Legislator Case Law & Legislation
I C 422/21 AI generated

I C 422/21 · Sąd powszechny

Case Number I C 422/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Powódka G. G. wystąpiła z pozwem przeciwko Towarzystwu (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę kwoty 50.000,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 1 stycznia 2021r. do dnia zapłaty. Ponadto wniosła o zasądzenie od pozwanego na swoją rzecz od powoda kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm prawem przepisanych. W uzasadnieniu podała, że jej córka M. G. (1) zawarła z pozwanym umowę ubezpieczenia. Składki były regulowane w miarę regularnie. Ubezpieczona została wezwana do uregulowania niezapłaconej składki za marzec 2020r. bez informacji, że w razie braku zapłaty umowa zostanie rozwiązana.

Legislator headnote

AI generated

art. 808 k.c, art. 805 § 1 k.c, art. 805 § 2 pkt 2 k.c, art. 808 § 1 k.c, art. 829 § 1 pkt 1 k.c, art. 814 § 3 k.c; I C 422/21 · Sąd powszechny: Była to umowa grupowa, w której ubezpieczającym było Południowe Stowarzyszenie (...), a ubezpieczycielem był pozwany, zaś M. G. (2) była uprawnioną. O możliwości zawierania tego rodzaju umów (tzw. umowy na cudzy rachunek) traktuje art. 808 k.c. Kwestie sporne pomiędzy stronami dotyczyły po pierwsze kwestii ustalenia czy ubezpieczona w dacie śmierci nadal była objęta ochroną ubezpieczeniową u pozwanego i w konsekwencji kwestii istnienia po jego stronie obowiązku wypłacenia odszkodowania w związku ze zgonem ubezpieczonej i po drugie w przypadku stwierdzenia, iż pozwany ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność gwarancyjną, w jakiej wysokości winno być wypłacone odszkodowanie.

Keywords

AI generated
termination of insurance benefits outstanding insurance premiums suspension of disability benefits invalidity insurance justified insurer position reimbursement to the insured

