Legislator Case Law & Legislation
IV U 504/21 AI generated

IV U 504/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 504/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 21.07.2021r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 7, art. 16, art. 3a oraz 41b ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2021r. poz. 266), stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla A. Z. w okresie od 08.02.1996 - 19.05.2004 na wniosek oraz w okresie od 20.05.2004 - 30.06.2009 z mocy ustawy. Nie podzielając powyższej decyzji pełnomocnik strony ustanowiony w sprawie złożył odwołanie, zarzucając naruszenie art. 7 i 16 ustawy o u.s.r. poprzez błędną wykładnię.

Legislator headnote

AI generated

IV U 504/21 · Sąd powszechny: Z. wskazał również że w przedmiotowym okresie praca w gospodarstwie rolnym stanowiła dla niego główne źródło dochodu. Odwołujący przedłożył także pisemną informację z ZUS Inspektoratu w S. z 8.07.2021r., która potwierdziła fakt podlegania ubezpieczeniom społecznym jako pracownik z tytułu zatrudnienia w wymiarze 1/2 etatu w Parafii (...) w W. w okresie od 1.03.1995 - 31.07.2017 (k. 170 - 171/akta KRUS). Decyzją z 21.07.2021r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 7, art. 16, art. 3a oraz 41b ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.

Keywords

AI generated
suspension of pension insurance annuity unemployment insurance financing ongoing social benefits safeguarding the purpose of benefits gainful employment past retirement age
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 504/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 grudnia 2021 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Załęska Protokolant: st. sekr. sąd. Beata Krysiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 7 grudnia 2021 roku w Sieradzu odwołania A. Z. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Ł. z dnia 21.07.2021 r. Nr (...) w sprawie A. Z. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w Ł. z udziałem zainteresowanej J. Z. o podleganie ubezpieczeniom społecznym rolników oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 504/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 21.07.2021r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 7, art. 16, art. 3a oraz 41b ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2021r. poz. 266), stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla A. Z. w okresie od 08.02.1996 - 19.05.2004 na wniosek oraz w okresie od 20.05.2004 - 30.06.2009 z mocy ustawy. Nie podzielając powyższej decyzji pełnomocnik strony ustanowiony w sprawie złożył odwołanie, zarzucając naruszenie art. 7 i 16 ustawy o u.s.r. poprzez błędną wykładnię.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: A. Z. podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników jako rolnik od: 1.01.1991 - 30.06.1991, 1.04.1992 - 30.06.1993, 8.02.1996 -19.05.2004 na wniosek w pełnym zakresie oraz od 20.05.2004 – 30.06.2009 z mocy ustawy. Od 01.07.2009r. ustało ubezpieczenie społeczne rolników A. Z., ponieważ nabył prawo do renty rolniczej od 1.04.2009r. na mocy decyzji z 18.05.2009r. Odwołujący w składanych w KRUS wnioskach o rentę rolniczą z: 1.04.2009r., 23.03.2010r., 14.03.2012r., 21.03.2014r., 31.03.2016r. wskazywał, że nie osiąga innego dochodu mimo tego że wymienionych datach uzyskiwał dochód z tytułu zatrudnienia w Parafii (...) w W. (k. 88, 11, 121, 149/akta KRUS).

Przed Sądem Okręgowym w Sieradzu toczyła się sprawa z powództwa A. Z. przeciwko Parafii (...) w W.. Prawomocnym wyrokiem z 9.12.2020r. wydanym w sprawie IV P 44/19 ( prawomocny od dnia 25.02.2021r.), Sąd Okręgowy w Sieradzu ustalił, że między A. Z. i Parafią (...) w W. w okresie od 1.03.1995 – 31.07.2017 istniał stosunek pracy w ½ podstawowego wymiaru czasu pracy (pkt 1 wyroku k. 163/akta KRUS). W dniu 16.06.2021r. do KRUS wpłynęło z ZUS II Oddział w Ł. pismo, z którego wynika, że odwołujący przedłożył w ZUS prawomocny wyrok Sądu Okręgowego w Sieradzu z 9.12.2020r. (k. 162-163/akta KRUS).

