Legislator Case Law & Legislation
V U 1474/13 AI generated

V U 1474/13 · Sąd powszechny

Case Number V U 1474/13
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 8 sierpnia 2013 r., po rozpoznaniu wniosku A. J. z 4 czerwca 2013r. uwzględniła w podstawie wymiaru świadczenia wnioskodawcy okres opłacania składek z tytułu umowy zlecenia od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r. (1 rok, 8 miesięcy) i przeliczył świadczenie wnioskodawcy od miesiąca zgłoszenia wniosku tj. od 1 czerwca 2013r. Odwołanie od powyższej decyzji złożył ubezpieczony A. J. domagając się przyznania mu renty z tytułu niezdolności do pracy od 25 marca 2011r. oraz wypłaty wyrównania świadczenie za okres od 25 marca 2011r. z uwzględnieniem ustalonych w decyzji z 8 sierpnia 2013r. okresów składkowych i nieskładkowych.

Legislator headnote

AI generated

V U 1474/13 · Sąd powszechny: od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy lub wydano decyzję z urzędu, z zastrzeżeniem art. 107a ust. 3, 2) za okres 3 lat poprzedzających bezpośrednio miesiąc, o którym mowa w pkt. 1, jeżeli odmowa lub przyznanie niższych świadczeń była następstwem błędu organu rentowego lub odwoławczego. Jak wynika z akt ubezpieczeniowych i ze sprawy V U 200/13 - wnioskodawca po raz pierwszy, pismem z 4 czerwca 2013r. wskazywał dodatkowy okres składkowy od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r. Dopiero do tego wniosku dołączył dokumenty potwierdzające ten fakt.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt : VU 1474/13

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 kwietnia 2014 roku Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Regina Stępień Protokolant: Ewelina Trzeciak po rozpoznaniu w dniu 2 kwietnia 2014 r. w Legnicy sprawy z wniosku A. J. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o wyrównanie renty na skutek odwołania A. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 8 sierpnia 2013 roku znak (...) oddala odwołanie. Sygn. akt VU 1474/13

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 8 sierpnia 2013 r., po rozpoznaniu wniosku A. J. z 4 czerwca 2013r. uwzględniła w podstawie wymiaru świadczenia wnioskodawcy okres opłacania składek z tytułu umowy zlecenia od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r. (1 rok, 8 miesięcy) i przeliczył świadczenie wnioskodawcy od miesiąca zgłoszenia wniosku tj. od 1 czerwca 2013r. Odwołanie od powyższej decyzji złożył ubezpieczony A. J. domagając się przyznania mu renty z tytułu niezdolności do pracy od 25 marca 2011r. oraz wypłaty wyrównania świadczenie za okres od 25 marca 2011r. z uwzględnieniem ustalonych w decyzji z 8 sierpnia 2013r. okresów składkowych i nieskładkowych.

Wskazywał, iż wskutek błędu organu rentowego nieprawidłowo ustalono dzień, od którego przysługiwało mu prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy oraz błędnie ustalono mu staż, który miał wpływ na wysokość pobieranej przez niego renty z tytułu niezdolności do pracy. W odpowiedzi na odwołanie strona pozwana Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniosła o jego oddalenie. W uzasadnieniu organ rentowy podał, że skarżoną decyzją wykonał pkt II wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych sygn. akt V U 200/13 i po rozpoznaniu wniosku z 4 czerwca 2013r. uwzględnił w podstawie wymiaru świadczenia wnioskodawcy okres opłacania składek z tytułu umowy zlecenia od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r. (1 rok, 8 miesięcy) i przeliczył świadczenie wnioskodawcy od miesiąca zgłoszenia wniosku tj. od 1 czerwca 2013r.

Wskazał, iż wnioskodawca nie przedłożył wcześniej dokumentów potwierdzających okres opłacania składek od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r., nie wskazywał tego okresu nawet w kwestionariuszu dotyczącym okresów składkowych i nieskładkowych. Stąd nieuwzględnienie dotychczas tego okresu nie jest błędem organu rentowego. Co do żądania zmiany daty, od której przyznano wnioskodawcy rentę z tytułu niezdolności do pracy organ rentowy wskazał, iż kwestia ta została prawomocnie rozstrzygnięta wyrokiem Sądu Okręgowego w Legnicy z 19 czerwca 2013r.

Sąd ustalił: Wyrokiem z 19 czerwca 2013r. w sprawie V U 200/13 Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie A. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z 17 września 2012r. Decyzją tą przeliczono wnioskodawcy rentę z tytułu niezdolności do pracy od 1 maja 2011r. tj. od dnia złożenia wniosku o to świadczenie – po zakończeniu postępowania wyjaśniającego. Wcześniej decyzją zaliczkową z 4 sierpnia 2011r. przyznano mu prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 1 maja 2011r.

