Legislator Case Law & Legislation
III AUz 285/20 AI generated

III AUz 285/20 · Sąd powszechny

Case Number III AUz 285/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome DECISION

Legislator summary

AI generated

Postanowieniem z dnia 29 maja 2020 r. Sąd Okręgowy – VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku na mocy art. 477 13 k.p.c. umorzył postępowanie w sprawie, wskazując w uzasadnieniu, iż pozwany organ rentowy uwzględnił żądanie ubezpieczonej K. R. w przedmiocie uchylenia zaskarżonych w niniejszym postępowaniu decyzji w całości. Zażalenie na powyższe postanowienie wywiodła ubezpieczona wskazując, że decyzja z dnia 13 listopada 2019 r. nie została przez ZUS uchylona i jest nadal aktualna. Ubezpieczona wniosła o uchylenie postanowienia i podjęcie procedowania w sprawie z odwołania z dnia 9 grudnia 2019 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 355 k.p.c, art. 386 § 4 k.p.c, art. 397 § 3 k.p.c; III AUz 285/20 · Sąd powszechny: Poza tym zmiana lub wykonanie decyzji lub orzeczenia nie ma wpływu na bieg sprawy. Przepis ten stanowi lex specialis do art. 182–183 k.p.c. oraz art. 355 k.p.c. i przewiduje szczególny przypadek umorzenia postępowania, gdy – jak się podkreśla w doktrynie i orzecznictwie – dalsze jego prowadzenie jest zbędne z uwagi na to, że zaskarżona decyzja została przez organ rentowy zmieniona poprzez wydanie decyzji uwzględniającej w całości lub w części żądanie strony (w trakcie postępowania cywilnego przed wydaniem rozstrzygnięcia w sprawie przez sąd) i ubezpieczony osiągnął swój cel.

Keywords

AI generated
revocation of pension landlord right of retention pensioner decisions on the retirement pension cessation of disability pension termination of residential lease

Cited Legislation

AI generated
art. 355 k.p.c
z art. 355 k.p.c., o ile uchylenie zaskarżonej decyzji powoduje uwzględnienie stanowiska ubezpieczonego.
art. 386 § 4 k.p.c
Reasumując zażalenie ubezpieczonej jako uzasadnione skutkowało orzeczeniem przez Sąd Apelacyjny na mocy art. 386 § 4 k.p.c.
art. 397 § 3 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUz 285/20 POSTANOWIENIE Dnia 25 sierpnia 2020 r. Sąd Apelacyjny w Gdańsku III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSA Daria Stanek Sędziowie: SA Alicja Podlewska SA Iwona Krzeczowska-Lasoń po rozpoznaniu w dniu 25 sierpnia 2020r. na posiedzeniu niejawnym sprawy K. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. o ubezpieczenia społeczne oraz o wysokość podstawy wymiaru składek na skutek zażalenia wnioskodawczyni K. R. na postanowienie Sądu Okręgowego w Gdańsku VII Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 29 maja 2020 r., sygn. akt VII U 715/20 postanawia: uchylić zaskarżone postanowienie. SSA Daria Stanek SSA Alicja Podlewska SSA Iwona Krzeczowska-Lasoń Sygn. akt III AUz 285/20

UZASADNIENIE

Postanowieniem z dnia 29 maja 2020 r. Sąd Okręgowy – VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku na mocy art. 477 13 k.p.c. umorzył postępowanie w sprawie, wskazując w uzasadnieniu, iż pozwany organ rentowy uwzględnił żądanie ubezpieczonej K. R. w przedmiocie uchylenia zaskarżonych w niniejszym postępowaniu decyzji w całości. Zażalenie na powyższe postanowienie wywiodła ubezpieczona wskazując, że decyzja z dnia 13 listopada 2019 r. nie została przez ZUS uchylona i jest nadal aktualna. Ubezpieczona wniosła o uchylenie postanowienia i podjęcie procedowania w sprawie z odwołania z dnia 9 grudnia 2019 r.

Sąd Apelacyjny zważył co następuje:

Zażalenie wnioskodawczyni zasługuje na uwzględnienie. Ubezpieczona K. R. prowadzi działalność fotograficzną jako (...) od 20 grudnia 2013 r. W pierwszej kolejności należy wskazać, iż decyzją z dnia 13 listopada 2019 r. nr (...) pozwany organ rentowy stwierdził, że K. R. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu i rentowemu oraz wypadkowemu w okresie od 1 lutego 2015 r. do 7 listopada 2016 r. i od 1 czerwca 2017 r. do 31 października 2017 r., podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 1 lutego 2015 do 10 września 2015 r. i od 9 września 2016 r. do 7 listopada 2016 r.

Organ określił również podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne oraz na Fundusz Pracy za okres od lutego do maja 2015r., listopada 2016 r. i od czerwca do października 2017 r. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła ubezpieczona wskazując, że działalność gospodarczą prowadzi ponad 5 lat, a mimo przerw spowodowanych chorobą i urlopami macierzyńskimi osiągała dochody. Wskazała, że zgodnie z ustawą systemową miała prawo do dowolnego deklarowania wysokości podstawy wymiaru, jeśli mieści się ona w granicach ustawowych, a składki opłacała rzetelnie i terminowo.

