Legislator Case Law & Legislation
VI U 1026/21 AI generated

VI U 1026/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1026/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 9 czerwca 2021r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej D. L. prawa do emerytury rolniczej ponieważ nie udowodniła podlegania rolniczemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu w wymiarze 25 lat. Ubezpieczona udowodniła tylko 19lat, 5 m-cy i 22 dni okresów ubezpieczenia. W odwołaniu ubezpieczona podniosła, że organ rentowy pominął okres jej pracy w gospodarstwie rolnym matki od 11.10.1977r. do 17.12.1980r. i od 16.07.1981r. do 18.10.1982r. ponieważ miała inne miejsce zameldowania , a jej zdaniem w tym okresie jak i po (...) po ukończeniu 16 lat pomagała w prowadzeniu gospodarstwa rolnego .

Legislator headnote

AI generated

VI U 1026/21 · Sąd powszechny: Wobec tego postępowanie dowodowe jest bezprzedmiotowe i zmierzałoby wyłącznie do przedłużenia postępowania . Zgodnie z at. 19 ust 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników z dnia 20.12.1990r. ( Dz.U. z 2021r. poz266 t.j.) emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki: 1)osiągnął wiek emerytalny; wiek emerytalny kobiety wynosi 60 lat, a mężczyzny 65 lat; 2)podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat, z uwzględnieniem art.

Keywords

AI generated
duration of disability pension gainful employment past retirement age minimum contribution period calculation of years of service sufficient earning capacity duration of insurance entitlement
AI generated
IV U 294/13
Decyzją z 23 stycznia 2012r.
VII U 987/24
W dniu 29 kwietnia 2024 r. H. Ś. (1) odwołał się od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w W. z dnia 25 marca 2024 r. znak (...) (...), którą odmówiono mu prawa do emerytury rolniczej. Odwołujący się wniósł o zmianę decyzji ewentualnie o jej uchylenie w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia organowi rentowemu. Przedmiotowej decyzji zarzucił:
IV U 798/13
Decyzją z dnia (...)r. znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił A. M. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodniła, iż do dnia 1 stycznia 1999r. ma wymagany staż ubezpieczeniowy 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych. Organ rentowy przyjął za udowodnione przez ubezpieczonego na datę 01.01.1999 r. okresy nieskładkowe: 9 miesięcy i 9 dni, okresy składkowe: 22 lata, 1 dzień tj. łącznie 22 lata, 9 miesięcy i 10 dni, w tym staż pracy w warunkach szczególnych w wymiarze 18 lat, 2 miesięcy i 4 dni. Organ rentowy nie zaliczył ubezpieczonemu do stażu pracy okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców tj. od 02.05.1969 r. do 14.11.1973 r., wskazując że brak jest dokumentów potwierdzających posiadanie przez rodziców ubezpieczonego gospodarstwa rolnego.
IV U 660/16
Decyzją z 22 lipca 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 184 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił J. S. prawa do emerytury. W ocenie organu rentowego ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres ubezpieczenia. Organ rentowy podniósł, że udowodniony okres ubezpieczenia wynosi 24 lata, 9 miesięcy i 16 dni, w tym 17 lat pracy w szczególnych warunkach. Do okresu ubezpieczenia organ rentowy nie zaliczył okresu pracy ubezpieczonego w gospodarstwie rolnym rodziców od 4 lipca 1972r. do 14 stycznia 1975r. wskazując, że zeznania świadków nie są wiarygodne, ponieważ w okresie od 1 września 1972r. do 31 sierpnia 1973r. ubezpieczony był zatrudniony.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1026/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 8 marca 2022 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Anna Brudkowska - Lau Protokolant – sekretarz sądowy Anna Iwaszkiewicz - Tomala po rozpoznaniu w dniu 8 marca 2022 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: D. L. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 9 czerwca 2021 r., znak: (...) w sprawie: D. L. przeciwko: Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o emeryturę rolniczą oddala odwołanie. Sędzia Anna Brudkowska – Lau VIU 1026/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 9 czerwca 2021r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej D. L. prawa do emerytury rolniczej ponieważ nie udowodniła podlegania rolniczemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu w wymiarze 25 lat. Ubezpieczona udowodniła tylko 19lat, 5 m-cy i 22 dni okresów ubezpieczenia. W odwołaniu ubezpieczona podniosła, że organ rentowy pominął okres jej pracy w gospodarstwie rolnym matki od 11.10.1977r. do 17.12.1980r. i od 16.07.1981r. do 18.10.1982r. ponieważ miała inne miejsce zameldowania , a jej zdaniem w tym okresie jak i po (...) po ukończeniu 16 lat pomagała w prowadzeniu gospodarstwa rolnego .

