Legislator Case Law & Legislation
VI U 1406/21 AI generated

VI U 1406/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1406/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 31 sierpnia 2021r. Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego orzekł, że ubezpieczona – K. R. podlega ubezpieczeniom społecznym rolników, co wiąże się z obowiązkiem płatności składek na jej ubezpieczenie emerytalno-rentowe od dnia 1.04.2021r., przy czym obowiązkiem płatności tych składek obciążył Prezydenta Miasta B.. W odwołaniu wniesionym do tut. Sądu opisano stan faktyczny, tzn. pobieranie przez K. R. świadczenia pielęgnacyjnego w związku z opieką nad niepełnosprawną matką – D. H. (1), co – według odwołującego – oznacza brak po jego stronie obowiązku płatności składek do KRUS. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wniósł o jego oddalenie.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1406/21 · Sąd powszechny: W tym miejscu należy przytoczyć szereg przepisów, mających zastosowanie w niniejszej sprawie. Zgodnie z art. 16 ust. 2 pkt. 4 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity: Dz. U. Z 2021r. poz. 266), ubezpieczeniem emerytalno-rentowym na wniosek obejmuje się osobę, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik lub domownik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej lub pracy w gospodarstwie rolnym w związku z nabyciem prawa do świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego zasiłku opiekuńczego na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity:” Dz.

Keywords

AI generated
pension entitlement ongoing social benefits reimbursement to the insured maintenance of pension coverage outstanding insurance premiums suspension of insurance benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VI U 1406/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 kwietnia 2022r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Ewa Krakowska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym dniu 7 kwietnia 2022r. w B. odwołania Prezydenta Miasta B. od decyzji Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 31 sierpnia 2021r. Nr (...) w sprawie Prezydenta Miasta B. przeciwko: przy udziale Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego K. R. o składki oddala odwołanie VI U 1406/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 31 sierpnia 2021r. Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego orzekł, że ubezpieczona – K. R. podlega ubezpieczeniom społecznym rolników, co wiąże się z obowiązkiem płatności składek na jej ubezpieczenie emerytalno-rentowe od dnia 1.04.2021r., przy czym obowiązkiem płatności tych składek obciążył Prezydenta Miasta B.. W odwołaniu wniesionym do tut. Sądu opisano stan faktyczny, tzn. pobieranie przez K. R. świadczenia pielęgnacyjnego w związku z opieką nad niepełnosprawną matką – D. H. (1), co – według odwołującego – oznacza brak po jego stronie obowiązku płatności składek do KRUS. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wniósł o jego oddalenie.

Sąd ustalił i zważył, co następuje:

Podlegająca rolniczemu ubezpieczeniu społecznemu zainteresowana – K. R., w dniu 25.03.2021r. złożyła w Oddziale Regionalnym KRUS w B. oświadczenie, że z dniem 31.03.2021r. upływa okres dzierżawy jej gruntów i że umowa z dotychczasowym dzierżawcą – M. S. nie będzie przedłużana. W odpowiedzi na to oświadczenie, pozwany organ rentowy w dniu 13.04.2021r. wydał decyzję stwierdzającą ustanie ubezpieczenia społecznego rolników tj. ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego, macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego zainteresowanej – K.

R. od dnia 1.04.2021r. W tym samym dniu wydano decyzję o ustaniu jej ubezpieczenia zdrowotnego. W dniu 13.07.2021r. zainteresowana złożyła w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w B. wniosek o objęcie jej ubezpieczeniem emerytalno-rentowym w związku z pobieraniem świadczenia pielęgnacyjnego, przyznanego przez (...) w B. z tytułu sprawowania opieki nad niepełnosprawną matką – D. H. (2) od dnia 1.04.2021r. w wysokości po 1.971 zł miesięcznie. To postępowanie administracyjne zakończyło się wydaniem w dniu 31.08.2021r. zaskarżonej decyzji.

