Legislator Case Law & Legislation
V U 252/20 AI generated

V U 252/20 · Sąd powszechny

Case Number V U 252/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona J. S. wniosła odwołanie od decyzji (...) Oddział w S. z dnia 05.10.2020r., odmawiającej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku z dnia 31.05.2020r., domagając się jej zmiany. Zarzuciła organowi rentowemu błędne ustalenia stanu faktycznego. Organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. w odpowiedzi na odwołanie, wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych. Wyrokiem z 16 lipca 2021 r., wydanym w sprawie VU 252/20, Sąd Rejonowy w Słupsku, V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zmienił w całości zaskarżoną decyzję i przyznał ubezpieczonej J.

Legislator headnote

AI generated

art. 382 k.p.c, art. 278 k.p.c, art. 385 k.p.c; V U 252/20 · Sąd powszechny: Apelacja organu rentowego nie zasługuje na uwzględnienie. Z uwagi na treść art. 382 k.p.c., sąd II instancji ma nie tylko uprawnienie, ale wręcz obowiązek rozważenia na nowo całego zebranego w sprawie materiału oraz dokonania własnej, samodzielnej i swobodnej oceny, w tym oceny zgromadzonych dowodów (uzasadnienie postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 1998 r., II CKN 704/97 - za pośrednictwem Systemu (...) Prawnej Lex). Sąd II instancji nie ogranicza się zatem tylko do kontroli sądu I instancji, lecz bada ponownie całą sprawę, a rozważając wyniki postępowania przed sądem I instancji, władny jest ocenić je samoistnie.

Keywords

AI generated
claim for insurance benefits health impairment in military insurance reimbursement by health insurer daily sickness benefit insurance health claims health insurance exemption

Cited Legislation

AI generated
art. 382 k.p.c
art. 278 k.p.c
W tym celu, z uwagi na konieczność dysponowania wiedzą specjalną, w oparciu o przepis art. 278 k.p.c., przeprowadzony został dowód z opinii biegłych sądowych.
art. 385 k.p.c
Z przyczyn natury faktycznej i prawnej omówionych powyżej Sąd Okręgowy oddalił apelację organu rentowego jako bezzasadną w oparciu o art. 385 k.p.c., o czym orzeczono w sentencji wyroku.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VUa 26/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 11 stycznia 2022 roku Sąd Okręgowy w Słupsku V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Tamara Kulczewska- Miszczak po rozpoznaniu w dniu 11 stycznia 2022 r. w Słupsku na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania J. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., z dnia 5 października 2020, znak: JO/0/037103543 o jednorazowe odszkodowanie na skutek apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. od wyroku Sądu Rejonowego w Słupsku, V Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w S. z dnia 16 lipca 2021r , w sprawie VU 252/20 oddala apelację SSO Tamara Kulczewska- Miszczak Sygn. akt V Ua 26/21

UZASADNIENIE

Ubezpieczona J. S. wniosła odwołanie od decyzji (...) Oddział w S. z dnia 05.10.2020r., odmawiającej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku z dnia 31.05.2020r., domagając się jej zmiany. Zarzuciła organowi rentowemu błędne ustalenia stanu faktycznego. Organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. w odpowiedzi na odwołanie, wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych. Wyrokiem z 16 lipca 2021 r., wydanym w sprawie VU 252/20, Sąd Rejonowy w Słupsku, V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zmienił w całości zaskarżoną decyzję i przyznał ubezpieczonej J.

S. prawo do jednorazowego odszkodowania w kwocie 4.920 zł. ( cztery tysiące dziewięćset dwadzieścia złotych) z tytułu wypadku przy pracy z dnia 31 maja 2020 r. – za 5 % uszczerbku na zdrowiu. Apelację od powyższego wyroku wywiódł organ rentowy. Zaskarżył wyrok w całości . Domagał się jego zmiany poprzez oddalenie odwołania. Zaskarżonemu wyrokowi zarzucił: -sprzeczność istotnych ustaleń sądu z treścią zebranego materiału dowodowego poprzez przyjęcie, że ubezpieczona doznała urazu kręgosłupa w wyniku wypadku przy pracy z dnia 31 maja 2020 r.

W odpowiedzi na apelację ubezpieczona domagała się oddalenia apelacji organu rentowego. Po rozpoznaniu apelacji

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja organu rentowego nie zasługuje na uwzględnienie. Z uwagi na treść art. 382 k.p.c., sąd II instancji ma nie tylko uprawnienie, ale wręcz obowiązek rozważenia na nowo całego zebranego w sprawie materiału oraz dokonania własnej, samodzielnej i swobodnej oceny, w tym oceny zgromadzonych dowodów (uzasadnienie postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 1998 r., II CKN 704/97 - za pośrednictwem Systemu (...) Prawnej Lex). Sąd II instancji nie ogranicza się zatem tylko do kontroli sądu I instancji, lecz bada ponownie całą sprawę, a rozważając wyniki postępowania przed sądem I instancji, władny jest ocenić je samoistnie.

Postępowanie apelacyjne jest więc przedłużeniem procesu przeprowadzonego przez pierwszą instancję, co oznacza, że nie toczy się on na nowo. Zebrany w sprawie materiał dowodowy pozwolił Sądowi rozpoznającemu apelację na konstatację, że dokonane przez Sąd Rejonowy ustalenia stanu faktycznego stanowiące podstawę wydania zaskarżonego wyroku były prawidłowe. Sąd I instancji właściwie ocenił zebrany materiał dowodowy, kierując się przy tym zasadami logicznego rozumowania. Dokonał także prawidłowej oceny merytorycznej zgłoszonych przez powódkę roszczeń.

