ponosi odpowiedzialności. Z powyższego wynika, że płatnicy składek wypłacają zasiłki w terminach przyjętych dla wypłaty wynagrodzeń, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych od razu po stwierdzeniu uprawnień. Zasiłki te wypłaca się jednak nie później niż w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień. Jeżeli ZUS w terminie nie wypłacił świadczenia, jest obowiązany do wypłaty odsetek ustawowych, chyba że opóźnienie jest następstwem okoliczności, za które nie ponosi odpowiedzialności (vide: wyrok SN z 7 lutego 2006 r., sygn. akt I UK 191,05, OSP 2007/4/3).

Bezsporna między stronami była data wypłaty przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych zasiłku chorobowego i macierzyńskiego oraz wysokość należnych odsetek, w zasadzie spór ogniskował się wyłącznie na kwestii, czy wypłata tychże świadczeń nastąpiła z opóźnieniem oraz czy za to opóźnienie odpowiada organ rentowy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych podnosił, iż dokonał wypłaty zasiłku chorobowego i macierzyńskiego za sporny okres w ustawowym terminie 30 dni licząc od dnia uprawomocnienia się wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 1 czerwca 2021 r., tj. w dniu 16 września 2021 r., który to dokument traktował jako ostatni mający wpływ na ustalenie prawa do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego za sporne okresy.

Wypłata należnych świadczeń nastąpiła bowiem w dniu 15 października 2021 r. Sąd w niniejszej sprawie nie podzielił stanowiska organu rentowego, że termin do przyznania i wypłaty zasiłku zaczął biec dopiero od 16 września 2021 r., czyli od momentu uprawomocnienia się wyroku Sądu Okręgowego w przedmiocie ustalenia podstawy wymiaru składek wnioskodawczyni na kwotę 15.000 zł brutto. Podkreślić należy, że instytucję odsetek za opóźnienie w spełnieniu świadczenia w prawie ubezpieczeń społecznych reguluje art. 85 ustawy z o systemie ubezpieczeń społecznych.

Odrębność tej regulacji polega przede wszystkim na powstaniu obowiązku zapłaty odsetek wyłącznie w wypadku opóźnienia kwalifikowanego, zachodzącego wtedy, gdy zobowiązany - mimo istniejącego obowiązku - nie spełnia świadczenia w terminie, przy czym niedotrzymanie terminu jest następstwem okoliczności, za które organ ponosi odpowiedzialność (por. Wyrok SA w Białymstoku z 17.04.2018 r., III AUa 119/18, LEX nr 2546181). Aby zatem ustalić czy organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie spowodowane błędem w ustaleniach faktycznych, konieczne jest wykazanie, że w przepisanym terminie organ rentowy nie dysponował i z przyczyn obiektywnych nie mógł dysponować materiałem umożliwiającym przyznanie świadczenia.

Obowiązek zapłaty odsetek za opóźnienie w wypłacie świadczenia zaktualizuje się każdorazowo w przypadku niestarannego działania organu, kiedy to organ z własnej woli zaniechał ustalenia stanu faktycznego dotyczącego ubezpieczonego w sposób rzetelny i dokładny, korzystając z uprawnień przyznanych mu w tym zakresie przez ustawodawcę. Wydanie przez organ rentowy niezgodnej z prawem decyzji- także dotyczącej podstawy wymiaru należnych świadczeń- w sytuacji, gdy było możliwe wydanie decyzji zgodnej z prawem, zwłaszcza gdy ubezpieczony wykazał okoliczności związane z ustaleniem wynagrodzenia w kwestionowanej kwocie, powoduje, że opóźnienie w spełnieniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które organ rentowy ponosi odpowiedzialność.

Wydanie prawomocnego wyroku sądu ubezpieczeń społecznych przyznającego świadczenie i wpływ tego wyroku do organu rentowego nie mają znaczenia dla biegu terminu do wydania decyzji, od upływu którego ubezpieczonemu przysługują ustawowe odsetki (vide: wyrok SA w Lublinie z 26 czerwca 2013 r., III AUA 208/13, Lex 1331074; wyrok SN z 7 kwietnia 2010 r., I UK 345/09, Lex 607445). Analogicznie sytuacja przedstawia się w sytuacji, gdy organ rentowy bezpodstawnie obniża podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne, co w konsekwencji powoduje wypłatę należnych świadczeń jedynie w części.

