Legislator Case Law & Legislation
V U 94/20 AI generated

V U 94/20 · Sąd powszechny

Case Number V U 94/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczony Z. G. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 29.04.2020r. znak: 370000/602/2020-ZAS ( (...)), którą odmówiono mu wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30.03.2020r.do 27.07.2020r. w wysokości 100% podstawy wymiaru. Wniósł o zmianę ww. decyzji i przyznanie mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego. W uzasadnieniu odwołania podniósł, że z uwagi na fakt, że próby leczenia w szpitalu w C. nie przynosiły pożądanego efektu, udał się do lekarza ortopedy, na wizytę w prywatnym gabinecie.

Legislator headnote

AI generated

art. 278 k.p.c, art. 233 § 2 k.p.c; V U 94/20 · Sąd powszechny: W ocenie Sądu odwołanie Z. G. jest zasadne, a zatem zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy (Dz.U. z 2009 r., Nr 167, poz. 1322 ze zm.) świadczenie rehabilitacyjne z tytułu wypadku przy pracy przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy w związku z wypadkiem, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy. Świadczenie to przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy, w wysokości 100% podstawy wymiaru (art. 7 i art. 9 ust. 2 ww. ustawy).

Keywords

AI generated
incapacity for work occupational accident insurance occupational rehabilitation measures weather-related loss of work cessation of accident benefits voluntary unemployment

Cited Legislation

AI generated
art. 278 k.p.c
Dla ustalenia tychże kwestii niezbędne było posiadanie wiadomości specjalnych, dlatego też Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłego sądowego z zakresu ortopedii, co uczynił w oparciu o przepis art. 278 k.p.c.
art. 233 § 2 k.p.c
Zważyć też należy, że zgodnie z art. 233 § 2 k.p.c.
AI generated
IV U 467/21
Decyzją z dnia 13 września 2021 r.
IV U 414/20
Ubezpieczony K. W. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego – Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 15.06.2020 r. Znak: (...), na podstawie której organ rentowy odmówił mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30.12.2019 r. do 26.07.2020 r. z ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 100% podstawy wymiaru w związku z wypadkiem przy pracy, wnosząc o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w wysokości 100% podstawy wymiaru. W uzasadnieniu żądania podał, że organ rentowy opiera się na opinii zakładu pracy (...), który przedstawił, że jego wypadek nie jest uznany za wypadek przy pracy.
V U 327/19
Ubezpieczony T. J. (1), reprezentowany przez radcę prawnego, odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 07.11.2019r. znak: 370000/602/2019-ZAS ( (...)), którą przyznano mu prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 02.09.2019r. do 30.11.2019r. w wysokości 90% podstawy wymiaru, od 01.12.2019r. do 28.02.2020 w wysokości 75% podstawy wymiaru oraz odmówiono mu prawa do wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego za ww. okres w wysokości 100% podstawy wymiaru. Nadto, T. J. (1) odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 19.02.2020r. znak: 370000/602/2020-ZAS, na mocy której przyznano mu prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 29.02.2020r. do 27.06.2020r. w wysokości 75% podstawy wymiaru.
VI U 1/16
W dniu 16 grudnia 2015 r. wpłynęło odwołanie I. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 7 października 2015 r. nr (...) – (...) w przedmiocie odmowy prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w związku z wypadkiem W uzasadnieniu odwołująca się wskazała, że organ rentowy bezpodstawnie przyjął, że w dniu 22 września 2014 r. uległa wypadkowi w drodze do pracy w sytuacji gdy była w pracy. Podniosła, że tego dnia pełniła już swoją pracę bo jechała na spotkanie z klientem, a specyfika jej pracy jako agenta ubezpieczeniowego na tym właśnie polegała. Dojazd do klienta jest bowiem niezbędny do realizowania zadań powierzonych przedstawicielom handlowym i nie ma związku z jego życiem prywatnym

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 94/20

UZASADNIENIE

Ubezpieczony Z. G. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 29.04.2020r. znak: 370000/602/2020-ZAS ( (...)), którą odmówiono mu wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30.03.2020r.do 27.07.2020r. w wysokości 100% podstawy wymiaru. Wniósł o zmianę ww. decyzji i przyznanie mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego. W uzasadnieniu odwołania podniósł, że z uwagi na fakt, że próby leczenia w szpitalu w C. nie przynosiły pożądanego efektu, udał się do lekarza ortopedy, na wizytę w prywatnym gabinecie.

