Legislator Case Law & Legislation
IV U 633/20 AI generated

IV U 633/20 · Sąd powszechny

Case Number IV U 633/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 31.07.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił S. D. prawa do świadczenia postojowego za kolejny okres na podstawie art. 15zv, art. 15 zq ust. 1 pkt 1 ust. 3 ustawy z 2 marca 2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374 ze zm. – dalej „tarcza antykryzysowa”) w zw. z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych .

Legislator headnote

AI generated

art. 177 § 1 pkt 3 k.p.c; IV U 633/20 · Sąd powszechny: Organ zaznaczył, że stosownie do art. 15 zq ust.1 pkt 1 i ust.3 , art. 15 zua ust.1 tarczy antykryzysowej, świadczenie postojowe przysługuje osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych oraz jeżeli nie podlega ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu. Świadczenie to przysługuje, gdy w następstwie wystąpienia COVID-19 doszło do przestoju w prowadzeniu działalności. Świadczenie postojowe może zostać przyznane ponownie na podstawie oświadczenia osoby uprawnionej, której wypłacono świadczenie postojowe pierwszorazowe.

Keywords

AI generated
justified insurer position withdrawal of insurance benefits suspension of unemployment benefits previous legal status reapplication for disability benefits voluntary withdrawal

Cited Legislation

AI generated
art. 177 § 1 pkt 3 k.p.c
2 § 3 i art. 177 § 1 pkt 3 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
V U 671/21
Decyzją z 18 maja 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił P. S. prawa do jednorazowego dodatkowego świadczenia postojowego, gdyż na dzień 31 marca 2021 r. nie posiadał przeważającego rodzaju działalności gospodarczej, wymienionego w złożonym 11 maja 2021 r. wniosku o jednorazowe dodatkowe świadczenie postojowe. Tym samym nie zostały spełnione przesłanki zawarte w art. 15zv ust. 1 w związku z art. 15 zt ust. 1 ustawy z 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz § 4 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia Rady Ministrów z 26 lutego 2021 r. w sprawie wsparcia uczestników obrotu gospodarczego poszkodowanych wskutek pandemii (...)19 i § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 16 kwietnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia Rady Ministrów z 26 lutego 2021 r. w sprawie wsparcia uczestników obrotu gospodarczego poszkodowanych wskutek pandemii (...)19.
V U 687/17
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
III AUa 747/16
Ubezpieczony M. J. (1) odwołał się od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z dnia 10.07.2015r., stwierdzającej, że jako osoba prowadząca pozarolnicza działalność gospodarczą, niemająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru skałek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, podlega on obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od 01.04.2003r. do 27.09.2003r., od 05.10.2003r. do 31.01.2008r. i od 01.04.2010r. do 29.12.2010r.
VII U 1188/20
W dniu 10 sierpnia 2020r. M. G. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 9 lipca 2020r., znak: (...), w której odmówiono przyznania jej prawa do świadczenia postojowego w następstwie rozpoznania wniosku z 5 czerwca 2020r. Odwołująca wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i wypłacenie jej ww. świadczenia, wskazując że decyzja jest niezgodna ze stanem faktycznym i prawnym. Uzasadniając swe stanowisko wyjaśniła, że w dniu 29 kwietnia 2020r. zostały złożone dwa wnioski przez jej zleceniodawców – jeden przez (...) w formie elektronicznej, zaś drugi przez P. H. w formie papierowej, osobiście przez zleceniodawcę w siedzibie ZUS przy ul. (...). Następnie, z uwagi na brak poprawy jej sytuacji materialnej, w dniach 14 maja 2020r. i 29 maja 2020r. złożyła elektronicznie dwa wnioski o kontynuację świadczenia. Ostatni wniosek został złożony w dniu 5 czerwca 2020r., przy czym został rozpatrzony odmownie. W ocenie odwołującej organ rentowy nieprawidłowo określił wniosek (...) P. H. z dnia 29 kwietnia 2020r. jako złożony w dniu 21 maja 2020r., w następstwie czego odwołująca nie otrzymała pełnych trzech wypłat świadczenia postojowego za okres od kwietnia do czerwca w łącznej wysokości 6.240 zł (3x 2.080 zł). Wypłacone jej świadczenia z tego tytułu zostały zaniżone o kwotę 1.057 zł
VIII U 1604/21
Decyzją z dnia 19 maja 2021 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 633/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 kwietnia 2021 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Sławomir Matusiak po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 23 kwietnia 2021 roku w Sieradzu odwołania S. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 31.07.2020 r. Nr (...) w sprawie S. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o świadczenie postojowe oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 633/20