Cited Legislation

AI generated
art. 808 k.c
umowy na cudzy rachunek) traktuje art. 808 k.c.
art. 805 § 1 k.c
Zgodnie z art. 805 § 1 k.c.
art. 805 § 2 pkt 2 k.c
Stosownie do treści art. 805 § 2 pkt 2 k.c., świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie przy ubezpieczeniu osobowym - umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej.
art. 808 § 1 k.c
Na podstawie art. 808 § 1 k.c.
art. 829 § 1 pkt 1 k.c
Zgodnie z kolei z art. 829 § 1 pkt 1 k.c.
art. 814 § 3 k.c
Zgodnie bowiem z treścią art. 814 § 3 k.c.
art. 830 § 2 k.c
Zgodnie z kolei z treścią art. 830 § 2 k.c.
art. 481 k.c
O odsetkach orzeczono na podstawie art. 481 k.c., uwzględniając w tym zakresie zasadne żądanie pozwu.
AI generated
X C 3396/18
Powódka K. B. złożyła pozew przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) S.A. w W. o zapłatę kwoty 20000 zł z odsetkami i kosztami. W uzasadnieniu pozwu wskazano, iż matkę powódki E. B. (1) łączyła z pozwanym dobrowolna umowa ubezpieczenia zawarta we wrześniu 2014 r. W dniu 11 lutego 2018 r. E. B. (1) zginęła w wypadku samochodowym. Po zgłoszeniu roszczeń do zakładu ubezpieczeń odmówiono wypłaty umówionej kwoty uposażonej powódce wskazując, iż od września 2016 r. nie była ona ubezpieczona.
I C 166/19
Pozwem wniesionym 28 lutego 2019 roku (data złożenia w placówce pocztowej) skierowanym przeciwko S.
I C 654/23
wyroku z 3 lipca 2024 r. Strona powodowa (...) Bank (...) spółka akcyjna z siedzibą w W. złożyła pozew przeciwko A. S. i A. K. o zapłatę solidarnie kwoty 38.770,73 zł wraz z odsetkami umownymi w wysokości odsetek maksymalnych za opóźnienie liczonymi od kwoty 36.561,99 zł od 1 sierpnia 2023 r. do dnia zapłaty, a także o zasądzenie solidarnie od pozwanych zwrotu kosztów postępowania. W uzasadnieniu strona powodowa wskazała, iż 28 czerwca 2021 r. zawarła umowę pożyczki z M. U.. Z uwagi na śmierć pożyczkobiorcy, to na pozwane, jako spadkobierczynie, przeszły obowiązki zmarłej z tytułu niespłacenia umowy pożyczki.
I C 583/23
Powód T. W. domagał się zasądzenia od N.-N. Towarzystwa (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 70.026,77 złotych tytułem zapłaty odsetek ustawowych z tytułu niewypłacenia świadczenia z tytułu zajścia zdarzenia objętego umową ubezpieczenia w terminie wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty. Nadto wniósł o zasądzenie od pozwanego na jego rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych. W uzasadnieniu wskazał, że w dniu 31 października 2019 roku M.
I C 357/13
W dniu 4 października 2012 roku do Sądu Rejonowego (...)wpłynął pozew w elektronicznym postępowaniu upominawczym Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo – Kredytowej im.(...) (...) z siedzibą w (...) o zapłatę kwoty 37.103,50 zł wraz z odsetkami umownymi w wysokości czterokrotności stopy kredytu lombardowego NBP od dnia 4 października 2012 roku do dnia zapłaty i kosztami postępowania przeciwko J. K.. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, iż udzielił pożyczki pożyczkobiorcy w kwocie 30.900 zł na podstawie umowy z dnia 14 października 2010 roku. Pozwana J. K. poręczyła spłatę pożyczki. W dniu 21 czerwca 2011 roku pożyczkobiorca zmarł, a poręczyciel informowany o stanie spłaty pożyczki nie uregulował powstałych zaległości. Zgodnie z Regulaminem udzielania Kredytów i Pożyczek w (...) roszczenie o zwrot pożyczki stało się wymagalne z dniem ustania członkostwa. Pozwana nie spłaciła zadłużenia wynikającego z przedmiotowej pożyczki, mimo dodatkowego wezwania do zapłaty wysłanego pismem z dnia 4 maja 2012 roku.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 422/21

UZASADNIENIE

Powódka G. G. wystąpiła z pozwem przeciwko Towarzystwu (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę kwoty 50.000,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 1 stycznia 2021r. do dnia zapłaty. Ponadto wniosła o zasądzenie od pozwanego na swoją rzecz od powoda kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm prawem przepisanych. W uzasadnieniu podała, że jej córka M. G. (1) zawarła z pozwanym umowę ubezpieczenia. Składki były regulowane w miarę regularnie. Ubezpieczona została wezwana do uregulowania niezapłaconej składki za marzec 2020r. bez informacji, że w razie braku zapłaty umowa zostanie rozwiązana.

Następnie podała, iż ubezpieczona zmarła w kwietniu 2020r. Uposażona powódka zwróciła się do pozwanego o wypłatę odszkodowania, jednakże pozwany odmówił wypłaty powołując się na brak zapłaty za miesiąc kwiecień, bowiem przeksięgowano wpłatę na miesiąc styczeń 2020r. bez powiadomienia ubezpieczonej o tym fakcie i bez zgody ubezpieczonej. Dalej podnosiła, iż pozwany wbrew zapisom OWU nie wystosował do ubezpieczonej żadnego pisma, w którym wzywałby ją do zapłaty składki pod rygorem rozwiązania umowy. Zatem niedochowanie staranności przez pozwanego w ocenie powódki skutkuje jego odpowiedzialnością a umowy nie można uznawać za rozwiązaną na dzień śmierci ubezpieczonej.

