Legislator Case Law & Legislation
IV U 228/21 AI generated

IV U 228/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 228/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 11.03.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił M. K. prawa do przeliczenia emerytury. W odwołaniu od powyższej decyzji w/w wnosił o zmianę decyzji oraz uwzględnienie do kapitału początkowego zatrudnienia okresów zatrudnienia wskazanych we wniosku złożonym w ZUS, tj. w (...)w K. od 21.06.1969 – 8.04.1971 i w (...) R. od 30.11.1971 – 26.03.1973. W odpowiedzi organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania , z uwagi na nieprzedłożenie nowych dowodów mających wpływ na wysokość świadczenia . Nie uznał także wpisów w legitymacji ubezpieczeniowej, bowiem nie wiadomo kogo ona dotyczy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 228/21 · Sąd powszechny: okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

Keywords

AI generated
employment reference certificate of earnings employment status qualification determination of work incapacity equivalence between university degrees identity documents
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 228/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 września 2021 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Załęska Protokolant: st. sekr. sąd. Beata Krysiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 23 września 2021 roku w Sieradzu odwołania M. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 11.03.2021 r. Nr (...) w sprawie M. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o wysokość emerytury 1. zmienia zaskarżoną decyzję i zalicza M. K. do stażu ubezpieczeniowego okres zatrudnienia w Państwowym Ośrodku (...) w R. od 30 kwietnia 1971 roku do 24 marca 1973 roku.

2. Oddala odwołanie w pozostałym zakresie. Sygn. akt IV U 228/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 11.03.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił M. K. prawa do przeliczenia emerytury. W odwołaniu od powyższej decyzji w/w wnosił o zmianę decyzji oraz uwzględnienie do kapitału początkowego zatrudnienia okresów zatrudnienia wskazanych we wniosku złożonym w ZUS, tj. w (...)w K. od 21.06.1969 – 8.04.1971 i w (...) R. od 30.11.1971 – 26.03.1973. W odpowiedzi organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania , z uwagi na nieprzedłożenie nowych dowodów mających wpływ na wysokość świadczenia . Nie uznał także wpisów w legitymacji ubezpieczeniowej, bowiem nie wiadomo kogo ona dotyczy.

Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: M. K. urodził się (...) W okresie 1.09.1966 – 4.07.1969r. był uczniem (...) Szkoły Zawodowej przy Państwowym Ośrodku (...) w R., a następnie był zatrudniony w (...) od 30.04.1971 – 24.03.1973 ( świadectwo pracy k. 20 i uwierzytelniona kserokopia karty wynagrodzeń za lata 1971 – 1973 k. 21/akta ZUS). (...) w K. powstała przy Kółku Rolniczym jako wiodącym. od połowy 1967r. , a jej kierownikiem został od początku powstania (...) Z. A., który pracował na tym stanowisku do 21.09.1994r.

W początkowym okresie było może 7 traktorzystów. Później okoliczne kółka rolnicze przystępowały do (...) i było około 15 traktorzystów. Z. A. pamięta, że w-ca został przyjęty do pracy w (...) w K. w charakterze traktorzysty i pracował w pełnym wymiarze czasu pracy, a mogło to być około 1970r. Wg. świadka wnioskodawca pracował w (...) w K. może półtora roku, może dwa lata, jednakże świadek nie był w stanie określić dokładnego czasookresu zatrudnienia odwołującego się. Świadek Z. A. nie posiada wiedzy co do zatrudnienia wnioskodawcy w (...) w R. (zeznania świadka Z.

A. na nagraniu CD 00:02:27 – 00:24:41 k. 14/akta sprawy;). Z okresu zatrudnienia wnioskodawcy w Kółku Rolniczym w (...) w K. w latach 1969 – 1971, nie odnaleziono świadectwa pracy wnioskodawcy (pismo Archiwum Państwowego w P. k. 22/akta ZUS). Decyzją z 8.02.2016r., ZUS ustalił M. K. kapitał początkowy na dzień 1.01.1999r. w wysokości 118 617,95zł. (decyzja k. 5/akta ZUS). Decyzją z 11.02.2016r., ZUS przyznał M. K. prawo do emerytury od 1.01.2016r., tj. od miesiąca w którym zgłoszono wniosek. Do ustalenia wysokości emerytury nie uwzględniono kserokopii kart wynagrodzeń za lata 1971 – 1973 (decyzja k. 7/akta ZUS).