Wskazał, że wówczas z uwagi na podejrzenie uszkodzenia typu (...), zlecono mu wykonanie badania rezonans magnetyczny z kontrastem, które musiał opłacić z własnych środków. Zaznaczył, że diagnoza oraz późniejsze leczenie były rozłożone w czasie, z przyczyn od niego niezależnych. Organ rentowy – Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. (ZUS) w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Uzasadniając ww. stanowisko organ wskazał, iż zgodnie z opinią Lekarza Orzecznika ZUS z dnia 21.04.2020r. w świetle przedłożonej dokumentacji powypadkowej oraz medycznej, brak jest podstaw do przyjęcia, że w dniu 30.04.2019r.

Z. G. doznał urazu wskutek wypadku przy pracy. ZUS wskazał nadto, że karty informacyjnej leczenia operacyjnego wynika, iż leczone było schorzenie samoistne – zmiany zwyrodnieniowe stawu brakowego powodujące również uszkodzenie obrąbka stawowego. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Z. G. ma 33 lata. Z zawodu jest technikiem technologii drewna. Na dzień 30.04.2019r. pozostawał w zatrudnieniu w przedsiębiorstwie (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w S. na stanowisku: operator traka. bezsporne, a nadto dowód: akta organu rentowego – wniosek ZNp-7 – k. 1-2v (plik 1 akt), protokół nr (...) ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy – k. 2-5 (plik 2 akt) W dniu 30.04.2019r.

Z. G. rozpoczął pracę o godz. 6.00. Około godziny 12.00, pracując przy linii (...), chcąc poprawić na legarze kłody przekazywane przez taśmociąg, które się skrzyżowały, uniósł jedną z nich (o długości 4 m i objętości 220 mm), na skutek czego „wyskoczył mu bark”. Kontynuował pracę do końca zmiany, nie informując przełożonych o zdarzeniu. Po pracy udał się do szpitala, gdzie stwierdzono u niego powierzchowny uraz barku i ramienia, zastosowano czasowe unieruchomienie (chusta trójkątna). W dniu 10 maja 2019 roku udał się do lekarza z uwagi na utrzymujące się bóle barku prawego.

W trakcie tej oraz dwóch kolejnych wizyt w przychodni (24 i 31 maja 2019 r.), zalecono mu odciążanie i oszczędzanie kończyny, skierowano na zabiegi fizjoterapeutyczne oraz zastosowano tzw. „blokadę”. Badania obrazowe (RTG, USG) nie wykazywały zmian, ale ból się utrzymywał. W okresie od 13 maja do 17 czerwca 2019 roku był niezdolny do pracy (symbol przyczyny niezdolności M75). Po tym okresie wrócił do pracy, po około 3 miesiącach ponownie doszło do „wyskoczenia barku” w podobnych okolicznościach. Badanie stawu ramiennego prawego rezonansem magnetycznym w dniu 10 września 2019 roku wykazało niejednorodną strukturę kompleksu biceps obrąbek – uszkodzenie typu (...).

Powołany przez pracodawcę zespół powypadkowy uznał ww. zdarzenie z 30 kwietnia 2019 roku za wypadek przy pracy. Od dnia 30 września 2019 r. Z. G. był ponownie niezdolny do pracy z powodu choroby (symbol przyczyny niezdolności S43 i M75). Okres zasiłkowy zakończył się z dniem 29.03.2020r., tj. po 182 dniach. dowód: akta organu rentowego – wniosek ZNp-7 – k. 1-2v (plik 1 akt); protokół nr (...) ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy– k. 2-5 (plik 2 akt), kserokopia dokumentacji medycznej Z. G. (brak numeracji kart), zestawienie zwolnień lekarskich Z.