W odpowiedzi na odwołanie rolniczy organ rentowy podniósł ,że nie zaliczył ubezpieczonej do okresów pracy w gospodarstwie rolnym rodziców : - od 1.09.1974r. do 30.06.1975r. - od 1.09.1975r. do 30.06.1976r. - od 1.09.1976r. do 28.05.1977 ponieważ w tym okresie ubezpieczona uczęszczała do szkoły w systemie dziennym i praca w gospodarstwie była jedynie formą wsparcia rodziców w wolnych chwilach . Z kolei okresów pracy Od 11.10.1977 do 1.06.1978 Od 2.10.1978rdo 30.04.1980r. Od 5.10.1982r. do 18.10.1982r. nie można zaliczyć wówczas pracowała poza rolnictwem .

Na rozprawie ubezpieczona wniosła o zaliczenie dodatkowo okresu pracy od 1.05.1980r.do 4.10.1982r. gdy pracowała w gospodarstwie rolnym matki. Natomiast w piśmie procesowym z dnia 26 .11.2021 r. wniosła o zaliczenie okresu od 2.06. 1978r. do 1.10.1978r. W piśmie z dnia 17.11.2021r. organ rentowy podał, że doliczenie wszystkich okresów pracy w rolnictwie podanych w odwołaniu i dodatkowego okresu podanego przez ubezpieczoną na rozprawie nie zmieni jej sytuacji ponieważ gdyby nawet doliczyć wszystkie okresy pracy o które ubezpieczona wystąpiła w odwołaniu i na rozprawie to legitymuje się tylko okresem rolniczego ubezpieczenia społecznego w wymiarze 23 lat 5 m-cy i 24 dni.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Rolniczy organ rentowy zaliczył ubezpieczonej D. L. ( ur.(...)) zaliczył do okresów ubezpieczenia rolniczego następujące okresy; odl.07.1975r. do 31.08.1975r., od 1.07.1976r. do 31.08.1976r., oOd 29.05.1977r. do 10.10.1977., od 18.12.1980r. do 15.07.1981r. gdy pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców . Następnie zaliczono także okresy pracy we własnym gospodarstwie rolnym od 19.10.1982r. do 31.12.1991r. od 1.07.1998r.do 30.06.2007r. Organ rentowy zaliczył zatem w sumie 19 lat 5 m-cy i 22 dni okresów składkowych . W okresie od 11.10.1977r. do 31.05.1978r. ubezpieczona wykonywała pracę poza rolnictwem , pracowała w (...) Centrala (...) w G..

Z kolei od 2.10.1982r. także świadczyła pracę poza rolnictwem pracując w (...) Hotelu W (...) do 30.04.1980r. Ubezpieczona w następujących latach uczęszczała do szkoły ponadpodstawowej i jej zdaniem pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców: od 1.09.1974r. do 30.06.1975r. - od 1.09.1975r. do 30.06.1976r. - od 1.09.1976r. do 28.05.1977r. Sąd doliczył powyższe okresy uczęszczania do szkoły oraz okresy pracy niezaliczone przez organ rentowy czyli wszystkie okresy które wymagałyby udowodnieniu w postępowaniu sądowym , nie pozwalało to na przyjęcie ,że ubezpieczona udowodniła 25 lat okresów podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników.

Ubezpieczona legitymowałaby się się bowiem okresem 23 lat i 9 m-cy oraz 24 dni rolniczego ubezpieczenia społecznego . Wobec tego Sąd pominął wnioski dowodowe ubezpieczonej o przesłuchanie świadków na okoliczność wykazania, że w czasie nauki w szkole ponadpodstawowej i w czasie przerw w pracy zawodowej pracowała stale i co najmniej 4 godziny w rolnictwie , ponieważ nawet udowodnienie tych okresów nie spowodowałoby przyznanie prawa do emerytury rolniczej. Ubezpieczona bowiem nadal nie udowodniłaby 25 lat pracy wyłącznie w rolnictwie .

Wobec tego postępowanie dowodowe jest bezprzedmiotowe i zmierzałoby wyłącznie do przedłużenia postępowania . Zgodnie z at. 19 ust 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników z dnia 20.12.1990r. ( Dz.U. z 2021r. poz266 t.j.) emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki: 1)osiągnął wiek emerytalny; wiek emerytalny kobiety wynosi 60 lat, a mężczyzny 65 lat; 2)podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat, z uwzględnieniem art.

20. Przy tym trzeba podkreślić, że warunek podlegania ubezpieczeniu emerytalno- rentowemu dotyczy tylko i wyłącznie podleganiu rolniczym ubezpieczeniom emerytalno-rentowym a nie ubezpieczeniom pracowniczym . Tak więc nie można zaliczyć ubezpieczonej do ubezpieczenia rolniczego okresu zatrudnienia w (...) Centrala (...) w G. ani w (...) . Mając na uwadze powyższe okoliczności orzeczono zgodnie z art. 477 14par.1 kpc oddalając odwołanie ponieważ ubezpieczona nie spełniła warunków wymaganych do przyznania emerytury rolniczej. Sędzia Anna Brudkowska-Lau