W konsekwencji, zarzuty podniesione w treści apelacji przez organ rentowy, w ocenie Sądu II instancji, stanowią jedynie gołosłowną polemikę z prawidłowymi ustaleniami i stanowiskiem Sądu Rejonowego. W rozpoznawanej sprawie między stronami spornym było, czy ubezpieczonej przysługuje prawo do jednorazowego odszkodowania w związku ze zdarzeniem z dnia 31.05.2020r. W tym celu, z uwagi na konieczność dysponowania wiedzą specjalną, w oparciu o przepis art. 278 k.p.c., przeprowadzony został dowód z opinii biegłych sądowych. Z treści pisemnej opinii sporządzonej przez biegłego z zakresu ortopedii wynika, że u J.

S. rozpoznano dyskopatię odcinka lędźwiowego kręgosłupa i (...). Odpowiadając na pytania Sądu biegły wskazał, że nie stwierdził uszczerbku na zdrowiu w związku z wypadkiem z dnia 31.05.2020r. Wskazał nadto, że u J. S. stwierdził pewne niewielkie dolegliwości związane z przebytym wypadkiem, ale tabela procentowego uszczerbku na zdrowiu nie zawiera punktu, który umożliwiłby zakwalifikowanie tych istniejących dolegliwości jako procentowy uszczerbek na zdrowiu. W ocenie biegłego, z historii choroby wynika, że ubezpieczona mogła się leczyć z powodu ww. schorzenia w okresie 2013/2017, natomiast wypadek w pracy spowodował uaktywnienie się schorzenia samoistnego uprzednio istniejącego.

Sąd Rejonowy przeprowadził również dowód z pisemnej opinii biegłego sądowego z zakresu neurologii. I tak, z treści tej opinii wynika, że u J. S. rozpoznano: zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne kręgosłupa; stan po urazie przeciążeniowym kręgosłupa lędźwiowego (31.05.2020r.); przewlekłe korzeniowe zespoły bólowe lędźwiowe. Biegły neurolog wskazał, iż wykonując pracę w dniu 31.05.2020r. ubezpieczona doznała urazu przeciążeniowego odcinka lędźwiowo-krzyżowego, co bezspornie wynika z przedstawianej dokumentacji powypadkowej oraz dokumentacji leczenia.

W ocenie biegłego neurologa, w wyniku przedmiotowego zdarzenia doszło u ubezpieczonej do powstania przewlekłego, pourazowego zespołu korzeniowego lędźwiowo-krzyżowego. Biegły zauważył, że potwierdza ten fakt również obecność nowych zmian patologicznych opisanych w badaniu rezonansu magnetycznego z dnia 09.06.2020r. w porównaniu do badania z dnia 23.10.2019r. Z treści opinii wynika, że powoduje to uszczerbek w myśl punktu 94 ppkt c w wysokości 5% - zgodnie z procentową oceną stanowiącą załącznik do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18.12.2002r.

Nadto, biegły stwierdził w treści opinii, że w wyniku ww. zdarzenia, u J. S. doszło do istotnego pogorszenia się stanu jej zdrowia. W ocenie Sądu Okręgowego, opinie biegłych spełniają wymogi fachowości, rzetelności i są logiczne. Wnioski zawarte w opiniach zostały uzasadnione w sposób jasny i przekonywujący. Opinie są jednoznaczne i stanowcze. W tym stanie rzeczy przedmiotowe opinie przyjąć należało za podstawę poczynionych w niniejszej sprawie ustaleń faktycznych, co do stanu zdrowia ubezpieczonej. Opinie nie zostały skutecznie zakwestionowane przez żadną ze stron postępowania- w tym organ rentowy reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika.

W orzecznictwie sądowym za zewnętrzną przyczynę sprawczą wypadku przy pracy uznaje się m.in. nadmierny wysiłek pracownika czy szczególne przeciążenie fizyczne, podźwignięcie się przy pokonaniu oporu siły ciężkości przenoszonego czy dźwiganego przedmiotu, a także stan nagłego nietypowego stresu, wzburzenia czy strachu (tak SN w wyroku z dnia: 09 listopada 1971 r., II CR 441/71; 9 lipca 1991 r., II PRN 3/91, OSP 1992/11/263; 29 stycznia 1997 r., II UKN 70/96, OSNAP 1997/18/357; 28 stycznia 1998 r., II UKN 482/97; 14 września 2000 r., II UKN 709/99).

Sąd Najwyższy uznaje, że wysiłek fizyczny, powodujący w czasie pracy uszkodzenie organu wewnętrznego pracownika, dotkniętego schorzeniem samoistnym, może uzasadniać kwalifikowanie tego zdarzenia za wypadek przy pracy, jeżeli wysiłek ten, będący zdarzeniem zewnętrznym, w sposób istotny przyspieszył lub pogorszył istniejący już stan chorobowy. Z przyczyn natury faktycznej i prawnej omówionych powyżej Sąd Okręgowy oddalił apelację organu rentowego jako bezzasadną w oparciu o art. 385 k.p.c., o czym orzeczono w sentencji wyroku.

Sędzia Tamara Kulczewska-Miszczak