Legislator Case Law & Legislation
IV U 1320/21 AI generated

IV U 1320/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1320/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 16 kwietnia 2021 r. (znak: (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 2 i art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 423) w zw. z art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 ustawy z dnia z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 870) odmówił ubezpieczonej E. S. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. oraz w związku z pobraniem nienależnego zasiłku chorobowego za okresy od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. organ rentowy działając na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 2 i art. 84 ust. 1, ust. 2 pkt. 2 i ust. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 oraz art. 66 ust. 1 i 3 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa zobowiązał ubezpieczoną do zwrotu na fundusz chorobowy nienależnie pobranego zasiłku chorobowego w kwocie 37.123,25 zł wraz z odsetkami liczonymi od dnia następującego po dniu doręczenia decyzji.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; IV U 1320/21 · Sąd powszechny: z 2021 r. poz. 423, 432 i 619), zwanym dalej "ubezpieczonymi". Jednym z takich świadczeń jest między innymi zasiłek chorobowy (art. 2 pkt 1 ustawy), który przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego (art. 6 ust. 1 ustawy). Powyższe świadczenie przysługuje więc osobie objętej ubezpieczeniem społecznym. W sprawie bezsporne było, iż ubezpieczona prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Zgodnie zatem z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj.

Keywords

AI generated
deportation despite health issues waiver of insurance benefits outdated medical report unfit notwithstanding health condition freedom to choose healthcare provider termination of disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
Orzeczenie o kosztach jak w punkcie II sentencji wyroku Sąd wydał w oparciu o przepis art. 98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: IV U 1320/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 marca 2022 r. Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Śródmieścia IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we Wrocławiu w składzie: Przewodniczący: Sędzia Agnieszka Chlipała - Kozioł Protokolant: Grzegorz Łado po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 marca 2022 r. we Wrocławiu sprawy z odwołania wnioskodawczyni E. S. od decyzji strony pozwanej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 16.04.2021 r., znak: (...) o zasiłek chorobowy I. zmienia zaskarżoną decyzję ZUS z dnia 16.04.2021 r., znak: (...) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawczyni E. S. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. i uchyla nałożony na wnioskodawczynię w tej decyzji obowiązek zwrotu zasiłku chorobowego na fundusz chorobowy w kwocie 37.123,25 zł wraz z odsetkami; II. zasądza od strony pozwanej na rzecz wnioskodawczyni kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego; III. orzeka, że koszty sądowe ponosi Skarb Państwa.

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 16 kwietnia 2021 r. (znak: (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 2 i art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 423) w zw. z art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 ustawy z dnia z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 870) odmówił ubezpieczonej E. S. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. oraz w związku z pobraniem nienależnego zasiłku chorobowego za okresy od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. organ rentowy działając na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 2 i art. 84 ust. 1, ust. 2 pkt. 2 i ust. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 oraz art. 66 ust. 1 i 3 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa zobowiązał ubezpieczoną do zwrotu na fundusz chorobowy nienależnie pobranego zasiłku chorobowego w kwocie 37.123,25 zł wraz z odsetkami liczonymi od dnia następującego po dniu doręczenia decyzji.

W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że ubezpieczona wystąpiła z wnioskiem o wypłatę zasiłku chorobowego od 4 lipca 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. z tytułu podlegania od 1 lipca 2015 r. dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą. Na podstawie złożonej przez ubezpieczoną dokumentacji organ rentowy dokonał wypłaty zasiłku chorobowego od 4-29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 do 15 grudnia 2019 r. W dniu 2 września 2019 r. została wydana decyzja odmowna zasiłku chorobowego za okres od 30-31 lipca 2019 r. z uwagi na fakt, że ubezpieczona nie stawiła się na badanie lekarskie wyznaczone w dniu 29 lipca 2019 r. i następnie złożyła korektę dokumentów rozliczeniowych za miesiąc lipiec 2019 r., która spowodowała, że została objęta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym i od 1 lipca 2015 r. do 30 czerwca 2019 r. oraz od 1 grudnia 2019 r.