W odwołaniu od tej decyzji wnioskodawca domagał się jej zmiany i przyznania mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy od 25 marca 2011r. bowiem taka data wynikała z orzeczenia KL ZUS ustalającej jego niezdolność do pracy. Ponadto żądał innego, niż przyjął to organ rentowy ustalenia wysokości jego świadczenia – w miejsce przyjętego do podstawy wymiaru wynagrodzenia z 20 lat wybranych z całego okresu ubezpieczenia - wybrania 10 lat kalendarzowych tj. okresu 1980-1989. Zarzucał również, iż nieprawidłowo ustalono jego okresy składkowe i nieskładkowe za lata 1989 – 1990, nie uwzględniono okresów prowadzenia dzielności gospodarczej oraz zatrudnienia w biurze rachunkowym od 1 kwietnia 2000r. do 20 lutego 2004r. i od 2 listopada 2005r. do 15 lutego 2011r.

W toku postępowania sądowego, ubezpieczony pismem z 4 czerwca 2013r. złożył wniosek (wpływ do sądu w dniu 7.06.2013r.) o uwzględnienie mu do stażu okresu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu umowy zlecenia za okres od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r. Do wniosku dołączył dokumenty potwierdzające ten fakt. Pismo to zostało przez Sąd Okręgowy w Legnicy przekazany organowi rentowemu do rozpoznania jako nowy wniosek (pkt II wyroku z 19.06.2013r.). Skarżoną decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. wykonał pkt II wyroku SO w Legnicy z 19 czerwca 2013r. i uwzględnił w podstawie wymiaru świadczenia wnioskodawcy okres opłacania składek z tytułu umowy zlecenia od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r. (1 rok, 8 miesięcy) i przeliczył świadczenie wnioskodawcy od miesiąca zgłoszenia wniosku tj. od 1 czerwca 2013r.

Dowody: - akta SO w Legnicy V U 200/13: odwołanie k.3, wniosek z załącznikami z 4.06.2013r. wyrok k. 40 - akta rentowe: wniosek o rente k. 1, kwestionariusz k.5, decyzja zaliczkowa z 4.08.2011r. k.59, decyzja ostateczna z 17.09.2012r. k.124, decyzja z 8.08.2013r. k. Sąd zważył: Odwołanie jest nieuzasadnione. Zgodnie z treścią art. 133 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009r., nr 205, poz. 1585 ze zm.) w razie ponownego ustalenia przez organ rentowy prawa do świadczeń lub ich wysokości, przyznane lub podwyższone świadczenie wypłaca się, poczynając od miesiąca, w którym powstało prawo do tych świadczeń lub do ich podwyższenia, jednakże nie wcześniej niż:

1) od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy lub wydano decyzję z urzędu, z zastrzeżeniem art. 107a ust. 3, 2) za okres 3 lat poprzedzających bezpośrednio miesiąc, o którym mowa w pkt. 1, jeżeli odmowa lub przyznanie niższych świadczeń była następstwem błędu organu rentowego lub odwoławczego. Jak wynika z akt ubezpieczeniowych i ze sprawy V U 200/13 - wnioskodawca po raz pierwszy, pismem z 4 czerwca 2013r. wskazywał dodatkowy okres składkowy od 21 lutego 2004r. do 31 października 2005r. Dopiero do tego wniosku dołączył dokumenty potwierdzające ten fakt.

Pismo to zostało przez Sąd Okręgowy w Legnicy przekazany organowi rentowemu do rozpoznania jako nowy wniosek (pkt II wyroku z 19.06.2013r.). Prawidłowo więc organ rentowy przeliczył wnioskodawcy świadczenia od miesiąca, w którym ten wniosek złożono tj. od 1 czerwca 2013r. Zupełnie nieuzasadnione jest stanowisko wnioskodawcy, iż błędem organu rentowego było nieuwzględnienie tego okresu z urzędu. W tym zakresie organ rentowy nie miał nie tylko obowiązku ale również i możliwości badania czy wnioskodawca wskazał wszystkie możliwe okresy ubezpieczenia.

Odnośnie żądania wypłaty wyrównania renty z tytułu niezdolności do pracy od dnia powstania tej niezdolności należy wskazać, iż zgodnie z ogólną zasadą przyznawania i wypłaty świadczeń z ubezpieczenia społecznego, zgodnie z treścią art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. 2009r., nr 153, poz. 1227 ze zm.) świadczenia przyznaje się i wypłaca poczynając od dnia powstania prawa do tego świadczenia, jednak nie wcześniej niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek.

Skoro wniosek o przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczony złożył w dniu 11 maja 2011r. – to przy ustaleniu, iż wnioskodawca jest niezdolny do pracy od 25 marca 2011r. – możliwe było przyznanie mu prawa do tego świadczenia wyłącznie od miesiąca, w którym złożył wniosek tj. od maja 2011r. Stanowisko organu rentowego w tym zakresie jest prawidłowe. Należy tylko wspomnieć, iż kwestia ta została już prawomocnie rozstrzygnięta wyrokiem Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy z 19 czerwca 2013r. w sprawie V U 200/13.

Wobec powyższego, na podstawie art. 477 14 § 1 kpc odwołanie wnioskodawcy jako nieuzasadnione zostało oddalone.