Legislator Case Law & Legislation
IV U 427/20 AI generated

IV U 427/20 · Sąd powszechny

Case Number IV U 427/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka G. G. wniosła odwołanie od decyzji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) we W. z dnia 7 września 2020r. odmawiającej jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku z dnia 3 kwietnia 2020r. wobec nie uznania zdarzenia za wypadek przy pracy rolniczej. W uzasadnieniu powódka przytoczyła ustawową definicję wypadku przy pracy rolniczej i wskazała, ze zdarzenie miało miejsce w drodze z domu do magazynu, który jest częścią działalności gospodarczej, której częścią jest dbanie o zwierzęta w gospodarstwie rolnym.

Legislator headnote

AI generated

IV U 427/20 · Sąd powszechny: Zdaniem powódki przed wydaniem decyzji strona pozwana dokonała jedynie pobieżnej analizy stanu faktycznego, a decyzja nie zawiera uzasadnienia, które pozwalałoby zrozumieć powódce motywy rozstrzygnięcia. W dalszej części uzasadnienia powódka wskazała, iż w dniu zdarzenia doiła krowę w oborze, następnie smarowała jej brodawki kwasem mrówkowym. W drodze z obory do magazynu potknęła się, upadła a kwas mrówkowy oblał jej lewe przedramię. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu przytoczono postawę prawną decyzji, a to art. 10 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników i wskazano, że zdarzenie, jakiemu uległ powód nie zostało uznane za wypadek przy pracy rolniczej.

Keywords

AI generated
psychological sequelae organic brain syndrome inadequate psychiatric report psychotic illness psychiatric work incapacity psychiatric evidence
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 427/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 lutego 2022 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: sędzia Magdalena Piątkowska po rozpoznaniu w dniu 21 lutego 2022 roku w Świdnicy na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania G. G. od decyzji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) we W. z dnia 7.09.2020r., znak: (...)-DS.GO.63.2020, GO- (...) o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy rolniczej zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje powódce G. G. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy rolniczej, jakiemu uległa w dniu 3.04.2020r., w kwocie 2.066 zł.

UZASADNIENIE

Powódka G. G. wniosła odwołanie od decyzji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) we W. z dnia 7 września 2020r. odmawiającej jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku z dnia 3 kwietnia 2020r. wobec nie uznania zdarzenia za wypadek przy pracy rolniczej. W uzasadnieniu powódka przytoczyła ustawową definicję wypadku przy pracy rolniczej i wskazała, ze zdarzenie miało miejsce w drodze z domu do magazynu, który jest częścią działalności gospodarczej, której częścią jest dbanie o zwierzęta w gospodarstwie rolnym.

Zdaniem powódki przed wydaniem decyzji strona pozwana dokonała jedynie pobieżnej analizy stanu faktycznego, a decyzja nie zawiera uzasadnienia, które pozwalałoby zrozumieć powódce motywy rozstrzygnięcia. W dalszej części uzasadnienia powódka wskazała, iż w dniu zdarzenia doiła krowę w oborze, następnie smarowała jej brodawki kwasem mrówkowym. W drodze z obory do magazynu potknęła się, upadła a kwas mrówkowy oblał jej lewe przedramię. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu przytoczono postawę prawną decyzji, a to art. 10 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników i wskazano, że zdarzenie, jakiemu uległ powód nie zostało uznane za wypadek przy pracy rolniczej.

Wskazano, iż organ rentowy ustalił, że uraz spowodowany był oparzeniem termicznym w napadzie manii i jako takie nie spełniało definicji wypadku przy pracy rolniczej. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powódka prowadzi gospodarstwo rolne i z tego tytułu podlega ubezpieczeniu społecznemu. W dniu 3 kwietnia 2020 roku powódka ręcznie doiła wycieloną krowę. Krowa wymagała, na zalecenie weterynarza, smarowania po dojeniu kwasem mrówkowym. Wracając z obory powódka w jednej ręce trzymała puste wiadro, w drugiej zaś kwas mrówkowy, celem odniesienia go do specjalnej gabloty, w której przechowywała środki chemiczne.

Wychodząc na podwórze potknęła się i upadła, wylewając kwas mrówkowy na rękaw bluzki w okolicy przedramienia. Powódka bardzo się przestraszyła, nie czuła jeszcze bólu, pobiegła do domu , aby rękę włożyć pod wodę. Rękę trzymała pod bardzo zimną wodą około godziny. Co było dalej- nie pamiętała. Kiedy do domu przyszedł mąż powódki powódka była pobudzona, nieswoja, kiedy próbował ją przytrzymać, wyrywała się, wobec czego J. G. poprosił o pomoc sąsiadów. Takie zachowanie zdarzyło mu się obserwować u żony po raz pierwszy.

