Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1598/19 AI generated

VIII U 1598/19 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1598/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 8 lipca 2019 r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. działając na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przyznał ubezpieczonej G. C. z urzędu prawo do emerytury od dnia 7 lipca 2019 r., tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego. Wskazał również, że wysokość emerytury została ustalona zgodnie z art. 26 w. ustawy. Z powyższą decyzją nie zgodziła się ubezpieczona. Kwestionowała wysokość przyznanego świadczenia. Domagała się zmiany zaskarżonej decyzji i uwzględnienie przy obliczaniu podstawy wymiaru emerytury art. 21 ustawy emerytalnej.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1598/19 · Sąd powszechny: W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy podtrzymał swoje dotychczasowe stanowisko i wniósł o jego oddalenie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona G. C. (ur. (...)) ukończyła 60 rok życia w dniu 7 lipca 2019 r. Ubezpieczona od dnia 31 marca 2015 r. była uprawniona do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W dniu 8 lipca 2019 r. organ rentowy wydał decyzję, w której przyznał ubezpieczonej emeryturę zamiast renty z tytułu niezdolności do pracy. Świadczenie zostało przyznane na podstawie art. 24 a ustawy emerytalnej.

Keywords

AI generated
pension adjustment invalidity pension rate statutory retirement age extraordinary pension without income limit pensioner retirement credit

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1598/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 listopada 2019 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia (del.) Magdalena Kimel Protokolant Justyna Jarzombek po rozpoznaniu w dniu 13 listopada 2019 r. w Gliwicach sprawy G. C. (C.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o wysokość emerytury na skutek odwołania G. C. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 8 lipca 2019 r. nr (...) oddala odwołanie. (-) sędzia del. Magdalena Kimel Sygn. akt VIII U 1598/19

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 8 lipca 2019 r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. działając na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przyznał ubezpieczonej G. C. z urzędu prawo do emerytury od dnia 7 lipca 2019 r., tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego. Wskazał również, że wysokość emerytury została ustalona zgodnie z art. 26 w. ustawy. Z powyższą decyzją nie zgodziła się ubezpieczona. Kwestionowała wysokość przyznanego świadczenia. Domagała się zmiany zaskarżonej decyzji i uwzględnienie przy obliczaniu podstawy wymiaru emerytury art. 21 ustawy emerytalnej.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy podtrzymał swoje dotychczasowe stanowisko i wniósł o jego oddalenie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona G. C. (ur. (...)) ukończyła 60 rok życia w dniu 7 lipca 2019 r. Ubezpieczona od dnia 31 marca 2015 r. była uprawniona do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W dniu 8 lipca 2019 r. organ rentowy wydał decyzję, w której przyznał ubezpieczonej emeryturę zamiast renty z tytułu niezdolności do pracy. Świadczenie zostało przyznane na podstawie art. 24 a ustawy emerytalnej.

Natomiast wysokość świadczenia organ rentowy ustalił zgodnie z art. 26 ustawy emerytalnej. Od powyższej decyzji odwołała się ubezpieczona. Twierdziła, że podstawa wymiaru emerytury powinna zostać ustalona w myśl art. 21 ustawy emerytalnej. Powyższy stan faktyczny był bezsporny i wynikał wprost z akt organu rentowego.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej jako bezzasadne podlegało oddaleniu. Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do ustalenia, czy organ rentowy prawidłowo ustalił wysokość emerytury przyznanej ubezpieczonej. Organ rentowy wskazał, że skoro emerytura została przyznana ubezpieczonej na podstawie art. 24a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, to jej wysokość musiała został ustalona w oparciu o art. 26 tejże ustawy. Z kolei ubezpieczona twierdziła, że wysokość podstawy wymiaru emerytury powinna zostać ustalona w oparciu o art. 21 ww. ustawy.

