Legislator Case Law & Legislation
IV U 167/21 AI generated

IV U 167/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 167/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 28.01.2021r. ( (...)), Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. na podstawie art. 114 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS odmówił T. F. ponownego ustalenia prawa do emerytury. Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożył odwołanie wnosząc o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury z uwzględnieniem stażu w szczególnych warunkach. Podnosił, że od września 1973r., był uczniem Zasadniczej Szkoły (...) w Ł. i w ramach przyuczenia do zawodu wykonywał prace jako murarz – tynkarz na budowach obiektów przemysłowych realizowanych przez (...) w Ł..

Legislator headnote

AI generated

IV U 167/21 · Sąd powszechny: Sąd Apelacyjny w Łodzi prawomocnym wyrokiem z 11.03.2020r. w sprawie III AUa 614/19 oddalił apelację wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego (akta IV U 488/19). W dniu 21.01.2021r., w/w złożył ponowny wniosek o emeryturę (wniosek/akta ZUS). Decyzją z 28.01.2021r. ( (...)), Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. na podstawie art. 114 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS odmówił T. F. ponownego ustalenia prawa do emerytury (decyzja k. 6/akta ZUS). W okresie od 1.09.1973 – 30.06.1975, T. F. był uczniem Zasadniczej Szkoły (...) dla pracujących (...) w Ł..

Keywords

AI generated
eligibility for unemployment benefits occupational disability benefits sufficient earning capacity duration of incapacity abandonment of employment redundancy
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 167/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 maja 2021 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Załęska Protokolant: st. sekr. sąd. Beata Krysiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 27 maja 2021 roku w Sieradzu odwołania T. F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z dnia 28.01.2021 r. Nr (...) w sprawie T. F. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o emeryturę oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 167/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 28.01.2021r. ( (...)), Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. na podstawie art. 114 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS odmówił T. F. ponownego ustalenia prawa do emerytury. Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożył odwołanie wnosząc o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury z uwzględnieniem stażu w szczególnych warunkach. Podnosił, że od września 1973r., był uczniem Zasadniczej Szkoły (...) w Ł. i w ramach przyuczenia do zawodu wykonywał prace jako murarz – tynkarz na budowach obiektów przemysłowych realizowanych przez (...) w Ł..

Z tych względów okres nauki zawodu winien zostać zaliczony jako okres zatrudnienia na podstawie ustawy z 2.07.1958r. o nauce zawodu. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o odrzucenie odwołania. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: T. F., ur. (...) W dniu 15.02.2019r., złożył w ZUS wniosek o przyznanie emerytury (wniosek/akta ZUS). W informacji o okresach składkowych i nieskładkowych wnioskodawca podał, że w okresie od: 17.12.1974 - 7.09.1977 pracował w gospodarstwie rolnym rodziców, 8.09.1977 - 31.12.1991 pracował w (...) w Z., 4.01.1992 - 15.04.1992, 10.08.1992 - 12.10.1993 pracował w (...), 13.10.1993 -15.02.2017 pracował w Szkole Podstawowej Nr (...) w Ł. (k. 4/akta ZUS).

Po rozpoznaniu wniosku ZUS uznał za udowodnione do 31.12.1998r. następujące okresy składkowe : 8.09.1977 - 2.08.1979, 1.09.1979 - 31.12.1991, 4.01.1992 - 15.04.1992, 17.04.1992 - 9.08.1992, 10.08.1992 - 12.10.1993, 13.10.1993 - 31.12.1998, łącznie 21 lat, 2 miesiące i 22 dni; Jako okres uzupełniający został uznany okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16 roku życia od 17.12.1974 - 30.06.1977 w wymiarze 2 lat, 6 miesięcy i 15 dni; łączny staż ubezpieczeniowy na dzień 31.12.1998r. wyniósł 23 lata, 9 miesięcy i 7 dni.

Decyzją z 22.02.2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił T. F. prawa do emerytury z uwagi na niespełnienie przesłanki 25 – letniego stażu ubezpieczeniowego oraz 15 – letniego stażu w szczególnych warunkach (decyzja k. 14/akta ZUS). Od powyższej decyzji pełnomocnik T. F. złożył odwołanie, wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury. W odwołaniu zgłoszono wnioski o przesłuchanie świadków na okoliczność potwierdzenia pracy T. F. w warunkach szczególnych w przedsiębiorstwie (...). Wyrokiem z 15.05.2019r. w sprawie IV U 488/19, Sąd Okręgowy w Sieradzu oddalił odwołanie, bowiem na dzień 1 stycznia 1999r., ubezpieczony nie spełnił przesłanki 25 – letniego okresu składkowo – nieskładkowego i w konsekwencji zbędnym stało się badanie istnienia pozostałych przesłanek warunkujących przyznanie prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach.

