Legislator Case Law & Legislation
VI U 1615/21 AI generated

VI U 1615/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1615/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 29 października 2021 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego załatwiając wniosek E. B. z dnia 15 września 2021 r. odmówił wnioskodawczyni prawa do emerytury rolniczej na podstawie przepisów Ustawy z dnia dwudziestego pierw..., z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, Dz.U. z 2021 r., poz. 266. W uzasadnieniu tej decyzji rolniczy organ rentowy wskazał, że zgodnie z art. 19 ust. 1 wymienionej Ustawy emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki: po pierwsze - osiągnął wiek emerytalny, kobieta 60 lat, po drugie - podlegał ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu przez okres co najmniej 25 lat.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1615/21 · Sąd powszechny: Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego załatwiając wniosek E. B. z dnia 15 września 2021 r. odmówił wnioskodawczyni prawa do emerytury rolniczej na podstawie przepisów Ustawy z dnia dwudziestego pierw..., z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, Dz.U. z 2021 r., poz. 266. W uzasadnieniu tej decyzji rolniczy organ rentowy wskazał, że zgodnie z art. 19 ust. 1 wymienionej Ustawy emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki: po pierwsze - osiągnął wiek emerytalny, kobieta 60 lat, po drugie - podlegał ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu przez okres co najmniej 25 lat.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity right to work cessation of gainful employment employment status original appropriation gainful employment past retirement age
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1615/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 marca 2022 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Janusz Madej Protokolant – starszy sekretarz sądowy D. H. po rozpoznaniu w dniu 15 marca 2022 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: E. B. od decyzji: Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 29 października 2021 r., znak: (...) w sprawie: E. B. przeciwko: Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o emeryturę rolniczą 1) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej E. B. prawo do emerytury rolniczej od 1 września 2021 roku;

2) nie stwierdza odpowiedzialności Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Na oryginale właściwy podpis. VI U 1615/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 29 października 2021 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego załatwiając wniosek E. B. z dnia 15 września 2021 r. odmówił wnioskodawczyni prawa do emerytury rolniczej na podstawie przepisów Ustawy z dnia dwudziestego pierw..., z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, Dz.U. z 2021 r., poz. 266. W uzasadnieniu tej decyzji rolniczy organ rentowy wskazał, że zgodnie z art. 19 ust. 1 wymienionej Ustawy emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki: po pierwsze - osiągnął wiek emerytalny, kobieta 60 lat, po drugie - podlegał ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu przez okres co najmniej 25 lat.

W związku z tym, że zdaniem organu rentowego ubezpieczona E. B. udowodniła w toku postępowania administracyjnego tylko 21 lat 11 miesięcy i 15 dni ubezpieczenia emerytalno - rentowego organ rentowy wskazał, że uwzględniono okres pracy w gospodarstwie rolnym własnym od 1 października 1999 r. do 15 września 2021 r., to jest do daty złożenia wniosku o emeryturę rolniczą odmówił prawa do emerytury rolniczej. Jednocześnie organ rentowy wyjaśnił, że nie zaliczono okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1 lipca 1977 r. do 14 lipca 1981 r., gdyż w powyższym okresie ubezpieczona uczęszczała do szkoły podstawowej, a nauka odbywała się w systemie dziennym.

Zatem w ocenie organu rentowego ubezpieczona miała status ucznia, a nie domownika. Odwołanie od tej decyzji wniosła ubezpieczona E. B., domagając się zmiany decyzji i przyznania jej prawa do emerytury rolniczej. W szczególności ubezpieczona podnosiła w swoim odwołaniu, iż w okresie od 1 lipca 1977 r. do 14 lipca 1981 r. pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców mimo, że uczęszczała wówczas do szkoły. W odwołaniu podnosiła ona także, że pracowała z rodzicami od najmłodszych lat, wykonywała wszystkie czynności związane z obrządkiem w podwórzu, na polu i łąkach.

Ponieważ miała młodszą siostrę wszystkie prace w gospodarstwie przypadały na nią i jak przychodziła ze szkoły to pracowała z rodzicami aż do wieczora, nie było wolnego dnia ani niedzieli. Ubezpieczona wskazywała, że w podwórzu było bardzo dużo pracy, bo w gospodarstwie były krowy mleczne, cielaki i świnki, a lekcje odrabiała wieczorami. Gospodarstwo rolne rodziców liczyło około 10 ha; ziemi ornej było 5,5 ha, a reszta to łąki. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania, powołując argumentację przedstawioną uprzednio w zaskarżonej decyzji, z tą korektą, iż organ rentowy zaznaczył, że w okresie od 1 lipca 1977 r. do 14 lipca 1981 r. ubezpieczona kontynuo... no..., kontynuowała naukę w szkole ponadpodstawowej w systemie dziennym, w związku z tym praca w gospodarstwie rolnym mogła mieć jedynie charakter pomocy rodzicom i nie stawiła głównego źródła utrzymania wyżej wymienionej.