W związku z powyższym, ubezpieczonej nie przysługuje prawo zasiłku chorobowego od 4-29 lipca 2019 r. oraz od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r., tym samym przedmiotowe świadczenie za w/w okresy zostało pobrane nienależnie. Odwołanie od opisanej decyzji wniosła ubezpieczona E. S. , wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie jej prawa do zasiłku chorobowego za okresy od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. oraz od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r., jak również o uchylenie zobowiązania do zwrotu kwoty zasiłku za ten okres w wysokości 37.123,25 zł.

W uzasadnieniu ubezpieczona wskazała, że z powodów nieuzasadnionych i niewyjaśnionych w treści uzasadnienia zaskarżonej decyzji, organ uznał, że korekta dokumentów rozliczeniowych za lipiec 2019 r. spowodowała, że została ona objęta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od 1 lipca 2015 r. do 30 czerwca 2019 r. oraz od 1 grudnia 2019 r. Powódka wskazała, iż niniejsza sprawa pozostaje w związku toczącym się przed tut. Sądem postępowaniem w sprawie odmowy prawa do zasiłku chorobowego za okres od 5 marca 2020 r. do 2 września 2020 r. od podstawy wymiaru składki 8.540,55 zł.

Ubezpieczona podniosła, iż nie uchybiła terminowi zapłaty składki, a stwierdzenie naruszenia terminu nastąpiło z uwagi na błędne zinterpretowanie przez ZUS korekty dokumentu rozliczeniowego, a nie faktycznego uchybienia w zakresie przekazania środków. Jej konto rachunkowe w ZUS wskazuje bowiem nadpłatę. Natomiast złożenie deklaracji nie miało na celu wprowadzenie organu w błąd. Korekta deklaracji wynikała z konieczności urealnienia należności za lipiec 2019 r. wobec niezdolności do pracy w tym miesiącu. Pomimo skorygowania dokumentu nie wystąpiła do ZUS o zwrot nadpłaconej składki, ani tym bardziej nie otrzymała takowego zwrotu, tym samym nie doszło do nieopłacenia składki (k. 4-v. 5).

Odpowiadając na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie z uwagi na brak podstaw prawnych do uwzględnienia odwołania oraz zasądzenie od ubezpieczonej zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wg. norm przepisanych. Organ rentowy podtrzymał argumentację zaprezentowaną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona E. S. prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą i z tego tytułu od dnia 1 lipca 2015 r. podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Nie zatrudniała pracowników.

Dowód: - Wyjaśnienia ubezpieczonej E. S. – e-protokół karta 25 (płyta CD). W okresie od 4 lipca 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. ubezpieczona przez cały czas była chora. Dowód: - Wyjaśnienia ubezpieczonej E. S. – e-protokół karta 25 (płyta CD). Decyzją z dnia 2 września 2019 r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. odmówił ubezpieczonej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 30 lipca 2019 r. do 31 lipca 2019 r. w związku z niestawiennictwem na badanie lekarskie przez lekarza orzecznika ZUS w dniu 29 lipca 2019 r., przez co zaświadczenie lekarskie wystawione do 4-31 lipca 2019 r. straciło ważność od dnia 29 lipca 2019 r.

Dowód: - Okoliczności bezsporne. Ubezpieczona nie stawiła się na badania lekarskie, gdyż wezwanie otrzymała już po terminie badań. Dowód: - Wyjaśnienia ubezpieczonej E. S. – e-protokół karta 25 (płyta CD). W dniu 1 sierpnia 2019 r. ubezpieczona złożyła deklarację ZUS DRA za lipiec 2019 r., w której wskazała wysokość składek na ubezpieczenia społeczne – 904,60 zł. Dowód: - Okoliczności bezsporne. W dniu 7 sierpnia 2019 r. ubezpieczona dokonała wpłaty składki za lipiec 2019 r. w wysokości 904,60 zł. Dowód: - Okoliczności bezsporne.