G. – k. 5 dokumentacji lekarskiej nr (...) W dniach od 19 do 22 stycznia 2020 r. Z. G. przebywał w 7 Szpitalu Marynarki Wojennej w G. na Oddziale (...) Urazowej i Ortopedycznej, gdzie w dniu 21 stycznia 2020 r. przeprowadzono artroskopię barku prawego. dowód: kopia dokumentacji lekarskiej (brak numeracji kart) Lekarz Orzecznik ZUS orzeczeniem z dnia 26.03.2020r. ustalił wobec Z. G. rokowanie odzyskania zdolności do pracy, wskazując, że istnieją okoliczności uzasadniające ustalenie uprawnień do świadczenia rehabilitacyjnego, na okres 4 miesięcy, licząc od daty wyczerpania zasiłku chorobowego. bezsporne, a nadto dowód: akta organu rentowego – orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 26.03.2020r.

– k. 4 (plik 1 akt) Na mocy decyzji z dnia 20.04.2020r. organ rentowy przyznał Z. G. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30.03.2020r. do 27.06.2020r. w wysokości 90% podstawy wymiaru, od 28.06.2020r. do 27.07.2020r . w wysokości 75% podstawy wymiaru. Uzasadniając powyższe organ rentowy wskazał, że Lekarz Orzecznik ZUS orzeczeniem z dnia 26.03.2020r. orzekł o celowości przyznania świadczenia rehabilitacyjnego w związku z ogólnym stanem zdrowia. bezsporne, a nadto dowód: akta organu rentowego – Decyzja (...) Oddział w S. z dnia 20.04.2020r.

– k. 8 (plik 1 akt) W treści opinii lekarskiej z dnia 21 kwietnia 2020 r. Zastępca Głównego Lekarza Orzecznika wskazał, że w świetle przedłożonej dokumentacji powypadkowej oraz medycznej nie można przyjąć, że w dniu zdarzenia 30 kwietnia 2019 roku doszło do urazu barku prawego, albowiem z karty informacyjnej leczenia operacyjnego wynika, że leczone było schorzenie samoistne – zmiany zwyrodnieniowe stawu barkowego powodujące również uszkodzenie obrąbka stawowego. W konsekwencji, (...) Oddział w S. uznał, że zdarzenie z dnia 30.04.2019r., jakiemu uległ Z.

G., nie stanowi wypadku przy pracy. bezsporne, a nadto dowód: akta organu rentowego – opinia lekarska z dnia 21.04.2020 r. – k. 16 (plik 2 akt), notatka w sprawie ustalania uprawnień do świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego – k. 18 (plik 2 akt), opinia z dnia 23.04.2020r. w sprawie nieuznania zdarzenia za wypadek – k. 10 (plik 1 akt). Decyzją z dnia 29.04.2020r. organ rentowy odmówił Z. G. wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30.03.2020r. do 27.07.2020r. w wysokości 100% podstawy wymiaru. Uzasadniając powyższe organ rentowy wskazał, że zdarzenie, jakiemu uległ Z.