Sąd Okręgowy ustalił i rozważył, co następuje. Ubezpieczona E. B., urodzona (...), od urodzenia zamieszkiwała w gospodarstwie rolnym rodziców, które następnie sama przejęła do prowadzenia wraz z mężem. W spornym okresie od 1 lipca 1977 r. do 14 lipca 1981 r. uczęszczała ona najpierw do szkoły, do zawodowej szkoły rolniczej, a następnie do technikum rolniczego. Szkoły te położone były tym samym budynku w G. w odległości kilkuset metrów od jej domu rodzinnego. Nauka w szkole kończyła się w godz. od 13:30 do 14:00 i ubezpieczona po posiłku obiadowym przeciętnie pracowała od 4 do 5 godzin dziennie w gospodarstwie rolnym rodziców.

Gospodarstwo to dzieliło się na część zasiewową o wielkości około 5,5 ha, gdzie były uprawiane zboża, ziemniaki i buraki oraz na łąki. W gospodarstwie rolnym rodziców w okresie spornym wskazanym wyżej były 2 krowy, 2, 3 cielaki, 10 sztuk trzody chlewnej, 1 koń. Ubezpieczona po szkole przystępowała..., i po posiłku przystępowała do pracy w gospodarstwie rolnym, wykonywała takie czynności jak grabienie łąki, przerywanie i hakowanie buraków, zbierała ziemniaki, zajmowała się obrządkiem zwierząt, karmiła zwierzęta, wyrzucała z obór obornik.

Oprócz niej w gospodarstwie rolnym pracowali rodzice, z tym, iż z uwagi na to, że matka chorowała na serce, głównie pracowała ona w domu, natomiast prace w gospodarstwie, na polu i przy obrządku zwierząt wykonywał jej ojciec oraz ona. Miała też młodszą o 3 lata siostrę, w związku z tym siostra pomagała bardziej mamie w spornym okresie od 1 lipca 1977 r. do 14 lipca 1981 r. Powyższe okoliczności faktyczne Sąd Okręgowy ustalił na podstawie dowodów z zeznań świadków W. A. i W. M., na podstawie dowodu z przesłuchania ubezpieczonej E. B., dowody te zostały przeprowadzone na dzisiejszej rozprawie oraz na podstawie dowodów z dokumentów zebranych w aktach organu rentowego, w tym dokumentów potwierdzających zameldowanie ubezpieczonej w domu rodziców oraz posiadanie przez nich przedmiotowego gospodarstwa rolnego.

Dokonując subsumcji przepisów prawa materialnego pod wyżej ustalony stan faktyczny Sąd Okręgowy w pierwszej kolejności wskazuje, iż zgodnie z art. 19 ust. 1 pkt. 1 i 2 Ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, tekst jednolity, Dziennik Ustaw z 2021 r. poz. 266, emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki: po pierwsze, osiągnął wiek emerytalny, w przypadku kobiet 60 lat i po drugie, podlegał ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu przez okres co najmniej 25 lat z uwzględnieniem art. 20, przy czym art. 20, ust. 1 pkt 2 stanowi, iż do okresów ubezpieczenia wymaganych, zgodnie z art. 19 ust. 1 pkt. 2 i ust. 2 pkt. 2 Ustawy, zalicza się okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia przed dniem 1 stycznia 1983 r.

Zebrany w sprawie materiał dowodowy w sposób jednoznaczny wskazywał na to, iż ubezpieczona nie tylko ograniczała się do jakiejś incydentalnej pomocy rodzicom przy prowadzeniu gospodarstwa rolnego, lecz rzeczywiście pracowała w tym gospodarstwie w wymiarze co najmniej 4 godzin dziennie, a często dłużej. Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego właśnie praca w takim wymiarze jako minimalnym uprawnia do zaliczenia danego okresu do okresu, o którym mowa w art. 20 ust. 1 pkt.

2. I w ocenie Sądu Okręgowego okres pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym rodziców od 1 lipca 1977 r. do 14 lipca 1981 r. powinien powiększyć staż emerytalny ubezpieczonej. Okres ten wynosił 4 lata i 14 dni i po dodaniu do uznanego stażu emerytalno - rentowego ubezpieczonej w wymiarze 21 lat, 11 miesięcy i 15 dni, dawał łącznie okres 25 lat, 11 miesięcy i 29 dni, zatem ubezpieczona spełniła przesłanki nabycia prawa do emerytury rolniczej, wskazane w art. 19 ust. 1 pkt. 1, gdyż po pierwsze 60 lat ukończyła 29, przepraszam (...)r., 60 lat ukończyła (...) (...) r., przepraszam, (...) r., czyli w (...) i legitymowała się, w dniu złożenia wniosku o emeryturę rolniczą, wymaganym stażem podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu rolników w wymiarze co najmniej 25 lat.

Z tego względu na podstawie art. 477 ze znaczkiem 14 § 2 Sąd Okręgowy zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał ubezpieczonej prawo do emerytury rolniczej od 1 dnia miesiąca, w którym ubezpieczona złożyła wniosek, czyli zgodnie z art. 129 Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w pkt. 2 wyroku Sąd nie stwierdził odpowiedzialności pozwanego organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, odpowiedzialności o której mowa w art. 118 ust. 1a powyższej Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, z tego względu, że istotne dla rozstrzygnięcia sporu okoliczności ustalane były na podstawie dowodów, którymi nie dysponował organ rentowy w postępowaniu administracyjnym i dlatego, ponieważ organ rentowy nie mógł przeprowadzić dowodów z zeznań świadków, a istotne dla rozstrzygnięcia sporu okoliczności wymagały precyzyjnego ustalenia okoliczności faktycznych związanych z pracą ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym.