Legislator Case Law & Legislation
IV U 372/21 AI generated

IV U 372/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 372/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 7.06.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił K. J. prawa do przeliczenia świadczenia i zaliczenia do stażu okresu od 15.04.1984 – 30.06.1989 z uwagi na brak ciągłości ubezpieczenia społecznego po 1.07.1989r. Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożyła odwołani, wnosząc o zmianę decyzji i przeliczenie renty rodzinnej z zaliczeniem do okresów ubezpieczenia okresu od 15.04.1984 – 30.06.1989. ZUS w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

Legislator headnote

AI generated

IV U 372/21 · Sąd powszechny: Okres pracy duchownego po dniu 1 lipca 1989r. podlega zaś zaliczeniu pod warunkiem opłacania składek z wyłączeniem tych miesięcy, za który składki faktycznie nie zostały opłacone. Należy zatem przyjąć, iż sformułowanie „cały okres podlegania ubezpieczeniu społecznemu duchownych”, zawarte w art. 6 ust. 1 pkt 3 lit a ustawy o emeryturach i rentach z FUS, należy rozumieć jako miesiące pracy duchownego, przypadające po 1 lipca 1989r., za które ubezpieczony opłacił (rzeczywiście) należne składki lub za które był zwolniony z obowiązku ich opłacenia.

Keywords

AI generated
cessation of disability pension suspension of insurance benefits calculation of survivor pension sufficient earning capacity widower's pension pension adjustment

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 372/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 11 sierpnia 2021 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Sławomir Górny Protokolant: st. sekr. sąd. Katarzyna Wawrzyniak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 sierpnia 2021 roku w Sieradzu odwołania K. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z 7 czerwca 2021 r. Nr (...) w sprawie K. J. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o wysokość renty rodzinnej zmienia zaskarżoną decyzję i zobowiązuje organ rentowy do przeliczenia świadczenia K. J. z uwzględnieniem stażu ubezpieczeniowego od 15 kwietnia 1984 roku do 30 czerwca 1989 roku. Sygn. akt IV U 372/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 7.06.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił K. J. prawa do przeliczenia świadczenia i zaliczenia do stażu okresu od 15.04.1984 – 30.06.1989 z uwagi na brak ciągłości ubezpieczenia społecznego po 1.07.1989r. Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożyła odwołani, wnosząc o zmianę decyzji i przeliczenie renty rodzinnej z zaliczeniem do okresów ubezpieczenia okresu od 15.04.1984 – 30.06.1989. ZUS w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

Decyzją z 13.05.2021r., ZUS przyznał K. J. rentę rodzinną od 20.02.2021r., tj. od dnia śmierci męża; do stażu nie zaliczono okresu od 15.04.1984 – 30.06.1989 (decyzja k. 43 – 44/akta ZUS). W okresie od 15.04.1984 – 30.06.1989, C. J. był wikariuszem Parafii (...) w Z. (zaświadczenie k. 46/akta ZUS). W dniu 21.05.2021r. K. J. złożyła w ZUS wniosek o przeliczenie świadczenia, załączając zaświadczenie z 22.03.2021r. (k. 45 – 46/akta ZUS). Decyzją z 7.06.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił K.

J. prawa do przeliczenia świadczenia i zaliczenia do stażu okresu od 15.04.1984 – 30.06.1989 z uwagi na brak ciągłości ubezpieczenia społecznego po 1.07.1989r. (k. 48/akta ZUS). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego postępowaniu przed organem rentowym.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zdaniem Sądu błędnym było uznanie przez ZUS, że warunkiem niezbędnym do zaliczenia do okresów składkowych okresu pozostawania duchownym przed 1 lipca 1989r. jest podleganie ubezpieczeniu społecznemu duchownych po 1 lipca 1989r. i opłacenie należnych składek za cały ten (nieprzerwany) okres. Brak opłacenia składek przez męża wnioskodawczyni za okres od 26 - 30 listopada 1998r., nie ma znaczenia dla możliwości dokonania zaliczenia okresu jego pracy przed 1 lipca 1989r. do okresów składkowych.

Ustawa z 17 maja 1989r. o ubezpieczeniu społecznym duchownych, obejmując ochroną ubezpieczeniową osoby duchowne, wprowadziła pojęcie „okresów ubezpieczenia” oraz „okresów zaliczanych do ubezpieczenia”. W katalogu „okresów zaliczanych do ubezpieczenia” wymieniała m. in. okresy pozostawania duchownym przed dniem 1 lipca 1989r., potwierdzone przez właściwe władze diecezjalne lub zakonne, pod warunkiem opłacania składek za cały okres podlegania obowiązkowi ubezpieczenia społecznego (art. 21 ust. 2 pkt 1 tej ustawy). Za „okres ubezpieczenia duchownego” uważać należało natomiast miesiące kalendarzowe, za które ubezpieczony opłacił (faktycznie) składki lub w którym nastąpiło zwolnienie od opłacania składek na ubezpieczenie społeczne (art. 21 ust. 1).

Okres, za który duchowny nie opłacił składek na ubezpieczenie społeczne nie był zatem w świetle ustawy dnia 17 maja 1989 r. okresem ubezpieczenia. Była to jedna z sankcji nieopłacenia składek na ubezpieczenie społeczne (por. wyrok SA w Gdańsku z 16.06.2016r., III AUa 249/16). Uznając, że ustawa o emeryturach i rentach powtórzyła z ustawy o ubezpieczeniu społecznym duchownych warunek zaliczenia okresu przed 1 lipca 1989r. do okresu ubezpieczenia posiadanego przez duchownego, należy tym samym przyjąć, że ustawa ta powiązała możliwość uwzględnienia okresu sprzed 1 lipca 1989r. jedynie ze statusem osoby duchownej (wyłączając alumnów, nowicjuszy, postulantów, juniorystów zakonnych oraz kapelanów wojskowych) - a tym samym z samym posiadaniem tego tytułu ubezpieczenia.

Okres pracy duchownego po dniu 1 lipca 1989r. podlega zaś zaliczeniu pod warunkiem opłacania składek z wyłączeniem tych miesięcy, za który składki faktycznie nie zostały opłacone. Należy zatem przyjąć, iż sformułowanie „cały okres podlegania ubezpieczeniu społecznemu duchownych”, zawarte w art. 6 ust. 1 pkt 3 lit a ustawy o emeryturach i rentach z FUS, należy rozumieć jako miesiące pracy duchownego, przypadające po 1 lipca 1989r., za które ubezpieczony opłacił (rzeczywiście) należne składki lub za które był zwolniony z obowiązku ich opłacenia.

Oznacza to, że okresy pozostawania duchownym przed 1 lipca 1989r. jako zaliczone do okresów ubezpieczenia społecznego duchownych są okresami składkowymi, jeżeli ubezpieczony po tej dacie opłacał składki na ubezpieczenie duchownych, choćby za niektóre miesiące ich nie opłacił w całości (por. wyrok SN z 5.02.2015r., III UK 100/14). Mając na względzie powyższe, na podstawie art. 477 14§2 k.p.c. orzeczono, jak w wyroku.