Legislator Case Law & Legislation
VI U 1048/22 AI generated

VI U 1048/22 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1048/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona G. G. wniosła odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 4 maja 2022r. zarzucając organowi rentowemu : - błędne i niedokładne przeanalizowanie istoty sprawy - błędne potraktowanie złożonego pisma jako ponowienia wniosku nie wnoszącego nic do sprawy, podczas gdy winien on zostać potraktowany jako odwołanie od decyzji z dnia 28 marca 2022r. - nieprzeanalizowanie całego materiału dowodowego w sprawie skutkujące odmową ustalenia kapitału początkowego W uzasadnieniu wskazała, że kwota przyznanej emerytury ( 199, 33 zł) jest dla niej nie do zaakceptowania.

Legislator headnote

AI generated

art. 232 k.p.c; VI U 1048/22 · Sąd powszechny: W związku z powyższym emeryturę ubezpieczonej obliczono zgodnie z art. 25 ustawy emerytalne na podstawie składek zewidencjonowanych na indywidulanym koncie w ZUS. Organ rentowy obszernie i szczegółowo zobrazował sposób wyliczenia świadczenia, podtrzymując ż dotychczasowe stanowisko i wnosząc o oddalenie odwołania.

Keywords

AI generated
recalculation of disability pension repayment of capital contributions capital reduction pension overpayment setoff reintegration of pension beneficiaries repatriation of capital

Cited Legislation

AI generated
art. 232 k.p.c
6 kodeksu cywilnego ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne, w myśl natomiast art. 232 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1048/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 lipca 2022r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Maciej Flinik po rozpoznaniu w dniu 28 lipca 2022 roku w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym sprawy G. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. w związku z odwołaniem od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 28 marca 2022r. znak (...) z dnia 4 maja 2022r. znak (...) o wysokość emerytury oddala odwołanie Sędzia Maciej Flinik Sygn. akt VI U 1048/22

UZASADNIENIE

Ubezpieczona G. G. wniosła odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 4 maja 2022r. zarzucając organowi rentowemu : - błędne i niedokładne przeanalizowanie istoty sprawy - błędne potraktowanie złożonego pisma jako ponowienia wniosku nie wnoszącego nic do sprawy, podczas gdy winien on zostać potraktowany jako odwołanie od decyzji z dnia 28 marca 2022r. - nieprzeanalizowanie całego materiału dowodowego w sprawie skutkujące odmową ustalenia kapitału początkowego W uzasadnieniu wskazała, że kwota przyznanej emerytury ( 199, 33 zł) jest dla niej nie do zaakceptowania.

Organ rentowy nie wziął pod uwagę, że przez blisko 8 lat opiekowała się swoją chorą, niezdolną do samodzielnej egzystencji matką , zatem w czasie zajmowania się nią odwołująca się nie miała możliwości podjęcia jakiegokolwiek zatrudnienia. Wysoce krzywdzące zatem oraz sprzeczne z zasadami współżycia społecznego jest przyznanie jej emerytury wręcz poniżej głodowej jej wysokości. Składając pismo wolą ubezpieczonej było wyrażenie sprzeciwu wobec decyzji (...) Oddział w B. z 28 marca 2022r. , a nie składanie kolejnego wniosku.

W odpowiedzi na odwołanie pozwany wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu wskazał, iż ubezpieczona wraz z wnioskiem o przeliczenie świadczenia z dnia 25 kwietnia 2022 r. przedłożyła zaświadczenie z 21 kwietnia 2022 r. o pobieranych w urzędzie świadczeniach . Okresy opłacania składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu pobierania świadczenia pielęgnacyjnego zostały już wcześniej uwzględnione do naliczenia emerytury przyznanej decyzją z dnia 28 marca 2022r. Tym samym przedłożona dokumentacja pozostaje bez wpływu na wysokość świadczenia emerytalnego.

