Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1557/21 AI generated

VIII U 1557/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1557/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 9 listopada 2021r. nr (...) organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. na podstawie przepisów ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że E. L. jako pracownik u płatnika składek Sklep (...) S.C. w Z. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 1 lutego 2020r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że zarówno płatnik składek jak i E. L. nie przedstawili żadnej wiarygodnej dokumentacji mogącej potwierdzić fakt świadczenia pracy przez E. L., a nadto istnieje rozbieżność w dacie zgłoszenia E. L. do ubezpieczeń – 1 luty 2020r., a datą zawarcia umowy o pracę, to jest od 1 maja 2020r.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1557/21 · Sąd powszechny: B., zeznań zainteresowanego M. K., zeznań odwołującej / Sąd na podstawie art.235(2)§1 pkt 2 k.p.c. pominął dowód z zeznań I. M. oraz A. S., gdyż dotychczas przeprowadzone dowody w sprawie były wystarczające do ustalenia, że odwołująca E. L. faktycznie w okresie spornym wykonywała pracę w Sklepie (...) S.C. w Z. od 1 lutego 2020r.

Keywords

AI generated
occupational pension rights employment subject to social contributions safeguarding the purpose of benefits welfare and social security work gainful employment past retirement age employed spouse
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1557/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 lutego 2022 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Grzegorz Tyrka Protokolant Ewa Grychtoł po rozpoznaniu w dniu 22 lutego 2022 r. w Gliwicach na rozprawie sprawy E. L. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przy udziale M. K., D. T. o podleganie ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołania E. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 9 listopada 2021r. nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdza, iż E. L. jako pracownik u płatników składek M. K. i D. T. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 1 lutego 2020 roku. (-) sędzia Grzegorz Tyrka Sygn. akt VIII U 1557/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 9 listopada 2021r. nr (...) organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. na podstawie przepisów ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że E. L. jako pracownik u płatnika składek Sklep (...) S.C. w Z. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 1 lutego 2020r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że zarówno płatnik składek jak i E. L. nie przedstawili żadnej wiarygodnej dokumentacji mogącej potwierdzić fakt świadczenia pracy przez E. L., a nadto istnieje rozbieżność w dacie zgłoszenia E. L. do ubezpieczeń – 1 luty 2020r., a datą zawarcia umowy o pracę, to jest od 1 maja 2020r.

Ponadto od 14 czerwca 2020r. ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy. Organ rentowy stwierdził, że zgłoszenie E. L. do ubezpieczeń w istocie nie miało na celu realizacji interesów płatnika składek i świadczenie pracy za wynagrodzeniem, lecz zamiar skorzystania ze świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Dodatkowe wątpliwości budzi fakt, czy zgłoszenie do ubezpieczeń E. L. w istocie miało także na celu uzyskanie przez płatnika subwencji z (...) Funduszu (...). W odwołaniu od decyzji E. L. wskazała, że była i jest nadal pracownikiem Sklepu (...).

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji. Organ rentowy wniósł także o zasądzenie od odwołującej kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Zainteresowani M. K. i D. T. na rozprawie 15 lutego 2022r. oświadczyli, że opowiadają się po stronie odwołującej. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: zainteresowani D. T. i M. K. mają zawartą umowę spółki cywilnej i w ramach tej umowy prowadzą Sklep (...) w Z., głównie zajmują się sprzedażą mięsa.

Odwołująca E. L. zanim zaczęła pracować w Sklepie (...) S.C., to pracowała w drugiej działalności M. K. pod nazwą K. - od 1 maja 2019r., na podstawie umowy zlecenia. Firma (...) zajmuje się także sprzedażą artykułów mięsnych i wędlin. W ramach umowy zlecenia odwołująca wykonywała pracę sprzedawcy w sklepie. Z uwagi na fakt, że były braki związane z pracownikami, ich absencję oraz duży ruch w sklepie prowadzonym w ramach spółki cywilnej w Z. M., odwołująca od 1 lutego 2020r. została przeniesiona z działalności K. do spółki cywilnej – Sklepu (...), gdy była tam potrzeba zatrudnienia osoby.

Początkowo pracowała na podstawie na umowy o pracę na okres próbny zawartej 1 lutego 2020r. na okres od 1 lutego 2020r. do 30 kwietnia 2020r., a następnie na podstawie umowy o pracę zawartej 30 kwietnia 2020r. na czas określony od 1 maja 2020r. do 31 grudnia 2021r. W umowach tych przewidziano wymiar czasu pracy: ½ etatu oraz wynagrodzenie w wysokości 1 300 zł miesięcznie. Zdarzało się, że w razie potrzeby, odwołująca wykonywała także pracę w działalności K., to jest w sklepie spożywczym w R.. Sklep w Z. jest czynny od poniedziałku do soboty od 7:00 do 18:00, a w soboty do 13:00.