Powódka skierowała do pozwanej wezwanie do zapłaty, które okazało się bezskuteczne. Pozwany Towarzystwo (...) S.A. z siedzibą w W. w odpowiedzi na pozew wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie na swoją rzecz od powódki zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm prawem przepisanych. W uzasadnieniu w pierwszej kolejności podnosił, iż powódka nie wykazała zasadności jak i wysokości żądanego roszczenia. Zaprzeczył temu, aby powódce z tytułu zgonu M. G. (2) należne było świadczenie w wysokości 50.000,00 zł oraz temu, aby powódka była uposażona do otrzymania jakiegokolwiek świadczenia z tytułu przedmiotowej umowy ubezpieczenia na życie.

W drugiej kolejności podnosił, iż brak jest podstaw odpowiedzialności gwarancyjnej pozwanego z tytułu przedmiotowej umowy ubezpieczenia na życie, albowiem zgon M. G. (2) nastąpił w okresie, w którym ewentualna odpowiedzialność ubezpieczeniowa pozwanego była zawieszona. Podnosił dalej na okoliczność zakończenia ochrony ubezpieczeniowej pozwanego w ramach przedmiotowej umowy ubezpieczenia na życie w stosunku do M. G. (2) w związku z jej wystąpieniem z ubezpieczenia, zgon M. G. (2) nastąpił po jej zakończeniu. Końcowo podnosił na bezpodstawność wysokości roszczenia powódki, wskazując, iż suma ubezpieczenia była znacznie niższa i wynosiła 30.000,00 zł.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny. Ubezpieczona M. G. (2) na podstawie deklaracji z 30 kwietnia 2019r. przystąpiła z dniem 1 maja 2019r. do grupowego (...) w wariancie (...) w Towarzystwie (...) S.A. na warunkach określonych w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia Grupowego (...), w tym Ogólnych Warunków Dodatkowych (...), noszące nazwę Południowe Stowarzyszenie (...). (...) programu dla całej grupy była prowadzona przez biuro (...) z siedzibą w O. w związku z umową generalną zawartą pomiędzy Południowym Stowarzyszeniem (...) z pozwanym potwierdzoną polisą nr (...).

Dowód: deklaracja przystąpienia /k. 69-69 verte akt/, pismo biura (...) z 21.05.2019r. /k. 7 akt/, OWU Grupowego (...) /k. 8-20 akt/, polisa nr (...) /k. 70-71 akt/ wraz z załącznikami /k. 82 akt/, OWU Grupowe (...) oraz OWU Dodatkowych (...) /k. 83-120 akt/. Ubezpieczona M. G. (2) regularnie opłacała składki ubezpieczeniowe w ramach zawartej umowy. Pismem z 13 marca 2020r. wystosowanym przez biuro (...) ubezpieczona została poinformowana o braku wpłaty do dnia 29 lutego 2020r. składki za miesiąc marzec 2020r., której należało dokonać do 25 lutego 2020r.

W związku z tym ubezpieczona została wezwana do uregulowania powstałej zaległości za marzec 2020r. w ciągu trzech dni. Jako ostateczny termin wymagalności składki wskazano dzień 20 marca 2020r. Ubezpieczona dokonała zapłaty składki 25 marca 2020r. Dowód: karta kontowa klienta /k. 31 akt/, pismo biura (...) z 13.03.2020r. /k. 20 akt/, potwierdzenia wpłat /k. 21-30 akt/. Ubezpieczona M. G. (2) zmarła 19 kwietnia 2020r. Dowód: odpis skrócony aktu zgonu /k. 121 akt/. W dniu 4 maja 2020r. biuro (...) dokonało wysyłki do Towarzystwa (...) S.A. listy osób występujących z przedmiotowego ubezpieczenia, w tym M.

G. (2). Dowód: wyciąg z listy osób występujących z ubezpieczenia /k. 67 akt/. W związku ze zgłoszonym przez powódkę wnioskiem o wypłatę świadczenia z uwagi na zgon ubezpieczonej z przedmiotowej umowy ubezpieczenia na życie pozwany w piśmie z 28 maja 2020r. odmówił wypłaty, wskazując na brak podstaw do przyjęcia odpowiedzialności i wypłaty świadczenia. W uzasadnieniu decyzji wskazywał na okoliczność zgłoszenia przez ubezpieczającego ubezpieczonej jako osoby występującej z ubezpieczenia z dniem 31 marca 2020r. i zakończeniem z tym dniem odpowiedzialności pozwanego za zdarzenia objęte ochroną w ramach przedmiotowej umowy ubezpieczenia na życie.