UZASADNIENIE

Decyzją z 31.07.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił S. D. prawa do świadczenia postojowego za kolejny okres na podstawie art. 15zv, art. 15 zq ust. 1 pkt 1 ust. 3 ustawy z 2 marca 2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374 ze zm. – dalej „tarcza antykryzysowa”) w zw. z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych .

Organ zaznaczył, że stosownie do art. 15 zq ust.1 pkt 1 i ust.3 , art. 15 zua ust.1 tarczy antykryzysowej, świadczenie postojowe przysługuje osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych oraz jeżeli nie podlega ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu. Świadczenie to przysługuje, gdy w następstwie wystąpienia COVID-19 doszło do przestoju w prowadzeniu działalności. Świadczenie postojowe może zostać przyznane ponownie na podstawie oświadczenia osoby uprawnionej, której wypłacono świadczenie postojowe pierwszorazowe.

Organ podniósł, że decyzją z dnia 02.06.2020 r. organ odmówił wnioskodawcy prawa do świadczenia postojowego, w związku z czym nie przysługuje mu prawo do świadczenia postojowego na podstawie wniosku z dnia 28.07.2020 r. W odwołaniu od powyższej decyzji S. D. podniósł, że nie wskazano w niej konkretnego przepisu ustawy, wykluczającego go z prawa do świadczenia; odwołujący zaznaczył także, że decyzja z dnia 02.06.2020 r. nie jest prawomocna z uwagi na wniesienie od niej odwołania. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie.

Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: W dniu 02.01.1996r., została zgłoszona działalność gospodarcza - Zakład Usługowo – (...), NIP (...), REGON (...). Zmiana we wpisie do ewidencji działalności gospodarczej została dokonana 29.12.2004r. W systemie KSI ZUS od 1.09.2002r., płatnik wyrejestrował działalność gospodarczą (wydruk z CEIDG, zaświadczenie k. 14 - 19/akta sprawy; k. 5, 7/akta ZUS). W dniu 11.05.2020r., do ZUS wpłynął wniosek S. D. o świadczenie postojowe dla osób prowadzących działalność gospodarczą (wniosek/akta ZUS).

Decyzją z dnia 02.06.2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił S. D. prawa do świadczenia postojowego na podstawie przepisu art. 15 zv tarczy antykryzysowej wskazując, że wnioskodawca nie prowadzi działalności gospodarczej a zatem nie podlega ubezpieczeniom społecznym w ZUS w związku z czym nie ma prawa do świadczenia postojowego. (decyzja/akta ZUS). Wniesione przez S. D. odwołanie od decyzji ZUS z 02.06.2020 r. zostało oddalone prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego w Sieradzu z dnia 12.08.2020 r. w sprawie IV U 522/20. (orzeczenia w aktach IV U 522/20 SO w Sieradzu).