W sklepie pracuje się w systemie zmianowym. Na zmianie pracuje dwóch do czterech pracowników. W sklepie pracownice porozumiewają się i wspólnie układają grafik pracy. Prowadzone są też listy obecności. Od 14 czerwca 2020r. odwołująca E. L. była niezdolna do pracy, bowiem trafiła do szpitala i 15 czerwca 2020r. miała operację (...) Początkowo odwołująca była na zasiłku chorobowym, świadczeniu rehabilitacyjnym, a od 1 stycznia 2022r. pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy. / dowód z: akt ZUS, akt osobowych odwołującej E. L., zeznań świadka R.

B., zeznań zainteresowanego M. K., zeznań odwołującej / Sąd na podstawie art.235(2)§1 pkt 2 k.p.c. pominął dowód z zeznań I. M. oraz A. S., gdyż dotychczas przeprowadzone dowody w sprawie były wystarczające do ustalenia, że odwołująca E. L. faktycznie w okresie spornym wykonywała pracę w Sklepie (...) S.C. w Z. od 1 lutego 2020r.

Sąd zważył, co następuje:

odwołanie E. L. zasługuje na uwzględnienie . Zgodnie z art. 6 ust.1 pkt 1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2021r., poz.423 ), zwanej ustawą, obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami, z wyłączeniem prokuratorów. Po myśli art. 11 ust. 1 ustawy obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu podlegają osoby wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 1, 3 i 12, zaś według art. 12 ust. 1 ustawy obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy, pracownicy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Za pracownika natomiast – w myśl art. 8 ust 1 ustawy - uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy, z zastrzeżeniem, że jeżeli pracownik spełnia kryteria określone dla osób współpracujących, o których mowa w ust. 11 - dla celów ubezpieczeń społecznych jest traktowany jako osoba współpracująca. W orzecznictwie przyjmuje się, że pojęcia pracownik i zatrudnienie nie mogą być interpretowane na użytek ubezpieczeń społecznych inaczej niż interpretuje je akt prawny określający prawa i obowiązki pracowników i pracodawców - Kodeks pracy (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 30.05.2005r., sygn. akt III AUa 283/2005).

Według definicji zawartej w art. 22 Kodeksu pracy, przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. W rozpoznawanej sprawie kwestia sporna sprowadzała się do ustalenia czy odwołująca E. L. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom jako pracownik w Sklepie (...) S.C. od 1 lutego 2020r. Organ rentowy zakwestionował bowiem fakt zatrudnienia odwołującej podnosząc, że zgłoszenie jej do ubezpieczeń społecznych było bezpodstawne, zaś przedstawione przez odwołującą Spółkę dokumenty są mało wiarygodne i mogły zostać sporządzone dla uprawdopodobnienia zatrudnienia E. L. w celu uzyskania pomocy publicznej z (...) Funduszu (...).

Sąd nie podziela tych wątpliwości organu rentowego. Zdaniem Sądu przeprowadzone w sprawie postępowanie dowodowe w sposób jednoznaczny wykazało, że odwołująca E. L. zawarła skuteczną umowę o pracę, początkowo na okres próbny, a następnie na czas określony i faktycznie pracę na podstawie tej umowy wykonywała. Odwołująca pracowała w charakterze ekspedientki w sklepie w Z.. Potwierdzają to zeznania wszystkich słuchanych w sprawie osób, a mianowicie zeznania odwołującej, zainteresowanego oraz świadka R. B., która współpracowała z odwołującą w sklepie w Z., a także za takim przyjęciem przemawia zgromadzona w sprawie dokumentacja, w tym dokumentacja osobowa odwołującej.

Z dowodów tych wynika, że odwołująca przed zatrudnieniem w Sklepie (...), od 2019r. wykonywała pracę sprzedawcy w sklepie należącym do zainteresowanego M. K. w R. prowadzonego w ramach jego działalności K., a następnie ze względu na braki kadrowe w sklepie w Z. prowadzonym przez obu zainteresowanych w sprawie – M. K. i D. T., została zatrudniona jako sprzedawca w sklepie w Z.. Odwołująca faktyczne wykonywała pracę sprzedawcy w sklepie do czasu przejścia na zwolnienie lekarskie w dniu 14 czerwca 2020r. i nie powróciła do pracy, gdy ze względu na stan zdrowia uzyskała uprawnienia do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Zajmując takie stanowisko Sąd z mocy art. 477 14§ 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdził, iż E. L. jako pracownik u płatników składek M. K. i D. T. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 1 lutego 2020r. (-) sędzia Grzegorz Tyrka