W następstwie złożonej przez powódkę reklamacji od powyższej decyzji pozwanego, pozwany w piśmie z 13 lipca 2020r. podtrzymał swoje stanowisko. Dowód: wniosek o wypłatę świadczenia /k. 148-150 akt/, pisma pozwanego z 28.05.2020r. /k. 123 akt/ i z 13.07.2020r. /k. 122-122 verte akt/, odwołanie powódki z 23.06.2020r. /k. 137 akt/. Pismem z 3 grudnia 2020r. powódka wystosowała do pozwanego przedsądowe wezwanie do zapłaty kwoty 50.000,00 zł tytułem wypłaty odszkodowania z polisy ubezpieczeniowej. Pozwany w odpowiedzi na powyższe wezwanie podtrzymał swoje dotychczasowe stanowisko.

Dowód: wezwanie do zapłaty z 3.12.2020r. wraz z potwierdzeniem nadania /k. 32-34 akt/, pismo pozwanego z 31.12.2020r. /k. 146 akt/. Sąd ustalił stan faktyczny na podstawie w/w dokumentów, uznając je w całości za wiarygodne, ponieważ ich autentyczność nie była kwestionowana przez żadną ze stron, jak również nie budziła wątpliwości Sądu. Sąd zważył co następuje. Powództwo zasługiwało na uwzględnienie w części. W przedmiotowej sprawie bezspornym było, że ubezpieczona M. G. (2) była objęta umową grupowego (...) w Towarzystwie (...) S.A.

Była to umowa grupowa, w której ubezpieczającym było Południowe Stowarzyszenie (...), a ubezpieczycielem był pozwany, zaś M. G. (2) była uprawnioną. O możliwości zawierania tego rodzaju umów (tzw. umowy na cudzy rachunek) traktuje art. 808 k.c. Kwestie sporne pomiędzy stronami dotyczyły po pierwsze kwestii ustalenia czy ubezpieczona w dacie śmierci nadal była objęta ochroną ubezpieczeniową u pozwanego i w konsekwencji kwestii istnienia po jego stronie obowiązku wypłacenia odszkodowania w związku ze zgonem ubezpieczonej i po drugie w przypadku stwierdzenia, iż pozwany ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność gwarancyjną, w jakiej wysokości winno być wypłacone odszkodowanie.

Zgodnie z art. 805 § 1 k.c. przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swojego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Stosownie do treści art. 805 § 2 pkt 2 k.c., świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie przy ubezpieczeniu osobowym - umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej.

Na podstawie art. 808 § 1 k.c. ubezpieczający może zawrzeć umowę ubezpieczenia na cudzy rachunek. Ubezpieczony może nie być imiennie wskazany w umowie, chyba że jest to konieczne do określenia przedmiotu ubezpieczenia. Zgodnie z kolei z art. 829 § 1 pkt 1 k.c. ubezpieczenie osobowe może w szczególności dotyczyć:

1) przy ubezpieczeniu na życie - śmierci osoby ubezpieczonej lub dożycia przez nią oznaczonego wieku. W myśl zaś art. 831 § 1 zd. 1 k.c. ubezpieczający może wskazać jedną lub więcej osób uprawnionych do otrzymania sumy ubezpieczenia w razie śmierci osoby ubezpieczonej. W związku z przystąpieniem przez ubezpieczoną M. G. (2) grupowego (...) w Towarzystwie (...) S.A. była ona zobowiązana do uiszczania co miesięcznie składki w wysokości 60,00 zł z góry w terminie do 25 dnia każdego miesiąca. Jak wynika z poczynionych w sprawie ustaleń ubezpieczona w miarę regularnie opłacała składki ubezpieczeniowe.

