Legislator Case Law & Legislation
VI U 541/21 AI generated

VI U 541/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 541/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4 lutego 2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił M. L. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2018r., poz. 1270 ze zm. ), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 19 stycznia 2021r., która nie uznała ubezpieczonej za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania renty, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jej przyznania. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

VI U 541/21 · Sąd powszechny: jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Keywords

AI generated
discontinuation of disability benefits insured disability benefits incapacity for work reapplication for disability benefits eligibility for unemployment benefits health insurance exemption
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 541/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 listopada 2021r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska - Koczorowicz po rozpoznaniu w dniu 18 listopada 2021r. w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym sprawy M. L. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z odwołaniem ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 4 lutego 2021r., znak: (...) 1. Zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 4 lutego 2021r., znak (...) i przyznaje ubezpieczonej M. L. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres od 1 września 2020r. do 29 listopada 2022r.

2. Stwierdza, że organ rentowy ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sędzia Karolina Chudzinska - Koczorowicz Sygn. akt VI U 541/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4 lutego 2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił M. L. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2018r., poz. 1270 ze zm. ), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 19 stycznia 2021r., która nie uznała ubezpieczonej za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania renty, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jej przyznania. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Zgodnie z art. 57 ust. 1 i 2 ustawy przytoczonej na wstępie – renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki :

1) jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonej i jego wpływu na zdolność do pracy, w szczególności ustalenie, czy stan zdrowia ubezpieczonej powoduje jej całkowitą bądź częściową niezdolność do pracy. W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych, lekarzy następujących specjalizacji : - ortopedy, - specjalisty medycyny pracy, którzy rozpoznali u ubezpieczonej poniższe schorzenia: - przebyte uszkodzenie palca II ręki lewej z uszkodzeniem pęczka Naczyniowo-nerwowego prostownika oraz złamaniem paliczka bliższego leczone operacyjnie w dniu 26.05.2017r., - pourazowa amputacja palca III ręki lewej z osłabieniem jej uchwytu.

Zdaniem biegłych sądowych ubezpieczona jest nadal częściowo niezdolna do pracy w związku z doznanym wypadkiem przy pracy, przy czym niezdolność ta będzie trwała do 29 listopada 2022r. Przyczyną stwierdzonej niezdolności jest stan układu kostno – stawowego. - dowód – opinia biegłych sądowych ( k. 16 – 17, 22 – 23, 45 akt ). Należy nadmienić, iż biegły ortopeda, po zapoznaniu się z opinią biegłego sądowego specjalisty medycyny pracy, zmienił swoje stanowisko, czemu dał wyraz w opinii uzupełniającej. Jedyne zastrzeżenia do wspomnianej opinii uzupełniającej wniósł organ rentowy, podnosząc, że jego zdaniem ortopeda powinien jednoznacznie wskazać, czy uważa, że ubezpieczona jest zdolna, czy też niezdolna do pracy. ( pismo ZUS z k. 57 ).

W ocenie Sądu, kierowanie dodatkowego pytania do biegłego ortopedy jedynie przedłużyłoby postępowanie, a nie miało wpływu na jego rozstrzygnięcie, albowiem biegły ortopeda w opinii uzupełniającej jednoznacznie stwierdził, że po zapoznaniu się z opinią specjalisty medycyny pracy ( a trzeba zauważyć, że w opinii tej szczegółowo opisano, dlaczego z istniejącym uszczerbkiem i dolegliwościami ubezpieczona nie jest zdolna do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami ), przychyla się do wniosków biegłego specjalisty medycyny pracy – zatem do uznania, że ubezpieczona jest częściowo niezdolna do pracy.

W tej sytuacji Sąd pozytywnie ocenił opinie biegłych sądowych ( uwzględniając opinię uzupełniającą ortopedy ), zostały one bowiem sporządzone przez specjalistów z zakresu schorzeń, które dolegają ubezpieczonej, oparte zostały na dokumentacji medycznej i przeprowadzonych badaniach. Mając powyższe na uwadze, Sąd uznał, że wniesione odwołanie zasługuje na uwzględnienie i działając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. w punkcie 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję, potwierdzając prawo ubezpieczonej do renty w tytułu częściowej niezdolności do pracy od miesiąca złożenia wniosku o rentę do 29 listopada 2022r.

Sędzia Karolina Chudzinska - Koczorowicz