Legislator Case Law & Legislation
V U 1071/21 AI generated

V U 1071/21 · Sąd powszechny

Case Number V U 1071/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 11.10.2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. odmówił F. J. wypłaty oraz przeliczenia emerytury przyznanej w wieku powszechnym, ponieważ nadal pobiera emeryturę wojskową, a nie ma podstaw do doliczenia składek dopisanych na koncie ubezpieczonego po 31.01.2019r., bo po 31.01.2019r. nie pozostawał już w zatrudnieniu. Odwołanie od tej decyzji wniósł do Sądu F. J. domagając się podjęcia wypłaty emerytury. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania.

Legislator headnote

AI generated

V U 1071/21 · Sąd powszechny: Pismem z dnia 18.01.2022r. Wojskowe Biuro Emerytalne wyjaśniło, że F. J. ma wypłacaną emeryturę wojskowa z wysokości 75% podstawy wymiaru. W dniu 1.02.2021r. F. J. wniósł o wznowienie wypłaty emerytury z powołaniem na wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z 08.01.2020 w sprawie o sygn. akt XIIIU 213319. Domagał się też doliczenia okresu składkowego w spółce (...) K., gdzie pracował od 04.01.do 06.10.1999r. Nie dołączył przy tym żadnych dowodów co do tego zatrudnienia. Zgodnie z art. 95 ust.1 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U.2020 poz.

Keywords

AI generated
repayment of unemployment benefits suspension of pension prohibition on accepting foreign pensions refund of contributions to foreigners reintegration of pension beneficiaries withdrawal of social benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 1071/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 lutego 2022 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Ewa Nowakowska Protokolant: st.sekr.sądowy Alina Kędzia po rozpoznaniu w dniu 19 stycznia 2022 r. w Kaliszu odwołania F. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 11 października 2021 r. Nr (...) w sprawie F. J. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o podjęcie wypłaty emerytury Oddala odwołanie Sędzia Ewa Nowakowska

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 11.10.2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. odmówił F. J. wypłaty oraz przeliczenia emerytury przyznanej w wieku powszechnym, ponieważ nadal pobiera emeryturę wojskową, a nie ma podstaw do doliczenia składek dopisanych na koncie ubezpieczonego po 31.01.2019r., bo po 31.01.2019r. nie pozostawał już w zatrudnieniu. Odwołanie od tej decyzji wniósł do Sądu F. J. domagając się podjęcia wypłaty emerytury. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Poza sporem jest, że F. J., urodzony (...) złożył wniosek o emeryturę w dniu 07.02.2019r. i prawo do emerytury ustalono mu od 01.02.2019r. czyli od miesiąca złożenia wniosku. Wyliczono ją na kwotę 948,49zł. Wypłatę tego świadczenia jednak zawieszono z uwagi na to, że jest świadczeniem niższym niż pobierana emerytura wojskowa. W tym czasie bowiem odwołujący się pobierał już emeryturę wojskową przyznaną mu przez Wojskowe Biuro Emerytalne z uwzględnieniem okresu służby wojskowej od 22.10.1969r. do 30.11.1998r. Do świadczenia tego nie miał doliczonych żadnych okresów podlegania ubezpieczeniu pracowniczemu, nie występował z takim wnioskiem.

Pismem z dnia 18.01.2022r. Wojskowe Biuro Emerytalne wyjaśniło, że F. J. ma wypłacaną emeryturę wojskowa z wysokości 75% podstawy wymiaru. W dniu 1.02.2021r. F. J. wniósł o wznowienie wypłaty emerytury z powołaniem na wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z 08.01.2020 w sprawie o sygn. akt XIIIU 213319. Domagał się też doliczenia okresu składkowego w spółce (...) K., gdzie pracował od 04.01.do 06.10.1999r. Nie dołączył przy tym żadnych dowodów co do tego zatrudnienia. Zgodnie z art. 95 ust.1 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U.2020 poz.