Decyzją z dnia 9 stycznia 2020 r. nr (...) organ rentowy zmienił decyzję z dnia 13 listopada 2019 r. i stwierdził, że ubezpieczona K. R. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu i rentowemu oraz wypadkowemu w okresach od 1 lutego 2015 r. do 7 listopada 2016 r. i od 1 czerwca 2017 r. do 31 października 2017 r., podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 1 lutego 2015 do 10 września 2015 r., od 9 września 2016 r. do 7 listopada 2016 r. i od 1 czerwca 2017 r. do 3 października 2017 r. W uzasadnieniu organ rentowy stwierdził, że błędnie wskazał okres podlegania do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego przez ubezpieczoną.

Pozostałe zapisy decyzji nr (...) pozostają bez zmian. Decyzją z dnia 1 kwietnia 2020 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddziała w G. Inspektorat w K. wskazał, że uchylił decyzję dotyczącą obniżenia podstawy wymiaru składek z dnia 9 stycznia 2020 r. po ponownej analizie zgromadzonego materiału dowodowego na skutek odwołania ubezpieczonej z dnia 3 lutego 2020 r. W piśmie przewodnim dołączonym do decyzji organ rentowy wskazał, że zasadne stało się umorzenie postępowania sądowego jako bezprzedmiotowego. Z analizy wskazanych decyzji wynika, że decyzją z dnia 9 stycznia 2020 r. organ rentowy zmienił zaskarżoną decyzję z dnia 13 listopada 2019 r. tylko w części dotyczącej określenia okresów podlegania ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu zdrowotnemu.

Pozostałe zapisy decyzji dotyczące podstawy wymiaru składek pozostały bez zmian. Uchylając decyzję z dnia 9 stycznia 2020 r. na mocy decyzji z dnia 1 kwietnia 2020 r. organ rentowy wyeliminował ją z obiegu i błędnie wniósł o umorzenie postępowania sądowego jako bezprzedmiotowego. Nadal pozostaje w obiegu pierwotna decyzja z dnia 13 listopada 2019 r., od której odwołała się ubezpieczona wszczynając tym samym postępowanie sądowe. Zgodnie z art. 477 13 k.p.c. zmiana przez organ rentowy zaskarżonej decyzji lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności zaskarżonego orzeczenia przed rozstrzygnięciem sprawy przez sąd - przez wydanie decyzji lub orzeczenia uwzględniającego w całości lub w części żądanie strony - powoduje umorzenie postępowania w całości lub w części.

Poza tym zmiana lub wykonanie decyzji lub orzeczenia nie ma wpływu na bieg sprawy. Przepis ten stanowi lex specialis do art. 182–183 k.p.c. oraz art. 355 k.p.c. i przewiduje szczególny przypadek umorzenia postępowania, gdy – jak się podkreśla w doktrynie i orzecznictwie – dalsze jego prowadzenie jest zbędne z uwagi na to, że zaskarżona decyzja została przez organ rentowy zmieniona poprzez wydanie decyzji uwzględniającej w całości lub w części żądanie strony (w trakcie postępowania cywilnego przed wydaniem rozstrzygnięcia w sprawie przez sąd) i ubezpieczony osiągnął swój cel.

Inne zmiany decyzji organu rentowego oraz jej wykonanie nie mają wpływu na bieg postępowania w sprawie (postanowienie SN z dnia 25 lipca 2012 roku, II UK 333/11, LEX nr 1274974). Z kolei w uzasadnieniu wyroku z dnia 14 lipca 2011 roku, sygn. akt III UK 196/10, OSNP 2012/17-18/222, Sąd Najwyższy zauważył, że w przepisie art. 477 13 k.p.c. chodzi o to, że nie może być umorzone postępowanie sądowe z pozostawieniem negatywnej dla skarżącego decyzji, od której wniósł odwołanie. Zaznaczyć należy, że poprzez uchylenie decyzji także możliwe jest uwzględnienie odwołania, i zachodzą w takim wypadku podstawy umorzenia postępowania w danej sprawie, stosownie o przepisów art. 477 13 k.p.c. w zw. z art. 355 k.p.c., o ile uchylenie zaskarżonej decyzji powoduje uwzględnienie stanowiska ubezpieczonego.

W ocenie Sądu Apelacyjnego Sąd I instancji dokonał nieprecyzyjnych ustaleń w zakresie przedmiotu każdej z wydanych decyzji przez organ rentowy i przez to przedwcześnie umorzył postępowanie w całości w sprawie. Z okoliczności faktycznych sprawy wynika natomiast, że decyzją z dnia 1 kwietnia 2020 r. uchylono decyzję z dnia 9 stycznia 2020 r. zmieniającą zaskarżoną decyzję z dnia 13 listopada 2019 r., ale nadal nie uwzględniono żądania ubezpieczonej ani w zakresie okresów podlegania ubezpieczeniu dobrowolnemu chorobowemu, ani w zakresie wysokości podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.

Tym samym decyzja z dnia 1 kwietnia 2020 r. jako nie uwzględniająca roszczenia ubezpieczonej, nie mogła stanowić podstawy umorzenia niniejszego postępowania, a sprawę z odwołania K. R. należy poprowadzić merytorycznie. Reasumując zażalenie ubezpieczonej jako uzasadnione skutkowało orzeczeniem przez Sąd Apelacyjny na mocy art. 386 § 4 k.p.c. w zw. z art. 397 § 3 k.p.c. jak w sentencji postanowienia. SSA Daria Stanek SSA Alicja Podlewska SSA Iwona Krzeczowska-Lasoń