Legislator Case Law & Legislation
V U 295/21 AI generated

V U 295/21 · Sąd powszechny

Case Number V U 295/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 27 stycznia 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w O. załatwiając wniosek złożony 28 grudnia 2020 r. odmówił M. N. ponownego ustalenia wysokości emerytury wskazując w uzasadnieniu decyzji na brak kontynuowania ubezpieczenia emerytalno – rentowego po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego. Odwołanie od powyższej decyzji złożył M. N. domagając się jej zmiany poprzez zobowiązanie organu rentowego do obliczenia świadczenia w oparciu o przepis art. 55 i 55a ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Legislator headnote

AI generated

V U 295/21 · Sąd powszechny: Odwołanie od decyzji z 27 stycznia 2021 r. nie jest uzasadnione. W myśl przepisu art. 55 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych – zwanej dalej jako ustawa – ubezpieczonemu spełniającemu warunki od emerytury z art. 27 ustawy, którzy kontynuowali ubezpieczenie emerytalne i rentowe po osiągnięciu przewidzianego w tym przepisie wieku i wystąpił z wnioskiem o emeryturę po dniu 31 grudnia 2008 r., może być obliczona emerytura na podstawie art. 26 ustawy, jeżeli jest korzystniejsza od obliczonej zgodnie z art. 53 ustawy.

Keywords

AI generated
maintenance of pension coverage reapplication for disability pension suspension of pension ongoing social benefits reinstatement of insured status unemployment insurance financing

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 295/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 maja 2021 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Romuald Kompanowski Protokolant: sekr.sądowy Małgorzata Kucińska po rozpoznaniu w dniu 17 maja 2021 r. w Kaliszu odwołania M. N. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 27 stycznia 2021 r. Nr (...) w sprawie M. N. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o wysokość świadczenia Oddala odwołanie

UZASADNIENIE

Decyzją z 27 stycznia 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w O. załatwiając wniosek złożony 28 grudnia 2020 r. odmówił M. N. ponownego ustalenia wysokości emerytury wskazując w uzasadnieniu decyzji na brak kontynuowania ubezpieczenia emerytalno – rentowego po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego. Odwołanie od powyższej decyzji złożył M. N. domagając się jej zmiany poprzez zobowiązanie organu rentowego do obliczenia świadczenia w oparciu o przepis art. 55 i 55a ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Odwołujący powołał się na kontynuowanie w 2011 r. zatrudnienia. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił co następuje: Odwołujący M. N. urodzony (...) w marcu 2011 r. wystąpił z wnioskiem o przyznanie prawa do emerytury wskazując, iż istniejący na dzień złożenia wniosku stosunek pracy ulegnie rozwiązaniu 28 kwietnia 2011 r. 29 kwietnia 2011 r. odwołujący przedłożył świadectwo pracy z 28 kwietnia 2011 r. potwierdzające ustanie z dniem 28 kwietnia stosunku pracy odwołującego. Decyzją (...) organ rentowy przyznał odwołującemu prawo do emerytury dla osoby, która osiągnęła powszechny wiek emerytalny, poczynając od 28 kwietnia 2011 r.

W lutym 2012 r. odwołujący złożył w organie rentowym zaświadczenie pracodawcy potwierdzające zatrudnienie odwołującego w wymiarze ¼ etatu od 1 sierpnia 2011 r. do nadal oraz świadectwo pracy z 30 grudnia 2011 r. potwierdzające istnienie stosunku pracy odwołującego w okresie 12.05.2011 – 31.12.2011. W aktach emerytalnych odwołującego brak jest jakiegokolwiek dokumentu potwierdzającego zatrudnienie przed 12 maja 2011 r. / bezsporne /

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie od decyzji z 27 stycznia 2021 r. nie jest uzasadnione. W myśl przepisu art. 55 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych – zwanej dalej jako ustawa – ubezpieczonemu spełniającemu warunki od emerytury z art. 27 ustawy, którzy kontynuowali ubezpieczenie emerytalne i rentowe po osiągnięciu przewidzianego w tym przepisie wieku i wystąpił z wnioskiem o emeryturę po dniu 31 grudnia 2008 r., może być obliczona emerytura na podstawie art. 26 ustawy, jeżeli jest korzystniejsza od obliczonej zgodnie z art. 53 ustawy.