W dniu 16.02.2021r., M. K. złożył w ZUS wniosek o zaliczenie do emerytury okresu zatrudnienia w (...) w K. od 21.06.1969 – 8.04.1971 oraz w (...) w R. od 30.11.1971 – 26.03.1973. Do wniosku załączył legitymację ubezpieczeniową, która nie zawiera danych osobowych osoby której miałaby dotyczyć , brak jest zdjęcia . Legitymacja jest pomazana – wg. wnioskodawcy bawiły się nią dzieci (wniosek z załączoną legitymacją ubezpieczeniową k. 15 – 16/akta ZUS). Decyzją z 11.03.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił M.

K. prawa do przeliczenia emerytury, nie uznając przedłożonej legitymacji ubezpieczeniowej jako środka dowodowego (decyzja k. 17/akta ZUS). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie i w postępowaniu przed organem rentowym. Odnośnie do zatrudnienia wnioskodawcy w Państwowym Ośrodku (...) w R. , w ocenie Sądu są podstawy do zaliczenia okresu od 30 kwietnia 1971r. do 24 marca 1973r., co zostało udokumentowane w karcie wynagrodzeń M. K., nadesłanej przez Archiwum Zakładowe Urzędu Miejskiego w A. zlikwidowanego (...) w R..

Karta ta zawiera wpis o początku zatrudnienia wnioskodawcy z dniem 30 kwietnia 1971r. i zakończenia zatrudnienia 24 marca 1973r. W.w. dokument stanowi wiarogodny dowód w sprawie dający tym samym podstawę do zaliczenia wnioskodawcy w.w okresu. Odnośnie do okresu zatrudnienia wnioskodawcy w (...) w K., zdaniem Sądu Okręgowego brak jest podstaw do uwzględnienia wnioskowanego okresu. Podkreślić w pierwszej kolejności należy , iż sam wnioskodawca nie był w stanie określić faktycznej daty początku i końca zatrudnienia, powołując się jedynie na załączoną legitymację ubezpieczeniową i dokonane w niej wpisy , podając, że wpisy były co 3 miesiące.

Po drugie wnioskowany przez odwołującego okres zatrudnienia w (...) od 21.06.1969r. - 8.04.1971r. pozostaje w sprzeczności z treścią dokumentów , tj. świadectwa pracy z (...) w R. , z którego wynika, że od 1.09.1966 – 4.07. 1969 był uczniem ZSZ przy (...) ( okres ten uwzględnił ZUS) oraz z treścią karty wynagrodzeń, z której wynika że od 30.11.1971 – 26.03.1973. wnioskodawca był pracownikiem (...) w R.. Powoływana przez wnioskodawcę legitymacja ubezpieczeniowa w ocenie Sądu nie daje podstaw do uznania jej za wiarygodny dowód w sprawie, bowiem nie wiadomo kogo dotyczy, brak w niej danych osobowych , zdjęcia ubezpieczonego, a stan tej legitymacji pozostaje bez komentarza.

W ocenie Sądu nie można przyjąć przybliżonego czasookresu zatrudnienia w (...) jak tego chce wnioskodawca. W sprawie brak jest przekonujących na to dowodów. Wprawdzie świadek Z. A. potwierdził, że M. K. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) w K., jednakże nie był w stanie określić dokładnie czasokresu tego zatrudnienia, wskazywał, że mogło to być około 1970r., że pracował może półtora roku, może dwa lata . Dowód z zeznań w.w świadka jest zatem niewystarczający Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie zasługuje częściowo na uwzględnienie.

W myśl przepisu art. 174 ust. 1 – 3 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz. U. z 2021.291), kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6;

2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5;

3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

2. Spór w sprawie sprowadzał się do oceny możliwości zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego okresów zatrudnienia w (...) K. od 21.06.1969 – 8.04.1971 oraz w (...).11.1971 – 26.03.1973. Postepowanie dowodowe wykazało, że uzasadnione jest zaliczenie do stażu ubezpieczeniowego okresu zatrudnienia wnioskodawcy w Państwowym Ośrodku (...) w R. od 30.04.1971 – 24.03.1973. Nie ma natomiast podstaw do uwzględnienia pozostałego okresu zatrudnienia, tj. w (...) w K. od 21.06.1969 – 8.04.1971, z uwagi na brak przekonujących dowodów. Z uwagi na powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i zaliczył M. K. do stażu ubezpieczeniowego okres zatrudnienia w Państwowym Ośrodku (...) w R. od 30.04.1971 – 24.03.1973, oddalając odwołanie w pozostałym zakresie na podstawie art. 477 14§1 kpc.