Pismem z 13 marca 2020r. biuro (...) poinformowało ubezpieczoną o braku wpłaty do 29 lutego 2020r. składki za miesiąc marzec 2020r., której należało dokonać do 25 lutego 2020r. W związku z tym ubezpieczona została wezwana do uregulowania powstałej zaległości za marzec 2020r. w ciągu trzech dni z jednoczesnym wskazaniem ostatecznego terminu wymagalności składki 20 marca 2020r. Wezwanie nie zawierało informacji o skutkach braku zapłaty zaległej składki w terminie. Ubezpieczona dokonała zapłaty składki 25 marca 2020r. W konsekwencji wobec braku stosownej informacji o skutkach braku zapłaty składki w terminie w ocenie Sądu okoliczność dokonania przez ubezpieczoną zapłaty zaległej składki z przekroczeniem wyznaczonego dodatkowego terminu nie mogła stanowić skutecznej podstawy do ustania odpowiedzialności ze strony ubezpieczyciela.

Zgodnie bowiem z treścią art. 814 § 3 k.c. w razie opłacania składki w ratach niezapłacenie w terminie kolejnej raty składki może powodować ustanie odpowiedzialności ubezpieczyciela, tylko wtedy, gdy skutek taki przewidywała umowa lub ogólne warunki ubezpieczenia, a ubezpieczyciel po upływie terminu wezwał ubezpieczającego do zapłaty z zagrożeniem, że brak zapłaty w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania spowoduje ustanie odpowiedzialności. Zgodnie z kolei z treścią art. 830 § 2 k.c. w braku odmiennego zastrzeżenia umowę uważa się za wypowiedzianą przez ubezpieczającego, jeżeli składka lub jej rata nie została zapłacona w terminie określonym w umowie lub ogólnych warunkach ubezpieczenia mimo uprzedniego wezwania do zapłaty w dodatkowym terminie określonym w ogólnych warunkach ubezpieczenia; w wezwaniu powinny być podane do wiadomości ubezpieczającego skutki niezapłacenia składki.

Taka sama regulacja została powtórzona w § 5 ust. 6 OWU Grupowego (...). Obowiązkiem ubezpieczyciela jest więc poinformowanie ubezpieczonego, iż bezskuteczny upływ wyznaczonego mu terminu dodatkowego w skutkach równoznaczny będzie ze złożeniem oświadczenia o wypowiedzeniu umowy przez ubezpieczającego. Taka informacja jest jednym z warunków skutecznego wypowiedzenia umowy ubezpieczenia. Z pisma przesłanego M. G. (1) wzywającego do zapłaty zaległej składki wynika jedynie, iż w przypadku nieuiszczenia zaległej składki w oznaczonym terminie, ubezpieczona powinna się skontaktować z biurem ubezpieczającego.

Daje to asumpt do stwierdzenia, iż nie zostały spełnione wszystkie warunki skutecznego rozwiązania umowy ubezpieczenia, a więc, wbrew stanowisku pozwanego, w chwili śmierci M. G. (2) była objęta ochroną ubezpieczeniową świadczoną przez pozwany zakład ubezpieczeń. Ponadto należy zwrócić uwagę, iż stosownie do postanowień § 10 ust. 3 pkt 2 OWU Grupowego (...) ubezpieczający w terminie do 20 dnia każdego miesiąca kalendarzowego obowiązywania umowy ubezpieczenia dostarcza ubezpieczycielowi listę osób przystępujących do ubezpieczenia wraz z deklaracjami uczestnictwa/zmiany oraz listę osób występujących z ubezpieczenia, z zastrzeżeniem ust. 4: lista osób występujących obejmuje osoby występujące z ubezpieczenia z ostatnim dniem miesiąca poprzedzającego miesiąc dostarczenia listy osób występujących.

Z dokonanych w sprawie ustaleń wynika, iż ubezpieczający 4 maja 2020r. przesłał do ubezpieczyciela listę osób występujących z przedmiotowego ubezpieczenia, w tym M. G. (2). Zgodnie z przywołaną wyżej regulacją lista obejmowała zatem listę osób występujących z ubezpieczenia, w tym ubezpieczonej M. G. (2), z dniem 30 kwietnia 2019r. Ubezpieczona tymczasem zmarła w dniu 19 kwietnia 2020r., a zatem w okresie trwania ochrony ubezpieczeniowej. Wobec precyzyjnych zapisów OWU, nie ma przy tym znaczenia okoliczność, iż w przesłanej liście osób występujących jako datę wystąpienia wskazano 1 kwietnia 2020 r.