W dniu 6 października 2019 r. ubezpieczona złożyła korektę deklaracji ZUS DRA za lipiec 2019 r., w której wskazała wysokość składek na ubezpieczenia społeczne – 87,54 zł. Dowód: - Okoliczności bezsporne Powstała po złożeniu korekty deklaracji za lipiec 2019 r. nadpłata w wysokości 817,06 zł (904,60 zł – 87,54 zł) została rozliczona przez organ rentowy na należności za sierpień 2019 r. i grudzień 2019 r. Dowód: - Okoliczności bezsporne W marcu 2020 r. ubezpieczona otrzymała telefon od pracownika ZUS, iż w korekcie deklaracji nastąpiła pomyłka o 2 dni i należy ją skorygować.

Ubezpieczona postanowiła zrezygnować z zasiłku za 2 dni, pomimo że niestawiennictwo na badaniach kontrolnych nie nastąpiło z jej winy – wezwanie otrzymała po terminie. Postanowiła skorygować deklarację ZUS DRA. Dowód: - Wyjaśnienia ubezpieczonej E. S. – e-protokół karta 25 (płyta CD). W dniu 29 marca 2020 r. ubezpieczona złożyła kolejną korektę deklaracji ZUS DRA za lipiec 2019 r., w której wskazała wysokość składek na ubezpieczenia społeczne – 145,90 zł. Dowód: - Okoliczności bezsporne. Powstała ponownej korekty deklaracji za lipiec 2019 r. niedopłata w wysokości 58,36 zł (145,90 zł – 87,54 zł) została pokryta przez organ rentowy z wpłaty z dnia 7 lutego 2020 r.

Dowód: - Okoliczności bezsporne Za okres od 4-29 lipca 2019 r. oraz od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. organ rentowy wypłacił ubezpieczonej zasiłek chorobowy w łącznej kwocie 37.123,25 zł. Dowód: - Okoliczności bezsporne.

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. W niniejszym postępowaniu ubezpieczona dochodziła przyznania jej prawa do zasiłku chorobowego od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. oraz zwolnienia jej z obowiązku zwrotu spornego zasiłku w łącznej kwocie 37.123,25 zł. Organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania w całości jako bezzasadnego, gdyż w jego ocenie dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ubezpieczonej ustało w związku z opłaceniem składki za lipiec 2019 r. po terminie Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tj. z 2021 r., poz. 1133; zw. dalej ustawą), świadczenia pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą przysługują osobom objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

U. z 2021 r. poz. 423, 432 i 619), zwanym dalej "ubezpieczonymi". Jednym z takich świadczeń jest między innymi zasiłek chorobowy (art. 2 pkt 1 ustawy), który przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego (art. 6 ust. 1 ustawy). Powyższe świadczenie przysługuje więc osobie objętej ubezpieczeniem społecznym. W sprawie bezsporne było, iż ubezpieczona prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Zgodnie zatem z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj.

Dz. U. z 2021, poz. 423; zwanej dalej ustawą systemową), podlegała ubezpieczeniu chorobowemu dobrowolnie na swój wniosek. W świetle art. 14 ust. 1 i ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej w brzmieniu obowiązującym przez zmianą dokonaną ustawą z dnia z dnia 24 czerwca 2021 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1621), objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony.

Ubezpieczenie ustaje natomiast od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono składki należnej na to ubezpieczenie, przy czym w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a. Organ rentowy nie kwestował faktu, że ubezpieczona w okresie od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r., korzystała ze zwolnień lekarskich w związku z chorobą. Bezsporne było też, iż ubezpieczona prowadzi działalność gospodarczą i termin płatności składek w jej przypadku przypadał 10 dnia następnego miesiąca. Spór sprowadzał się natomiast do tego, czy w okresie wskazanej wyżej niezdolności do pracy, ubezpieczona jako przedsiębiorca podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, albowiem w ocenie organu, składka za lipiec 2019 r. miała zostać opłacona po ustawowym terminie płatności.

