Legislator Case Law & Legislation
VI U 1590/21 AI generated

VI U 1590/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1590/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona I. C. wniosła odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 2 listopada 202Ir., którą dokonani przeliczenia jej emerytury. W uzasadnieniu podniosła, iż w decyzji uwzględniono jedynie przyrost składek w wysokości 1218, 33 zł , tymczasem dokument sporządzony w systemie NPI PUE z dnia 16 października 202 Ir. potwierdza wpływ składek na FUS w wysokości 4142, 82 zł . W związku z powyższym wniosła o przeliczenie emerytury z uwzględnieniem wyższej kwoty składek zewidencjonowanych na jej koncie FUS. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie.

Legislator headnote

AI generated

art. 355 k.p.c; VI U 1590/21 · Sąd powszechny: Ubezpieczona I. C. wniosła odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 2 listopada 202Ir., którą dokonani przeliczenia jej emerytury. W uzasadnieniu podniosła, iż w decyzji uwzględniono jedynie przyrost składek w wysokości 1218, 33 zł , tymczasem dokument sporządzony w systemie NPI PUE z dnia 16 października 202 Ir. potwierdza wpływ składek na FUS w wysokości 4142, 82 zł . W związku z powyższym wniosła o przeliczenie emerytury z uwzględnieniem wyższej kwoty składek zewidencjonowanych na jej koncie FUS. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie.

Keywords

AI generated
pension adjustment recalculation of disability pension refund of contributions social security fund unemployment benefits overpayment rehabilitation measure in social insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 355 k.p.c
Na podstawie art. 355 k.p.c.
AI generated
VIII U 4012/19
Decyzją z dnia 26 sierpnia 2019 r.
V U 463/17
Decyzją z dnia 26.04.2017 r.
VII U 120/20
(...) Oddział w W. w dniu 14 czerwca 2019 r. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z 10 maja 2019 r. Odwołująca zarzuciła skarżonej decyzji naruszenie przepisów postępowania: art. 7 k.p.a., art. 77 § 1 k.p.a., art. 80 k.p.a. poprzez niezebranie wszystkich dowodów w niniejszej sprawie oraz brak wszechstronnego i wyczerpującego rozpatrzenia sprawy z pominięciem oceny całokształtu materiału dowodowego pod kątem czy wskazana przez organ okoliczność została udowodniona, a ponadto zaniechanie przez organ podjęcia wszelkich czynności niezbędnych do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli, co doprowadziło do błędnego rozstrzygnięcia wskazującego na odpowiedzialność skarżącej, w sytuacji gdy prawidłowo zebrany i oceniony materiał dowodowy nie pozwalał na takie rozstrzygnięcie, 2) art. 107 k.p.a. poprzez brak wskazania okoliczności, które organ uznał za udowodnione, dowodów na których się oparł oraz przyczyn, z powodu których innym dowodom odmówił wiarygodności i mocy dowodowej, a także brak uzasadnienia prawnego, w szczególności w stosunku do okoliczności uznania przez organ rentowy winy skarżącego, stanowiącej de facto podstawę odpowiedzialności z art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
VII U 634/16
Decyzją z dnia 17 marca 2016 roku, znak:(...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L., wykonując wyrok Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 30 grudnia 2015 roku, odmówił na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015 roku, poz. 748) L. D. prawa do wypłaty wyrównania wraz z odsetkami różnicy pomiędzy świadczeniem ustalonym decyzja z dnia 31 grudnia 2002 roku, a świadczeniem ustalonym od dnia 1 sierpnia 2014 roku. W uzasadnieniu rozstrzygnięcia wskazano, że Zakład wykonując prawomocny wyrok Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 27 marca 2015 roku, uwzględniający w podstawie wymiaru emerytury za rok 1991 kwotę 35.172,000 złotych, przeliczył decyzją z dnia 7 maja 2015 roku świadczenie, uwzględniając w podstawie wymiaru świadczenia tą kwotę zamiast kwoty 25.172,000 złotych, poczynając od dnia 1 sierpnia 2014 roku, tj. od dnia daty wskazanej w sentencji wyroku. (decyzja – k. 92 akt Zakładu)
V U 1292/15
Decyzją z dnia 13 października 2015 r., znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1590/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 maja 2022 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Maciej Flinik Protokolant – starszy sekretarz sądowy Marta Walińska po rozpoznaniu w dniu 18 maja 2022 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: I. C. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 2 listopada 2021 r., znak: (...) w sprawie: I. C. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o wysokość emerytury 1/ zmienia zaskarżoną decyzję z dnia 2 listopada 2021 roku w ten sposób, że zobowiązuje organ rentowy do uwzględnienia przy przeliczeniu emerytury ubezpieczonej kwoty 2007,73zł ( dwa tysiące siedem złotych 73/100) uiszczonej tytułem składek w ramach spłaty układu ratalnego; 2/ umarza postępowanie w pozostałym zakresie Sędzia Maciej Flinik Sygn. akt VI U 1590/21

UZASADNIENIE

Ubezpieczona I. C. wniosła odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 2 listopada 202Ir., którą dokonani przeliczenia jej emerytury. W uzasadnieniu podniosła, iż w decyzji uwzględniono jedynie przyrost składek w wysokości 1218, 33 zł , tymczasem dokument sporządzony w systemie NPI PUE z dnia 16 października 202 Ir. potwierdza wpływ składek na FUS w wysokości 4142, 82 zł . W związku z powyższym wniosła o przeliczenie emerytury z uwzględnieniem wyższej kwoty składek zewidencjonowanych na jej koncie FUS. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie.