53) w razie zbiegu u jednej osoby prawa do kilku świadczeń przewidzianych w ustawie wypłaca się jedno z tych świadczeń- wyższe lub wybrane przez zainteresowanego. Przepis ten z mocy ust.2 stosuje się również z uwzględnieniem art.96 w razie zbiegu prawa do emerytury lub renty określonych w ustawie z prawem do świadczeń przewidzianych w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym wojskowych osób, o których mowa w art. 2 ust.2 z wyjątkiem przypadku, gdy emerytura wojskowa lub policyjna została obliczona według zasad określonych w art.15a lub 18e. ustawy z 10.12.1993r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych i członków ich rodzin. lub w art. 15a lub art. 15d lub 18e ustawy z dnia 18.02.1994 r. o zaopatrzeniu innych służb.

W art. 96 ust 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS stwierdzono, iż odrębne przepisy określają prawo do pobierania świadczeń w razie zbiegu u jednej osoby prawa do emerytury z prawem do renty inwalidy wojennego i wojskowego, którego niezdolność do pracy pozostaje w związku ze służbą wojskową, renty z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej pobytem w miejscach, o których mowa w art. 3 i 4 ust 1 ustawy z dnia 24.01.1991 r. o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego, renty z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy, wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy lub chorobą zawodową.

Z powyższej regulacji wynika, iż przy zbiegu kilku świadczeń przysługujących na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z FUS przysługuje tylko jedno świadczenie, podobnie przy uprawnieniu do kilku świadczeń przysługujących na podstawie ustawy o emeryturach i rentach z FUS oraz na podstawie przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin. Na tle powyższych przepisów pojawiły się rozbieżności w orzecznictwie sądowym dotyczące zwłaszcza sytuacji osób, których świadczenie z powszechnego systemy emerytalnego zostało wyliczone z uwzględnieniem innych okresów niż świadczenie nabyte z racji służby wojskowej.

W wyroku z dnia 24.01.2019r. Sąd Najwyższy stwierdził, że o wyjątku od zasady pobierania jednego świadczenia z art.95 ust.2 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS nie decyduje data przyjęcia żołnierza zawodowego do służby wojskowej, ale brak możliwości obliczenia emerytury wojskowej przy uwzględnieniu „cywilnego” stażu emerytalnego (sygn. akt. IUK 426/17 Lex 2610283). Ostatecznie wątpliwości rozstrzygnął Sąd Najwyższy rozpoznając w składzie 7 sędziów przekazane mu zagadnienie prawne. W dniu 15.12.2021. w sprawie o sygnaturze IIIUZP 7/21 podął uchwałę, iż ubezpieczonemu, który pozostawał w zawodowej służbie wojskowej przed 1.01.1999r. i pobiera emeryturę wojskową wynosząca 75% podstawy jej wymiaru obliczoną bez uwzględnienia okresów składkowych i nieskładkowych, z tytułu których jest uprawniony również do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wypłaca się jedno z tych świadczeń – wyższe lub wybrane przez niego.

Do tej pory nie ukazało się uzasadnienie tej uchwały. Podzielając powyższą uchwałę Sądu Najwyższego jako uchwałę powiększonego składu należy uznać zaskarżoną decyzję za prawidłową. W ocenie sądu wskazane byłoby jednak podjęcie działań ustawodawczych mających na względzie uregulowanie sytuacji emerytów pobierających świadczenia z innego systemu, a obowiązkowo odprowadzającymi składki z dalszej aktywności zawodowej do systemu powszechnego poprzez umożliwienie im jakiejś formy skorzystania z opłacanych składek do systemu powszechnego.

Aktualne rozwiązanie gdy emeryt ma obowiązek opłacania takiej składki bez możliwości skorzystania z niej np. poprzez dodatek do pobieranego świadczenia jest nie do pogodzenia z zasadą równości wobec prawa i budzi zrozumiały sprzeciw tej grupy świadczeniobiorców. W tej sytuacji odwołanie podlegało oddaleniu i zgodnie z art. 477 14 § 1 kpc orzeczono jak w wyroku. Sędzia Ewa Nowakowska