Legislator Case Law & Legislation
VIII U 60/22 AI generated

VIII U 60/22 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 60/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 25 listopada 2021r. nr (...) organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. na podstawie przepisów ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że A. S. jako pracownik u płatnika składek (...) Sp. z o.o. w K. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 28 września 2021r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że dostarczone przez strony dokumenty oraz przekazane wyjaśnienia nie stanowią potwierdzenia, że A. S. od 28 września 2021r. wykonywała pracę w ramach umowy o pracę u płatnika (...) Sp. z o.o. w K., bowiem: strony nie przedstawiły materiałów i dowodów świadczących o realizacji umowy o pracę od 28 września 2021r. oraz od 5 października 2021r. ( np. korespondencji e-mail, o której wspomina ubezpieczona, szkolenie BHP i z fakturowania nie jest potwierdzeniem wykonania pracy ); strony nie przedstawiły pisemnego konkretnego zakresu czynności, które ubezpieczona miała wykonywać i za które była odpowiedzialna jako dyrektor generalny; strony nie przedstawiły żadnych świadków poza Prezesem Zarządu ( np. osób współpracujących, pracowników podległych, kontrahentów itp. ); strony znały się przed podpisaniem umowy ( ubezpieczona jest córką Prezesa Zarządu ); brak jakiejkolwiek rzeczywistej potrzeby tworzenia stanowiska dyrektora generalnego i zatrudniania od 28 września 2021r., skoro ubezpieczona od 2017r. była prokurentem firmy do tej pory nie powstała konieczność zatrudnienia w ramach umowy o pracę, a dodatkowo obowiązki w trakcie nieobecności A.

Legislator headnote

AI generated

art.98 k.p.c; VIII U 60/22 · Sąd powszechny: J., A. P., zeznań odwołującej, zeznań słuchanego za zainteresowaną spółkę (...) / Sąd na podstawie art.235(2)§1 pkt 5 k.p.c. pominął dowód z zeznań świadków A. N., G. P., R. M., A. J. i K. B. mając na względzie, że zebrany w sprawie materiał dowody jest wystarczający do rozstrzygnięcia sporu, gdy prowadzenie dalszego postępowania dowodowego zmierzałoby jedynie do przedłużenia postępowania.

Keywords

AI generated
safeguarding the purpose of benefits occupational pension rights unemployment benefits of directors suitable employment access to a profession requisitioning of workers

Cited Legislation

AI generated
art.98 k.p.c
O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 60/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 1 marca 2022 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Grzegorz Tyrka Protokolant Iwona Sławińska po rozpoznaniu w dniu 1 marca 2022 r. w Gliwicach na rozprawie sprawy A. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. przy udziale (...) Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w K. o podleganie ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołania A. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. z dnia 25 listopada 2021 r. nr (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdza, iż A. S. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w K. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 28 września 2021 roku;

2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. na rzecz A. S. kwotę 180 zł (sto osiemdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. (-) SSO Grzegorz Tyrka Sygn. akt VIII U 60/22

UZASADNIENIE

Decyzją z 25 listopada 2021r. nr (...) organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. na podstawie przepisów ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że A. S. jako pracownik u płatnika składek (...) Sp. z o.o. w K. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 28 września 2021r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że dostarczone przez strony dokumenty oraz przekazane wyjaśnienia nie stanowią potwierdzenia, że A. S. od 28 września 2021r. wykonywała pracę w ramach umowy o pracę u płatnika (...) Sp. z o.o. w K., bowiem: strony nie przedstawiły materiałów i dowodów świadczących o realizacji umowy o pracę od 28 września 2021r. oraz od 5 października 2021r. ( np. korespondencji e-mail, o której wspomina ubezpieczona, szkolenie BHP i z fakturowania nie jest potwierdzeniem wykonania pracy ); strony nie przedstawiły pisemnego konkretnego zakresu czynności, które ubezpieczona miała wykonywać i za które była odpowiedzialna jako dyrektor generalny; strony nie przedstawiły żadnych świadków poza Prezesem Zarządu ( np. osób współpracujących, pracowników podległych, kontrahentów itp. ); strony znały się przed podpisaniem umowy ( ubezpieczona jest córką Prezesa Zarządu ); brak jakiejkolwiek rzeczywistej potrzeby tworzenia stanowiska dyrektora generalnego i zatrudniania od 28 września 2021r., skoro ubezpieczona od 2017r. była prokurentem firmy do tej pory nie powstała konieczność zatrudnienia w ramach umowy o pracę, a dodatkowo obowiązki w trakcie nieobecności A.