Odwołujący z wnioskiem o emeryturę wystąpił po wskazanej wyżej dacie a obliczenie wysokości świadczenia nastąpiło w oparciu o przepis art. 53 ustawy. Zasadnicze znaczenie dla zastosowania art. 55 ustawy w okolicznościach konkretnego przypadku należy przypisać konieczności legitymowania się przez osobę wymienioną w tym przepisie statusem ubezpieczonego. Z kolei ubezpieczonym jest osoba podlegająca ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, określonym w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, a także osoba, która przed dniem wejścia w życie ustawy o emeryturach i rentach z FUS podlegała ubezpieczeniu społecznemu lub zaopatrzeniu emerytalnemu, z wyłączeniem ubezpieczenia społecznego rolników (art. 4 pkt 13 ustawy ).

Należy przy tym zaznaczyć, że status ubezpieczonego zachowują także osoby, które przeszły na emeryturę, jeżeli po nabyciu prawa do tego świadczenia nadal podlegały ubezpieczeniom społecznym - obowiązkowo lub dobrowolnie. Jednak, aby możliwe było "wejście" osoby urodzonej przed 1 stycznia 1949 r. do nowego, "kapitałowego", systemu obliczania emerytur, konieczne jest - według ustawodawcy - "kontynuowanie" przez tę osobę pozostawania w ubezpieczeniu i wstrzymanie się z realizacją nabytego prawa do czasu, kiedy nowe reguły zaczną obowiązywać.

Innymi słowy, regulację wynikającą z art. 55 ustawy należy traktować jako tę, która - pod ściśle określonymi warunkami - gwarantuje uprawnienie do przeliczenia emerytury przyznanej na podstawie art. 27 tej ustawy, tym wszystkim ubezpieczonym, którzy w dalszym ciągu, po uzyskaniu statusu emeryta, opłacają składki na ubezpieczenia społeczne, przez co pomnażają wartość składek zewidencjonowanych na ich koncie. Warunkiem obliczenia emerytury na zasadach wynikających z art. 26 w związku z art. 55 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych jest - poza złożeniem pierwszego wniosku o emeryturę tzw. ustawową po 31.12.2008 r., kontynuowanie przez uprawnionego ubezpieczenia społecznego (obowiązkowego lub dobrowolnego) po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego, co oznacza w istocie "nierozwiązanie dotychczasowego stosunku pracy".

Zawarty w przepisie art. 55 ustawy zwrot "kontynuował ubezpieczenia emerytalne i rentowe" po osiągnięciu przewidzianego w tym przepisie (art. 27 ustawy emerytalnej) wieku emerytalnego należy odczytywać jako konieczność pozostawania w wymienionych ubezpieczeniach w dniu osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego, nieskorzystanie z powstałego w tym dniu prawa do emerytury i pozostawanie w ubezpieczeniu po tym dniu ( tak Sąd Najwyższy w wyroku z 20.09.2017 r. w sprawie I UK 339/16 oraz w wyroku z 3.10.2017 r. w sprawie II UK 429/16 ). Zwrot "kontynuowanie ubezpieczeń po osiągnięciu wieku" wskazuje na okresowość i ciągłość podlegania ubezpieczeniom, która powinna rozpocząć się co najmniej w dniu osiągnięcia wieku emerytalnego i trwać po tym dniu (por. też wyrok SN z 15 marca 2018 r., I UK 31/17).

Dołączona do odwołania karta przebiegu zatrudnienia wskazuje na brak takiej ciągłości. Podjęcie zatrudnienia i tym samym objęcie ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym nastąpiło dopiero 12 maja 2011 r. Odwołujący ani we wniosku o emeryturę z art. 26 ustawy ani w odwołaniu nie wskazał na zachowanie ciągłości w zatrudnieniu po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego. Tym samym nie miało miejsca kontynuowanie zatrudnienia po osiągnięciu tego wieku. Odwołanie zatem jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu o czym sąd orzekł w sentencji wyroku.

SSO Romuald Kompanowski