Legislator Case Law & Legislation
IV U 404/22 AI generated

IV U 404/22 · Sąd powszechny

Case Number IV U 404/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome DECISION

Legislator summary

AI generated

Sygn. akt IVU 404/22 POSTANOWIENIE Dnia 18 sierpnia 2022r Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: sędzia Sławomir Górny po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym odwołania B. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 21.07.2022r., Nr (...) o dodatek pielęgnacyjny i świadczenie uzupełniające postanowił: na podstawie art. 477 9 §3 1 kpc, uchylić zaskarżoną decyzję, przekazać sprawę do ponownego rozpoznania orzeczniczego Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. i umorzyć postępowanie.

Legislator headnote

AI generated

IV U 404/22 · Sąd powszechny: Sygn. akt IVU 404/22 POSTANOWIENIE Dnia 18 sierpnia 2022r Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: sędzia Sławomir Górny po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym odwołania B. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 21.07.2022r., Nr (...) o dodatek pielęgnacyjny i świadczenie uzupełniające postanowił: na podstawie art. 477 9 §3 1 kpc, uchylić zaskarżoną decyzję, przekazać sprawę do ponownego rozpoznania orzeczniczego Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. i umorzyć postępowanie.

Keywords

AI generated
reapplication for disability benefits inadequate psychiatric report deportation despite health issues unfit notwithstanding health condition schizoaffective disorder mental health status
AI generated
VIII U 2258/22
UZASADNIENIE Decyzją z dnia 19 października 2022 r.
VIII U 942/20
Decyzją z dnia 13 lutego 2020 r.
VII U 126/20
M. w dniu 23 grudnia 2019r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 9 grudnia 2019r., znak (...), odmawiającej prawa do świadczenia uzupełniającego dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji i wniósł o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do świadczenia uzupełniającego, a także o uznanie go za osobę niezdolną do samodzielnej egzystencji. Ubezpieczony wskazał, że od 32 roku życia nie wychodzi z domu i jest leczony na schizofrenię paranoidalną. Jeśli nie przyjmuje leków jest agresywny w stosunku do rodziny. Obecnie wszelkie czynności takie jak zakupy czy załatwianie innych spraw związanych z życiem codziennym wykonuje za niego matka Z. M.. W tej sytuacji orzeczenie komisji lekarskiej ZUS nr (...) jest błędne. Nie uwzględnia ono w pełni jego sytuacji zdrowotnej, jak i tego, że ubezpieczony posiada zaświadczenie o stopniu niepełnosprawności z dnia 3 sierpnia 2016r. potwierdzające znaczny stopień niepełnosprawności na stałe
VII U 603/18
W dniu 4 kwietnia 2019 r. P. B. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. z dnia 28 lutego 2018 r. nr (...), na podstawie której odmówiono mu prawa do dodatku pielęgnacyjnego. Wnosząc o przyznanie ww. świadczenia odwołujący zakwestionował orzeczenie komisji lekarskiej z 28 lutego 2018 r. na podstawie której uznano, iż nie jest niezdolny do samodzielnej egzystencji. Wskazał, że od 1 maja 2016 r. jest całkowicie niezdolny do pracy i pobiera rentę w kwocie 1.039 zł brutto, która jest nieadekwatna do jego sytuacji zdrowotnej i życiowej, nie zapewnia minimum egzystencji i nie wystarcza na zaspokojenie podstawowych potrzeb materialno-bytowych, w tym zakupu niezbędnych lekarstw.
III U 95/25
Decyzją z dnia 4 lutego 2025 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., odmówił P.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IVU 404/22 POSTANOWIENIE Dnia 18 sierpnia 2022r Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: sędzia Sławomir Górny po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym odwołania B. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 21.07.2022r., Nr (...) o dodatek pielęgnacyjny i świadczenie uzupełniające postanowił: na podstawie art. 477 9 §3 1 kpc, uchylić zaskarżoną decyzję, przekazać sprawę do ponownego rozpoznania orzeczniczego Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. i umorzyć postępowanie.

Sygn. akt IV U 404/22 Uzasadnienie postanowienia z 18.08.2022r. Decyzją z 21.07.2022r., ZUS II Oddział w Ł. odmówił B. R. prawa do dodatku pielęgnacyjnego przy emeryturze z urzędu oraz prawa do świadczenia uzupełniającego, wobec tego, że dwukrotnie wzywana na badanie lekarskie ZUS, nie poddała się badaniu bez uzasadnionych przyczyn. Od powyższych decyzji ww. złożyła odwołanie wskazując, że z uwagi na stan zdrowia nie mogła stawić się na badaniach w ZUS. Podnosiła, że ma problemy z poruszaniem, choruje na depresję, a podejmowane próby kontaktu z pracownikami ZUS okazały się bezskuteczne.

Organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: B. R., ur. (...) W dniu 13.05.2022r., ubezpieczona złożyła w ZUS wniosek o dodatek pielęgnacyjny i świadczenie uzupełniające. Z uwagi na stan zdrowia, w tym schizofrenię, nie mogła stawić się na badaniach w ZUS. Podnosiła, że ma problemy z poruszaniem, choruje na depresję, a podejmowane próby kontaktu z pracownikami ZUS okazały się bezskuteczne. Wobec dwukrotnego niestawiennictwa na wyznaczonych przez ZUS badaniach, decyzjami z 21.07.2022r., ZUS II Oddział w Ł. odmówił B.

R. prawa do dodatku pielęgnacyjnego przy emeryturze z urzędu oraz prawa do świadczenia uzupełniającego. Sąd Okręgowy zważył: Zgodnie z art. 477 9§3 1 k.p.c. , sąd odrzuci odwołanie w sprawie o świadczenie z ubezpieczeń społecznych, do którego prawo jest uzależnione od stwierdzenia niezdolności do pracy lub niezdolności do samodzielnej egzystencji albo stwierdzenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, jeżeli podstawę do wydania decyzji stanowi orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, a osoba zainteresowana nie wniosła sprzeciwu od tego orzeczenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i odwołanie jest oparte wyłącznie na zarzutach dotyczących tego orzeczenia.

Jeżeli odwołanie opiera się także na zarzucie nierozpatrzenia wniesionego po terminie sprzeciwu od tego orzeczenia, a wniesienie sprzeciwu po terminie nastąpiło z przyczyn niezależnych od osoby zainteresowanej, sąd uchyla decyzję, przekazuje sprawę do ponownego rozpoznania organowi rentowemu i umarza postępowanie. W takim przypadku organ rentowy kieruje sprzeciw do rozpatrzenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Z treści odwołania wynika, że niestawiennictwo wnioskodawczyni na wyznaczonych przez ZUS terminach badań spowodowane było okolicznościami niezależnymi od odwołującej.

Wynikało bowiem z jej stanu zdrowia (problemy z poruszaniem, depresja, schizofrenia). Podejmowane próby kontaktu z pracownikami ZUS nie przyniosły spodziewanego rezultatu. W tym znaczeniu odwołanie skarżącej należy potraktować jako wniesienie sprzeciwu po terminie od zaniechania przeprowadzenia jakichkolwiek badań przez lekarza orzecznika i komisję lekarską ZUS. Co istotne, nastąpiło to z przyczyn niezależnych od osoby zainteresowanej. Z tych względów, sąd uchylił zaskarżoną decyzję, przekazał sprawę do ponownego rozpoznania orzeczniczego ZUS II Oddział w Ł. i umorzył postępowanie.