Organ rentowy ponosi wyłączną odpowiedzialność za ustalenie podstawy wymiaru składek w zaniżonej wysokości i terminową wypłatę jedynie części świadczeń (skutkującą obowiązkiem wypłaty odsetek), jeżeli wszystkie niezbędne okoliczności faktyczne uzasadniające ustalenie wysokości wynagrodzenia za pracę ubezpieczonego zostały ustalone w postępowaniu przed tym organem, a odmowa przyznania świadczenia jest wynikiem błędu w wykładni lub/i zastosowaniu prawa materialnego (vide: wyrok SA w Lublinie z 26 czerwca 2013 r.; wyrok SN z 7 kwietnia 2010 r.).

Mając na uwadze powyższe wskazać należy, iż organ rentowy ponosi odpowiedzialność za niewypłacenie ubezpieczonej w terminie należnego jej zasiłku chorobowego za okres od dnia 4 września 2018 r. do dnia 26 grudnia 2018 r. i zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 27 grudnia 2018 r. do dnia 25 grudnia 2019 r. Tym samym ubezpieczonej przysługuje prawo do ustawowych odsetek za opóźnienie z tytułu wypłaconego, po terminie, zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego za ww. okresy. W pierwszej kolejności należy wskazać, że wyrok Sądu Okręgowego z dnia 1 czerwca 2021 r. został wydany na podstawie okoliczności faktycznych, które istniały już w chwili wydawania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzji z dnia 16 stycznia 2019 r.

Organ rentowy kwestionując wysokość ustalonego w umowie o pracę wynagrodzenia skarżącej miał możliwość sprawdzenia ile wynosi średnia (lub mediana) wynagrodzeń pracowników na stanowisku głównej księgowej w 2018 r., z pewnością miał też możliwość pozyskania i przeanalizowania zeznań podatkowych składanych w ubiegłych latach przez wnioskodawczynię, z których wynikało, że już wcześniej uzyskiwała ona relatywnie wysoki dochód. Należy mieć na uwadze, że zgodnie z art. 87 ust. 1 ustawy systemowej, w trakcie przeprowadzania kontroli inspektor kontroli Zakładu ma prawo:

1) badać wszelkie księgi, dokumenty finansowo-księgowe i osobowe oraz inne nośniki informacji związane z zakresem kontroli; 1a) dokonywać oględzin i spisu składników majątku płatników składek zalegających z opłatą należności z tytułu składek;

2) zabezpieczać zebrane dowody; 3) żądać udzielania informacji przez płatnika składek i ubezpieczonego;

4) legitymować osoby w celu ustalenia ich tożsamości, jeśli jest to niezbędne dla potrzeb kontroli;

5) wzywać i przesłuchiwać świadków;

6) wzywać i przesłuchiwać płatnika składek i ubezpieczonego, jeżeli z powodu braku lub po wyczerpaniu innych środków dowodowych pozostały niewyjaśnione okoliczności mające znaczenie dla postępowania kontrolnego. Podkreślić także należy, że zarówno z wyjaśnień samej skarżącej, jak i z zeznań świadków M. B. (1) i E. C., w sposób jasny i logiczny wynikało, że skarżąca jest doświadczonym i wysoko wykwalifikowanym pracownikiem, a co za tym idzie wysokość ustalonego wynagrodzenia za pracę na poziomie 15.000 zł brutto nie powinna budzić wątpliwości organu rentowego.

Sąd nie stracił z pola widzenia, że postępowanie kontrolne prowadzone przez Zakład trwało około 6 miesięcy, nic nie stało zatem na przeszkodzie, aby organ rentowy zgromadził stosowną dokumentację, przesłuchał wnioskodawczynię i świadków i na tej podstawie dokonał prawidłowych ustaleń faktycznych w sprawie. Fakt, iż organ rentowy nie wykorzystał w toku swojego postępowania możliwości dowodowych i wydał decyzję, która w wyniku odwołania ubezpieczonej została później zmieniona przez Sąd Okręgowy we Wrocławiu wyrokiem z dnia 1 czerwca 2021 r., nie stanowi, że do opóźnienia w wypłacie ubezpieczonej należnych jej świadczeń doszło w okolicznościach, za które organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności.