G. w dniu 30.04.2019r. nie zostało uznane za wypadek przy pracy, ponieważ nie spełnia definicji wypadku przy pracy – brak urazu – schorzenie samoistne. bezsporne, a nadto dowód: akta organu rentowego – decyzja (...) Oddział w S. z dnia 29.04.2020r. – k. 11-11v (plik 1 akt) U Z. G. rozpoznano:

1. Uszkodzenie obrąbka stawu ramiennego prawego t. (...)˚;

2. C. I.˚ głowy kości ramiennej i wydrążenie panewki łopatki prawej. Badaniem ortopedycznym biegły z zakresu ortopedii stwierdził ograniczenie ruchomości barku prawego dużego stopnia. Opinia ortopedyczna nie jest zgodna z orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS. Nadto biegły wskazał, iż w karcie informacyjnej z szpitala z dnia 30.04.2019r. jest zapis: powierzchowny uraz barku prawego, zastosowano unieruchomienie kończyny w chuście trójkątnej, zaś badanie RTG wykonane w szpitalu nie mogło wykazać uszkodzenia obrąbka stawowego. Niezdolność Z. G. do pracy od dnia 30.03.2020r. do 27.07.2020r. miała związek ze zdarzeniem z dnia 30.04.2019r. dowód: pisemna opinia z dnia 06.10.2020r. sporządzona przez biegłego sądowego z zakresu ortopedii oraz traumatologii – k. 18-18v akt sprawy, pisemna opinia uzupełniająca z dnia 02.03.2021r. sporządzona przez biegłego sądowego z zakresu ortopedii i traumatologii – k. 32 akt sprawy.

Sąd zważył, co następuje:

W ocenie Sądu odwołanie Z. G. jest zasadne, a zatem zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy (Dz.U. z 2009 r., Nr 167, poz. 1322 ze zm.) świadczenie rehabilitacyjne z tytułu wypadku przy pracy przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy w związku z wypadkiem, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy. Świadczenie to przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy, w wysokości 100% podstawy wymiaru (art. 7 i art. 9 ust. 2 ww. ustawy).

Oznacza to, że dla przyznania świadczenia rehabilitacyjnego z tytułu wypadku przy pracy konieczne jest łączne spełnienie trzech przesłanek: wyczerpanie zasiłku chorobowego, dalsza niezdolność do pracy w związku z wypadkiem oraz pozytywne rokowanie dotyczące odzyskania zdolności do pracy wskutek leczenia lub rehabilitacji zastosowanej po wyczerpaniu zasiłku chorobowego. W przedmiotowej sprawie ubezpieczony bezspornie spełnił pierwszą przesłankę, albowiem wyczerpał okres pobierania zasiłku chorobowego (w wymiarze 182 dni), a nadto – jak wynika z orzeczenia lekarza orzecznika ZUS z 26.03.2020 r.

– po tym okresie pozostawał nadal niezdolny do pracy, przy czym stan jego zdrowia uzasadniał przyjęcie, że dalsze jego leczenie i rehabilitacja rokują przywrócenie niezbędnej sprawności organizmu do wykonywania dotychczasowej pracy. Z uwagi na powyższe, decyzją z dnia 20 kwietnia 2020 r organ rentowy przyznał ubezpieczonemu prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30 marca 2020 r. do 27 lipca 2020 roku na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby lub macierzyńska (Dz.U.2019. 645 z późn zm.) w wysokości tam przewidzianej.

Jednocześnie jednak organ rentowy uznał (za opinią Lekarza Orzecznika ZUS z 21 kwietnia 2020 r.), że w świetle dostępnej dokumentacji powypadkowej oraz medycznej brak jest podstaw do przyjęcia, że zdarzenie z dnia 30.04.2019r., jakiemu uległ Z. G., było wypadkiem przy pracy, albowiem nie została spełniona definicja wypadku przy pracy – ubezpieczony nie doznał urazu, lecz leczone było u niego schorzenie samoistne – zmiany zwyrodnieniowe stawu brakowego powodujące również uszkodzenie obrąbka stawowego. Z powyższymi okolicznościami nie zgadzał się ubezpieczony, który wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 29 kwietnia 2020 r. odmawiającej mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za wskazany wyżej okres w wysokości 100% podstawy wymiaru.

Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się zatem do ustalenia, czy niezdolność do pracy ubezpieczonego w okresie od dnia 30.03.2020r. do dnia 27.07.2020r. miała związek ze zdarzeniem z dnia 30.04.2019 r., a nadto czy w wyniku tego zdarzenia ubezpieczony doznał urazu, czy też jego niezdolność do pracy spowodowana była innymi chorobami (schorzeniem samoistnym). W myśl art. art. 3 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy, za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą: podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych; podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia; w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.

Z kolei uraz – w myśl art. 2 pkt 13 ustawy wypadkowej – to uszkodzenie tkanek ciała lub narządów człowieka wskutek działania czynnika zewnętrznego. Przez uszkodzenie zaś należy rozumieć zmianę, zniszczenie częściowe, spowodowanie niewielkiego defektu, zepsucie, nadpsucie, nadwyrężenie, naruszenie (tak: Słownik języka polskiego, PWN, Warszawa 1981). Dla ustalenia tychże kwestii niezbędne było posiadanie wiadomości specjalnych, dlatego też Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłego sądowego z zakresu ortopedii, co uczynił w oparciu o przepis art. 278 k.p.c. Opinia sądowo – lekarska sporządzona została przez lekarza specjalistę ortopedę, w oparciu o dokumentację medyczną znajdującą się w aktach rentowych ZUS oraz badanie ubezpieczonego.

Z treści pisemnej opinii sporządzonej przez biegłego wynika, że u Z. G. rozpoznano: uszkodzenie obrąbka stawu ramiennego prawego t. (...)˚; chondropatię II˚ głowy kości ramiennej i wydrążenie panewki łopatki prawej. Odpowiadając na pytania Sądu, zawarte w postanowieniu z dnia 26 czerwca 2020 roku, biegły wskazał jednoznacznie, że niezdolność Z. G. do pracy od dnia 30.03.2020r. do 27.07.2020r. miała związek ze zdarzeniem z dnia 30.04.2019r. Nadto, biegły zaznaczył, że badaniem ortopedycznym stwierdzono ograniczenie ruchomości barku prawego dużego stopnia.

Wskazał, że opinia ortopedyczna nie jest zgodna z orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS (vide: pisemna opinia z dnia 06.10.2020r. sporządzona przez biegłego sądowego z zakresu ortopedii oraz traumatologii – k. 18-18v.). Z uwagi na złożone przez organ rentowy - w treści pisma z dnia 03.11.2020r. - zarzuty do ww. opinii, zmierzając do wnikliwego wyjaśnienia wszelkich spornych okoliczności, Sąd przeprowadził również dowód z pisemnej opinii uzupełniającej biegłego ortopedy. I tak, w treści opinii uzupełniającej, biegły odnosząc się do uwag przedstawionych przez organ rentowy, wskazał, że w karcie informacyjnej z dnia 30.04.2019r. widnieje zapis o powierzchownym urazie barku prawego u ubezpieczonego, a nadto zastosowano unieruchomienie kończyny w chuście trójkątnej.

Opiniował nadto, że badanie RTG wykonane w szpitalu nie mogło wykazać uszkodzenia obrąbka stawowego (vide: pisemna opinia uzupełniająca z dnia 02.03.2021r. sporządzona przez biegłego sądowego z zakresu ortopedii i traumatologii – k. 32 akt sprawy). Zaznaczyć potrzeba, że ww. opinia uzupełniająca nie została skutecznie zakwestionowana przez żadną ze stron postępowania, pomimo doręczenia opinii ze zobowiązaniem do stosunkowania się do jej treści i zgłoszenia ewentualnych zarzutów. Organ rentowy nie odniósł się do opinii w żaden sposób.

W ocenie Sądu, ww. opinia spełnia wymogi fachowości, rzetelności i jest logiczna. Wnioski zawarte w opinii są jednoznaczne, zostały uzasadnione w sposób jasny i przekonywujący. Ponadto opinia została sporządzona przez lekarza specjalistę z dziedziny ortopedii, a zatem zawarte w niej twierdzenia są poparte specjalistyczną wiedzą. Opinia jest przy tym jednoznaczna i stanowcza. W tym stanie rzeczy przedmiotową opinię (wraz z pisemną opinią uzupełniającą) przyjąć należało za podstawę poczynionych w niniejszej sprawie ustaleń faktycznych, co do stanu zdrowia ubezpieczonego.