Z powódką nie było kontaktu ani w karetce ani na (...). Mąż powódki nie wiedział wtedy jeszcze co się stało, a wiedza, że oparzenie było termiczne musiała wynikać z wniosku lekarza, który zobaczył ranę, gdyż wiedzy takiej na pewno nie uzyskał ani od powódki, która nie nawiązywała kontaktu ani od jej męża, który tej wiedzy wówczas nie miał. O zdarzeniu powódka opowiedziała mężowi po powrocie ze szpitala we W., a jeszcze w szpitalu lekarce prowadzącej. W dniu zdarzenia powódka nie doznała oparzenia termicznego. Dowód: zeznania świadka J.

G. k. 32v., e-protokół k. 34 zeznania powódki G. G. k. 32v. , e-protokół k. 34 akta KRUS w załączeniu Pogotowie, które przyjechało zaopatrzyło ranę rozpoznało zaburzenia urojeniowe, nieokreślone oraz oparzenia termiczne przedramienia lewego. Powódka powtarzała te same frazy, nie wiązała wypowiedzi w logiczną całość, była zdezorientowana, miała niepełną świadomość, brak orientacji co do czasu, miejsca, własnej osoby. W związku z powyższym przekazano powódkę do dalszego leczenia do (...) Centrum (...) sp. zo.o. we W., gdzie w epikryzie wskazano na ostry przemijający epizod psychotyczny.

Przed zdarzeniem powódka nie była leczona psychiatrycznie. W szpitalu powódka odzyskała równowagę psychiczną nie wykazywała zaburzeń pamięci poza okresem przyjęcia na (...) i do szpitala. Dowód: karta informacyjna k. 12-13 zdjęcie k. 14 informacja 3.03.21r. k.25 Na skutek oparzenia kwasem mrówkowym przedramienia lewego powódka doznała 2% uszczerbku na zdrowiu. Dowód: opinia biegłego sądowego k. 38,39 Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.10 ust.1 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu wskutek wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej choroby zawodowej.

Zgodnie zaś z art. 11 ust.1 pkt 3 powołanej ustawy za wypadek przy pracy rolniczej uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło podczas wykonywania czynności związanych z prowadzeniem działalności rolniczej albo pozostających w związku z wykonywaniem tych czynności podczas wykonywania poza terenem gospodarstwa rolnego, o którym mowa w pkt 1, zwykłych czynności związanych z prowadzeniem działalności rolniczej albo w związku z wykonywaniem tych czynności. Przeprowadzone postępowanie dowodowe wykazało, iż powódka uległa wypadkowi przy pracy rolniczej- czynnościach kończących ręczne dojenie wycielonej krowy i użycie kwasu mrówkowego.

Nie ma podstaw, by przyjąć, że zdarzenie miało miejsce w okolicznościach wywiedzionych przez KRUS. Powódka w sposób spontaniczny opisała przebieg zdarzeń, w taki sam sposób opisywała je wcześniej. Oprócz zapisu oparzenia termicznego w karcie przyjęcia powódki na (...), ta okoliczność nie została potwierdzona żadnym innym dowodem. Nie jest wiadomo, na jakiej dokładnie podstawie wpis sporządzono, a informacja w tym zakresie nie pochodziła ani od powódki ani od jej męża. Brak też potwierdzenia, aby przemijający epizod psychotyczny nie był następstwem oparzenia a wystąpił, jak wydaje się uważać organ rentowy, samoistnie doprowadzając do zdarzenia, jakim było oparzenie wg KRUS termiczne.

W związku z tym, zdaniem sądu należało zatem przyjąć, że powódka wykonywała w chwili wypadku prace rolnicze, a zatem przysługuje jej jednorazowe odszkodowanie z tytułu doznanego wówczas uszczerbku na zdrowiu (2%). Kwota odszkodowania została ustalona w myśl art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników , zgodnie z którym jednorazowe odszkodowanie się w wysokości proporcjonalnej do określonego procentowo stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Wysokość odszkodowania za 1% uszczerbku w kwocie 1033 zł została przyjęta zgodnie z § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2021 r. roku w sprawie określenia wysokości jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej choroby zawodowej oraz zasiłku chorobowego obowiązującego w dacie orzekania.

Mając na uwadze powyższe Sąd na podstawie przepisu art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w wyroku.