Legislator Case Law & Legislation
IV U 137/21 AI generated

IV U 137/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 137/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 3.02.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. ustalił U. A. kapitał początkowy na dzień 1.01.1999r. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. od 1.01.1982 – 31.12.1991; wwpw wyniósł 54,07%; wartość kapitału początkowego wyniosła – 50325,11zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględniono okresu pracy w (...) od 4.08.1981 – 31.12.1981 z powodu braku liczby dni przepracowanych w danym roku.

Legislator headnote

AI generated

IV U 137/21 · Sąd powszechny: okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt, 3) okresy nieskładkowe o których mowa w art. 7 pkt 1–3 i 6 –12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity duration of incapacity unemployment insurance financing early-stage capital defect of consent minimum contribution period
AI generated
VII U 82/25
W dniu 31 grudnia 2024 r. A. S. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 6 grudnia 2024 r. znak: (...) (...), którą organ rentowy ustalił wysokość kapitału początkowego. A. S. zarzucił, że organ rentowy przy wydawaniu zaskarżonej decyzji nie uwzględnił przedłożonych przez niego dokumentów, a wynikające z nich dane, potwierdzające okresy zatrudniania miałby wpływ na wysokość kapitału początkowego. W konsekwencji, zdaniem odwołującego się, ustalony w decyzji kapitał początkowy został zaniżony, wobec czego wniósł on o jej zmianę i ponowne ustalenie wysokości kapitału początkowego (odwołanie A.
V U 230/17
Decyzją z dnia 12 stycznia 2017 r.
V U 810/21
Decyzją z 11 maja 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił ponownego ustalenia wartości kapitału początkowego A. C. w oparciu o zgłoszony dodatkowy okres zatrudnienia od 1 września 1980 r. do 2 listopada 1981 r. albowiem wnioskodawczyni nie przedstawiła świadectwa pracy za wnioskowany okres. Decyzją z 8 lipca 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił A. C. prawa do ponownego obliczenia wysokości emerytury albowiem nie zmieniły się parametry rzutujące na jej wysokość. Odwołanie od każdej z powyższych decyzji złożyła A.
VIII U 1744/21
UZASADNIENIE Decyzją z dnia 18 czerwca 2021 roku, znak: (...)-2021, o ponownym ustaleniu kapitału początkowego, Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po otrzymaniu nowych dowodów mających wpływ na wysokość kapitału początkowego, ponownie ustalił wartość kapitału początkowego G. W. na dzień 1 stycznia 1999 roku. Do ustalenia wartości kapitału początkowego Zakład Ubezpieczeń Społecznych przyjął podstawę wymiaru kapitału początkowego w kwocie 387,51 zł. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia.
V U 60/13
odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.z dnia 9 listopada 2012 roku, znak (...), kwestionując nieuwzględnienie do ustalenia wartości kapitału początkowego okresów zatrudnienia od 2 czerwca 1986 roku do 28 lutego 1991 roku z tytułu zatrudnienia w (...) Oddziałw S.i od 1 czerwca 1992 roku do 30 września 1992 roku z tytułu zatrudnienia w (...)w S..

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 137/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 czerwca 2021 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Załęska Protokolant: st. sekr. sąd. Katarzyna Wawrzyniak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 czerwca 2021 roku w Sieradzu odwołania U. A. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 3 lutego 2021 r. Nr (...) w sprawie U. A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o kapitał początkowy zmienia zaskarżoną decyzję i zalicza do wartości kapitału początkowego okres zatrudnienia od 4 sierpnia 1981 roku do 31 grudnia 1981 roku w (...) Spółdzielni (...) w D.. Sygn. akt IV U 137/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 3.02.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. ustalił U. A. kapitał początkowy na dzień 1.01.1999r. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. od 1.01.1982 – 31.12.1991; wwpw wyniósł 54,07%; wartość kapitału początkowego wyniosła – 50325,11zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględniono okresu pracy w (...) od 4.08.1981 – 31.12.1981 z powodu braku liczby dni przepracowanych w danym roku.

W odwołaniu od powyższej decyzji w/w wnosiła o zmianę decyzji oraz uwzględnienie do kapitału początkowego okresu zatrudnienia w (...). Precyzując odwołanie, wnosiła o zaliczenie okresu od 4.08.1981 – 31.12.1981. W odpowiedzi organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: U. A. urodziła się (...). W okresie od 4.08.1981 – 31.12.1981, była zatrudniona w (...) Spółdzielni (...) w D. jako pomoc zootechnika – magazynier (świadectwo pracy k. 4, uwierzytelniona kserokopia karty ewidencji pracy i dochodów k. 7/akta ZUS).