Z uwagi na ujawnienie powyższych okoliczności, Kasa wszczęła postępowanie wyjaśniające w sprawie ustalenia zasadności podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresie od 8.02.1996 - 30.06.2009. Wystosowała także pismo do odwołującego z prośbą o złożenie stosownych wyjaśnień w sprawie (k. 165-167/akta KRUS). W dniu 19.07.2021r. do KRUS wpłynęło pismo A. Z., w którym wnosił o niewydawanie wobec niego decyzji o ustaniu u.s.r. Argumentował, że w czasie świadczenia pracy w Parafii (...) w W. nie miał umowy o pracę i nie były opłacane składki z tego tytułu do ZUS.

A. Z. wskazał również że w przedmiotowym okresie praca w gospodarstwie rolnym stanowiła dla niego główne źródło dochodu. Odwołujący przedłożył także pisemną informację z ZUS Inspektoratu w S. z 8.07.2021r., która potwierdziła fakt podlegania ubezpieczeniom społecznym jako pracownik z tytułu zatrudnienia w wymiarze 1/2 etatu w Parafii (...) w W. w okresie od 1.03.1995 - 31.07.2017 (k. 170 - 171/akta KRUS). Decyzją z 21.07.2021r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 7, art. 16, art. 3a oraz 41b ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.

U. z 2021r. poz. 266), stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla A. Z. w okresie od 08.02.1996 - 19.05.2004 na wniosek oraz w okresie od 20.05.2004 - 30.06.2009 z mocy ustawy (k. 172-173/akta KRUS). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie niespornego materiału dowodowego zgromadzonego w postępowaniu przed organem rentowym. Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. W myśl art. 7 ust. 2 i art. 16 ust. 2 i 3 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2021r., poz. 266), ubezpieczeniu społecznemu rolników, rolnik podlega na wniosek w pełnym zakresie, jeżeli:

1) działalność rolnicza stanowi stałe źródło jego utrzymania;

2) złożył wniosek o objęcie go ubezpieczeniem;

3) nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu;

4) nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty;

5) nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych W ocenie Sądu zaskarżona decyzja jest prawidłowa. Warunkiem podlegania u.s.r. jest niepodleganie innemu ubezpieczeniu społecznemu. W okresie od 1.03.1995 - 31.07.2017, A. Z. podlegał ubezpieczeniom społecznym jako pracownik z tytułu zatrudnienia w wymiarze ( 1)/2 etatu w Parafii (...) w W.. Fakt ten potwierdza prawomocny wyrok Sądu Okręgowego w Sieradzu, IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z 9.12.2020r., sygn. akt IV P 44/19. Organ rentowy nie miał wiedzy o zatrudnieniu A.

Z. u w.w pracodawcy, gdyż o tym wnioskodawca nie informował Kasy. Odwołujący we wnioskach o rentę rolniczą z: 1.04.2009r., 23.03.2010r., 14.03.2012r., 21.03.2014r., 31.03.2016r. wskazywał, że nie osiąga innego dochodu, mimo że wymienionych datach uzyskiwał dochód z tytułu zatrudnienia w Parafii (...) w W.. A. Z. zataił więc przed organem rentowym fakt wykonywania pracy, za którą otrzymywał wynagrodzenie. Podkreślić także należy, że powództwo o ustalenie stosunku pracy zostało wytoczone z inicjatywy odwołującego, więc to ubezpieczony decydował kiedy wystąpić do sądu w celu dochodzenia swoich praw pracowniczych.

Zdaniem Sądu przytoczone w odwołaniu przez pełnomocnika odwołującego orzecznictwo, nie ma zastosowania w niniejszej sprawie. Mając na uwadze powyższe okoliczności, na podstawie art. 477 14 §1 kpc, orzeczono jak w sentencji.