Legislator Case Law & Legislation
VI U 1420/21 AI generated

VI U 1420/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1420/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją Nr (...) z dnia 10 września 2021r. Dyrektor Wojskowego Biura Emerytalnego w B. wstrzymał ubezpieczonemu R. T. wypłatę emerytury wojskowej począwszy od 1 października 2021r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że został poinformowany w dniu 6 kwietnia 2021 r. przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o fakcie podjęcia R. T. dodatkowo wypłaty emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych począwszy od dnia 1 stycznia 2020 r. R. T. złożył odwołanie od tej decyzji wnoszą o jej zmianę i ustalanie, że emerytura wojskowa będzie wypłacana nadal od 1 października 2021r., stwierdzenie odpowiedzialności Dyrektora (...) za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji oraz o zasądzenie od organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 32 ust. 1 Konstytucji, art. 365 k.p.c; VI U 1420/21 · Sąd powszechny: Zgodnie z treścią art. 7 ustawy z 10 grudnia 1993r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin w razie zbiegu prawa do emerytury lub renty przewidzianych w ustawie z prawem do emerytury lub renty albo do uposażenia w stanie spoczynku lub uposażenia rodzinnego przewidzianych w odrębnych przepisach, wypłaca się świadczenie wyższe lub wybrane przez osobę uprawnioną, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej. Zbieg prawa do świadczeń z ubezpieczenia powszechnego i zabezpieczenia wojskowego został uregulowany w ustawie z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits suspension of pension military service exemption tax pension rights reapplication for disability pension prohibition on accepting foreign pensions

Cited Legislation

AI generated
art. 32 ust. 1 Konstytucji
zgodnie z rozróżnieniem dokonanym przez ustawodawcę na tle przepisów ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych i ich rodzin - w kontekście ich uprawnień emerytalnych oraz przez pryzmat zachowania konstytucyjnej zasady równości określonej w art. 32 ust. 1 Konstytucji.
art. 365 k.p.c
Na podstawie art. 365 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
II USKP 18/22
Ubezpieczony H. B. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Słupsku z 17 sierpnia 2018 r., w części zawieszającej wypłatę świadczenia. Zaskarżonej decyzji zarzucił, że organ rentowy nie wskazał podstawy prawnej zawieszenia emerytury.Wyrokiem z 20 października 2020 r. Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Słupsku zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu H. B. prawo do wypłaty świadczenia od dnia 1 lipca 2018 r.Rozstrzygnięcie Sąd Okręgowy oparł o następujące ustalenia i rozważania:H.
VIII U 1137/20
Decyzją z 9 kwietnia 2020 r.
III AUa 39/23
Decyzją z 27 maja 2019r., znak: (...), Dyrektor Wojskowego Biura Emerytalnego w Z.
VIII U 933/21
Decyzją z dnia 29 stycznia 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł.
VII U 1681/23
P. w dniu 9 listopada 2023 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 28 września 2023 r., znak (...), na mocy której organ rentowy uchylił decyzje dotyczące przyznania dodatkowego rocznego świadczenia za lata 2020-2023 oraz decyzji z dnia 23 października 2023 r., znak: (...), na mocy której organ rentowy zobowiązał ubezpieczonego do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z tytułu emerytury za okres od 1 marca 2020 r. do 30 września 2023 r. w kwocie 23.886,49 zł. Ubezpieczony podniósł, że w dniu 3 listopada 2023 r. odebrał trzy decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W., po wydaniu przez Sąd Najwyższy wyroku z dnia 21 czerwca 2023 r. dotyczącego wypłacanych mu przez ZUS świadczeń emerytalnych z FUS:

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VI U 1420/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 4 marca 2022 roku Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Hanna Koźlińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 4 marca 2022 roku w B. odwołania R. T. od decyzji Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego w B. z dnia 10 września 2021 r. Nr (...) w sprawie R. T. przeciwko: Dyrektorowi Wojskowego Biura Emerytalnego w B. Sygn. akt VIU1420/21

UZASADNIENIE

Decyzją Nr (...) z dnia 10 września 2021r. Dyrektor Wojskowego Biura Emerytalnego w B. wstrzymał ubezpieczonemu R. T. wypłatę emerytury wojskowej począwszy od 1 października 2021r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że został poinformowany w dniu 6 kwietnia 2021 r. przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o fakcie podjęcia R. T. dodatkowo wypłaty emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych począwszy od dnia 1 stycznia 2020 r. R. T. złożył odwołanie od tej decyzji wnoszą o jej zmianę i ustalanie, że emerytura wojskowa będzie wypłacana nadal od 1 października 2021r., stwierdzenie odpowiedzialności Dyrektora (...) za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji oraz o zasądzenie od organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalanie, podtrzymując argumentację zawartą w zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił, co następuje: Bezspornym jest, iż R. T. uprawniony jest do emerytury wojskowej począwszy od dnia 1 lutego 2003 r. Dowód: decyzja z dnia 30 marca 2003 r. -k. 16 akt (...) Decyzją z dnia 11 lutego 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. ustalił ubezpieczonemu prawo do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , od dnia 1 stycznia 2020r. i jednocześnie zawiesił jej wypłatę, w związku z pobieraniem przez ubezpieczonego świadczenia emerytalnego z (...).

R. T. złożył odwołanie od tej decyzji . Wyrokiem z dnia 11 maja 2020 r. w sprawie VI U 1356/20 Sąd Okręgowy w Bydgoszczy zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że zobowiązał (...) Oddział w B. do podjęcia wypłaty zawieszonej emerytury począwszy od 1 stycznia 2020 r. Sąd Apelacyjny w Gdańsku wyrokiem z dnia 22 września 2020 r. oddalił apelację Dowód: wyrok Sądu Okręgowego w Bydgoszczy dnia z 17 kwietnia 2020 r, wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku k.7-11 akt Wykonując prawomocny wyrok Sądu Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 30 listopada 2020r. podjął wypłatę emerytury od 1 stycznia 2020 o czym poinformował organ rentowy Dowód: pismo (...) Oddział w B. z dnia z 24 sierpnia 2021r- k 117 akt (...).

W dniu 11 maja 2021 r. R. T. złożył oświadczenie , że „ tak ja dotychczas zamierza pobierać świadczenie emerytalne wypłacane prze Wojskowe Biuro Emerytalne" Doioód: pismo ubezpieczonego R. T. z dnia 11 maja 2021r- k 111 a akt (...). ( okoliczności bezsporne potwierdzone w/w niekwestionowanymi dokumentami

Sąd zważył, co następuje:

Zgodnie z treścią art. 7 ustawy z 10 grudnia 1993r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin w razie zbiegu prawa do emerytury lub renty przewidzianych w ustawie z prawem do emerytury lub renty albo do uposażenia w stanie spoczynku lub uposażenia rodzinnego przewidzianych w odrębnych przepisach, wypłaca się świadczenie wyższe lub wybrane przez osobę uprawnioną, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej. Zbieg prawa do świadczeń z ubezpieczenia powszechnego i zabezpieczenia wojskowego został uregulowany w ustawie z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

W myśl art. 95 ust. 1 ww. ustawy, w razie zbiegu u jednej osoby prawa do kilku świadczeń przewidzianych w ustawie wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez zainteresowanego. Przepis ust. 1 stosuje się również, z uwzględnieniem art. 96, w razie zbiegu prawa do emerytury lub renty określonych w ustawie z prawem do świadczeń przewidzianych w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym osób, o których mowa w art. 2 ust. 2 z wyjątkiem przypadku, gdy emerytura wojskowa lub policyjna została obliczona według zasad określonych w art. 15a albo art. 18e ustawy z 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin lub w art. 15a lub art. 15d lub art. 18e ustawy z 18 lutego 1994r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (art. 95 ust. 2).

Zgodnie z art. 44 ust. 1 ustawy zaopatrzeniowej wypłatę emerytury lub renty albo dodatków, zasiłków i świadczeń pieniężnych, o których mowa w art. 25, wstrzymuje się, jeżeli: powstaną okoliczności uzasadniające zawieszenie prawa do świadczeń lub ustanie tego prawa; okaże się, że: wskutek zbiegu prawa do świadczeń osobie uprawnionej przysługuje świadczenie wyższe lub przez nią wybrane, świadczenia nie mogą być doręczone z przyczyn niezależnych od wojskowego organu emerytalnego ,prawo do świadczeń nie istniało; osoba pobierająca świadczenie, mimo pouczenia lub żądania wojskowego organu emerytalnego, nie przedłoży dowodów uzasadniających dalsze istnienie prawa do świadczeń.

