Legislator Case Law & Legislation
VI U 1658/21 AI generated

VI U 1658/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1658/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 19 listopada 2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił G. M. prawa do renty w związku z chorobą zawodową, na podstawie ustawy z dnia 30 października 2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych ( tj. Dz. U. z 2019r., poz. 1205 ze zm.), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 3 listopada 2021r., która nie stwierdziła u ubezpieczonej niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w szczególności wbrew stanowisku Komisji Lekarskiej ZUS, jest osobą niezdolną do pracy w związku z chorobą zawodową. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1658/21 · Sąd powszechny: Kwestia sporna w przedmiotowej sprawie dotyczyła oceny stanu zdrowia ubezpieczonej i jego wpływu na zdolność do pracy. W myśl art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2004r., nr 39, poz. 353 ze zm. ), mającej odpowiednie zastosowania w niniejszej sprawie – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Keywords

AI generated
expulsion despite health conditions discontinuation of disability benefits health insurance exemption unfit notwithstanding health condition medically certified work incapacity health-related grounds
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1658/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 marca 2022r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska po rozpoznaniu w dniu 25 marca 2022r. w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym sprawy G. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o rentę z tytułu niezdolności do pracy w zw. z chorobą zawodową w związku z odwołaniem ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 19 listopada 2021r., znak (...) 1. Zmienia decyzję Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 19 listopada 2021r., znak (...) i przyznaje ubezpieczonej prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową na okres od 1 listopada 2021r. do 31 października 2024r 2. Stwierdza, że organ rentowy ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania wyroku. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 1658/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 19 listopada 2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił G. M. prawa do renty w związku z chorobą zawodową, na podstawie ustawy z dnia 30 października 2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych ( tj. Dz. U. z 2019r., poz. 1205 ze zm.), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 3 listopada 2021r., która nie stwierdziła u ubezpieczonej niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w szczególności wbrew stanowisku Komisji Lekarskiej ZUS, jest osobą niezdolną do pracy w związku z chorobą zawodową. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył co następuje :

Kwestia sporna w przedmiotowej sprawie dotyczyła oceny stanu zdrowia ubezpieczonej i jego wpływu na zdolność do pracy. W myśl art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2004r., nr 39, poz. 353 ze zm. ), mającej odpowiednie zastosowania w niniejszej sprawie – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Przy czym w przypadku ubiegania się o rentę w związku z chorobą zawodową, wskazana wyżej niezdolność musi pozostawać w związku z tą chorobą zawodową. W celu rozstrzygnięcia wspomnianej wyżej kwestii spornej Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłego sądowego, lekarza otolaryngologa - foniatry, który stwierdził u ubezpieczonej niewydolność głośni w części międzybłoniastej.

Zdaniem biegłego sądowego ubezpieczona jest częściowo niezdolna do pracy w związku z chorobą zawodową na okres 3 lat. Jak wskazano w uzasadnieniu opinii – stopień zaawansowania zmian w krtani spowodowanych chorobą zawodową jest na tyle duży, że ubezpieczona nie spełnia kryteriów zdrowotnych do pełnoetatowej pracy wymagającej wzmożonego wysiłku głosowego w okolicznościach typowych dla sposobu wykonywania pracy przez nauczyciela. Chociaż, jak podał biegły sądowy, w przypadku ubezpieczonej brak jest pozytywnych rokowań co do możliwości odzyskania zdolności do pracy, jednak wskazana jest dalsza rehabilitacja głosu. - dowód opinia biegłego sądowego ( k. 22 - 24 akt ).

Powyższą opinię Sąd doręczył stronom, wskazując na termin, w którym winny złożyć ewentualne zastrzeżenia do opinii i wnioski dowodowe. Żadna ze stron nie wniosła zastrzeżeń, przy czym organ rentowy w piśmie z dnia 15 marca 2022r. ( k. 36 akt ) podał, że nie wnosi zastrzeżeń do opinii biegłego sądowego. W tej sytuacji Sąd pozytywnie ocenił opinię biegłego sądowego, jej treść była spójna, logiczna i przekonująca nie tylko dla Sądu, ale też stron postępowania, a oparta została na dokumentacji medycznej oraz wiedzy i doświadczeniu biegłego sądowego – otolaryngologa – foniatry.

Mając powyższe na uwadze, Sąd w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym przeprowadzony dowód z opinii biegłego sądowego uznał, że odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie i zgodnie z art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, jak w punkcie 1 wyroku. Jednocześnie w pkt 2 wyroku stwierdzono odpowiedzialność organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, biorąc pod uwagę, że organ rentowy dysponował wystarczającym materiałem do dokonania prawidłowej oceny stanu zdrowia ubezpieczonej, a w konsekwencji wydania prawidłowej decyzji, czego jednak nie uczynił.

Sędzia Karolina Chudzinska