Stan faktyczny w niniejszej sprawie był w zasadzie bezsporny, ustalony w oparciu o dowody z dokumentów znajdujących się w aktach sprawy oraz aktach organu rentowego, dopuszczonych przez Sąd jako dowód w sprawie na podstawie art. 243 2 k.p.c., których wiarygodność nie była kwestionowana przez żadną ze stron. Sąd dał także wiarę wyjaśnieniom ubezpieczonej E. S., gdyż okazały się one spójne, wyczerpujące, jasne i wewnętrznie uporządkowane, znajdujące potwierdzenie w złożonych do akt sprawy dokumentach. Jak wynika z ustaleń faktycznych, w pierwotnej deklaracji ZUS DRA złożonej 1 sierpnia 2019 r. ubezpieczona wskazała wysokość składki na ubezpieczenia społeczne w kwocie 904,60 zł.

Bezsporne było również, iż w dniu 7 sierpnia 2019 r., a więc w ustawowym terminie, ubezpieczona dokonała z tego tytułu stosownej wpłaty w wysokości 904,60 zł. Uregulowała więc składkę w ustawowym terminie, w pełnej wysokości, zgodnie ze złożoną deklaracją. Następnie decyzją z dnia 2 września 2019 r. organ rentowy odmówił ubezpieczonej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 30 lipca 2019 r. do 31 lipca 2019 r. w związku z niestawiennictwem na badanie lekarskie przez lekarza orzecznika ZUS w dniu 29 lipca 2019 r., przez co zaświadczenie lekarskie wystawione od 4-31 lipca 2019 r. straciło ważność od dnia 29 lipca 2019 r.

W dniu 6 października 2019 r. ubezpieczona dokonała korekty deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA za lipiec 2019 r., w której wskazała wysokość składek na ubezpieczenia społeczne – 87,54 zł. Z tego powodu powstała na jej koncie nadpłata w wysokości 817,06 zł (904,60 zł – 87,54 zł) która została rozliczona przez organ rentowy na należności za sierpień 2019 r. i grudzień 2019 r. Jednak korekta ta nie uwzględniła tego, że jej zasiłek chorobowy za okres od 4-31 lipca 2019 r. został skrócony przez ZUS decyzją z dnia 2 września 2019 r., w związku z czym po otrzymaniu w marcu 2020 r. informacji telefonicznej od pracownika ZUS, konieczne stało się złożenie ponownej korekty deklaracji rozliczeniowej za lipiec 2019 r.

Dlatego też w dniu 29 marca 2020 r. ubezpieczona złożyła kolejną korektę deklaracji za lipiec 2019 r., w której wskazała wysokość składek na ubezpieczenia społeczne – 145,90 zł. Skoro więc faktyczna wysokość składki za lipiec 2019 r. zgodnie z korektą deklaracji z dnia 29 marca 2020 r. winna wynosić 145,90 zł, a ubezpieczona, co przecież jest bezsporne, składkę za lipiec 2019 r. opłaciła w terminie w wysokości 904,60 zł to w żadnym razie nie można mówić o niedopłacie lecz o nadpłacie w wysokości 758,70 zł (904,90 zł – 145,90 zł).

W świetle dokonanych ustaleń należy więc jednoznacznie stwierdzić, iż składka za lipiec 2019 r. została opłacona w terminie (wpłata w dniu 7 sierpnia 2019 r.) i w prawidłowej, choć zawyżonej wysokości, co spowodowało nadpłatę składki, nie zaś jej niedopłatę. Rzekoma niedopłata nie powstała zatem na skutek opłacenia przez ubezpieczoną składki za lipiec 2019 r. w niewłaściwej wysokości, czy też po terminie, gdyż w rzeczywistości składka została opłacona w wysokości o wiele wyższej od wymaganej, lecz na skutek późniejszych korekt deklaracji.