Rozpoczynając zatrudnienie w (...) U. A. była w 2 miesiącu w ciąży, o czym poinformowała prezesa. W związku z tym prezes nakazał jej rozpoczęcie pracy jako stażystka wyjaśniając, że musi przepracować pół roku, aby uzyskać urlop macierzyński. Na stażu wnioskodawczyni zajmowała się wypełnianiem dokumentów w biurze. Po urodzeniu dziecka w lutym 1982r., odwołująca korzystała z urlopu macierzyńskiego, a po jego zakończeniu wróciła do pracy w (...). Drugiego syna wnioskodawczyni urodziła 20.10.1989r. (wyjaśnienia wnioskodawczyni - na nagraniu CD – 00:01:48 – 00:16:05 k. 34).

W dniu 28.01.2021r., w/w złożyła w ZUS wniosek w sprawie kapitału początkowego (wniosek/akta ZUS). Decyzją z 3.02.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. ustalił U. A. kapitał początkowy na dzień 1.01.1999r. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. od 1.01.1982 – 31.12.1991; wwpw wyniósł 54,07%; wartość kapitału początkowego wyniosła – 50325,11zł.

Do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględniono okresu pracy w (...) od 4.08.1981 – 31.12.1981 z powodu braku liczby dni przepracowanych w danym roku. Do obliczenia wartości kp ZUS uwzględnił 8 lat, 3 miesiące okresów składkowych, 2 lata i 4 miesiące okresów opieki nad dziećmi z tytułu zatrudnienia: 1.01.1982 – 6.01.1984, 1.01.1985 – 5.12.1987, 7.12.1987 – 19.10.1993, w tym urlop wychowawczy od 25.05.1991 – 19.10.1993 (decyzja k. 11, wykaz wprowadzonych okresów ubezpieczonego k. 9/akta ZUS). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie i w postępowaniu przed organem rentowym oraz w postępowaniu sądowym .

W ocenie Sądu zachodzą podstawy do zaliczenia U. A. do wartości kapitału początkowego spornego okresu zatrudnienia w (...) w D. od 4.08.1981 – 31.12.1981, którego ZUS nie uwzględnił z uwagi na brak przepracowanych dniówek. Z oświadczenia wnioskodawczyni złożonego na rozprawie, których nie kwestionowano wynika, że w w/w okresie była zatrudniona w (...) jako stażystka. Zatrudniając się w (...), U. A. była w drugim miesiącu ciąży; urodziła dziecko w lutym 1982r. Wnioskodawczyni informowała Prezesa o ciąży. Prezes (...), nakazał jej rozpoczęcie pracy w charakterze stażystki i przepracowanie pół roku, aby uzyskać urlop macierzyński.

Będąc zatrudnioną jako stażystka, odwołująca pracowała w biurze, a zatem w spornym okresie nie mogła wypracować dochodów jako spółdzielca. Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie jest zasadne. W myśl art. 174 ust. 2 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz. U. z 2016r., poz. 887 ze zm.), przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6;

2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5;

3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt, 3) okresy nieskładkowe o których mowa w art. 7 pkt 1–3 i 6 –12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

2. Jak wynika z przepisu art. 6 ust. 2 pkt 12 cyt. ustawy, okresami składkowymi są okresy pracy na obszarze Państwa Polskiego w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych i w innych spółdzielniach zrzeszonych w Centralnym Związku Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych, w zespołowych gospodarstwach rolnych spółdzielni kółek rolniczych zrzeszonych w Krajowym Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz pracy na rzecz tych spółdzielni:

a) objętej obowiązkiem ubezpieczenia społecznego, za które opłacono składkę na to ubezpieczenie lub w których występowało zwolnienie od opłacania składki, b) przed dniem objęcia obowiązkiem ubezpieczenia społecznego z tego tytułu. Po ostatecznym sprecyzowaniu zakresu odwołania , spór w sprawie sprowadzał się do oceny możliwości zaliczenia odwołującej do stażu ubezpieczeniowego, okresu zatrudnienia w (...) Spółdzielni (...)w D. od 4.08.1981 – 31.12.1981. W zakresie prawa do świadczeń z ubezpieczenia społecznego dla członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych ówczesne regulacje rzutują obecnie na uwzględnianie okresu pracy w rolniczej spółdzielni produkcyjnej jako okresu składkowego, tj. dekret z dnia 4 marca 1976r. o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz ich rodzin (t. j.:

Dz. U. z 1983 r., nr 27, poz. 135, ze zm.). Na podstawie przeprowadzonych w niniejszej sprawie dowodów zostało wykazane, że w okresie zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej 4.08.1981 – 31.12.1981, U. A. była zatrudniona w (...) w D. jako stażystka. W przypadku wnioskodawczyni, nie może mieć zastosowania przepis art. 4 dekretu z 4.03.1976r. o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i kółek rolniczych oraz ich rodzin, bowiem w spornym okresie odwołująca jako stażystka nie wypracowała dochodu jako spółdzielca.

Z uwagi na powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 ( 14)§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i zaliczył U. A. do wartości kapitału początkowego okres zatrudnienia w (...)Spółdzielni (...) w D.4.08.1981 – 31.12.1981.