Sąd Apelacyjny w Łodzi prawomocnym wyrokiem z 11.03.2020r. w sprawie III AUa 614/19 oddalił apelację wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego (akta IV U 488/19). W dniu 21.01.2021r., w/w złożył ponowny wniosek o emeryturę (wniosek/akta ZUS). Decyzją z 28.01.2021r. ( (...)), Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. na podstawie art. 114 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS odmówił T. F. ponownego ustalenia prawa do emerytury (decyzja k. 6/akta ZUS). W okresie od 1.09.1973 – 30.06.1975, T. F. był uczniem Zasadniczej Szkoły (...) dla pracujących (...) w Ł..

Nauka odbywała się codziennie oprócz niedziel, także w soboty. W pierwszym roku były 3 dni nauki i 3 dni praktyk. W drugim roku były 2 dni nauki i 4 dni praktyk. Praktyki odbywały się na budowach prowadzonych przez (...). Za praktyki było wynagrodzenie około 30zł., wypłacane przez szkołę. Wnioskodawca łączył naukę w w.w Szkole z pracą w gospodarstwie rolnym rodziców. Wnioskodawca podjął decyzję o nauce w ZSZ, ponieważ byli potrzebni wykwalifikowani pracownicy na budowach, a warunkiem zatrudnienia w (...) na stanowisku zgodnie z wykształceniem, było ukończenie szkoły. (...) nie kierował odwołującego do (...).

Po ukończeniu szkoły, wnioskodawca zatrudnił się w (...), po czym zrezygnował z tej pracy, gdyż ojciec nie zgodził się na wyjazdy syna do różnych miejsc w kraju. Wnioskodawca dokładnie nie pamięta jak długo pracował w (...), chyba około 4 miesiące, ale nie ma na to żadnych dokumentów. Następnie odwołujący podjął się prac dorywczych u osób prywatnych, ale nie ma także dowodów potwierdzających fakt tego zatrudnienia (zeznania wnioskodawcy na nagraniu CD 00:22:04-00:26:53 k. 48, uwierzytelniona kserokopia arkusza ocen k. 29/akta sprawy;

świadectwo ukończenia ZSZ/akta osobowe z okresu zatrudnienia w-cy w (...)). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie i w postępowaniu przed organem rentowym. Okoliczności dotyczące uczęszczania do ZSZ dla Pracujących (...), Sąd ustalił na podstawie arkusza ocen i świadectwa ukończenia w.w szkoły oraz zeznań wnioskodawcy, którym dał wiarę. W ocenie Sądu brak podstaw do uzupełnienia stażu ogólnego wnioskodawcy o okres nauki w Zasadniczej Szkole (...) dla pracujących (...) w Ł. od 1.09.1973 – 30.06.1975.

Odwołujący podjął decyzję o nauce w w.w szkole dla pracujących, gdyż jej ukończenie gwarantowało zatrudnianie w przyszłym zakładzie pracy. Warunkiem zaliczenia okresu nauki w szkole przyzakładowej, jest zawarcie umowy miedzy pracodawcą i uczniem tej szkoły. W przypadku wnioskodawcy taka sytuacja nie zachodziła, bowiem rozpoczęcie nauki było podyktowane decyzją wnioskodawcy i rodziców, z uwagi na możliwość późniejszego podjęcia zatrudnienia w (...). W ocenie Sądu brak także podstaw do ewentualnego zaliczenia czterech miesięcy w (...), po ukończeniu szkoły, bowiem nie ma na żadnych dowodów, a ponadto odwołujący dokładnie nie pamiętał ile czasu pracował i na jakiej podstawie był zatrudniony.