Wyrok Sądu Okręgowego miał charakter deklaratoryjny i jedynie potwierdził fakt, iż podstawa wymiaru składek wnioskodawczyni wynosiła 15.000 zł brutto. Do braku dopłaty spornych zasiłków w terminie doszło z wyłącznej winy organu rentowego, za co organ rentowy ponosi odpowiedzialność. Podkreślić należy, że nie istniały po stronie organu rentowego żadne przeszkody, które uniemożliwiałyby mu poczynienie ustaleń także w oparciu o przesłuchanie świadków. Organ rentowy w toku przeprowadzonego postępowania kontrolnego zaniechał bezpośredniego wysłuchania skarżącej, ale także zaniechał przesłuchania jakichkolwiek świadków.

Ostatecznie w ocenie Sądu, w toku postępowania sądowego przed Sądem Okręgowym we Wrocławiu nie przeprowadzono żadnego dowodu tego rodzaju, którego organ rentowy nie mógłby przeprowadzić w toku czynności wyjaśniających - kontrolnych przed wydaniem decyzji z dnia 16 stycznia 2019 r. Uwzględniając powyższe, stwierdzić należało, że w niniejszej sprawie organ rentowy, w wyniku braku wnikliwego i wszechstronnego, zbadania okoliczności faktycznych, co mogło się odbyć w ramach postępowania przed tym organem, wydał błędną decyzję, której konsekwencją było wypłacenie należnych ubezpieczonej świadczeń - zasiłków za ww. okresy dopiero w dniu 15 października 2021 r.

Organ rentowy już w toku własnego postępowania wyjaśniającego (kontrolnego), korzystając z przysługujących mu kompetencji miał możliwość i obowiązek prawidłowej oceny wszystkich okoliczności sprawy, a zatem ponosi odpowiedzialność za opóźnienie w przyznaniu odwołującej się świadczeń. Mając na uwadze powyższe rozważania, a także powołane orzecznictwo Sądu Najwyższego, w świetle poczynionych ustaleń, należało uznać, że opóźnienie w wypłacie zasiłków za ww. okresy jest następstwem okoliczności, za które organ rentowy ponosi odpowiedzialność.

Uznając zasadność odwołania Sąd w punkcie I wyroku działając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., zmienił zaskarżoną decyzję z dnia 4 listopada 2021 r. znak: (...) w ten sposób, że przyznał wnioskodawczyni prawo do odsetek od wypłaconego wnioskodawczyni zasiłku chorobowego i macierzyńskiego od następujących kwot i dat: - 557,09 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 4.09.2018 r.- 26.09.208 r., - 722,56 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 27.09.2018 r.- 17.10.22018r., - 645,53 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 18.10.2018 r.-14.11.2018r., - 626,27 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 15.11.2018 r.-12.12.2018 r., - 303,31 zł tytułem odsetek od zasiłku chorobowego należnego za okres 13.12.2018 r.-26.12.2018r., -86,46 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 27.12.2018 r.- 31.12.2018 r., - 521,26 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.01.2019 r.- 31.01.2019 r., - 455, 25 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.02.2019 r.- 28.02.2019 r., - 486,17 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.03.2019r.-31.03.2019 r., - 452,62 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.04.2019r.

– 30.04.2019 r., -448,01 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.05.2019 r.- 31.05.2019 r., - 416,28 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.06.2019 r.-30.06.2019 r., -411,08 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.07.2019 r.- 31.07.2019 r., - 391,99 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.08.2019 r. -31.08.2019 r., - 361,48 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.09.2019r.-30.09.2019 r., -353,21 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.10.2019 r.- 31.10.2019 r., - 325, 14 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.11.2019 r.-31.11.2019 r., - 258,54 zł tytułem odsetek od zasiłku macierzyńskiego należnego za okres 1.12.2019 r.-25.12.2019 r.

Ustalając stan faktyczny Sąd oparł się o dokumenty zebrane w toku postępowania przed organem rentowym, a także o zebrany w sprawie materiał dowodowy w postaci dokumentów i przede wszystkim dołączone akta Sądu Okręgowego we Wrocławiu VIII Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych o sygn. akt (...). Żadna ze stron postępowania nie kwestionowała rzetelności lub prawdziwości tychże dokumentów, także Sąd nie znalazł podstaw, aby odmówić im wiarygodności. Sąd uwzględnił również wyjaśnienia wnioskodawczyni, ponieważ w pełni korespondowały one ze zgromadzonym w sprawie materiałem dowodowym.

W punkcie II sentencji wyroku Sąd zaliczył koszty sądowe na rachunek Skarbu Państwa, gdyż zarówno wnioskodawczyni, jak i organ rentowy są zwolnieni od obowiązku ich uiszczenia na mocy art. 94 i art. 96 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych. Z uwagi na powyższe, orzeczono jak w sentencji.