Otóż po dokonaniu pierwszej korekty w październiku 2019 r. powstała nadpłata, która została rozliczona przez organ rentowy w następnych miesiącach. Natomiast rzekoma niedopłata nastąpiła po dokonaniu kolejnej korekty w marcu 2020 r., jednakże tylko w odniesieniu do wcześniejszej korekty deklaracji z października 2019 r. Natomiast w porównaniu do pierwotnej deklaracji z sierpnia 2019 r., ubezpieczona miała nadpłatę, choć w mniejszej wysokości niż w stosunku do pierwszej korekty deklaracji z października 2019 r. W ocenie Sądu, korekta deklaracji najpierw powodująca znaczne obniżenie składki, a następnie jej nieznaczne podwyższenie w stosunku do pierwszej korekty, nie powoduje możliwości uznania składki za nieopłaconą w sytuacji, gdy w rzeczywistości składka została zapłacona w wysokości znacznie przekraczającej wymaganą.

Inną kwestią jest księgowe rozliczenie składek. W ocenie Sądu w przypadku złożenia kilku korekt, organ powinien ponownie rozliczyć na nowo każdą powstałą w ten sposób nadpłatę z ostatniej z korekt z faktycznie dokonaną wpłatą, a zaś wyłącznie z ewentualnymi wcześniejszymi korektami. Takie postępowanie powoduje bowiem generowanie „sztucznych” niedopłat, podczas gdy w rzeczywistości na koncie przez cały czas istnieje nadpłata. Należy zgodzić się ze stanowiskiem jakie w niniejszym postępowaniu prezentowała ubezpieczona która podnosiła, że nieprawidłowe wypełnienie deklaracji rozliczeniowej nie oznacza nieopłacenia składki.

Jak wynika to wprost z brzmienia art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej, ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1, ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, z a który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie. Brak w tym przepisie jakiegokolwiek odniesienia do kwestii złożenia deklaracji rozliczeniowych i w ocenie Sądu, nie można stawiać znaku równości między momentem złożenia poprawnej deklaracji rozliczeniowej a momentem opłacenia wymaganej składki. Konsekwencją powyższego jest stwierdzenie, iż zwolnienie chorobowe obejmujące okres od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r., wbrew twierdzeniom organu rentowego, nie ustało z dniem 1 lipca 2019 r. z powodu nieopłaceniu składki za lipiec 2019 r.

Tym samym niezdolność do pracy powstała w lipcu 2019 r., która trwała do 15 grudnia 2019 r., powstała w okresie podlegania przez ubezpieczoną dobrowolnemu ubezpieczeniu społecznemu, a skoro tak to w świetle zacytowanych na wstępie przepisów ubezpieczona nabyła prawo do spornego świadczenia. W tych okolicznościach nie można więc przyjąć, iż wypłacony ubezpieczonej zasiłek chorobowy był świadczeniem nienależnym w rozumieniu art. 84 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j.

Dz. U. z 2020 r. poz. 266) i podlegał zwrotowi. Mając na uwadze powyższe, działając w oparciu o przepis art. 477 14 § 2 k.p.c., Sąd w pkt. I sentencji wyroku, zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonej E. S. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. oraz stwierdził, że pobrany przez ubezpieczoną zasiłek chorobowy za okres od 4 lipca 2019 r. do 29 lipca 2019 r. i od 1 sierpnia 2019 r. do 15 grudnia 2019 r. nie jest świadczeniem nienależnym, a nadto uchylił nałożony na ubezpieczoną obowiązek zwrotu na fundusz chorobowy pobranego zasiłku chorobowego za w/w okres w łącznej kwocie 37.123,25 zł wraz z odsetkami.

Orzeczenie o kosztach jak w punkcie II sentencji wyroku Sąd wydał w oparciu o przepis art. 98 k.p.c. w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz.U. z 2015 r. poz. 1615 z późn. zm.). Na tej podstawie Sąd zasądził od strony pozwanej na rzecz ubezpieczonej kwotę 180,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. W punkcie III sentencji wyroku, Sąd zaliczył koszty sądowe na rachunek Skarbu Państwa, gdyż zarówno ubezpieczony, jak i organ rentowy są zwolnieni od obowiązku ich uiszczenia na mocy art. 94 i art. 96 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.