Zwrócić przy tym należy uwagę na nietrafność zarzutów sformułowanych przez organ rentowy w piśmie procesowym z dnia 3 listopada 2020 r. Zawarte w tym piśmie twierdzenia o tym, że dokumentacja medyczna dotycząca ubezpieczonego, w szczególności dokumentacja leczenia operacyjnego, wskazuje, że schorzenie jest samoistne i utrwalone przed zdarzeniem, nie znajdują bowiem swojego potwierdzenia w treści tejże dokumentacji. Brak takiej informacji w karcie informacyjnej leczenia szpitalnego z 7 Szpitala Marynarki Wojennej w G. Oddziału (...) Urazowej i Ortopedycznej, gdzie ubezpieczonego poddano leczeniu operacyjnemu (artroskopii barku prawego), na którą powołuje się organ rentowy.

Również w pozostałej dokumentacji medycznej, zawartej w aktach oraz aktach organu rentowego, nie sposób znaleźć informacji o leczeniu przez ubezpieczonego prawego barku przed zdarzeniem z dnia 30 kwietnia 2019 roku i występowaniu u niego schorzenia w postaci zwyrodnienia stawu barkowego. Tym samym twierdzenia organu rentowego jawią się jako gołosłowne i nie poparte żadnym materiałem dowodowym. Zważyć też należy, że zgodnie z art. 233 § 2 k.p.c. opinia biegłych podlega ocenie sądu, ale w zakresie mocy przekonywującej rozumowania biegłych i logicznej poprawności wyciągniętych wniosków.

Sąd natomiast nie może wchodzić w zakres merytorycznej wiedzy biegłych. Sąd nie może nie podzielać merytorycznych poglądów biegłego (biegłych), czy zamiast nich wprowadzać własne stwierdzenia. Stanowisko Sądu w tym zakresie zgodnie jest z poglądem wyrażonym przez Sąd Najwyższy w orzeczeniu z dnia19.12.1990r., I PR 149/90,OSP 1991, nr 11-12,poz. 300. Sąd ustalił stan faktyczny również w oparciu o zgromadzone w sprawie dowody z dokumentów, w szczególności dokumentacji medycznej, w tym znajdującej się w aktach organu rentowego.

Sąd rozpoznał sprawę na posiedzeniu niejawnym zgodnie z treścią art. 148 1 k.p.c. mając na względzie całokształt przytoczonych przez strony twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych, ale też uznając, że dowody zgromadzone w sprawie są wystarczające do jej rozstrzygnięcia, przy czym stronom zapewniono możliwość wypowiedzenia się na temat wartości procesowej zgromadzonych dowodów, w sprawie nie pozostały żadne czynności, które miałyby zostać przeprowadzone na rozprawie, wszelkie istotne dla rozstrzygnięcia okoliczności, zostały ustalone.

Nadto, żadna ze stron nie wnosiła w pierwszym piśmie procesowym wniosku o przeprowadzenie rozprawy. Sąd rozstrzygnął sprawę na podstawie dowodów z dokumentów złożonych przez strony oraz opinii biegłego, uznając, iż na skutek zdarzenia z dnia 30 kwietnia 2019 roku ubezpieczony doznał urazu barku, a zatem należało je uznać za wypadek przy pracy, a w konsekwencji przyznać mu prawo do wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego w wysokości 100% podstawy wymiaru. Z uwagi na powyżej wskazane ustalenia oraz rozważania, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., Sąd zmienił w całości zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu prawo do świadczenia rehabilitacyjnego w związku z wypadkiem przy pracy na okres od dnia 30.03.2020r. do dnia 27.07.2020r. w wysokości 100% podstawy wymiaru.