Adnotacja poczyniona w przesłanej liście osób występujących nie może zmieniać zasad wskazanych w OWU, z których wynika jasno, iż datą wystąpienia z ubezpieczenia jest ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc dostarczenia listy, a nie jego pierwszy dzień. Odnosząc się do zarzutu pozwanego co do zawieszenia jego odpowiedzialności ubezpieczeniowej w okresie, kiedy doszło do zgonu ubezpieczonej, zdaniem Sądu zarzut ten okazał się niezasadny. W myśl postanowień § 6 ust. 8 OWU Grupowego (...) w przypadku niezapłacenia składki w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 4 ubezpieczyciel mógł zawiesić odpowiedzialność.

Z dokonanych w sprawie ustaleń faktycznych nie wynikało, aby pozwany ubezpieczyciel skorzystał ze wskazanego uprawnienia, możliwości i podjął decyzję o zawieszeniu odpowiedzialności w stosunku do ubezpieczonej, a przede wszystkim poinformował o tym ubezpieczoną. Mając na względzie powyższe w ocenie Sądu stwierdzić należało, iż ubezpieczona M. G. (2) w dacie śmierci 19 kwietnia 2020r. była objęta ochroną ubezpieczeniową ze strony pozwanego ubezpieczyciela, co w konsekwencji rodziło po jego stronie obowiązek wypłaty odszkodowania w związku z jej zgonem na rzecz osoby uposażonej.

Odnosząc się do kwestii wysokości należnego odszkodowania, wskazać należy, iż zgodnie z umową grupowego (...) w wariancie (...), do której przystąpiła ubezpieczona kwota świadczenia do wypłaty w przypadku zgonu ubezpieczonego wynosiła 30.000,00 zł. Ubezpieczona przystępując do przedmiotowej umowy ubezpieczenia na życie jako osoby uprawnione do otrzymania świadczenia z tytułu jej zgonu wskazała G. G. – 50 % świadczenia i E. G. – 50 % świadczenia. W związku z powyższym wysokość należnego powódce odszkodowania wynosi 15.000,00 zł i taką kwotę Sąd zasądził na rzecz powódki, oddalając powództwo w pozostałym zakresie.

O odsetkach orzeczono na podstawie art. 481 k.c., uwzględniając w tym zakresie zasadne żądanie pozwu. O kosztach procesu orzeczono na podstawie art. 100 k.p.c. i art. 98 § 1 1 k.p.c. Koszty poniesione w toku procesu przez powódkę obejmowały koszty: opłaty sądowej od pozwu 2500,00 zł, zastępstwa procesowego – 3.600,00 zł i opłaty skarbowej od pełnomocnictwa – 17,00 zł; razem 6117,00 zł. Koszty poniesione przez pozwanego obejmowały koszty: zastępstwa procesowego w kwocie 3.600,00 zł i opłaty skarbowej od pełnomocnictwa – 17,00 zł; razem 3.617,00 zł.

Powództwo wytoczone przez powódkę zostało uwzględnione w 30 %, przegrała w 70 %. Łącznie koszty procesu wyniosły 9734,00 zł. Po stosunkowym rozdzieleniu kosztów powódka powinna zwrócić pozwanemu kwotę 696,80 zł tytułem zwrotu kosztów postępowania według następującego wyliczenia:  9734,00 zł × 30 % – 3.617,00 zł = - 696,80 zł lub  9734,00 zł × 70 % – 6117,00 zł = 696,80 zł. Taka też kwota tytułem zwrotu kosztów postępowania została przyznana od powódki na rzecz pozwanego wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od daty uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty.

ZARZĄDZENIE 1. Odnotować w repertorium C.

2. Odpis uzasadnienia proszę doręczyć pełnomocnikom stron (PI).

3. Akta z wpływem lub do prawomocności.