Opisał sposób wyliczenia świadczenia przysługującego ubezpieczonej, ale nie odniósł się do podnoszonej przez nią argumentacji. W piśmie z dnia 11 stycznia 2022r. ustosunkowując się do zastrzeżeń ubezpieczonej pozwany wskazał, iż „ uzyskano informacje o rozksięgowaniu wpłat przekazanych przez powódkę w okresie od 29 października 2020 r. do 16 września 202 Ir. Wpłaty były dokonywane na poczet zawartej umowy ratalnej na składki z 29 października 2020 r. oraz na poczet postanowienia o rozłożeniu na raty kosztów egzekucyjnych .

We wskazanym okresie na ubezpieczeniach społecznych tytułem składek została zaksięgowana na koncie płatnika w EEKiF kwota 2007 , 73 zł , natomiast tytułem kosztów egzekucyjnych - 577, 06 zł. „ W związku z opisanym wyżej stanowiskiem organu rentowego ubezpieczona skorygowała swoje żądanie, domagając się ponownego przeliczenia przysługującego jej świadczenia zgodnie z zaewidencjonowanym przez ZUS przyrostem składek na FUS w wysokości 2007, 73 zł

Sąd Okręgowy ustalił i zważył co następuje :

Stan faktyczny w sprawie okazał się bezsporny. Płatnik I. C. dokonuje wpłat na poczet zawartej umowy ratalnej z 29 października 2020 r. Umowa zawarta została na okres : na ubezpieczeniach społecznych (...)- (...) , na ubezpieczeniu zdrowotnym (...)- (...) oraz na poczet postanowienia o rozłożeniu na raty kosztów egzekucyjnych z 19 listopada 2020 r. W okresie od 29 października 2020 r. do 16 września 202 Ir. na ubezpieczeniach społecznych tytułem składek została rozksięgowana na koncie płatnika w SEKiF kwota 2007, 73 zł , a tytułem kosztów egzekucyjnych - 577, 06.

Pozostała część kwoty wpłaconej przez ubezpieczoną w okresie od października 2020 r. do września 202 Ir. wynoszącej łącznie 4142,82 została rozdysponowana na poczet odsetek za zwłokę , opłaty prolongacyjnej i kosztów upomnienia. / pismo ZUS i zestawienie k. 27 - 31 v, pismo ZUS k. 33 akt sprawy / Pomimo to, organ rentowy w odpowiedzi na wniosek ubezpieczonej o przeliczenie emerytury dokonał przeliczenia uwzględniając jedynie przyrost składek zewidencjonowanych na koncie na dzień 30 września 2021 r. wynoszący 1218, 33 zł. / bezsporne / W powyższym stanie faktycznym odwołanie I.

C. - w kształcie po skorygowaniu przez nią żądanej kwoty i ograniczeniu jej do 2007, 73 zł - jest oczywiście zasadne. Organ rentowy z sobie wiadomych przyczyn do dnia dzisiejszego nie uwzględnił przedmiotowej kwoty przy przeliczeniu emerytury ubezpieczonej, mimo, iż przyznaje, że takowa kwota składek w ramach spłaty umowy o spłatę ratalną ze strony ubezpieczonej na konto ZUS wpłynęła. Pozwany w piśmie z dnia 5 maja 2022 r. wskazując na brak możliwości dokonania korekty składek od strony wydziału świadczeń emerytalno - rentowych roztoczył jedynie mglistą wizję zmiany decyzji w bliżej niedookreślonej przyszłości „ po uzyskaniu szczegółowych wyjaśnień i uporządkowaniu konta ubezpieczonej „ .

Tymczasem przedmiotem sporu wymagającym bezzwłocznego rozstrzygnięcia była kwestia przeliczenia świadczenia z uwzględnieniem konkretnej, bezspornej już obecnie kwoty 2007, 73 wpłaconych przez ubezpieczoną składek. I nie ma tu jakiegokolwiek znaczenia podnoszona na ostatniej rozprawie przez stronę pozwaną okoliczność, iż doliczenie przedmiotowej kwoty niczego , jeżeli chodzi o wysokość świadczenia ubezpieczonej , nie zmieni albowiem po pierwsze ZUS nie przedłożył stosownego wyliczenia powyższe obrazującego, po drugie natomiast jak wskazała odwołująca, wg tego samego algoiytmu organ rentowy nie uwzględnił kolejnej znacznie większej kwoty uiszczonych przez nią składek ( 40 000 zł ) , tym samym przesądzenie o obowiązku uwzględnienia przezeń kwoty ponad 2007 zł ma z tego punktu widzenia kluczowe znaczenie.

Z uwagi na powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji. Na podstawie art. 355 k.p.c. sąd umorzył postępowanie w zakresie w jakim ubezpieczona zrezygnowała ze swojego pierwotnego żądania ( de facto cofnęła odwołanie ) to jest uwzględnienie kwoty wyższej aniżeli bezsporne 2007, 73 zł uiszczonych przez nią składek. Sędzia Maciej Flinik