W dniu 28.07.2020 r. S. D. złożył w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych wniosek o świadczenie postojowe za kolejny okres, zaś decyzją z dnia 31.07.2020 r. organ rentowy odmówił wnioskodawcy prawa do świadczenia postojowego za kolejny okres. (decyzja/akta ZUS). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie i aktach ZUS.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Ponieważ postępowanie dowodowe w całości zostało przeprowadzone w oparciu o dokumenty, zawarte w aktach organu rentowego oraz aktach sprawy, stosownie do art. 15zzs2 ustawy z 2 marca 2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, 567, 568 i 695), w brzmieniu, określonym ustawą z dnia 14 maja 2020r. o zmianie niektórych ustaw w zakresie działań osłonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 (Dz.U.2020.875), zaistniały przesłanki do wydania w sprawie wyroku na posiedzeniu niejawnym.

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 15zq ust. 1 pkt 1 i ust. 3, ust. 4 pkt 1 tarczy antykryzysowej, świadczenie postojowe przysługuje osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018r. - Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych oraz jeżeli nie podlega ubezpieczeniom społecznym z innego tytułu. Osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą świadczenie postojowe przysługuje, jeżeli rozpoczęła prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej przed dniem 1 kwietnia 2020r. i nie zawiesiła prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej oraz jeżeli przychód z prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych uzyskany w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku o świadczenie postojowe był o co najmniej 15% niższy od przychodu uzyskanego w miesiącu poprzedzającym ten miesiąc.

Prawomocną decyzją z dnia 02.06.2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił S. D. prawa do świadczenia postojowego ustalając, że wnioskodawca nie prowadzi działalności gospodarczej. Należy w tym miejscu przypomnieć powszechnie przyjmowaną się zasadę uwzględniania przez sądy skutków prawnych orzeczeń organów administracyjnych. Ma to swoje źródło w prawnym rozgraniczeniu drogi sądowej i drogi administracyjnej, czego wyrazem są art. 2 § 3 i art. 177 § 1 pkt 3 k.p.c. Jeśli zatem przez organ administracyjny - w tym ZUS - została wydana decyzja dotycząca praw lub obowiązków danej osoby, to w razie jej niezaskarżenia lub niepodważenia w systemie odwoławczym sąd musi mieć na względzie przy rozstrzyganiu innych spraw dotyczących tej osoby wynikający z niej stan prawny.

Tak też wskazywał Sąd Najwyższy w wyroku z 29 stycznia 2008 r. (I UK 173/07, OSNP 2009/5-6/78), stwierdzając, że sąd ubezpieczeń społecznych jest związany ostateczną decyzją, od której strona ani nie wniosła odwołania, ani nie podważyła jej skuteczności w inny prawem przewidziany sposób. Znajduje tu bowiem zastosowanie zasada domniemania prawidłowości aktów administracyjnych, zgodnie z którą wywołują one skutki prawne i wiążą inne organy państwowe, w tym sądy. Zasady ponownego wniosku o przyznanie świadczenia postojowego określa art. 15zua ust. 1-3 tarczy antykryzysowej.

Zgodnie ze wskazanym przepisem świadczenie postojowe może zostać przyznane ponownie, na podstawie oświadczenia osoby uprawnionej, której wypłacono świadczenie postojowe, z tym, że wypłata po raz kolejny świadczenia postojowego może zostać dokonana nie wcześniej niż w miesiącu następującym po miesiącu wypłaty świadczenia postojowego. Warunkiem przyznania kolejnego świadczenia postojowego jest wykazanie w oświadczeniu, że sytuacja materialna wykazana we wniosku, o którym mowa w art. 15zs traczy antykryzysowej. Powyższe uregulowanie oznacza, że prawo do dodatkowego świadczenia postojowego mają wyłącznie osoby, które wcześnie skorzystały ze świadczenia postojowego.

W efekcie najpierw trzeba skorzystać ze świadczenia postojowego, a dopiero potem można występować o dodatkowe świadczenie postojowe. Ponieważ S. D. nie przysługuje prawo do świadczenia postojowego, co zostało stwierdzone prawomocna decyzja organu z dnia 02.06.2020 r., to tym samym nie ma on prawa do dodatkowego świadczenia postojowego. Z tych względów, na podstawie art. 477 14§1 k.p.c. orzeczono jak w sentencji.