Mając na uwadze treść cytowanego przepisu , nie było podstaw do wstrzymania wypłaty emerytury wojskowej odwołującego, gdyż nie była ona świadczeniem niższym, aniżeli otrzymywane przez niego świadczenie emerytalne z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Ponadto odwołujący wcale nie dokonał wyboru świadczenia z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, ponieważ oświadczył, że chce pobierać świadczenie emerytalne wypłacane prze/Wojskowe Biuro Emerytalne" Organ rentowy nie może podejmować decyzji wbrew treści ustawy, która nakazuje mu wypłatę świadczenia wyższego lub wybranego przez osobę uprawnioną, a niewątpliwie wyższym świadczeniem jest emerytura wojskowa, a zatem brak było podstaw do zastosowania art. 44 ust. 1 pkt 2 ustawy zaopatrzeniowej.

Podkreślić ponadto należy, że podstawę rozstrzygnięcia w niniejszej sprawie stanowił prawomocny wyrok Sądu Okręgowego w Bydgoszczy w sprawie VI U 1356/20 , w której uznał, że odwołującemu się, obok emerytury wojskowej należy się również emerytura z powszechnego systemu ubezpieczeń. Sąd Okręgowy powołał na poparcie swojego stanowiska wyrok Sądu Najwyższego z 24 stycznia 2019r., I UK 426/17, w którym Sąd Najwyższy dokonał analizy sytuacji żołnierzy zawodowych powołanych do służby wojskowej przed 2 stycznia 1999 r., a także żołnierzy, którzy podjęli służbę po 1 stycznia 1999r. zgodnie z rozróżnieniem dokonanym przez ustawodawcę na tle przepisów ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych i ich rodzin - w kontekście ich uprawnień emerytalnych oraz przez pryzmat zachowania konstytucyjnej zasady równości określonej w art. 32 ust. 1 Konstytucji.

Z uzasadnienia powyższego wyroku wynika, że nie wszyscy żołnierze, którzy pozostawali w służbie przed 2 stycznia 1999 r. mogą faktycznie realizować uprawnienie do wykorzystania cywilnej wysługi emerytalnej. Wystarczy bowiem odpowiednio długa służba i wzrosty emerytury z tytułu szczególnych właściwości służby (art. 15 ust. 2 i 3) lub z tytułu inwalidztwa wojskowego (art. 15 ust. 4), aby - przy spłaszczeniu podstawy wymiaru emerytury wojskowej do maksymalnie 75% (art. 18 ust. 1) - "cywilne" okresy ubezpieczenia w żaden sposób nie zwiększały świadczenia.

W takim przypadku emeryt wojskowy, niezależnie od swojej woli, nie ma prawnej możliwości skonsumowania żadnego "cywilnego" okresu ubezpieczenia w wojskowej emeryturze. Podobnie rzecz się ma w przypadku tego rodzaju okresów poprzedzających służbę, krótszych niż rok (art. 15 ust. 1 pkt 2-4). W opisanych uwarunkowaniach emeryt wojskowy pozostaje w sytuacji identycznej jak żołnierz, który rozpoczął służbę po raz pierwszy po dniu 1 stycznia 1999r. - jego emerytura jest obliczana wyłącznie w oparciu o wojskowy staż emerytalny. Sąd wskazał, że odwołujący osiągnął maksymalną wartość wojskowego świadczenia emerytalnego (75% podstawy wymiary) i w związku z tym nie było możliwości podwyższenia tego świadczenia pomimo wypracowania przez odwołującego się dodatkowego okresu składkowego, a zatem pozostała część cywilnego stażu emerytalnego nie mogła być uwzględniona przy obliczaniu emerytury wojskowej.

Tym samym, wystąpiła sytuacja umożliwiająca zastosowanie wyjątku od zasady pobierania tylko jednego świadczenia określonej w art. 95 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej. Na podstawie art. 365 k.p.c. orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a zatem należy przyjąć, że także i wojskowy organ rentowy jest związany treścią wyroku w sprawie VI U 1356/20 mimo, że nie był stroną tego postępowania. Mając powyższe na uwadze Sąd orzekł, jak w punkcie 1. wyroku, na podstawie art. 477 14§ 2 k.p.c.;

O kosztach postępowania Sąd orzekł na podstawie art. 98 kpc oraz na § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie opłat za czynności radców prawnych.