W piśmie z dnia 28 czerwca 2022r pozwany wskazał, iż w sytuacji, w której we wniosku z dnia 25 kwietnia 2022r. ubezpieczona nie wskazała w żaden sposób, że nie zgadza się z decyzją z 28 marca 2022 r. , brak podstawy prawnej , aby wniosek ubezpieczonej o przeliczenie świadczenia mógł zostać potraktowany jako odwołanie od decyzji . Odmówiono ubezpieczonej ustalenia kapitału początkowego, ponieważ nie udokumentowała żadnego okresu składkowego przed 1 stycznia 1999 r. – w kwestionariuszu z 7 listopada 2011 r. wskazała , że do tej pory nie podjęła zatrudnienia.

W związku z powyższym emeryturę ubezpieczonej obliczono zgodnie z art. 25 ustawy emerytalne na podstawie składek zewidencjonowanych na indywidulanym koncie w ZUS. Organ rentowy obszernie i szczegółowo zobrazował sposób wyliczenia świadczenia, podtrzymując ż dotychczasowe stanowisko i wnosząc o oddalenie odwołania.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył co następuje :

Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Stan faktyczny w sprawie ( w zakresie dotyczącym stażu ubezpieczeniowego G. G. ) pozostawał bezsporny. Ubezpieczona nie przedstawiła jakiejkolwiek rzeczowej argumentacji , która już nawet nie podważałaby , a choćby poddawała w wątpliwość zasadność zaskarżonej decyzji organu rentowego. A to na niej jako kwestionującej przedmiotową decyzję ZUS spoczywał ciężar wykazania takich okoliczności . Zgodnie bowiem z treścią art. 6 kodeksu cywilnego ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne, w myśl natomiast art. 232 k.p.c. ( będącego procesowym uzupełnieniem powyższej regulacji ) strony są obowiązane wskazywać dowody dla stwierdzenia faktów, z których wywodzą skutki prawne.

Ubezpieczona nie odniosła się do przedstawionego przez ZUS zestawienia uwzględnionych okresów składkowych, wysokości składek oraz finalnie wyliczenia kwoty świadczenia ( pismo organu rentowego z dnia 28 czerwca 2022r. wraz z załącznikami – k. 25- 33 ) w zakreślonym terminie 14 dni pod rygorem pominięcia ewentualnych późniejszych uwag. Przedmiotowe pismo ZUS z wyliczeniami zostało jej doręczone w dniu 4 lipca 2022r. ( zpo k. 36 akt sprawy ). Termin do ewentualnego ustosunkowania się do obszernych i szczegółowych wyliczeń pozwanego upłynął w dniu 18 lipca 2022r.

Ubezpieczona nie udzieliła odpowiedzi w terminie. Na marginesie należy jedynie zauważyć, że w dniu 28 lipca 2022r. po wydaniu wyroku przez sąd , co nastąpiło na posiedzeniu niejawnym ( zgodne z informacją przesłaną ubezpieczonej k. 8 i 11 akt sprawy ) tego samego tyle, że wcześniej ( sąd nie dysponował przedmiotowym pismem w dacie wydania wyroku ) i ze znacznym uchybieniem zastrzeżonego terminu do sądu wpłynęło pismo ubezpieczonej mające stanowić odpowiedź na zobowiązania , datowane na 18 lipca 2022r. , a nadane w urzędzie pocztowym dopiero w dniu 27 lipca 2022r. ( koperta k. 43 akt sprawy ).

W istocie ubezpieczona odwoływała się jedynie do zasad współżycia społecznego jako podstawy przyznania jej wyższego świadczenia, tymczasem ugruntowanym jest w tym zakresie stanowisko, zgodnie z którym w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, sąd nie może kierować się tymi zasadami. Zasady współżycia społecznego czy też społeczno – gospodarczego przeznaczenia prawa nie znajdują bowiem zastosowania w prawie ubezpieczeń społecznych, zaś materialnoprawną podstawą orzeczeń w tych sprawach mogą być tylko przepisy prawa , a nie zasady współżycia społecznego ( patrz przykładowo wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 22 marca 2018 r.

III AUa 821/17). Z uwagi na powyższe, Sąd Okręgowy uznając odwołanie za bezzasadne, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł jak w sentencji. Orzeczenie w oparciu o art. 148 1§ 1 k.p.c. wydane zostało na posiedzeniu niejawnym ( przeprowadzenie rozprawy w świetle całokształtu zebranego materiału nie było konieczne , strony nie wnosiły o przeprowadzenie rozprawy ). Sędzia Maciej Flinik