Zgodnie z art. 24 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.2018.1270 t.j., dalej w treści: ustaw emerytalna), ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego wynoszącego co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 46, 47, 50, 50a, 50e i 184. Jest to tzw. na nowych zasadach. W myśl art. 24a ustawy emerytalnej, emeryturę, o której mowa w art. 24, przyznaje się z urzędu zamiast renty z tytułu niezdolności do pracy osobie, która osiągnęła wiek uprawniający do tej emerytury oraz podlegała ubezpieczeniu społecznemu albo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Jednocześnie, zgodnie z art. 24 a ust. 3 ustawy emerytalnej, emeryturę oblicza się zgodnie z art. 26, z uwzględnieniem ust. 4 i 5. Na wniosek osoby, której emeryturę przyznano z urzędu w latach 2009-2013, emeryturę oblicza się ponownie zgodnie z art. 183 (art. 24a ust. 4). Na wniosek osoby, która spełniła warunki do emerytury określone w art. 46 i 50, jednakże nie wystąpiła z wnioskiem o jej przyznanie, ponownie oblicza się wysokość emerytury zgodnie z art. 53 i 56 (art. 24a ust.5). Ponadto w myśl art. 25 ust.1 ustawy emerytalnej podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art. 24, stanowi kwota składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury, zwaloryzowanego kapitału początkowego określonego w art. 173-175 oraz kwot środków zewidencjonowanych na subkoncie, o którym mowa w art. 40a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, z zastrzeżeniem ust. 1a i 1b oraz art. 185.

Z kolei, zgodnie z art. 26 ustawy emerytalnej, emerytura stanowi równowartość kwoty będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia ustalonej w sposób określony w art. 25 przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę danego ubezpieczonego, z uwzględnieniem ust. 5 i art. 183. Z kolei, jeżeli chodzi o emeryturę przyznawaną na tzw. starych zasadach, jej wysokość ustala się zgodnie z art. 53 ustawy emerytalnej. Zgodnie z ust. 1 tego przepisu, emerytura wynosi: 1) 24% kwoty bazowej, o której mowa w art. 19, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4, oraz 2) po 1,3% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów składkowych, 3) po 0,7% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych - z uwzględnieniem art.

55. Emeryturę, której podstawę wymiaru stanowi podstawa wymiaru świadczenia, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 1 i ust. 2, oblicza się od tej samej kwoty bazowej, którą ostatnio przyjęto do ustalenia podstawy wymiaru, a następnie emeryturę podwyższa się w ramach waloryzacji przypadających do dnia nabycia uprawnień do emerytury (art. 53 ust. 3). Zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy emerytalne, podstawę wymiaru emerytury dla osoby, która wcześniej miała ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, stanowi:

1) podstawa wymiaru renty - w wysokości uwzględniającej rewaloryzację oraz wszystkie kolejne waloryzacje przypadające w okresie następującym po ustaleniu prawa do renty, z zastrzeżeniem art. 15 ust. 5, albo 2) podstawa wymiaru ustalona na nowo w myśl art.

15. W pierwszej kolejności należy wskazać, że ubezpieczona jest osobą urodzoną po dniu 1 stycznia 1949 r. Tym samym nie przysługuje jej emerytura, której wysokość jest ustalana w oparciu o art. 53 ustawy emerytalnej. W związku z tym, nie ma w tej sprawie zastosowania art. 21 ustawy emerytalnej, albowiem stosuje się go w nawiązaniu do art. 53 tej ustawy. Trafnie podnosi organ rentowy, że skoro ubezpieczona ma przyznaną emeryturę na podstawie art. 24a ustawy emerytalnej, to jej wysokość ustalona jest w myśl art. 26 tejże ustawy.

Do tego przepisu odsyła bowiem art. 24a ust. 3 ustawy emerytalnej. Wskazać również należy, że w niniejszej sprawie nie zachodzą przesłanki z art. 183, 53 i 56 ustawy emerytalnej, albowiem ubezpieczona nie spełniła przesłanek z art. 24a ust. 4 i 5 tej ustawy. Okoliczności tej strony nie kwestionowały. Niezależnie od powyższego, podkreślić należy, że przepisy regulujące system zabezpieczenia społecznego ze względu na swoją istotę i konstrukcję podlegają wykładni ścisłej. Do przepisów tych nie powinno się stosować wykładni celowościowej (jak to podnosi odwołujący) w opozycji do wykładni językowej.

Przepisów tych nie powinno się poddawać wykładni rozszerzającej, zwężającej, modyfikującej wyczerpująco i kazuistycznie określone przez ustawodawcę uprawnienia do świadczeń. Takie też stanowisko zostało zaprezentowane m.in. w wyrokach Sądu Najwyższego z dnia 16 sierpnia 2005 r. (sygn. akt I UK 378/04) czy z dnia 29 stycznia 2008 r. (sygn. akt I UK 239/07). W związku z powyższym, Sąd uznał, że zaskarżona decyzja jest prawidłowa i zgodnie z art. 477 14§1 kpc oddalił odwołanie ubezpieczonej jako bezzasadne. (-) sędzia (del.) Magdalena Kimel