S. wykonuje sam Prezes Zarządu – ojciec ubezpieczonej; płatnik składek zgłosił A. S. do ubezpieczeń w dniu, w którym ubezpieczona był niezdolna do pracy z powodu opieki nad chorym dzieckiem. W odwołaniu od decyzji A. S. wniosła o jej zmianę przez uznanie, że podlega od 28 września 2021r. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu. Odwołująca wniosła o zasądzenie od organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji.

W piśmie procesowym z 22 lutego 2022r. zainteresowana spółka oświadczyła, że przychyla się do stanowiska odwołującej A. S. i wnosi o zmianę decyzji przez uznanie, że A. S. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym jako pracownik. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: zainteresowana (...) Sp. z o.o. w K. od 15 lat prowadzi działalność w ramach różnego rodzaju inwestycji budowlanych i korzysta z pracy podwykonawców. Zatrudnia 6 pracowników. Prezesem Zarządu tej spółki jest A. K. – ojciec odwołującej, który także był zatrudniony na stanowisku Dyrektora Generalnego.

Jako Dyrektor Generalny A. K. zajmował się prowadzeniem całego przedsiębiorstwa. W październiku 2020r. A. K. rozwiązał umowę o pracę ze spółką, bowiem nabył prawo do emerytury z powszechnego wieku emerytalnego i jednocześnie zaproponował odwołującej A. S. pracę na podstawie umowy o pracę, gdy w przyszłości miała ona przejąć prowadzenie spółki. W dniu 27 września 2021r. odwołująca A. S. zawarła umowę o pracę ze spółką na czas nieokreślony od 28 września 2021r. na stanowisko Dyrektora Generalnego w pełnym wymiarze czasu pracy, za wynagrodzeniem 4 000 zł brutto.

Do obowiązków odwołującej na podstawie tej umowy należy faktycznie wspieranie Prezesa Zarządu, stopniowe przejmowanie obowiązków i zastępowanie prezesa, zajmowanie się uzyskaniem gwarancji kontraktowych i przygotowywanie związanej z tym dokumentacji, przygotowywanie projektów umów, ofert, wdrażanie i prowadzenie systemu kadrowo-księgowego, gdy spółka w 2022r. ma zrezygnować z obsługi przez firmę zewnętrzną w zakresie kadr i księgowości. Odwołująca jest odpowiedzialna także za sprawy marketingowe i z tego powodu kontaktuje się np. z pracownią projektową.

Odwołująca w spółce posiada pokój, w którym ma komputer, telefon, dokumenty. Odwołująca posiada licencję na program księgowy i wystawia faktury. Przełożonym odwołującej jest jej ojciec A. K.. Przed podjęciem zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. w K. odwołująca była zatrudniona w firmie ista (...) Sp. z o.o. w G., która zajmowała się rozliczaniem na rzecz wspólnot mieszkaniowych, spółdzielni. W tej firmie odwołująca zajmowała się rozliczaniem kosztów i rozwiązała z firmą tą stosunek pracy z własnej inicjatywy za porozumieniem stron.

Równocześnie od 2017r. odwołująca była prokurentem zainteresowanej spółki (...), przy czym nie otrzymywała z tego tytułu żadnego wynagrodzenia. Odwołująca rzeczywiście od 28 września 2021r. rozpoczęła wykonywanie pracy na rzecz zainteresowanej spółki i nadal ją wykonuje. Podejmując pracę w zainteresowanej spółce odwołująca miała już dwoje dzieci –(...)letnią córkę i (...) roczną córkę. Pod koniec września 2021r. odwołująca była na opiece nad młodszą córką, która dostała gorączki i nie mogła pójść do żłobka.

