Legislator Case Law & Legislation
IV U 457/21 AI generated

IV U 457/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 457/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód K. R. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 15.10.2021r. odmawiającej mu świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 15.01.2021r. Wskazał, iż zarówno dokumentacja wystawiona przez lekarza rodzinnego w związku z wnioskiem o świadczenie rehabilitacyjne, jak i epikryza karty informacyjnej leczenia szpitalnego potwierdzała rokowania odzyskania przez powoda zdolności do pracy w okresie świadczenia rehabilitacyjnego. W odpowiedzi Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

IV U 457/21 · Sąd powszechny: W uzasadnieniu jako podstawę decyzji powołano art.18 pkt 1,3,4,5,6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa podnosząc, iż orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia 25.08.2021r. powód został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy do lipca 2022r.Komisja Lekarska ZUS potwierdziła tę okoliczność oraz orzekła, iż powód był częściowo niezdolny do pracy w okresie od 21.09.2017r. do 19.08.2018r. Mając na uwadze stwierdzenie KL o całkowitej niezdolności powoda do pracy i prawem do renty z tytułu niezdolności do pracy, roszczenie o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego organ rentowy uznał za bezzasadne.

Keywords

AI generated
reinstatement of disability benefits rehabilitation capability vocational rehabilitation recovery of work capacity sufficient earning capacity unfit notwithstanding health condition
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 457/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ dnia 8 sierpnia 2022 r. Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w osobie SSR Magdaleny Piątkowskiej po rozpoznaniu w dniu 8 sierpnia 2022 r. na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1 kpc sprawy z odwołania K. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 15 października 2021 r. roku, (...) o świadczenie rehabilitacyjne zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. i przyznaje K. R. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego od dnia 15 stycznia 2021r. na okres 12 miesięcy.

UZASADNIENIE

Powód K. R. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 15.10.2021r. odmawiającej mu świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 15.01.2021r. Wskazał, iż zarówno dokumentacja wystawiona przez lekarza rodzinnego w związku z wnioskiem o świadczenie rehabilitacyjne, jak i epikryza karty informacyjnej leczenia szpitalnego potwierdzała rokowania odzyskania przez powoda zdolności do pracy w okresie świadczenia rehabilitacyjnego. W odpowiedzi Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

W uzasadnieniu jako podstawę decyzji powołano art.18 pkt 1,3,4,5,6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa podnosząc, iż orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia 25.08.2021r. powód został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy do lipca 2022r.Komisja Lekarska ZUS potwierdziła tę okoliczność oraz orzekła, iż powód był częściowo niezdolny do pracy w okresie od 21.09.2017r. do 19.08.2018r. Mając na uwadze stwierdzenie KL o całkowitej niezdolności powoda do pracy i prawem do renty z tytułu niezdolności do pracy, roszczenie o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego organ rentowy uznał za bezzasadne.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny, który nie był sporny: Powód był niezdolny do pracy w związku z czym przebywał na zasiłku chorobowym przez okres 182 dni, tj. do 14.01.2021r. w październiku 2020r. powód przebył allogeniczny przeszczep serca. Zabieg był niepowikłany i przyniósł poprawę stanu zdrowia powoda. Okres pooperacyjny przebiegał bez komplikacji, nie rozpoznano objawów odrzucania przeszczepu. Wnioskodawca rokował pełne odzyskanie zdolności do pracy w ciągu 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego, o co powód zawnioskował.

Orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia 25.08.2021r. powód został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy do lipca 2022r. W dniu 16.09.2021r. Komisja Lekarska ZUS potwierdziła tę okoliczność oraz orzekła, iż powód był częściowo niezdolny do pracy w okresie od 21.09.2017r. do 19.08.2018r. W dniu 15.10.2021r. wydana została zaskarżona decyzja odmawiająca powodowi prawa do świadczenia rehabilitacyjnego wobec niezdolności do pracy orzeczonej do dnia 31.07.2022r. Dowód: akta ZUS (w załączeniu ) opinia biegłego sądowego internisty kardiologa k.14-15 opinia uzupełniająca k. 29 Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył:

Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art. 18.1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy. Jak wynika z materiału dowodowego powód po dniu 14.01.2021r. nadal był niezdolny do pracy, ale rokował odzyskanie pełnej zdolności w trakcie 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego.

Świadczy o tym opinia lekarza rodzinnego powoda, stanowisko placówki, w której dokonano u powoda niepowikłanego przeszczepu serca, jak i opinia biegłego, w której jednoznaczne biegły podkreśla, iż powód rokował powrót do zdrowia w okresie 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego. Opinia biegłego była jasna, zwięzła, biegły ze szczegółowej analizy stanu zdrowia wyciągnął logiczne wnioski i uzasadnił je w sposób przekonujący dla sądu, szczególnie w opinii uzupełniającej wydanej na skutek zastrzeżeń wniesionych przez organ rentowy.

Należy mieć na uwadze brzmienie przepisu, które nakazuje ocenę stanu zdrowia pacjenta na datę zakończenia 182 dni zasiłku chorobowego w kontekście niezdolności do pracy i rokowań ( stawianych w tej dacie) odzyskania zdolności do pracy. Przy tym istotą jest, że uzyskanie świadczenia następuje w oparciu o rokowanie, czyli ocenę przypuszczalnego przebiegu choroby ( vide- internetowy słownik języka polskiego PWN). W niniejszym stanie faktycznym ocena przesłanek art. 18.1 dała odpowiedzi pozytywne w zakresie każdej z nich tworząc po stronie powoda prawo do świadczenia rehabilitacyjnego przez okres 12 miesięcy.

Nie zaistniała przy tym żadna z przesłanek negatywnych, które ustawodawca wymienił enumeratywnie w art. 18.7,8 powołanej ustawy zasiłkowej. Mając powyższe na względzie orzeczono jak w sentencji.