W tym miejscu należy przytoczyć szereg przepisów, mających zastosowanie w niniejszej sprawie. Zgodnie z art. 16 ust. 2 pkt. 4 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity: Dz. U. Z 2021r. poz. 266), ubezpieczeniem emerytalno-rentowym na wniosek obejmuje się osobę, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik lub domownik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej lub pracy w gospodarstwie rolnym w związku z nabyciem prawa do świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego zasiłku opiekuńczego na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity:” Dz.

U z 2020r., poz. 111) albo zasiłku dla opiekuna na podstawie ustawy z dnia 4 kwietnia 2014r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów przez okres pobierania tego świadczenia (tekst jednolity: Dz. U. Z 2020r. poz. 1297) albo zasiłku - do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 pkt 2. Zgodnie z art. 3 ust. 6 jeżeli wniosek o objęcie ubezpieczeniem na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 złożony został w ciągu 30 dni od dnia wydania przez wójta (co oczywiste, również burmistrza, prezydenta) decyzji przyznającej świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy na podstawie cyt. ustawy z o świadczeniach rodzinnych albo zasiłek dla opiekuna na podstawie cyt. ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, objęcie tym ubezpieczeniem następuje od dnia przyznania prawa do tego świadczenia albo zasiłku.

Wreszcie zgodnie z art.

4. ust. 3 ustawy składki na ubezpieczenie za osobę, o której mowa w art. 16 ust. 2 pkt 4, opłaca wójt w wysokości określonej w art. 17 ust.

1. W cyt. ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników w art. 52 ust. 1 wskazano również, że przepisy ustawy z 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity: Dz. U z 2021r. poz. 423) stosuje się odpowiednio – jedynie w sprawach nieuregulowanych w ustawie. Także z art. 5 ust. 1 cyt. ustawy systemowej wynika, że ubezpieczenie społeczne rolników, jeżeli nie podlegają oni obowiązkowi ubezpieczeń społecznych na podstawie ustawy, regulują odrębne przepisy. Powyższa przepisy oznaczają, że regulacja dotycząca ubezpieczenia społecznego rolników, a konkretnie zasad podlegania temu ubezpieczeniu, w tym opłaty składek, świadczeń z tego ubezpieczenia itd. zawarta jest w cyt. ustawie systemowej i jest to regulacja zupełna.

Przepisy tej ustawy stosuje się do rolników jedynie odpowiednio i tylko w sytuacji, gdy dana kwestia nie jest uregulowana w cyt. ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników. Biorąc powyższe pod uwagę, należy zatem stwierdzić, że powoływanie się przez odwołującego na przepis art. 6 ust. 2b ustawy systemowej, w myśl którego wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów lub jest ubezpieczona na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 cyt. ustawy z dnia 20 grudnia 1990r., nie ma podstaw w niniejszej sprawie.

Przepis ten bowiem należy rozumieć w ten sposób, że w sytuacji pobierania świadczenia pielęgnacyjnego przez osobę objętą ubezpieczeniem emerytalno-rentowym rolników na podstawie art. 16 ust. 2 pkt. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, wójt, burmistrz, prezydent nie ma obowiązku opłacania składek na ubezpieczanie emerytalna – rentowe do FUS. Nie dotyczy on jednak obowiązków opłacania składek na KRUS, bo to zagadnienie uregulowane jest w ustawie szczególnej, jaką jest ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników. Decyzja ta zatem jest prawidłowa, zgodna z obowiązującymi przepisami prawa, nie podlegająca zmianie i dlatego – na podstawie art. 477 14 § 1 kpc. - orzeczono, jak w sentencji.

Zgodnie z art. 148 1 § 1 k.p.c. sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne. Zdaniem Sądu w przedmiotowej sprawie wystąpiły przesłanki określone w tym przepisie uzasadniające wydanie wyroku na posiedzeniu niejawnym, ponieważ po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów przeprowadzenie rozprawy nie było konieczne.

W szczególności, żadna ze stron w pierwszym piśmie procesowym nie wniosła o przeprowadzenie rozprawy, a przedmiotem sporu był problem prawny, a nie faktyczny. SSO Ewa Krakowska