S ąd Okręgowy zważył, co następuje: Sąd Okręgowy nie znalazł podstaw do odrzucenia odwołania, o co wnosił organ rentowy, bowiem przedmiotem poprzedniego postepowania, które toczyło się w sprawie IV U 488/19, było co prawda prawo do emerytury, ale odwołujący dochodził w nim ustalenia stażu w szczególnych warunkach. Wyrokiem z 15.05.2019r. odwołanie T. F. zostało oddalone, bowiem odwołujący nie spełnił przesłanki ogólnego stażu w wymiarze 25 lat i zbędnym było badanie wówczas istnienia pozostałych przesłanek warunkujących przyznanie prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach.

W tymże postępowaniu wnioskodawca nie dowodził przesłanki stażu ogólnego i jego uzupełnienia o okres nauki w ZSZ. Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy, za okresy składkowe uważa się również przypadające przed dniem 15.11.1991r. okresy zatrudnienia młodocianych na obszarze Państwa Polskiego na warunkach określonych w przepisach obowiązujących przed dniem 1.01.1975r. Jako okresy zatrudnienia młodocianych podlegają uwzględnieniu okresy szkolenia zawodowego młodzieży odbywane w formie praktycznej nauki zawodu, przyuczania do wykonywania określonej pracy lub odbywania wstępnego stażu – wykonywanych na podstawie indywidualnych umów zawartych miedzy uczniem a pracodawcą.

Elementem decydującym o uwzględnieniu nauki zawodu jest posiadanie statusu pracownika w czasie tej nauki, czyli nawiązanie indywidualnego stosunku pracy. Zasady zatrudniania młodocianych w celu nauki zawodu podlegały odrębnym regulacjom prawnym – dekretu z 2.08.1951r. o pracy i szkoleniu zawodowym młodocianych w zakładach pracy (Dz. U. Nr 41, poz. 311 ze zm.), następnie ustawy z 2.07.1958r. o nauce zawodu, przyuczeniu do określonej pracy i warunkach zatrudniania młodocianych w zakładach pracy oraz wstępnym stażu pracy (Dz. U. Nr 45, poz. 276 ze zm.) – które przewidywały zawieranie indywidualnych umów o naukę zawodu, o przyuczeniu do określonej pracy, wstępnego stażu pracy pomiędzy zakładem pracy, a młodocianym.

W niniejszej sprawie taka sytuacja nie zachodzi. Stosownie do art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 1270 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy (tj. w dniu 1 stycznia 1999 r.) osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

27. Emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa. Z treści §4 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8 poz. 43 ze zm.) wynika, iż pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach wymienione w Wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki: - osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, - ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach.

Ten „wymagany okres zatrudnienia” to okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi do okresów zatrudnienia (§3 rozporządzenia), natomiast pracą w warunkach szczególnych jest praca świadczona stale i w pełnym wymiarze na stanowiskach, wskazanych w załączniku do tegoż aktu (§1 i §2 rozporządzenia). Nielegitymowanie się 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym, o którym mowa w art. 27 u.e.r.f.u.s., oznacza niespełnienie wszystkich warunków koniecznych do przyznania prawa do emerytury w obniżonym wieku emerytalnym (por. wyrok SA w Lublinie z 7.03.2018r.

III AUa 739/17). Postępowanie dowodowe wykazało brak podstaw do zaliczenia wnioskodawcy okresu nauki w latach 1973 – 1975 w ZSZ i uzupełnienia o ten okres wymaganego 25 letniego stażu ogólnego, będącego podstawową przesłanką do nabycia prawa do emerytury w szczególnych warunkach. Wobec niewykazania przez ubezpieczonego okresów składkowych i nieskładkowych w wymiarze 25 lat, kwestia spełnienia pozostałych warunków stała się bezprzedmiotowa, bowiem przesłanki nabycia prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach muszą być spełnione łącznie.

Sąd Okręgowy w całości podziela zapatrywanie Sądu Najwyższego, zgodnie z którym istota decyzji organu rentowego polega na rozstrzygnięciu o prawie do konkretnego świadczenia (lub o jego wysokości) jako całości, a nie o poszczególnych elementach składających się na to prawo. Sąd stwierdzający spełnienie przez ubezpieczonego jednego lub więcej warunków powstania prawa do świadczenia, nie może ustalić tego w sentencji wyroku, przy jednoczesnym oddaleniu odwołania ubezpieczonego od niekorzystnej dla niego decyzji organu rentowego (por. wyrok SN z 15.12.2000r.

II UKN 147/2000). Mając powyższe na uwadze, na podstawie art. 477 14§1 k.p.c. orzeczono jak w sentencji.