Po opiece odwołująca powróciła do pracy i ją wykonywała. Na przełomie listopada i grudnia 2021r. odwołująca przebywała na opiece nad straszą córką, która w przedszkolu zaraziła się koronawirusem i również po tej opiece odwołująca powróciła do pracy. W kolejnych miesiącach, to jest w styczniu i lutym 2022r. odwołująca świadczyła pracę na podstawie spornej umowy i nie przebywała na zwolnieniach lekarskich. Odwołująca do chwili obecnej wykonuje prace na rzecz zainteresowanej spółki w warunkach umowy o pracę z 27 września (...). / dowód z: akt ZUS, akt osobowych odwołującej, zeznań świadków J.

J., A. P., zeznań odwołującej, zeznań słuchanego za zainteresowaną spółkę (...) / Sąd na podstawie art.235(2)§1 pkt 5 k.p.c. pominął dowód z zeznań świadków A. N., G. P., R. M., A. J. i K. B. mając na względzie, że zebrany w sprawie materiał dowody jest wystarczający do rozstrzygnięcia sporu, gdy prowadzenie dalszego postępowania dowodowego zmierzałoby jedynie do przedłużenia postępowania.

Sąd zważył, co następuje:

odwołanie A. S. zasługuje na uwzględnienie . Zgodnie z art. 6 ust.1 pkt 1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2021r., poz.423 ), zwanej ustawą, obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami, z wyłączeniem prokuratorów. Po myśli art. 11 ust. 1 ustawy obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu podlegają osoby wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 1, 3 i 12, zaś według art. 12 ust. 1 ustawy obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy, pracownicy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Za pracownika natomiast – w myśl art. 8 ust 1 ustawy - uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy, z zastrzeżeniem, że jeżeli pracownik spełnia kryteria określone dla osób współpracujących, o których mowa w ust. 11 - dla celów ubezpieczeń społecznych jest traktowany jako osoba współpracująca. W orzecznictwie przyjmuje się, że pojęcia pracownik i zatrudnienie nie mogą być interpretowane na użytek ubezpieczeń społecznych inaczej niż interpretuje je akt prawny określający prawa i obowiązki pracowników i pracodawców - Kodeks pracy (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 30.05.2005r., sygn. akt III AUa 283/2005).

Według definicji zawartej w art. 22 Kodeksu pracy, przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. W rozpoznawanej sprawie kwestia sporna sprowadzała się do ustalenia czy odwołująca A. S. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom jako pracownik u płatnika składek (...) Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w K. od 28 września 2021r.

Zdaniem Sądu przeprowadzone w sprawie postępowanie dowodowe nie pozostawia wątpliwości, że odwołująca A. S. zawarła z zainteresowaną spółką w dniu 27 września 2021r. ważną umowę o pracę i faktycznie wykonywała pracę na podstawie tej umowy, od 28 września 2021r. Odwołująca została zatrudniona na stanowisku Dyrektora Generalnego zainteresowanej spółki i rzeczywiście pracę taką świadczyła od początku zatrudnienia, co potwierdzają zeznania świadków J. J. i A. P. – współpracowników odwołującej, zeznania odwołującej i słuchanego za zainteresowaną spółkę (...).

Potwierdza to także zgromadzona w sprawie dokumentacja, w tym przedłożone faktury z podpisem odwołującej, informacje mailowe, projekty zawartych umów i sporządzonych ofert. Odwołująca została zatrudniona w firmie swojego ojca, gdy docelowo ma przejąć jej prowadzenie. Okoliczność, że odwołująca po zawarciu umowy o pracę skorzystała z opieki w związku z nagłym zachorowaniem jej dziecka, nie świadczy o tym, że umowa została zawarta dla pozoru, czy też w celu obejścia prawa dla uzyskania świadczeń z ubezpieczeń społecznych, w sytuacji gdy po zakończeniu opieki odwołująca powróciła do pracy i świadczy tę pracę do nadal.

W konsekwencji Sąd uznał, że odwołująca podlega od 28 września 2021r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu oraz wypadkowemu jako pracownik w zainteresowanej spółce i stąd z mocy art. 477 14§ 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję jak w sentencji. O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c. w związku z §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych. (-) sędzia Grzegorz Tyrka